Skocz do zawartości
IGNORED

dobór wzm/amp i kolumn stereo

t2p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czytając i przeglądając fora internetowe odnośnie doboru zestawu stereo jaki chciałem złożyć dochodzę do wniosku że im wiecej czytam czy mniej wiem, dlatego proszę Was o pomoc

Poszukuję zestawu stereo do salonu o pow. ok 25 m2. zasanawiałem sie nad Yamaha R-N 500 (1750zł), R-S 500 (1100Zł), R-N301 (1300zł), a jeśli chodzi o wzm to A-S 300, A-S301, A-S500. Pytanie co lepiej amplituner czy wzmacniacz, Amplituner sieciowy daje wiecej mozliwosci podłaczeń itd ale czy jakos dzwieku bedzie taka sama na wzmacniaczu? Chodzi mi o porównanie np RN500 do AS500. Czy taki sprzet bedzie współgrał z kolumnami Taga Harmony F-90 Slim czy kolumny za mocne a wzm/amp za slaby lub na odwrót? Niestety nie mam gdzie sprawdzić takiego połączenia wiec kazda opinia będzie cenna. Zależy mi aby w sprzecie było wejscie usb i sub

https://www.audiostereo.pl/topic/122725-dob%C3%B3r-wzmamp-i-kolumn-stereo/

dochodzę do wniosku że im wiecej czytam czy mniej wiem, dlatego proszę Was o pomoc

Amplituner sieciowy daje wiecej mozliwosci podłaczeń itd ale czy jakos dzwieku bedzie taka sama na

Przed czytaniem testów, czytaniem ze zrozumieniem, zastanów się czego potrzebujesz, bo to że coś daje więcej możliwości podłączeń nie znaczy przecież że jest tobie potrzebne ! Tak samo jak coś ma radio internetowe, czy tego typu historie nie znaczy że tego potrzebujesz.

Czytając testy należy brać poprawkę na to że chwalony amplituner sieciowy, czy kinowy jest chwalony w swojej kategorii cenowej i sprzętowej, tak samo wzmacniacz. Oceniony na 5 amplituner sieciowy dodatkowo z kilkoma wejściami cyfrowymi za 1300zł, nie będzie grał tak samo dobrze, jak klasyczny wzmacniacz stereo też oceniony na 5 za 1500zł, w dodatku tej samej firmy, firmy audio nie dodają nic w gratisie. Jak tak ci się wydaje, to w zamian jeszcze coś zabrały.

Czytając twoje zdanie "Taga Harmony F-90 Slim czy kolumny za mocne" odnoszę wrażenie że jednak mało czytałeś, kolumny są raczej wymagające prądowo od wzmacniacza, ale że za mocne ?

Podobnie zapytanie, czy sprzęt będzie współgrał ze sobą, to zależy od oczekiwań brzmienia. poczytaj jak grają piecyki Yamahy i jak gra Taga i wysnuj wnioski , czy ci odpowiada .

Jak z USB to zostaje ci RN500 chociaż zdecydowanie poleciłbym ci wzmacniacz zamiast amplitunera (A S500). Zestawienie Yamahy z Tagami jest dość częste także myślę, że musi to w miarę współgrać, ale kwestia czy tobie będzie to pasować.

Witaj,

każdy z podanych przez Ciebie modeli urządzeń będzie prawidłowo współpracował z kolumnami Taga. Uzyskasz brzmienie dynamiczne, szczegółowe, ogólnie z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma.

Jeśli zależy Ci na pełnym wyposażeniu sieciowym oraz niezłej jakości dźwięku, zdecydowanie polecam amplituner Yamaha R-N500. Natomiast pod względem brzmienia jest to odpowiednik A-S301.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czyli pewnie zostane przy R-N500 jak od poczatku planowalem. Podziele sie swoimi odczuciami po zakupie, Dzięki Wam za pomoc, ale mam jeszcze pytanie czy sa jakies typowo polskie amp i kolumny zeby dobrze wspolgraly ze soba, o podobnej cenie/jakosci... Bo jak mam wydac ok 4 tys to szczerze wole wspierac nasza gospodarkę

W Polsce produkuje się wiele ciekawych produktów audio. Duży wybór jest kolumn, spójrz chociażby na łódzką manufakturę Audio Academy lub bardzo szybką rozwijającą się Pylon Audio. W Twoim pomieszczeniu świetnym rozwiązaniem byłyby kolumny Audio Academy Hyperion IV lub Pylon Audio najlepiej serii Diamond, to już poważne hi-fi.

W kwestii elektroniki możesz znaleźć wybitne klasyczne wzmacniacze, chociażby Wile Audio czy Baltlab.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym brał na pewno wzmacniacz do muzyki stereo jest na pewno lepszy

od amplitunerów o kd nie wspomnę.Przyszłościowo jak ci zależy na radiu

internetowym to pomyśl o jakimś odtwarzaczu cd sieciowym

lub samym odtwarzaczu sieciowym jak wolisz

dużo jeżdże po Polsce wiec radia mam dosyć... w kółko popelina leci i reklamy o infekcjach intymnych^^ wiec na radiu mi nie zależy wogóle, ale usb żeby z pendrive muzykę włączyć jak najbardziej. Przyjże sie bliżej naszemu polskiemu sprzętowi (oczywiście na forach itd) i jak cos wybiore to mam nadzieje że mi pomożecie podjąć decyzję z wyborem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.