Skocz do zawartości
IGNORED

To może mi ktoś wytłumaczy

Tuxator

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zielony w temacie Stereo. A więc:

Mając kolumny powiedzmy sapphire 25 najprościej jest mi kupić amplituner stereo powiedzmy Yamaha R-N500 i gra muzyka. Ale czytając forum multum ludzi radzi zamiast av stereo kupić wzmacniacz stereo. Chcąc rozwazyć tą opcje chciałbym się czegoś na ten temat dowiedzieć. Mianowicie, kupuje wzmacniacz ale potrzebuję do niego jeszcze jakieś żródło dzwięku-tak? A wiec czy można go podłączyć do tv do słuchania radia? do obejrzenia czasem jakiegoś filmu?

Co musiałbym w takim razie dokupić do tego wzmacniacza? Dalej chciałbym podpiąc jakiś dysk zewnętrzny przez port usb- czy również mogę to zrobić czy muszę jeszcze coś dokupić?

Przepraszam za te pytania być może dla Was banalne a mnie dadza jakis obraz systemu stereo

chciałbym się czegoś na ten temat dowiedzieć

Proponuję zacząć od forumowej wyszukiwarki, którą znajdziesz na samej górze po prawej stronie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Do każdego wzmacniacza podłączysz TV(o ile ma takie możliwości), telefon, CD, komputer kablem 2x rca - jack 3,5. i zazwyczaj jest kilka wejść do tego. Nie istotne czy podłączysz się w gniazdo opisane jako CD, tuner, AUX. Zawsze zagra tak samo. Uważać tylko na we. Phono, bo to inna czułość do gramofonów.

Zamiast tej Yamahy kupiłbyś Xindaka A-06, jak chcesz nowy sprzęt i zagra to przyzwoicie. Chyba, że istotne są dla Ciebie funkcję dodatkowe tej Yamahy

Ludzie polecają wzmacniacz stereo bo kierują się dźwiękiem a nie funkcjonalnością. Po twoich wyborach widzę że kierujesz się funkcjonalnością nie dźwiękiem. Więc kup to co ładne i to co dla ciebie wygodne. Jak kiedyś cię to znuży - to może zainteresujesz się dźwiękiem i sposobami jego dobrego odtworzenia. Ale wielu ludzi naprawdę nie ma potrzeby słuchania muzyki. A do słuchania radia czy telewizora wystarczy cokolwiek...

kup wzmacniacz podłącz z dekoderem i masz radio i telewizje na

wieży.Jak planujesz jakieś funkcje sieciowe proponuje kupić

odtwarzacz cd sieciowy gdzie masz możliwość odtwarzać płyty cd i

możliwości sieciowe.

Mianowicie, kupuje wzmacniacz ale potrzebuję do niego jeszcze jakieś żródło dzwięku-tak? A wiec czy można go podłączyć do tv do słuchania radia? do obejrzenia czasem jakiegoś filmu?

Mieć włączony tv aby posłuchać radia, a nie prościej kupić za stówkę fajny tuner na aukcji i słuchać ulubionych zaprogramowanych stacji ? Źródłem jest też odtwarzacz CD, ewentualnie dvd, to jeśli masz kolekcję płyt, jak nie to dokup odtwarzacz sieciowy nawet używany pokroju Denona dnp 720, czy Pioneera N30, masz wejście usb na muzyczne pliki z pena, radio także to z sieci jakieś serwisy muzyczne.

Powiem ci że ja przez lata używałem amplitunera Yamahy. Gdy posłuchałem wzmacniacza as501 to zobaczyłem jak bardzo się te dwa urządzenia różnią dźwiękiem mimo tej samej półki cenowej. W domu teraz stoi wzmacniacz, ale nie Yamaha ;-). W końcu słyszę gitarę basową i uderzenia stopą, a nie bum bum bum, buuuu, mmmm, nnnnn.

Nawet lepiej kupić tańszy wzmacniacz niż planujesz wydać na amplituner. Do słuchana radia można użyć komputer, główne stacje radiowe nadają w aac i jest od groma tematycznych stacji. Są takie urządzenia za pare stówek jak tuner radia internetowego, ale czy nie lepiej podpiąć się pod komputer z dac'kiem? Nawet jak masz laptopa i chcesz dysk zewnętrzny to dla wygody można go połączyć do routera jako dysk sieciowy.

Odtwarzacz sieciowy ma taką wadę, że nie puścisz przez niego całego sygnału z komputera

Komputer łączysz ze wzmacniaczem kablem usb o ile wzmacniacz ma wbudowany dac z usb, jeśli go nie ma to kupujesz dac który działa jak zewnętrzna karta dźwiękowa i jazda.

Ja bym poradził jednak wzmacniacz . W miarę jedzenia apetyt rośnie a odsprzedaż używanego sprzętu to na dzień dobry 30% w plecy. Do wzmacniacza z czasem zawsze dokupisz kolejne komponenty . Za 3k masz naprawdę przyzwoite propozycje sprzętowe. Jedz do sklepu audio w którym można spokojnie posłuchać i przekonaj się sam czy słyszysz różnice . A jak słyszysz czy jest ona dla Ciebie istotna . Odradzam kupowanie w ciemno i kierowanie się tylko opinią forum :)

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Dobrego dźwięku (jak i każdej innej rzeczy) trzeba się nauczyć, to banał, ale taka prawda.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Chyba właśnie pójdę w kierunku wzmacniacza, Jaki moglibyście mi polecić wzmacniacz do tych kolumn w okolicach 100-1500zł ?

Muzyki raczej nie sprecyzuje ponieważ słucham praktycznie każdej

troszkę ponad budżet ale ma możliwość podłączenia np komputera przez

usb i jest w bardzo dobrej cenie nie tylko w q21

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ewentualnie szukaj używki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wg mnie Yamaha CD-N500 jest znacznie lepszym wyborem niż Pioneer N-50. Ma wszystkie funkcjonalności Pioneera, do tego dobry odtwarzacz cd. I możesz sobie skonfigurować całkiem miły zestawik: wzmacniacz + yamaha + jakiś dysk NAS. Yamahę podłączasz kablem do routera i masz dostęp do radia internetowego (vtuner, dziesiątki tysięcy stacji i mnóstwo polskich), do zasobów dysku NAS, a nawet do zasobów komputera i to w obie strony (zasoby kompa wystawione jako DLNA obsługujesz z poziomu dedykowanej do Yamahy aplikacji na smartfony, albo strumieniujesz bezpośrednio z kompa do Yamahy za pośrednictwem foobara).

Dźwięk Yamahy jest czysty, z wyraźną górą, scena dość szeroka. Wzmacniacz potrzebny neutralny lub ciepły, w zależności od reszty toru (kolumn i kabelków). Aplikacja na smartfony do obsługi Yamahy jest bardzo przyjemna. No i Yamaha jest znacznie tańsza od Pionka.

I żeby nie było: piszę o tym, co sam mam na półce :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.