Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, jezz napisał:

Kidawa-Błońska odwiedziła Pracownię Cukiernicza na stołecznej Woli, który od kilkudziesięciu lat specjalizuje się w wyrobie pączków. Rozmawiała z jej obecną właścicielką Sylwią Tomaszkiewicz.

"Podczas rozmowy z właścicielką Pracowni Cukierniczej Kidawa-Błońska pytała o problemy i potrzeby jakie mają tego typu niewielkie rodzinne firmy. Tomaszkiewicz mówiła m.in. o kłopotach w pozyskaniu nowych pracowników, którzy z jednej strony nie maja odpowiednich kwalifikacji, z drugiej - mają oczekiwania finansowe, którym Pracownia nie jest w stanie sprostać."

No cóż, prawa ekonomii dotarły też do pracowni cukierniczej.

Może warto też pomyśleć, że nie zachęca klienta to, że nigdy nie wie czy pracownia jest otwarta do 13 a może do 14, a jak przyjdzie o 15 to na 100% pocałuje klamkę. Może  wtedy sprzeda się więcej i będzie można więcej zapłacić pracownikowi.  Myślę, że klient chciałby znać stałe godziny otwarcia. W sumie dość proste zssady obowiązujące w innych miejscach.

A co słychać?. Pracownik chce za dużo zarabiać.

dla takiej firmy nie ma miejsca -zero refleksji ze strony wlascicielki wina zrzucona nie na wlasna nieudolnosc tylko na rynek ze za wysokie place i brak ludzi wszystkich wina tylko nie moja - jakze to czeste u dronych januszy biznesu - tylko czy my chcemy takich patologicznych postaw ze strony biznesu ? (w domysle chcemy niewolnikow zeby pracowali na nas za smieszne grosze

Kto tu ma postawe roszczeniowa  - pracodawca czy pracownicy co nie chca sie u tej pani najmowac ? i jeszcze jedno

ile razy ta pani zmieniala suwa w ciagu ostatnich 5 lat ? no bo dzis obowiazkowo kazdy posiadacz nawet najmniejszego biznesu musi jezdzic suvem za plus 100k

Godzinę temu, osimar napisał:

no przecież sam to wytłumaczyłeś kryzysem:-)

jak liberalowie rzadza to zawsze jest kryzys

teraz by tlumaczyli swoja nieudolnosc a to trumpem a to wojnami handlowymi a to brexitem

i zawsze bylby to pretekst do wyciskania obywateli jak cytryny

i nic nie robienia (tzn robienia - czyli haratania w gałe)

47 minut temu, osimar napisał:

Po pierwsze. Widziałem. Nie odpowiada mi to, ale też wstawiłem kilka stron wcześniej opinię członka RPP i umiarkowanego reżimowego Warzechę. Możesz przeczytać. Widzę, co proponuje PiS i to mi wystarczy, bo PiS jest partią rządzącą i ona ma wszelkie mechanizmy do zarządzania Państwem. Bardziej jestem skłonny uwierzyć tym absurdalnym obietnicom PiS czy jakiejkolwiek opozycji.

Po drugie. Śmieszne jest udowadnianie na siłę i stawianie znaku równości przy zadłużenie Państwa przez PO i PiS. Obie partie rządziły w zupełnie innych czasach i innym otoczeniu ekonomicznym. Jeżeli ktoś tak robi, to są dwie możliwości. Albo nie rozumie o co chodzi w ekonomii i tylko wkleja jakieś bzdety z niezrozumiałych dla niego artykułów, albo jest ślepym fanatykiem PiS.

P.S.

żeby było jasne. Krytykowałem PO (niestety nie na forum) w czasie jej drugiej kadencji. Bardzo wiele poczynań PO było niezgodne z tym, co uważałem za ważne dla kraju.Tylko krytyka krytyką, a fakty faktami. 

Sądzę, @bubusia, że ten temat mamy wyczerpany. EOT

masz racje w tylko kryzys to byl 2008-2009 / fakt byl bardzo gleboki ale tez trwal krotko

amerykanska gospodarka juz pod w dugiej polowie 2009 zaczela notowac powrot do normalnosci

wiec pierwsze 2- -3 lata moge im darowac ale to co robili pozniej to wola o pomste do nieba kompletna niekompetencja

albo raczej kompetencja w niszczeniu potencjalu panstwa mieli szczescie ze byla kasa w ofe bo inaczej bylibysmy jak druga grecja albo argentyna i tyllko tyle by zostalo z zielonej wyspy poniewaz nie dbali o sciagalnosc podatkow na nic nie starczalo kasy nawet dlugi rosji

ze sam balcerek sie uaktywnil - dobrze zdjagnozowal objawy ale sugerowal kuracje w stylu upuszczanie krwii choremu na anemie

wprost ich rzadom PIENIADZE UCIEKALY JAK PRZEZ SITO a ubytki mieli fnansowac zwykli obywatele

w 2015 ludzie powiedzieli STOP bo na seriio (widmo pustej lodowki zaczelo ich straszyc w nocnych snach)

przyszedl pIS i jak reka odjal - to nie jest przypadek ani cudowne uzdrowienie gospodarki - sama z siebie nigdy by sie nie pozbierala w to wierza tylko naiwni i glupcy

a teraz za to budujemy lodołamacze sklejone tasma ...bidule jedyne co potrafią zbudować to drogę do sołtysowej z Brzeszcz

18 minut temu, ohmygod napisał:

przyszedl pIS i jak reka odjal - to nie jest przypadek ani cudowne uzdrowienie gospodarki - sama z siebie nigdy by sie nie pozbierala w to wierza tylko naiwni i glupcy

Nawet Urban się cieszy

3 godziny temu, bubusia napisał:

Czyli to byl transport antracytu do Czech, hehe

No coz, terrorysci za kraty, a Greenpeace niech palci.

Zgadzamy sie?

a po co greenpeace - moze niech sami blokujacy wezma straty firm za czas blokady na swoje barki

to sie odechce odstawiania szopki

Teraz, jar1 napisał:

Nawet Urban się cieszy

bo taka jest rzeczywistosc chlopie

mechanizm wyparcia jest u ciebie tak duzy ze uciekasz w ABSURD i myslenie rownolegle (magicczne)

8 minut temu, ohmygod napisał:

mechanizm wyparcia jest u ciebie tak duzy ze uciekasz w ABSURD i myslenie rownolegle (magicczne)

Mechanizm zaparcia jest groźniejszy, bo całkowicie blokuje myślenie. :)

1 godzinę temu, bubusia napisał:

No i na kogo Lechu zaglosujesz?

Czy ja się kogoś pytam na kogo zagłosuje? To sprawa indywidualna każdego wyborcy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niżej jeden z komentarzy pod tekstem:

"Tak może być.Żadna inna partia z taką pogardą nie traktuje cywilizowanych wartości obyczajów i zachowań.Nie mam nadmiernego szacunku dla rodaków. Z lubością wchodzą w buty minionego czasu,akceptując powrót partyjnego centralizmu i praktyk wczesnego PRLu. Przekupieni socjalnymi datkami i napompowani bezrozumną propagandą, dali się przekonać o wyjątkowości własnego losu i bohaterskiej historii naszego państwa. Postchłopskie ,ksenofobiczne społeczeństwo, cywilizacyjnie zacofane ,żyjące historycznymi mitami , nie przejmuje się wartościami, leżącymi u podstaw demokratycznego państwa.Niestety .Głosują bezrefleksyjnie na każdego kto da więcej i obieca wspaniałą przyszłość."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

47 minut temu, Lech36 napisał:

Czy ja się kogoś pytam na kogo zagłosuje? To sprawa indywidualna każdego wyborcy.

Ukryta Zawartość

Niżej jeden z komentarzy pod tekstem:

"Tak może być.Żadna inna partia z taką pogardą nie traktuje cywilizowanych wartości obyczajów i zachowań.Nie mam nadmiernego szacunku dla rodaków. Z lubością wchodzą w buty minionego czasu,akceptując powrót partyjnego centralizmu i praktyk wczesnego PRLu. Przekupieni socjalnymi datkami i napompowani bezrozumną propagandą, dali się przekonać o wyjątkowości własnego losu i bohaterskiej historii naszego państwa. Postchłopskie ,ksenofobiczne społeczeństwo, cywilizacyjnie zacofane ,żyjące historycznymi mitami , nie przejmuje się wartościami, leżącymi u podstaw demokratycznego państwa.Niestety .Głosują bezrefleksyjnie na każdego kto da więcej i obieca wspaniałą przyszłość."

opinia Zakowskiego jest bardzo obiektywna o taak.....

Ukryta Zawartość

Wracajac do wegla. Z reka na sercu. Czy fakt przewozu do Czech, i to nie wegla, ale antracytu, ktory moglby sluzyc do budowy wiatrakow, nie wzbudza u was niesmaku. Nie macie watpliwosci co do tych durnych przekazow, ktorych jedynym celem jest podkrecenie niecheci?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

26 minut temu, ohmygod napisał:

opinia Zakowskiego jest bardzo obiektywna o taak.....

Dla ciemnogrodu może nie być obiektywna. Taka już jest cecha ciemnogrodzian.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Teraz, ohmygod napisał:

ale czemu ciemnogrod ?

Bo jest ciemny i nie wie co jest na końcu rozdawnictwa.

Teraz, Lech36 napisał:

Bo jest ciemny i nie wie co jest na końcu rozdawnictwa.

ale nie ma zadnego rozdawnictwa relacja dlug publiczny/pkb maleje

a deficyty budzetowe sa tak niskie ze Donkowi za jego rzadow nawet sie snilo ze polska moze miec tak niski deficyt

to nie jest rozdawnictwo- poprostu pewna grupa spoleczna dostala zwrot placonych przez sieibe podatkow (potraktuj to jak obnizke podatkow)

13 minut temu, ohmygod napisał:

ale nie ma zadnego rozdawnictwa relacja dlug publiczny/pkb maleje

Czyli należysz do ciemnogrodu. Należysz do wiernych wyznawców jedynie słusznej partii która prowadzi Polskę do sukcesu takiego jak niegdyś lądowanie w Smoleńsku. Też zakończyło się prawie sukcesem, jednemu się udało drugiemu nie czyli sukces w 50%-ach.

Propaganda sukcesu była charakterystyczna za Gierka i wcześnie też, teraz powraca w wykonaniu PiS.

Edytowane przez Lech36

15 minut temu, Lech36 napisał:

Czyli należysz do ciemnogrodu. Należysz do wiernych wyznawców jedynie słusznej partii która prowadzi Polskę do sukcesu takiego jak niegdyś lądowanie w Smoleńsku. Też zakończyło się prawie sukcesem, jednemu się udało drugiemu nie czyli sukces w 50%-ach.

Propaganda sukcesu była charakterystyczna za Gierka i wcześnie też, teraz powraca w wykonaniu PiS.

czy ja ciebie czlowieku obrazam

jak zwykle jak brakuje sensownych kontrargumentow poza wlasnymi urojeniami jak powinno byc to zaczyna sie obrazanie

Teraz, ohmygod napisał:

czy ja ciebie czlowieku obrazam

Ja nikogo nie obrażam tylko stwierdzam fakty. Są jakie są, nic na to nie poradzę. W ciemnogrodzie żyle wielu ciekawych i wykształconych ludzi niestety na skutek działania sekty z jej Prezesem oślepli i zatracili zdolność oceny perspektywicznej.

3 minuty temu, ohmygod napisał:

jak zwykle jak brakuje sensownych kontrargumentow poza wlasnymi urojeniami jak powinno byc to zaczyna sie obrazanie

Urojenia to chyba tylko u Prezesa, powstałe na fundamencie przeżyć z 2010 roku.

42 minutes ago, bubusia said:

Wracajac do wegla. Z reka na sercu. Czy fakt przewozu do Czech, i to nie wegla, ale antracytu, ktory moglby sluzyc do budowy wiatrakow, nie wzbudza u was niesmaku. Nie macie watpliwosci co do tych durnych przekazow, ktorych jedynym celem jest podkrecenie niecheci?

A takie było piękne oskarżenie "PiS importuje węgiel z Mozambiku". Oczywiście teraz "palą niemca".

Jakos dziwnym trafem fani "dojnej zmiany" maja szybki sposób zapominania jak to pisowcy darli sie na Po za poprzedniej władzy ze sprowadzają węgiel ze wschodu...teraz juz im nie przeszkadza ze tamte ilosci sa niczym w tej rzece ktore zewsząd plynie szerokim nurtem ....dorzućmy śmieci z Nigerii i Australii....faktycznie dobra zmiana

1 minutę temu, asterix1 napisał:

Jakos dziwnym trafem fani "dojnej zmiany" maja szybki sposób zapominania jak to pisowcy darli sie na Po za poprzedniej władzy ze sprowadzają węgiel ze wschodu...teraz juz im nie przeszkadza ze tamte ilosci sa niczym w tej rzece ktore zewsząd plynie szerokim nurtem ....dorzućmy śmieci z Nigerii i Australii....faktycznie dobra zmiana

Ale to akurat nie byl wegiel, i nie szlo do Polski. A opierdol byl.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

6 minut temu, bubusia napisał:

Ale to akurat nie byl wegiel, i nie szlo do Polski. A opierdol byl.

Czyli jest sukces! W końcu udało się kogoś złapać na kłamstwie. Paski w tvp już zasłaniają połowę ekranu z tą wiadomością, czy nadal o tym że sam Trzaskowski zasrał całą Wisłę?

Edytowane przez Piękny Stefan
2 minuty temu, Piękny Stefan napisał:

Czyli jest sukces! W końcu udało się kogoś złapać na kłamstwie. Paski w tvp już zasłaniają połowę ekranu z tą wiadomością, czy nadal o tym że sam Trzaskowski zasrał całą Wisłę?

Co ty z tym TVP, nakrecili cie, czy jak. Siedze tu pol dnia(juz mnie to podku...) a Ty nawijasz cos o ogladaniu TVP, o ktorym nigdy za dobrze sie nie wypowiadalem.

Ta wasza zerojedynkowosc.

1 minutę temu, bubusia napisał:

Co ty z tym TVP, nakrecili cie, czy jak. Siedze tu pol dnia(juz mnie to podku...) a Ty nawijasz cos o ogladaniu TVP, o ktorym nigdy za dobrze sie nie wypowiadalem.

Ta wasza zerojedynkowosc.

Skądś trzeba czerpać wiarygodne informacje. Przecież z tvnu prawdy się nie dowiem.

Patrzysz tu i tam, potem czytasz tych i tamtych, potem myslisz, konfrontujesz ze swoim swiatopogladem, a na koncu i tak nic nie wiesz, k**wa mac.

:)

ps mam nadziej ze lapiesz taki rodzaj humoru i nie bedziesz bral za bardzo do siebie:

Zauwaz, ze nie pisowski, nawet nie katolicki.:)

Edytowane przez bubusia

34 minuty temu, misiomor napisał:

A takie było piękne oskarżenie "PiS importuje węgiel z Mozambiku".

Mozambik nie ma z tym nic wspólnego tylko zasada że jeszcze używamy węgla w ogromnej ilości a państwo nic nie robi żeby to zmienić a nawet przeszkadza w zmianach trując obywateli wyziewami z węgla. Oczywiście jeżeli już musimy używać węgla to jasne że najlepiej nie swojego. Nasz niech pozostanie pod ziemią na cięższe czasy, które na pewno kiedyś nadejdą przy kontynuacji polityki energetycznej obecnej władzy.

2 minuty temu, bubusia napisał:

Patrzysz tu i tam, potem czytasz tych i tamtych, potem myslisz, konfrontujesz ze swoim swiatopogladem, a na koncu i tak nic nie wiesz.

Wystarczy że posłuchasz Prezesa i wszystko będzie jasne jak w sekcie ;-).

7 minut temu, Lech36 napisał:

Wystarczy że posłuchasz Prezesa i wszystko będzie jasne jak w sekcie ;-).

Wiemy, wiemy, Twoja obsesja na punkcie tego pana jest znana i udokumentowana.

Edytowane przez bubusia

Mi ten atak na czeski antracyt przypomina zadymiarzy z Antify, którzy na pamiętnym Marszu Niepodległości rzucali się na rekonstruktorów w historycznych mundurach jako na faszystów.

1 minutę temu, bubusia napisał:

Wiemy, wiemy, Twoja obsesja na punkcie tego pana jest znana i udokumentowana.

Moja wiedza wynika z obserwacji wieloletniej tego pana i jego brata, więc trudno to zaliczyć do kategorii obsesji, ale jak Kolega woli to niech będzie że obsesja ;-).

5 minut temu, misiomor napisał:

Mi ten atak na czeski antracyt przypomina zadymiarzy z Antify, którzy na pamiętnym Marszu Niepodległości rzucali się na rekonstruktorów w historycznych mundurach jako na faszystów.

Zadymiarze to chyba głównie w PiS. 

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Zadymiarze to chyba głównie w PiS. 

No pewnie, cale zlo to Pis, jakze moze byc inaczej, drogi Lechu.

Zadymiarz to tylko i wylacznie moze byc pisowiec

7 minut temu, misiomor napisał:

Nie bardzo rozumiem problem. Skoro się bardziej opłaca sprowadzać węgiel niż wydobywać w Polsce to niech sprowadzają. Czy afera to te oszołomy z Greenpeace, którym się statki pomyliły? Mieli koszulki z nadrukiem konstytucja?

7 minut temu, bubusia napisał:

No pewnie, cale zlo to Pis,

Dokładnie, całe zło to PiS, kiedyś to zrozumiesz jak już pewnie będzie jak zwykle za późno.

9 minut temu, bubusia napisał:

Zadymiarz to tylko i wylacznie moze byc pisowiec

Przykłady są znane, nawet obecnie urzędują w rządzie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.