Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do yamahy a-720

Marcin Rynkiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem nowy na forum i proszę o pomoc w doborze kolumn do wzmacniacza yamahy a-720. Słucham rocka, trochę klasyki, jazzu, blues'a. Pokój ok 15 m2. Chciałbym się zamknąć w kwocie ok 500 - 600 zł. Przeglądałem trochę głośników firmy stx. Czy będą dobre?

Pozdrawiam,

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/123192-kolumny-do-yamahy-a-720/

Mialem ten wzmacniacz porzadny sprzet lecz musisz pamiętać zeby zestawic go z kolumnami o ciemnym brzmieniu ktore maja duzo dołu. Ten wznscniscz gra dosc jasno wyraźnie na górze i na srednicy orzede wszystkim z odchudzonym dołem. Musisz dobrac kolumny ktore graja zatem troszke mniej średnica z dominacja dołu i mysle będzie ok. Ja sprzedalem yamaszke bo miala dla mnie za malo basu. Mozliwe ze gdybym mial kolumny odpowiednie to zagraloby to super. Pomysl o tym bo to istotne dobrac kolumny. Szukaj czegos z dominacja basu z lekko wycofans srednica nawet.

Mam A720 obecnie :)

Moja gra z Tannoy M2, nie to, że je polecam, bo uważam, że cena jest przesadzona do ich możliwości. Szukałbym po prostu kolumn o podobnej charakterystyce. Ja kupiłem moje tanio.

Lekko wycofana góra, cieplejsza średnica.

Co do basu u Yamahy - wszystko zależy od tego z czego grasz. Nie doda sztucznie basu do kawałku z Youtube w MP3, w którym go nie ma.

Puścisz Depeche Mode nowe z FLAC - Tannoy M2 sprawiają, że pokój drży i trzeba wręcz przykręcić nieco :)

A720 gra jasną średnicą, ale góra jest leciutko wycofana, więc skrzeczeć nie powinna

Unikałbym wszelkiej maści STX i innych tego typu, a kupiłbym jakieś sprawdzone kolumny w tym budżecie, doświadczeni koledzy coś doradzą. Mi doradzono kiedyś Tannoy M2 i po długim szarpaniu się, porównywaniu z innymi, ciągłych zakupach, zostały te, choć zaznaczam, że mają wycofane lekko wysokie tony. Ja to lubię, bo nie męczą.

Zależy jakiego dźwięku wymagasz, nie jest to wzmacniacz do dyskotek i łojenia, choć da radę.

Jeżeli ma tłuc i grać mocnym basem ściekającym ze ścian przy kolumnach Tonsil, STX to jakiś Denon 860.

W tej kwocie to polecałbym te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z A-720 zagrają bardzo fajnie.

ewentualnie te :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do b&w i tej yamaszki, to właśnie u mnie grała ona pod b&w v202, monitory podobnej półki i było srednio. Dołu brakowalo bo to mimo swej względnej neutralności, dosc jasne kolumny. Teraz zasila je 570es i jest oki;) znacznie lepiej niz na yamaszce. Macie racje ze pozostaje jeszcze źródło u mnie w moim systemie marantz cd 40 ale zmiana yamahy na sony dala tu zadowalający efekt. Znajdz kolumny o ciemniejszym charakterze a bedzie ok. Jakiej marki to Ci nie powiem bo sie nie znam ktore sa jasne a ktore ciemniejsze. Ja dla przykladu szukam odwrotnie czegoś jasnego szczegółowego ale bez odchudzonego basu jednoczesnie. Te dali moga byc oki graja wlasnie dołem wiecej.

Dzięki wielkie za pomoc :) Dali spoko, tylko jak zauważył kolega wyżej są 4 ohm'owe. Czy to duży błąd/niedogodność/niezgodność? Co znaczy że kolumny albo wzmacniacz gra "bardziej dołem"?

Znalazłem na allegro takie Tannoy M2.5 do wylicytowania. Te M2 jakoś ciężko jest dostać na "rynku" używanym. Czy oprócz w/w może polecić jeszcze parę innych?

Pozdrawiam,

Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.