Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do ambientu, chillout'u, trance'u

60d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakładałem już podobny temat w innym dziale, ale odpowiedzi zero, więc spróbuję może tutaj.

Poszukuję wzmacniacza stereo do muzyki elektronicznej, takiej jak w tytule czyli ambient, chillout i trance, zwłaszcza z naciskiem na dwa pierwsze gatunki. Lubię ciepły dźwięk, więc dobrze by było żeby ten wzmacniasz nie grał jazgotliwie i ostro w górnych pasmach. Szukam również mocnego, kontrolowanego basu, nie musi to być dyskotekowy bas, ale musi mieć moc i być zróżnicowany. Czy istnieje coś takiego co zaspokoi moje oczekiwania? Kwota jaką mógłbym przeznaczyć do maksymalnie 1000zł oczywiście za używany sprzęt. Kolumny z jakimi miałby współpracować to podłogówki Taga Harmony 806. Wzmacniacze jakie brałem pod uwagę to Pioneer A-717,Pioneer A-757, Sony ES690 (lub też inny z tej rodziny jeśli jakiś zaproponujecie), Denon PMA-860, 920, 1060, 1080R, Yamaha AX-870, Yamaha AX-890, myślałem również o ONKYO Integra A-8780, A-8850/8870, A-8650. Opcji w tym przedziale cenowym jest multum, że głowa boli. Dodatkowo chciałbym w przyszłości rozbudować na pewno zestaw o odtwarzacz CD, koniecznie tej samej marki co wzmacniacz. Innych marek nie biorę pod uwagę, wierzę że spośród wzmacniaczy które wymieniłem znajdzie się ten odpowiedni. Oczywiście szukam czegoś z dużą rezerwą i wydajnością prądową, dlatego dobrze by było gdyby wzmacniasz miał moc minimum 100W przy 4 Ohm.

Bardzo proszę o wszelkie sugestie, ponieważ im więcej czytam tym mniej wiem.

słucham tej samej muzyki z wyżej wymienionych mój nr jeden to sony es

nie znam twoich kolumn i nie wiem jak to będzie współgrało.

Bardzo dobre wspomnienia mam po 550 es i 670 es

Jak lubisz ciepły, to delikatnie ocieplony jest Sony ES670ES lub ciutke mniejszy 570ES. Zapas prądowy jest, budowa wspaniała, problemy z wzmacniaczem bliskie 0. 690ES to ostrzejsza góra.

Denon PMA860 to trochę mul na basie, słaba stereofonia i też ostrzejsza góra.

Wymienione Yamahy do tej muzyki nie podoła. A może A1020 lub A1000?

Onkyo A-8850 może zdać egzamin, dynamika i neutralne brzmienie. Ogólnie brzmienie podobne do Sony 570ES.

Onkyo A-8850 może zdać egzamin, dynamika i neutralne brzmienie. Ogólnie brzmienie podobne do Sony 570ES

A jak wygląda sprawa z innymi wzmacniaczami tej firmy? Chodzi mi o A-8780 (podobno to A-8670 tyle tylko że z pilotem) lub A-8650? Pytam, ponieważ dość powszechnym problemem w modelu A-8850/70 jest selektor źródeł który podobno lubi żyć swoim życiem i sobie przeskakuje jak chce. Tym bardziej mnie to niepokoi, gdyż jest to bardzo częsta opinia niejednego użytkownika tych modeli. Czyli coś na rzeczy być musi. Dlatego wolę odpuścić te modele na rzecz modeli z oddzielnymi przyciskami wyboru źródła, gdyż tam ten problem nie występuje.

Problemy z selektorami wystapic moga w kazdym sprzecie. A i przyciski czesto bardziej trzeszcza niz selektory.

Niestety lata leca konserwacja potrzebna.

Jezeli zalezy Ci na stosunkowo duzej bezawaryjnosci to od siebie polecam tylko Sony ES. 670ES tam zdaza sie ze do przeczyszczenia sa przekazniki ale tez selektor moze byc wyrobiony. Ale to i tak nic w porownaniu z innymi.

Yamaha A1020.

Jeżeli ma być jednak naprawdę niezły bas, świetne kontrolowane zejście i takie "życie" w muzyce - Nakamichi z napisem STASIS. Do wyboru seria TA lub seria SR. To nie jest amplituner. Traktuj to jako wzmacniacz z dołożonym tunerem. To niewiarygodne jak amplituner z serii SR gra z małymi monitorami przy jego mocy. Będzie jednak ciężko coś z tej firmy znaleźć. Pojawiają się rzadko i bardziej zadbane są za oceanem. Polecam jednak, bo czasem się trafi i już nie oddasz. Podłączyłem kiedyś zamiast niego Yamahę A-700 i ze smutkiem ją odpiąłem.

Do tego po dołożeniu odtwarzacza CD Nakamichi z przetwornikiem TDA1541 (model CDP-2E) otrzymujesz ciepło i jeszcze więcej dynamiki z czyściutką średnicą. Ogólnie polecam i nie daj się zwieść pozorom.

PS. Seria SR gra cieplej od serii TA, niedużo, ale jednak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.