Skocz do zawartości
IGNORED

wejscie DIN zamiast RCA

myszkaa125

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam zamiar kopic stary wzmacniacz philips`a problem polega na obecności gniazd DIN zamiast rca a żeby nie było za łatwo wzmacniacz posiada tylko wejścia PHONO TAPE 1 TAPE 2 ....

PYTANIA:

1 na allegro są przejściówki z DIN na rca kupując taka z allegro nie ma sensu kupowania drogich kabli rca skoro na allegro nie mozna dostac dobrej jakosci przejściówki ?

2 czy do podroczenia np CD mogę wykorzystać TAPE 1 lub 2?

3 podłaczajac CD do tape1 ... moge podłączyć do tape2 np stacje dla Ipoda? czy wykozystywanie gniazd pętki magnetofonowej do podłczenia cd czy ipoda jest ok ?

https://www.audiostereo.pl/topic/122780-wejscie-din-zamiast-rca/

nie ma sensu kupowania drogich kabli rca skoro na allegro nie mozna dostac dobrej jakosci przejściówki

Nie ma sensu kupowania drogich kabli - bo żaden stary wzmacniacz posiadający gniazda DIN nie zagra na tyle dobrze żeby za tą różnicę w kablach warto było dopłacać ...

Nie ma sensu kupowania drogich kabli - bo żaden stary wzmacniacz posiadający gniazda DIN nie zagra na tyle dobrze żeby za tą różnicę w kablach warto było dopłacać ...

dziekuje ...

wiec lepiej kupic wzmacniacz z gniazdami rca? tak sie składa ,że kupiłem do sypialni kolumny PHILIPS 22RH437 są 4 ohm ..;/ ciezko znalesc jakis ampli w rozsądnych cenach o 4 ohm < bo chyba amplituner będzie odpowiedniejszy do sypialni ma od razu tuner wiec nie będę musiał obsprawiać szafek za dużo sprzętami .> . mozecie mi cos polecic ? z racji wystroju dobrzeby było jakby ampli miał trochę drewna w obudowie

Jest dużo ładnych amplitunerów które obsługują 4 Ohm !!! Nowa Yamaha RS300. Harman Kardon HK 3450.

Yamaha RS300 jest ładna, nowa, tania, z gwarancją. HK 3450 - dobrze gra.

Albo machnąć ręką na detale w dźwięku, bo przeszkadzają słuchać w tle. Starocie ładnie wyglądają, mają podświetlenie i grają ciepło, miło dla ucha. Może kierować się wyglądem a nie możliwościami okablowania ?

Do tych Philipsów co kupiłeś koniecznie stary amplituner lub wzmacniacz, najlepiej z regulacją średnich tonów. Miałem trzy wersje właśnie tych kolumn i ich wspólną cechą jest wyraźna, mocna średnica, którą czasem wypada nieco przygasić. Z nieodpowiednim wzmacniaczem zagrają bardzo jasno.

Gotowy kabel RCA-DIN kupisz na paręnaście złotych.

Do tych Philipsów co kupiłeś koniecznie stary amplituner lub wzmacniacz, najlepiej z regulacją średnich tonów. Miałem trzy wersje właśnie tych kolumn i ich wspólną cechą jest wyraźna, mocna średnica, którą czasem wypada nieco przygasić. Z nieodpowiednim wzmacniaczem zagrają bardzo jasno.

Gotowy kabel RCA-DIN kupisz na paręnaście złotych.

miałes takie ? dobry wybór do sypialni ? możne polecisz jakis amplituner .. myślałem o Philips AH 777 lub philips 591 ...tylko on chyba 8 ohm .. i ciezko bedzie znajesc jakis tuner do tego pasujący ..;'/

a co z pytaniem o podłączenie np ipoda czy CD pod pentle magnetofonowa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P justyno tak myslałem raczej o jakims starociu z drewnem w obudowie

Jest dużo ładnych amplitunerów które obsługują 4 Ohm !!! Nowa Yamaha RS300. Harman Kardon HK 3450.

Yamaha RS300 jest ładna, nowa, tania, z gwarancją. HK 3450 - dobrze gra.

Albo machnąć ręką na detale w dźwięku, bo przeszkadzają słuchać w tle. Starocie ładnie wyglądają, mają podświetlenie i grają ciepło, miło dla ucha. Może kierować się wyglądem a nie możliwościami okablowania ?

tak taczej wyglad ... i starocie świetnie pasuja do sypialni ... wyżej podałem propozycje marki philips co sadzicie ? moze cos takiego

Ukryta Zawartość

To nie jest tak, że wzmacniacz lub amplituner nie obsłuży kolumn 4 ohm. Zagra, tyle że będzie się więcej grzał. Podejrzewam, że w sypialni nie będziesz robił dyskoteki, więc możesz śmiało spróbować. Te kolumny nie są specjalnie wymagające, rozbujasz je praktycznie wszystkim co daje zdrowy prąd :)

Pod wzmacniacz możesz podłączyć tuner, CD, ipoda lub cokolwiek innego. Masz przecież do dyspozycji kilka wejść.

Wymienione przez Ciebie Philipsy spokojnie dadzą radę, a jak szukasz czegoś ładnie podświetlonego sprawdź stare wzmacniacze i amplitunery Marantz, Pionner, Kenwood.

Ja bym brał pod uwagę tylko amplitunery obsługujące 4 Ohm - bo jak kiedyś posłuchasz głośniej to się pożegnasz ze sprzętem. Sam tak kiedyś miałem - pierdyknęło jak granat ...

no tak ale zobaczcie ... tu sa tylko wyjscia tape 1,2 i phono do którego podłączyć mam np cd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez schematu trudno stwierdzić, ale gniazda cinch oznaczone jako play-back są prawdopodobnie wejściami liniowymi. Możesz podłączyć do nich CD. Tylko ostrożnie z gałką wzmocnienia. CD na wyjściu mają dużo większy poziom sygnału niż magnetofony, do których jest dopasowane wejście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.