Skocz do zawartości
IGNORED

dobry streamer do muzyki i radia internetowego

michal535

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku latach używania denona 3808 z którego jestem bardzo zadowolony kupiłem arcam avr 500

W denonie mialem radio internetowe i możliwość sluchania plików z komputera . arcam brzmi lepiej lecz internetowy modul to opcja dodatkowa i kosztuje 900-1000 zl

Czytałem o streamerach do radia i muzyki typu squeezebox ale nie mam o tym zielonego pojęcia

Co wybrać do streamingu dobrego w rozsadnej cenie ? Czy kupic orginalny moduł arcama czy moze jednak skusić sie na jakiś ze streamerow ?

Czy jakosc dzwieku będzie taka sama ?

Czy sa straemery ktore sa tylko do muzyki i radia i czy sa tez takie ktore uruchomia np youtube , iple i tym podobne podlaczajac go przez hdmi do amplitunera ?czy duza jest roznica cenowa pomiędzy takim tylko radiowo muzycznym a tym z youtube (jeżeli takie w ogóle sa)

I jak wyglada to cenowo ?

Kompletnie się na tym nie znam i licze na wasza pomoc.dzieki

pytanie- czy jeżeli uzyje przeciętnego streamera i polacze go kablem rca to uzyty będzie dac streamera a jeżeli uzyje polaczenia digital z amplitunerem to dzwiekiem zajmie się dac amplitunera ?

cytat z angielskiej prasy

which means you can connect their analog outputs to a high-quality self-amplified speaker system and get great results. If you’re connecting the system to a midrange or high-end A/V receiver, on the other hand, you might get better sound quality using the streamer’s digital output and relying on the A/V receiver’s DACs instead

pytanie- czy jeżeli uzyje przeciętnego streamera i polacze go kablem rca to uzyty będzie dac streamera a jeżeli uzyje polaczenia digital z amplitunerem to dzwiekiem zajmie się dac amplitunera ?

cytat z angielskiej prasy

which means you can connect their analog outputs to a high-quality self-amplified speaker system and get great results. If you’re connecting the system to a midrange or high-end A/V receiver, on the other hand, you might get better sound quality using the streamer’s digital output and relying on the A/V receiver’s DACs instead

pomysl nad streamerem, np Cambridge audio stream magic 6v2 w rozsądnej cenie ( strumieniuje do 192khz !) - takiego strumieniowca nie musisz podłączać juz do zewnetrznego i do tego przeciętnego daca - wewnętrz Sm6 są dwa dobre wolfsony.

Tak na marginesie, nikt nie odpisuje bo temat wielokrotnie wałkowany, jak poszperasz na forum to napewno znajdziesz odpowiedzi na wiele nurtujących Cie pytań

Ps:sm6 ma dostęp do około 20 tys stacji radiowych, w zależności od tego jak nadaje stacja taka jakosc odtwarzania a co do youtube to możesz toslink podlaczyc smarttv do strumieniowca i problem z głowy

Pozdro Kacper

dzięki za odpowiedz.i mam pytanie do ciebie-czy tak w miare wysoki i sadze w miare dobry model arcama ma az taki kiepski dac ze sugerowany jest zewnętrzny dac ?może znal będziesz odpowiedz na moje pytanie ...dziekuje i pozdrawiam

nic ? naprawdę zadnych sugestii ?

Cambridge audio stream magic 6 (może być wersja pierwsza) jeszcze da sie kupić za połowe ceny. W UK jest tego pełno.

Stosunek jakość cena jest bardzo dobra. Mnie osobiście nie podoba sie wyświetlacz w C.A.

Ja mam MF Clic i z DACa jestem zadowolony, wyświetlacz również jest ok lecz swoje zdanie o tej marce mam (patrz klub Musical fidelity).

Na dzień dzisiejszy jakbym miał kupować, kupiłbym Audiolaba lub Streamer Pro Ject (bardzo fajny streamer, zbliżony do MF i moim zdaniem lepszy).

Mf clik to wyższa troszkę Polka od stream magic 6, osobiście tez posiadam v1 (cena była atrakcyjna przeszło rok temu dlatego kupiłem). V2 moze jak juz wcześniej wspomniałem strumieniowo odtwarzac do 192 KHz a v1 do 96khz. V2 został juz wyparty przez nowsze modele cambridge w tym wlagowy 851N. Jesli ma sie trochę większy budżet to może warto pomyśleć o jakimś demo modelu (ewentualnie urzywanym) w dobrej cenie Naim lub Linn - na dzien dzisiajeszy są to liderzy w świecie plików , sam przymierzam sie do zakupu Naima.

dzięki za odpowiedz.i mam pytanie do ciebie-czy tak w miare wysoki i sadze w miare dobry model arcama ma az taki kiepski dac ze sugerowany jest zewnętrzny dac ?może znal będziesz odpowiedz na moje pytanie ...dziekuje i pozdrawiam

dac napewno jest świetny w tym arcamie, pytanie jak chcesz z tego korzystać, czy chcesz mieć pełnowartościowego strumieniowca (serwer ze zbiorem albumów muzycznych, sterowanie iPadem plus wyświetlanie okładki albumów itp). Strumieniowiec jest w pewnym sensie sam w sobie źródłem dźwięku a dac zawsze źrodła potrzebuje, jesli kupisz dobry streamer, do tego typu daca jaki ma Twoj arcam nie bedziesz potrzebował go podłączać. Co ważne jesli ten arcam nie ma wejścia usb audio (takowe np posiada cambridge ) to kompa nie podłączysz a juz napewno nie posłuchasz albumów o wyższej rozdzielczości niż 96khz. Jesli chcesz kupić tylko dac to arcam ma dla Ciebie rozwiazanie ale jest drogie bo kosztuje ok 2000euro - fmjd33 super dac. Za taka kasę możesz kupić używanego strumieniowca Naima - dla mnie to lider w branży plików audio i napewno jakością przewyższa arcama.

Pytasz mnie o zdanie ??? Chcesz poznać możliwości urządzeń odtwarzających strumieniowo muzykę ??? Kup dobrego strumieniowca , jesli masz niższy budżet ; bierz cambridge, jesli wyższy ; Naim, ewentualnie Linn .

Ps: zapomniałem dodać ; do youtube wystarczy Twoj arcam i jego dac w zupełności, musisz tylko smart tv podlaczyc toslinkiem do jednego z wejść optycznych w amplitunerze i gotowe, możliwe jest także wykorzystanie do tego celu hdmi ale na ten temat za wiele nie wiem no nie mam Kina domowego.

Pozdrówka Kacper

Mf clik to wyższa troszkę Polka od stream magic 6, osobiście tez posiadam v1 (cena była atrakcyjna przeszło rok temu dlatego kupiłem). V2 moze jak juz wcześniej wspomniałem strumieniowo odtwarzac do 192 KHz a v1 do 96khz. V2 został juz wyparty przez nowsze modele cambridge w tym wlagowy 851N. Jesli ma sie trochę większy budżet to może warto pomyśleć o jakimś demo modelu (ewentualnie urzywanym) w dobrej cenie Naim lub Linn - na dzien dzisiajeszy są to liderzy w świecie plików , sam przymierzam sie do zakupu Naima.

dac napewno jest świetny w tym arcamie, pytanie jak chcesz z tego korzystać, czy chcesz mieć pełnowartościowego strumieniowca (serwer ze zbiorem albumów muzycznych, sterowanie iPadem plus wyświetlanie okładki albumów itp). Strumieniowiec jest w pewnym sensie sam w sobie źródłem dźwięku a dac zawsze źrodła potrzebuje, jesli kupisz dobry streamer, do tego typu daca jaki ma Twoj arcam nie bedziesz potrzebował go podłączać. Co ważne jesli ten arcam nie ma wejścia usb audio (takowe np posiada cambridge ) to kompa nie podłączysz a juz napewno nie posłuchasz albumów o wyższej rozdzielczości niż 96khz. Jesli chcesz kupić tylko dac to arcam ma dla Ciebie rozwiazanie ale jest drogie bo kosztuje ok 2000euro - fmjd33 super dac. Za taka kasę możesz kupić używanego strumieniowca Naima - dla mnie to lider w branży plików audio i napewno jakością przewyższa arcama.

Pytasz mnie o zdanie ??? Chcesz poznać możliwości urządzeń odtwarzających strumieniowo muzykę ??? Kup dobrego strumieniowca , jesli masz niższy budżet ; bierz cambridge, jesli wyższy ; Naim, ewentualnie Linn .

Ps: zapomniałem dodać ; do youtube wystarczy Twoj arcam i jego dac w zupełności, musisz tylko smart tv podlaczyc toslinkiem do jednego z wejść optycznych w amplitunerze i gotowe, możliwe jest także wykorzystanie do tego celu hdmi ale na ten temat za wiele nie wiem no nie mam Kina domowego.

Pozdrówka Kacper

Dla mnie liderami plików są Auralic i Lumin.

Choć to i tak się wszystko zmienia aż ciężko nadążyć nad tym wszystkim (tak jak z komputerami). Firmy się przepychają, co chwile wychodzi coś nowego.

Czasem nie warto płacić tyle pieniędzy za to.

Naim faktycznie jest ok. też myślałem.

Ale tak jak piszesz do youtube to nie potrzeba nic lepszego bo szału nie będzie choćby kupił najlepszy na świecie streamer.

To i tak jest wszystko zasługa Daca wbudowanego w streamerze. Także może lepiej pomyśleć nad samym DACiem?

Dla mnie liderami plików są Auralic i Lumin.

Choć to i tak się wszystko zmienia aż ciężko nadążyć nad tym wszystkim (tak jak z komputerami). Firmy się przepychają, co chwile wychodzi coś nowego.

Czasem nie warto płacić tyle pieniędzy za to.

Naim faktycznie jest ok. też myślałem.

Ale tak jak piszesz do youtube to nie potrzeba nic lepszego bo szału nie będzie choćby kupił najlepszy na świecie streamer.

To i tak jest wszystko zasługa Daca wbudowanego w streamerze. Także może lepiej pomyśleć nad samym DACiem?

Jesli mnie pytasz o zdanie.... ja bym absolutnie samego dac'a nie kupowal. Dobry Dac nie jest tani, mozna kupic dobrego stumieniowca w okazyjnej cenie (uzywany, demo model, negocjacje ze sprzedawcami itp) Steumieniowiec tez moze pelnic funkcje dac'a (Naim i cabridge audio tak, Linn niestety nie). Wniosek jest jeden; ze "streamara" mozna zrobic dac'a a z dac'a "streamera" juz nie... dla mnie odpowiedz jest prosta ale to kolega musi podjac decyzje.

Z tym arcamem ktorego ma plus dobrym streamerem sluchajac albumow np. z HDTRACKS napewno doceni walory tego urzadzenia ;-)

DAC wbudowany w stramerze nigdy nie zastąpi zewnetrznego DACa choćby miał nawet takie same parametry na papierze.

Eeeee trochę kolega przesadził ...

Patrz Lumin czy LINN ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

zastanawia mnie tylko ze wcześnie uzywajac denona 3808 przez który sluchalem plikow-muzyki z komputera brzmiało to dla mnie dosyć dobrze i taka jakość mi odpowiadala a z tego co piszecie to bez zaplacenia paru tys złotych jest az tak kiepsko ...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.