Skocz do zawartości
IGNORED

zmiana gramofonu na wyższy model

jacekp46

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym poradzić się szanownych forumowiczów w następującej sprawie...posiadam od kilku miesięcy pro-jecta debut carbon z wkładką 2M red, który gra z pre CS -BLUE oraz Roksan Kandy K I mkIII. Chciałbym wymienić gramofon na lepiej brzmiący, do kwoty max. 3500 zł. Muzyka której słucham to głównie blues, trochę jazzu, łagodniejszy rock.

https://www.audiostereo.pl/topic/122832-zmiana-gramofonu-na-wy%C5%BCszy-model/

A nie lepiej wymienić wkładkę na lepszą a nie od razu gramofon. Nowy gramofon z tą samą wkładką niewiele wniesie i dalej będziesz stał w tym samym punkcie.

Są 2 Thorensy z serii 300 na alle. Do tego Ortofon 2MBronze w założonym budżecie i ... starczy jeszcze na płytę.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dziękuję, zaraz poszukam

Przyznam, że jakoś mnie nie przekonują te oferty na allegro...chyba jednak wolę coś nowego albo z "pewnych rąk". I czy wymiana samej wkładki w debut carbon ma sens?

Proszę o rady....

Pewnie, że ma sens, ale wysokość wkładki, jej waga; może tylko Ortofony

z wyższej serii, lub coś o podobnych wymiarach itp...

Pewnie zaraz ktoś znający temat się zgłosi i dopowie, co można, a co nie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To co się zyska (delikatnie) poprzez wymianę Reda na np Bronza to straci się na tym napędzie - to jest słaby punkt i tego się nie przeskoczy.

Duży fiatol czy poldolot też pójdzie pewnie troche lepiej na michelinkach niż na starych gumach ... to taki krok w dowolną stronę. Bynajmniej nie znaczący progres.

To co się zyska (delikatnie) poprzez wymianę Reda na np Bronza to straci się na tym napędzie - to jest słaby punkt i tego się nie przeskoczy.

Duży fiatol czy poldolot też pójdzie pewnie troche lepiej na michelinkach niż na starych gumach ... to taki krok w dowolną stronę. Bynajmniej nie znaczący progres.

No właśnie....więc jaka propozycja?

Może jednak jakaś rzeczowa rada? Bo nie wiem kompletnie co dalej...

Podam mój przykład. G 8010 z AT 95.

Napęd i ramię z headshellem - opluwane na prawo i lewo - pewnie słusznie.

Zwrócę jednak uwagę na: poprawienie zasilacza, wypoziomowanie i dokładne ustawienie

zarówno azymutu, jak ścieżki protractor'em i ekranowanie stalą trafo.

Gałka wobec odsłuchu zwykle na 9.30, no 10.00 ustawiona na 13.00 - i cisza.

Wymieniłem wkładkę na AT 440 MLb. Ustawiłem.

Efekt taki:

Lepiej kontrolowany, dobry bas

POZIOM wysokich tonów porównywalny z CD ( ten sam tytuł ),

ale jakość dźwięku lepsza - pełniejsza barwa

wreszcie jest w dźwięku naturalna agresja - bez kotary czy nawet woalu.

Prawie zupełny zanik trzasków, nawet na częściej granych płytach

Może więc mają rację odradzający dobrą wkładkę do tego napędu,

ale ja już wiem swoje i oczywiście nie mogę w ciemno polecać, bo graty inne,

muzyka może też ( choć SRVaughan czy Keb Mo itd to moi ulubieńcy )

a nade wszystko "inny gust ma, inny smak" ;-)

W ogóle porady w sieci mają ten element mocno niedoceniany,

jakby wszyscy mieli ten sam gust, słuch, graty i oczekiwania.

Życzę powodzenia w poszukiwaniach. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podam mój przykład. G 8010 z AT 95.

Napęd i ramię z headshellem - opluwane na prawo i lewo - pewnie słusznie.

Zwrócę jednak uwagę na: poprawienie zasilacza, wypoziomowanie i dokładne ustawienie

zarówno azymutu, jak ścieżki protractor'em i ekranowanie stalą trafo.

Gałka wobec odsłuchu zwykle na 9.30, no 10.00 ustawiona na 13.00 - i cisza.

Wymieniłem wkładkę na AT 440 MLb. Ustawiłem.

Efekt taki:

Lepiej kontrolowany, dobry bas

POZIOM wysokich tonów porównywalny z CD ( ten sam tytuł ),

ale jakość dźwięku lepsza - pełniejsza barwa

wreszcie jest w dźwięku naturalna agresja - bez kotary czy nawet woalu.

Prawie zupełny zanik trzasków, nawet na częściej granych płytach

Może więc mają rację odradzający dobrą wkładkę do tego napędu,

ale ja już wiem swoje i oczywiście nie mogę w ciemno polecać, bo graty inne,

muzyka może też ( choć SRVaughan czy Keb Mo itd to moi ulubieńcy )

a nade wszystko "inny gust ma, inny smak" ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W ogóle porady w sieci mają ten element mocno niedoceniany,

jakby wszyscy mieli ten sam gust, słuch, graty i oczekiwania.

Życzę powodzenia w poszukiwaniach. R.

Zdecydowałem się: Audio-Technica AT 440 MLa.

Co szacowne grono na to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będziesz miał zdecydowanie jaśniej w szczególności w połączeniu z Buglem (CSBlue).

Oczywiście z racji lepszego szlifu w AT znajdziesz w dźwięku znacznie więcej szczegółów.

Nadal jednak twierdzę, że ograniczać to będzie napęd i wkładka skrzydeł nie rozwinie.

A jak się ten zakup ma do Twego 1 posta? Kwestia zmiany napędu i podany budżet ... ;-)

Będziesz miał zdecydowanie jaśniej w szczególności w połączeniu z Buglem (CSBlue).

Oczywiście z racji lepszego szlifu w AT znajdziesz w dźwięku znacznie więcej szczegółów.

Nadal jednak twierdzę, że ograniczać to będzie napęd i wkładka skrzydeł nie rozwinie.

A jak się ten zakup ma do Twego 1 posta? Kwestia zmiany napędu i podany budżet ... ;-)

Z tym chyba zaczekam, posłucham AT i zdecyduję co dalej. Dziękuję wszystkim kolegom za rady. Prawdę powiedziawszy, nie za wiele ich było....

Dziękuję wszystkim kolegom za rady. Prawdę powiedziawszy, nie za wiele ich było....

A może troszkę się wysil i poczytaj dział Analog. Nie każdemu się chce po raz n-ty pisać to samo.

Dokładnie.

Po to zostało stworzone Analogowe FAQ - wątek podpięty.

Tam są 'zady i walety' różnych rozwiazań i ich wpływ na dźwięk.

A może troszkę się wysil i poczytaj dział Analog. Nie każdemu się chce po raz n-ty pisać to samo.

No właśnie.

A później, gdy ktoś pyta po raz setny, tysięczny...

Jak być miłym, k**wa - typem????:!!!

Pozdro, k**wa.

Pozdro:-)

Przepraszam, bo zwariować można z tym "muszem mjeć na jutro".

A na pojutrze - gorzej?:-)

No właśnie.

A później, gdy ktoś pyta po raz setny, tysięczny...

Jak być miłym, k**wa - typem????:!!!

Pozdro, k**wa.

Pozdro:-)

Przepraszam, bo zwariować można z tym "muszem mjeć na jutro".

A na pojutrze - gorzej?:-)

Nie "na jutro", nic takiego nie powiedziałem. A poczytać poczytałem i dalej niewiele "wiem". Liczyłem na opinie bardziej doświadczonych, trudno.

Nawiasem mówiąc, spodziewałem się takiej reakcji.

Dziękuję Szanownym Kolegom.

Nie za bardzo udało mi się znaleźć co chciałbyś osiągnąć - lepszość dźwięku.

Może Ty jesteś Jackiem młodym, lubiącym basiszcze - szukaj idlera z dodanym radosnym toczeniem napędu do dźwięku.

A może Jackiem starszym, który potrzebuje więcej jasności - szukaj sztywno zawieszonego gramofonu.

Ja podałem swoje szybkie typy bo to tani (relatywnie) zakup i zrównoważone brzmienie. Od strony technicznej nie ma co porównywac z PJ Debutem.

Poza tym moje typy umożliwiają w przyszłości zakup i montaż wkładki MCLO - kolejny progres w dźwięku bez konieczności nabywania innego (kolejnego) gramofonu.

Świetnymi napędami są też Sony z serii Ps X-50...60...70.

Nie napisałeś oprócz zanegowania co w tych modelach Tobie nie pasuje ...

Rozumiem, że np wygląd może nie pasować ... ale to nie ma nic wspólnego z dźwiękiem.

Zatem kwestia rozgraniczenia % na ile ma wyglądac a na ile grać jest tutaj też otwarta.

ahaja - "masz Pan słusznego", jak mawia mój sąsiad. ;-)

Rzeczywiście niezbyt często zdarza się, że poszukujący definiuje swoje

oczekiwania co do aspektów dźwięku do poprawienia, a już zupełnie rzadko

określa to, co mu się w posiadanych gratach definitywnie nie podoba.

Wzbudzając też czasem podejrzenia, że chodzi o wydanie wolnej gotówki,

albo tylko o poprawienie samopoczucia naklejką na gratach ....

I bądź teraz mądry, człowieku i radź.

Szczególnie w sytuacjach "polepszenia", które np. dla mnie i dla Ciebie mogą

znaczyć coś z absolutnie różnych biegunów odbioru dźwięku.

Pewnie już o tym pisałem, ale kiedyś znajomy w ferworze dyskusji o audio

przyznał się dosłuchania w taki sposób:

Bodaj WS 503 z włączonym konturem i barwami do oporu

Kolumn Altus 140 też rozkręconych ile dała fabryka - i tu uwaga -

DWA korektory w szeregu ustawione oczywiście na pełny uśmiech.

Brakowało tylko pytania o możliwości poprawy czytelności, basu i agresji,

ale na szczęście był z brzmienia wreszcie zadowolony.

A jeszcze męczący syndrom katarynki, bo to samo, albo

bardzo podobne rzeczy wypisujecie tyle razy, że ..pończochy opadają ;-)

Na szczęście ten temat został stosunkowo szybko rozwiązany, mam nadzieję,

że z powodzeniem dla zakładającego temat, ale obok

są wątki, które w dwa dni nabijają dziesiątki postów, a dotyczą np. Altusów ;-)...

Nie za bardzo udało mi się znaleźć co chciałbyś osiągnąć - lepszość dźwięku.

Może Ty jesteś Jackiem młodym, lubiącym basiszcze - szukaj idlera z dodanym radosnym toczeniem napędu do dźwięku.

A może Jackiem starszym, który potrzebuje więcej jasności - szukaj sztywno zawieszonego gramofonu.

Ja podałem swoje szybkie typy bo to tani (relatywnie) zakup i zrównoważone brzmienie. Od strony technicznej nie ma co porównywac z PJ Debutem.

Poza tym moje typy umożliwiają w przyszłości zakup i montaż wkładki MCLO - kolejny progres w dźwięku bez konieczności nabywania innego (kolejnego) gramofonu.

Świetnymi napędami są też Sony z serii Ps X-50...60...70.

Nie napisałeś oprócz zanegowania co w tych modelach Tobie nie pasuje ...

Rozumiem, że np wygląd może nie pasować ... ale to nie ma nic wspólnego z dźwiękiem.

Zatem kwestia rozgraniczenia % na ile ma wyglądac a na ile grać jest tutaj też otwarta.

Rzeczywiście powinienem napisać więcej, już to robię...

Jeśli chodzi o te thorensy które mi proponowałeś - wiem, że to są chwalone przez wszystkich gramofony i tego nie kwestionuję. Odrzuciłem pomysł zakupu tych dwóch egzemplarzy na alllegro z prostego powodu - nie mam zaufania do handlarzy. I tak jak napisałem, z "pewnych rąk" być może zdecydował bym się na zakup. Mam jednak poważne obawy czy sam potrafił bym przeprowadzić wszelkie ustawienia i wszystko to, co wiąże się z zaawansowanymi "sprawami". Dlatego wolałbym kupić taki sprzęt, w którym będzie już wszystko ustawione i sprawdzone - zwłaszcza ramię i wkładka. A co do moich oczekiwań brzmieniowych....dżwięk jak najbardziej naturalny, soczysty i dynamiczny. Nie będę dodawał poetyckich określeń (jak dzieje się często na tym forum). Zdaję sobie sprawę, że za 3500 zł niewiele mogę uzyskać, ale może chociaż zrobię spory krok w dobrym kierunku. A na marginesie....mam już 55 lat, moja przygoda z winylami zaczęła się w 1980 roku od "daniela", który grał bez problemów do 1995 i jak większość, dałem się ponieść fali fascynacji CD. Całe szczęście płyty zostały, mam egzemplarze nawet z 1970 roku które nawet na moim drapaku brzmią wspaniale (oczywiście wcześniej profesjonalnie wymyte).

Więc, kolego "ahaja" - co według Ciebie powinienem zrobić? Wkładka czy nowy gramofon za większe jak się domyślam pieniądze?

Uprzedzając odpowiedź znawcy tematu:

1. ja bym kupił dobrą wkładkę, a będąc mocno zawiedziony, jak piszą - napędem

2. kupiłbym dopiero wtedy lepszy gramofon - dopasowując do niej.

Trochę, jak z kolumnami - najlepsze, jakie możesz, bo to one

( w przypadku późniejszych zakupów ) i tak zadecydują o dźwięku systemu.

• 2 tygodnie później...

Można wiedzieć na co kolega Jacekp46 się zdecydował? Czy w międzyczasie coś przesłuchałeś? Osobisty odsłuch jest najważniejszy. W tym budżecie posłuchaj jak możesz Regi RP3.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.