Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber - obniżka na Olympica przy zwrocie Cremona

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli co zrobić z nieudanym modelem, oraz historia z cyklu "zamienił stryjek siekierkę na kijek".

Akcja w Niemczech: oddaj działającą Cremonę lub Cremonę M, a dostaniesz Olympica III za 7000 EUR zamiast 10.900 EUR (za parę oczywiście).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Czyli co zrobić z nieudanym modelem, oraz historia z cyklu "zamienił stryjek siekierkę na kijek".

dd6 czy Olimpica jest słaba Twoim zdaniem?

Osobiście słuchałem II, ale opinia tych którzy słuchali obu jest taka, że to ten sam sposób grania.

Twarda opinia z Twojej strony. Ja muszę przyznać, że jestem posiadaczem jedynek Olympica i jestem naprawdę zachwycony tym graniem, może dlatego, że całe lata byłem przywiązany do Dynek (najpierw Contour 1.3, a później C1)? Nie mam pojęcia, jak grały wcześniejsze serie monitorów SF, ale Olympica naprawdę jest udanym modelem w swojej cenie.

Po to jest forum, żeby się wymieniać opiniami. Dla mnie to matowy, bezbarwny dźwięk. Być może można w ten sposób zagłuszyć jazgotliwość elektroniki, albo braki akustyki pomieszczenia. Ale każdy ma swoje zdanie, które oczywiście szanuję.

Oczywiście, pełna zgoda co do wymiany opinii. Tylko dla niektórych takie jednoznaczne opinie krytykujące jakiś sprzęt bez podania uzasadnienia mogą odstręczać od chęci zapoznania się z nim. Przecież na Twój odbiór dźwięku Olympic mogło mieć wpływ mnóstwo czynników. Jaki wzmak, jak długo słuchałeś, w swoim miejscu odsłuchu? Pytania można by mnożyć. Akurat moim zdaniem Olympici nic nie maskują, dźwięk nie jest bezbarwny, tylko naturalny. Może niektórzy lubią drobne podbarwienia, ale to absolutnie nie powinno determinować tak jednoznacznie dyskwalifikujących sprzęt opinii. Pewnie mamy inną definicję pojęcia hi-fi, to dobrze, że każdy lubi inny dźwięk. Może będziesz miał okazję jeszcze posłuchać Olympic z inną elektroniką bez uprzedzeń i może zmienisz zdanie. Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

W nast. miesiącu mogę mieć możliwość porównania Olympic II lub III z Cremonami. Jeśli się uda, to napiszę kilka słów z moich spostrzeżeń. Póki co słuchałem Olympica II i III w salonach bez bezpośredniego porównywania i w przeciwieństwie do wyglądu jakość brzmienia mnie nie porwała, w żadnym repertuarze.

Faktycznie coś może być w tym co pisze Asterix - salony szybko odsprzedadzą Cremony w cenie 3000-4000 EUR :).

Jedne z najładniejszych kolumn na rynku, i nie jest to nasze zdanie. Natomiast co do barwy dźwięku. Są klienci którzy lubią taką muzykę.

Z reguły są to osoby już ułożone powyżej 40+

I wcale nas to nie dziwi.

Jednak nie mieliśmy okazji sprawdzać Cremony.

Odsłuchiwałem SF Olimpica III w (ca50kz)

w towarzystwie

Primare Pre60 (ca30kz)

Primare A60 (30kz)

Dupy nie urwało!!!

OK 110.000,00pln

Jaki wniosek?

Jest wszystko, wszystko z technicznego punktu widzenia, czuć pełen zakres przenoszenia, kolumna trójdrożna, pełna separacja, każdy dźwięk odtworzony z wielką wiernością, świetnie!!!

.....ale

Czegoś tu brak, wypełnienie, ciężar, ciepło..... nie wiem,

Może one stawiają więcej wymagań dla pomieszczenia?

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

• 3 tygodnie później...

Podciągam temat. Maiałem okazję słuchać Cremony, Olympic II i III. W bezpośrednim porównaniu. I uważam, że III grają genialnym dźwiękiem. Jest to kwintesencja muzykalności.

A jak grają Olympica II? :)

Ja slyszalem je z Soul Note co prawda w pospiechu i tak naprawde w jednym repertuarze (akustyczna gitara i wokal) i nie moge powiedziec ze to matowy dzwiek. Wlasciwie wrecz odwrotnie to wydalo mi sie ze bylo w tym dzwieku sporo koloryzacji szczegolnie gornego pasma - taka perlistosc dalo sie slyszec az za nadto - nastepnego dnia sluchalem koncertu live takiego mini skladu z gitara akustyczna i znacznie mniej tego bylo na gorze pasma - moze akustyk kiepski ;)

Jedno jest pewne: na pewno nie graja matowo czy plasko z soul note. I mowa tu o 2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.