Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz DVD dla systemu 2.0

alex76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu (>1 rok) jestem szczęśliwym posiadaczem sprzętu stereo do słuchania muzyki (NAD C521 + NAD C320BEE + Audio Academy Phoebe + DNM Reson). Jako że od czasu do czasu mamy ochotę obejrzeć film czy koncert lub też syn - bajkę z płyty VCD, zamierzam dokupić do zestawu odtwarzacz DVD.

I tu kieruję swoje pytanie. W artykule o doborze sprzętu audio/video z ostatniego numeru Audio Video pamiętam wzmiankę o sensie podłączania do zestawu stereo takiego odtwarzacza, który ma zintegrowany Dolby Digital Decoder.

Czy ktoś może podzielić się na ile jest to zgodne z prawdą i wrażeniami odsłuchowymi?

Instruckje odtwarzaczy z wbudowanym i bez owego dekodera zbytnio nie odbiegają od siebie i ani jedna nie mówi o wpuszczaniu odkodowanego sygnału do traktu analogowego. Ale może czegoś nie rozumiem...

Chętnie wysłucham rad osób znających temat. Zastanawiam się czy mój odtwarzacz musi mieć taki dekoder wbudowany czy też nie.

Serdecznie pozdrawiam,

@lex76

https://www.audiostereo.pl/topic/12324-odtwarzacz-dvd-dla-systemu-20/

Ale jaki typ dekodera Dolby Digital mialo na mysli AV? Nie mam dostepu do tego czasopisma, wiec nie wiem.

Otoz z obecnie sprzedawanych odtwarzaczy DVD chyba wszystkie maja juz zintegrowane dekodery DD.Ale...

Przewaznie jest to wyjscie stereo, ktore to albo miksuje wszystkie kanaly, albo przesyla sztucznie wytworzony sygnal dolby surround lub dolby stereo. I takie wyjscie spokojnie nada sie do wzmacniacza stereo. Drugi rodzaj to wyjscie 5.1, przydatne, gry ktos chce podlaczyc glosniki komputerowe 5.1 lub amplituner bez dekoderow. Ale w zwiazku z niskimi cenami amplitunerow KD rzadko juz sie spotyka takie modele.

Pozostaje jeszcze DTS, ale z nim to juz nie jestem pewien. Z tego co slyszalem, jesli odtwarzacz ma napisane DTS digital out, to znaczy, ze na wyjsciu stereo analogowym podczas odtwarzania plyt z tym systemem nie bedzie dzwieku (moze zle uslyszalem). Zdarzaja sie jednak dvd z DTS 2.0 + digital out (moj JVC tak ma) - przez wyjscie analogowe wychodzi sygnal dts stereo, a jak sie uzyje wyjscia cyfrowego, to otrzymamy dzwiek wielokanalowy.

Wydaje mi sie, ze dla Ciebie wystarczy jakis prosty odtwarzacz (nie musi on chyba jakos wspaniale odtwarzacz cd, skoro masz do tego NAD-a) z dekoderem dolby digital 2.0 i ew. dts 2.0. O ile z dd 2.0 nie ma problemu, o tyle z dts musialbys juz popytac. Ja znam tylko JVC. I moge Ci go chyba polecic: tragedii w audio nie ma (aczkolwiek do sluchania cd go nie uzywam), za to obraz - zyleta, ostry i piekne kolory. Sprawdz tez tego nowego zachwalanego samsunga DVD-HD745.

Pozdrawiam i powodzenia.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dziękuję za podpowiedź.

Dokładny cytat z AudioVideo brzmi: "trzeba tylko wybrać taki odtwarzacz DVD, który dekoduje ścieżki DTS i wypuszcza sygnał analogowy, gdyż niektóre w ogóle nie odtwarzają ścieżek DTS na wyjściach stereo".

I to właśnie posłużyło powodem moich zastanowień.

Jeśli zaś chodzi o wybór, to wybieram między NAD 513 i NAD 533, ten drugi ma "Dolby Digital Decoder Integrated", cokolwiek by to znaczyło (bo, jak wspomniałem, instruckje obydwu zupełnie się nie różnią jeśli chodzi o konfigurację wyprowadzania dźwięku).

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam,

@lex76

Już znalazłem (Google rządzi) częściową odpowiedź na moje pytanie, żaden z wymienionych odtwarzaczy NAD nie ma DTS dekodera...

Hmm, należy poszerzyć krąg zainteresowań.

@lex76

troche tu bylo mylnych pojęć:

kazdy odtwarzacz odczytuje dd i dts i przekazuje sygnal na wyjscie cyfrowe (czyli do podlaczenia cyfrowego w amplitunerze av)

kazdy odtwarzacz moze przerobic dd na stereo i przekazac sygnal na analogowe wyjscia rca (czyli do podlaczenia stereo we wzmacniaczu)

nie kazdy odtwarzacz potrafi to zrobić z dts

latwo odroznic odtwarzacz z wbudowanym dekoderem (najczesciej tylko dd!!!) - bedzie mial 6 wyjść rca (plus ewentualnie zdublowane stereo)

do wzmacniacza stereo nadaje sie kazdy odtwarzacz dvd, nie musi miec zadnych dekoderow (bo i tak potrzebny jest stereo down-mix), plusem byla by mozliwosc down-mix'u z dts a nie tylko z dd, ale filmy na plytach dvd rzadko wystepuja w wersji dts-only, na ogół jest tylko dd lub dd + dts

uff...

mowiac o dekoderze mialem na mysli pelny dekoder wielokanalowy (5.1)

cytat z audio/video odnosil sie nie do dekodera dts 5.1, ale do opcji dts-down-mix, ktora nie jest zbyt powszechna w odtwarzaczach, a przydaje sie gdy np. koncert zarejestrowany jest w formacie dts (znacznie lepszym od dd)

dekoder wielokanalowy dd w NADzie na nic Ci sie nie przyda przy korzystaniu ze wzmacniacza stereo

reasumując - kazdy odtwarzacz bedzie ok, ale poniewaz od przybytku glowa nie boli, dobrze gdyby mial dts-down-mix (inaczej mozna go nazwac dekoderem dts 2.0), a przykladem niedrogiego odtwarzacza z ta opcją moze byc panasonic dvd-s27 (569zl)

Sattik:

"kazdy odtwarzacz odczytuje dd i dts i przekazuje sygnal na wyjscie cyfrowe (czyli do podlaczenia cyfrowego w amplitunerze av)

kazdy odtwarzacz moze przerobic dd na stereo i przekazac sygnal na analogowe wyjscia rca (czyli do podlaczenia stereo we wzmacniaczu)

nie kazdy odtwarzacz potrafi to zrobić z dts

latwo odroznic odtwarzacz z wbudowanym dekoderem (najczesciej tylko dd!!!) - bedzie mial 6 wyjść rca (plus ewentualnie zdublowane stereo)

do wzmacniacza stereo nadaje sie kazdy odtwarzacz dvd, nie musi miec zadnych dekoderow (bo i tak potrzebny jest stereo down-mix), plusem byla by mozliwosc down-mix'u z dts a nie tylko z dd, ale filmy na plytach dvd rzadko wystepuja w wersji dts-only, na ogół jest tylko dd lub dd + dts"

Dokladnie, nie kazde dvd puszcza na wyjscie analogowe przerobiony sygnal dts - nie robi tego na przyklad moj hk dvd-22.

Pozdrawiam Modrus

Wyposażenie (głównie dekodery), jak zostało słusznie wymienione wyżej, nie odgrywa największej roli przy pracy z systemem 2.0.

Kryteriów miałem niewiele - musiał odtwarzać filmy DVD oraz VCD (syn ma trochę bajek w tym formacie), najlepiej tryb multi-region (gdyż podróżując nabywam i przywożę ze sobą płyty niekonicznie regionu 2) i przystępną cenę. Wszystkie te kryteria odtwarzacz spełnił.

Pozdrawiam,

@lex76

Natomiast napis DTS DIGITAL OUT widniejący na chyba wszystkich dvd, oznacza jak rozumiem jedynie zdolność do odczytu sygnału i przesłania go przez wyjście cyfrowe do dekodera w amplitunerze.

• 1 rok później...

Wykorzystuję aktualnie odtw. DVD w systemie 2.0. W tej chwili wzmacniacz posiada zdalne sterowanie. Interesuje mnie, nie wiem, może trywialna kwestia, czy są odtwarzacze DVD z regulowanym wyjściem audio, analogicznie jak niektóre CD-ki. Możliwośc taka będzie bardzo cenna po przesiadce na wzmacniacz lampowy bez leniucha. Najważniejsza funkcja-regulacja głośności przy oglądaniu filmów, byłaby wtedy realizowana pilotem od DVD.

He, he. Taka mozliwosc ma Manta Emperor 3 - dwa przyciski na pilocie ( Vol + --- ) tylko nie wiem czy by cie zadowolila do sluchania muzyki :) Precyzja takiej regulacji tez nie jest tak dobra jak tradycyjnego potencjometra.

Do muzyki masz Marantza, teraz dopiero zobaczylem. Wiec jesli do filmow stereo, to wlasciwie czemu nie. Od 2 tyg. testuje wlasnie taka Mante pozyczona od kogos z rodziny i jest naprawde fajna, przede wszystkim czyta bez zajakniecia wszystkie mozliwe formaty wideo - divx, xvid (z przewijaniem), polskie napisy w txt. Nie ma niestety funkcji pamietania plyty po wylaczeniu, przewijanie tylko x20, trzeba tez ustawic parametry obrazu, bo fabryczne sa do dupy, ale za to wyglad iście audiofilski: 1 przycisk!

Najnowszy model Emperor 4 jest w wersji z ProLogic2 i sam sie nad nim zastanawiam, bo obecne dvd (nagrywarka Manty) doprowadza mnie do bialej goraczki. W razie czego 250zl nie majatek i da sie przebolec. Czy jednak 4ka ma rowniez mozliwosc regulacji poziomu glosu, tego nie wiem, ale podejrzewam, ze tak.

W kazdym razie, na twoje pytanie, czy istnieja takie dvd, odpowiedz jest twierdzaca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.