Skocz do zawartości
IGNORED

Uruchomienie gramofonu ADAM

Reku_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

próbowałem samemu znaleźć rozwiązania najlepsze, jednak tak to jest że im bardziej człowiek sie zagłębia tym okazuje się ze co raz mniej wie.

Na forum można znaleźć mnóstwo cennych informacji, przede wszystkim dla użytkowników z większym budżetem.

Ja jednak mam tylko jeden w tej chwili problem, dla was na pewno prosty do rozwiązania.

Tak się składa, że dostaliśmy za darmo gramofon ADAM, myśle że znany Wam. Jest sprawny na szczęście.

Dzięki zebranym informacjom wiem już że potrzebuje przedwzmacniacza albo wzmacniacza z przedwzmacniaczem.

mógłbym zagłębiać się w temat, ale to spowodowałoby że doszedłbym do wniosku że nie opłaca mi sie inwestować bo nie stać mnie na porządny sprzęt. dlatego proszę abyście mi pomogli. Chce móc odtwarzać na ADAMie płyty, Nie chce audiofilskiej jakości.

Teraz mam w związku z tym 2 pytania

1. chciałbym kupić wzmacniacz z wejściem PHONO, żeby działało. Czy lepiej kupić jakiś używany, np na tablicy widze teraz Marantza PM-65 za 390zł, czy lepiej kupić jakiś tani nowy sprzęt za powiedzmy 700zł (jeżeli w ogóle w takiej cenie da się coś znaleźć co by sie nadawało - nie wiem tego)

2. Czy ja będę mógł podłączyć w ogóle do takiego wzmacniacza takie spore głośniki komputerowe (mam Geniusy sp-hf 3000A).

Byłbym wdzięczny za podpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/122858-uruchomienie-gramofonu-adam/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

1. chciałbym kupić wzmacniacz z wejściem PHONO, żeby działało. Czy lepiej kupić jakiś używany, np na tablicy widze teraz Marantza PM-65 za 390zł, czy lepiej kupić jakiś tani nowy sprzęt za powiedzmy 700zł (jeżeli w ogóle w takiej cenie da się coś znaleźć co by sie nadawało - nie wiem tego)

2. Czy ja będę mógł podłączyć w ogóle do takiego wzmacniacza takie spore głośniki komputerowe (mam Geniusy sp-hf 3000A).

Teraz dwóch pytań oczywiście nie ma.

Ad.1. Kup nowy, ale z prawdziwym wejściem gramofonowym. Niektóre nowe wzmacniacze mają napis Phono nad gniazdami, ale to nie jest wejście przeznaczone do podłączenia gramofonu z wkładką dynamiczną.

Ad. 2. Będziesz mógł.

GM

Witam wszystkich serdecznie,

próbowałem samemu znaleźć rozwiązania najlepsze, jednak tak to jest że im bardziej człowiek sie zagłębia tym okazuje się ze co raz mniej wie.

Na forum można znaleźć mnóstwo cennych informacji, przede wszystkim dla użytkowników z większym budżetem.

Ja jednak mam tylko jeden w tej chwili problem, dla was na pewno prosty do rozwiązania.

Tak się składa, że dostaliśmy za darmo gramofon ADAM, myśle że znany Wam. Jest sprawny na szczęście.

Dzięki zebranym informacjom wiem już że potrzebuje przedwzmacniacza albo wzmacniacza z przedwzmacniaczem.

mógłbym zagłębiać się w temat, ale to spowodowałoby że doszedłbym do wniosku że nie opłaca mi sie inwestować bo nie stać mnie na porządny sprzęt. dlatego proszę abyście mi pomogli. Chce móc odtwarzać na ADAMie płyty, Nie chce audiofilskiej jakości.

Kup sobie hybrydę chinczyka za 500zl lub uzywke(za polowe tej sumy) z lampa 6p1p na wejsciu i pre gramofonowe ART JD II za 200zl

i masz z 20W w koncowce tranzystor)) powinno wystarczyc.

Zara, chwila... Adam potrzebuje wejścia innej czułości niż wzmacniacze japońskie z tamtego okresu. Jeżeli chcesz kupić jakiegoś np. japońca to musisz dokupić przedwzmacniacz gramofonowy. A jak chcesz po taniości jechać, to kup polski sprzęt z PRL np. Unitra WS-503 i nawet bez przejściówki DIN5- 2x RCA sie obejdzie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zara, chwila... Adam potrzebuje wejścia innej czułości niż wzmacniacze japońskie z tamtego okresu....

Zara, chwila... A jaką czułość wejść phono mają wzmacniacze japońskie z tamtego okresu?

Poprzyj przykładem.

Bo ja na przykład mam takiego japońca, a nawet drugiego starszego niż Adam i obydwa łykają sygnał z wkładki MM jak Solaris po dwóch browarach. A jeden to nawet MC obsługuje.

GM

Adam potrzebuje wejścia innej czułości niż wzmacniacze japońskie z tamtego okresu.

A gdzie kolega proszący o radę napisał jaką ma wkładkę przy swoim Adamie? Możemy się domyślać, że jest to Mf-100 ale równie dobrze może być inna wkładka MM (raczej nie sądzę żeby była MC). Nie był przecież pierwszym właścicielem gramofonu. Dla większości popularnych wkładek MM czułość przedwzmacniaczy do nich dedykowanych jest od wielu lat podobna i nie ma tu znaczenia czy jest produkcji japońskiej czy amerykańskiej i czy był wyprodukowany rok czy czterdzieści lat temu. Mącisz w głowie początkującym a tu na tym forum chyba nie oto chodzi. To że przedwzmacniacz o charakterystyce RIAA i czułości ok. 2-5mV/1kHz jest potrzebny to nie ma dwóch zdań. Do wyboru jest tylko czy ten pre phono ma być we wzmacniaczu zintegrowanym, amplitunerze czy jako samodzielny moduł. Miałem wzmacniacze Denon i Sansui z wejściami MM z lat 70-80 i zapewniam Cię, że dobrze grały i z polską Mf-100 i japońską AT-91.

Ok. Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Cieszę się że tyle się dowiem, ale powoli musze to wszystko przeanalizować, bo szczególnie Waszych skrótów nie rozumiem.

Wkładka nie jest oryginalna na pewno. moge popatrzyć ale nie wiem czy będę umiał sprawdzić.

I dzięki za tyle możliwych rozwiązań! popatrzę przeanalizuje i sie dopytam

He, G. Mark - blok ekipa wchodzi na forum :)

Zastanowiło mnie to ponieważ niedawno miałem problem żeby gramofon grał ładnie a nie pierdział na Sony 670ES. Zarówno z Mf jak i AT95. Ale może coś mam skopane w sprzęcie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zastanowiło mnie to ponieważ niedawno miałem problem żeby gramofon grał ładnie a nie pierdział na Sony 670ES. Zarówno z Mf jak i AT95. Ale może coś mam skopane w sprzęcie.

Sony TA-F670ES.

MM: 2,5VmV/50kom

MC: 0,17mV/100om

GM

Wkładką mam na pewno wymienioną ale ale widze że wsadzona jest unitra

Jeżeli trzeba to wymienie wkładke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolega Reku_ napisał:

Chce móc odtwarzać na ADAMie płyty, Nie chce audiofilskiej jakości.

Ani wkładka Mf ani pospolita AT nie zapewni audiofilskiej jakości. Dla jednego gra to przyzwoicie dla innego pierdzi.

No i Adam nie jest gramofonem, który zapewni nam szczyt doznań muzycznych. Więc w tym zestawie nawet Sony TA-F 670 ES nie zapewni audiofilskiej jakości.

Ad.1. Kup nowy, ale z prawdziwym wejściem gramofonowym. Niektóre nowe wzmacniacze mają napis Phono nad gniazdami, ale to nie jest wejście przeznaczone do podłączenia gramofonu z wkładką dynamiczną.

Tak właśnie widziałem że mają napis phono a podpisane ze nie mają pre. a Jakieś przykład?

Kup sobie hybrydę chinczyka za 500zl lub uzywke(za polowe tej sumy) z lampa 6p1p na wejsciu i pre gramofonowe ART JD II za 200zl

i masz z 20W w koncowce tranzystor)) powinno wystarczyc.

pre gramofonowe znalazłem, fajne maleństwo, ale co to jest chińczyk hybryda z lampą 6p1p nie wiem

Tak właśnie widziałem że mają napis phono a podpisane ze nie mają pre. a Jakieś przykład?

pre gramofonowe znalazłem, fajne maleństwo, ale co to jest chińczyk hybryda z lampą 6p1p nie wiem

np. cos takiego , to jest jeszcze z wejsciem USB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

np. cos takiego , to jest jeszcze z wejsciem USB

Ukryta Zawartość

Łał, wygląda bajerancko, chociaż chyba bardziej wygląda niż jest bajerancki, co?

Tylko że on w opisie ma napisane na tej stronie że ma przedwzmacniacz, czyli w dalszym ciągu potrzeba mu to ART DJ II czy nie?

Czyli jeżeli dobrze was rozumiem, biorąc pod uwagę wszystkie wypowiedzi:

tego marantza o którym pisałem mógłbym kupić i by działał gramofon, ale polecanie kupić sobie nowy z najniższej półki wzmacniacz z pre lub pre osobno i do tego najtańszy lampowy wzmacniacz.

Czyli zakładamy że kupienie nowego zestawu z niskiej półki da lepsze efekty niż wspomniany wyżej marantz.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie będzie przykładu. Wiesz już czego masz szukać w specyfikacji technicznej interesującego Cię wzmacniacza. Jeśli tego tam nie ma, to już wiesz jaką decyzję powinieneś podjąć w stsosunku do analizowanego wzmacniacza.

A tak poza tym, to dodatkowy wzmacniacz mocy jest Ci niepotrzebny na razie, bo masz aktywne zestawy głośnikowe.

Wystarczy przedwzmacniacz RIAA i możesz słuchać.

GM

Nie będzie przykładu. Wiesz już czego masz szukać w specyfikacji technicznej interesującego Cię wzmacniacza. Jeśli tego tam nie ma, to już wiesz jaką decyzję powinieneś podjąć w stsosunku do analizowanego wzmacniacza.

A tak poza tym, to dodatkowy wzmacniacz mocy jest Ci niepotrzebny na razie, bo masz aktywne zestawy głośnikowe.

Wystarczy przedwzmacniacz RIAA i możesz słuchać.

GM

Świetnie, czyli samo np. ART DJ II wystarczy do moich głośników.

No to drodzy Panowie dziękuję za pomoc. już jestem dużo bogatszy w wiedzę.

Kupuj np. takiego Marantza jak ten;

Ukryta Zawartość

bo polecany ART DJ II to PRZEDWZMACNIACZ,

do którego na pewno nie podłączysz żadnych głośników.

W najlepszym razie może słuchawki.

Marantz to przyzwoity sprzęt, najczęściej z niezłym wejściem do wkładek MM,

a wkładka MF 100 to właśnie MM z napięciem wyjściowym rzędu 3 mV.

I nie daj się wpuścić w większe koszta, bo jak napisałeś:

"Nie chce audiofilskiej jakości"

i przynajmniej na razie tak zostanie; chyba, że złapiesz odre patefonową ;-)

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

W najlepszym razie może słuchawki.

Marantz to przyzwoity sprzęt, najczęściej z niezłym wejściem do wkładek MM,

a wkładka MF 100 to właśnie MM z napięciem wyjściowym rzędu 3 mV.

I nie daj się wpuścić w większe koszta, bo jak napisałeś:

"Nie chce audiofilskiej jakości"

i przynajmniej na razie tak zostanie; chyba, że złapiesz odre patefonową ;-)

ojoj, czyli sprzeczne informacje dostaję.

bo jeżeli do tego ART DJ II dałoby się podłączyć aktywne głośniki to bym sie skusił bo to tanie rozwiązanie

ale jeżeli nie to chyba wolałbym właśnie tego marantza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/marantz-pm-65-solidny-model-i5716939155.html

Nawet aktywnych Genius SP-HF3000A będących w posiadaniu autora wątku?

GM

Sorry, ale tego się nie doczytałem, bo nie spodziewałem się,

że będę musiał szukać tego modelu Geniusa. Zadziała.

Oczywiście da się podłączyć; będzie grać, tylko, że:

200 zeta za samo pre, a 390 za dobry wzmacniacz z może lepszym pre są dla mnie

po krótkiej refleksji trudne do zaakceptowania, ale to w końcu nie moje pieniądze....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.