Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników "Troels Gravesen"

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, kuba-phase napisał:

Nie rozumiem. Chciałbym posłuchać po prostu. Czyjeś "Podejście" mnie nie interesuje, bardziej kolumny. 

Poprostu nie mam dostępu.

• 4 tygodnie później...
W dniu 3.09.2022 o 14:05, Tyran napisał:

Witam!!!

Czy ktoś z forumowiczów ma dobry rabat w sklepach na parę głośnika TW29RN-B-8 do Faital 3WC-15 ?

Z góry Dzięki za informacje.

napisz albo zadzwoń do https://loudspeakershop.eu/
pewnie rabat dostaniesz,
a mid i bas masz?

Wysokotonowe zakupione z pomocą forumowicza. Resztę przetworników mam. Średniaki kupiłem okazyjnie, lokalnie a niskotonówki to sklep gdzieś z Francji. Dobry rabat na nie mają.

W dniu 9.08.2022 o 09:21, S0nic napisał:

Czy ktoś zbudował już TL2? 🙂

Ja.... mam w planach 🙂 Najpierw muszę sprzedać swoje 3wc-15. Do TL2 mam już sporo komponentów. 

16 minut temu, kuba-phase napisał:

Ja.... mam w planach 🙂 Najpierw muszę sprzedać swoje 3wc-15. Do TL2 mam już sporo komponentów. 

Trzymam kciuki i ewentualnie czekam na relacje. Uporam się z tymi to będę zbierał części do TL2.

12 godzin temu, kuba-phase napisał:

Kibicuję.

Ja zmieniał nie będę.

• 2 tygodnie później...
W dniu 9.09.2022 o 21:40, Waldi_06 napisał:

Ja zmieniał nie będę.

Podjąłem starania o zrobienie drugiego kompletu. Syn zainteresowany.

Ogólnie kolumny sie ułozyły. Oprócz urlopu grają codziennie po kilka godzin.
Przedewszystkim ułozenie najbardziej słychać na środku.
Wysokość moich kolumn i położenie średniotonowego bardzo mi pasują.
W ten sposób mam niespotykaną stereofonię i wysokość położenia sceny dzwiekowej.
Optymalną , wszystko dzieje się na wysokości uszu. rewelka.

dłużej się układa bas, ciągle słyszę postępujacą zmianę,
na początku ten głośnik tworzył nowy dzwięk, barwę której nie było,
ale pomału niskie zaczeły przypominac oryginał, no a teraz jest rewelacja,
ogólnie podbudowa basowa z dużego głośnika jest nie do dostania na mniejszych średnicach,
to co mam z tych 15tek jest super,

• 4 tygodnie później...

Po kilku tygodniach.
Bas znikł. To znaczy przestał być zauwazalny. Jest go nieprzebrana ilość ale nie drażniącego. Taka podbbudowa na rejestrach o których człowiek nie wie że są.
Środek nie znikł. Poniewaz jest na lini słuchu to robi wrażenie stereofonią i taką bezposredniością.
Wszystko dzieje sie na środku. Z tego wynika cos jeszcze - można powiedzieć, że Góra jest. I tyle. Bo jest dobra, ale wszystko dzieje się na środku, jak pisałem, wszystko 🙂 . Razem z basem pokazują dobre zgranie.
Nie słyszę już istotnych zmian. Długo się układały i to tak dziwnie w kilku krokach.
To tyle.
Głośniki na drugą parę już zamówione. Ale zestaw powstanie pewnie w przyszłym roku. Oby.

• 4 tygodnie później...

Przyjechały głośniki basowe do drugiej pary.
No i rozpoczęło sie powolne kompletowanie elementów do zwrrotnicy.

W dniu 18.09.2022 o 21:13, Waldi_06 napisał:

Ogólnie kolumny sie ułozyły

Natomiast u siebie rewolucyjnych zmian nie zaobserwowałem, (może już słuch nie ten 😉) co jest na "+" ponieważ ten dźwięk od początku bardzo mi przypasował. Pewna zmiana zaszła w średnicy. W bardzo wąskim zakresie częstotliwości (powiedzmy ok. 1500 Hz),  pojawiało się pewne "zniekształcenie", trochę jakby szklistość, nienaturalność, było to słychać wprawdzie rzadko (wokal, niektóre instrumenty akustyczne) ale czasem zwracało to moją uwagę. Obecnie problem ten zniknął (po ok. 4 miesiącach grania, po ok. 2 godz. dziennie). Jak na razie żadnych zmian nie zaobserwowałem.

Po powrocie z Audio Show 2022, stwierdziłem, że nie jest tak źle. Wprawdzie nie jest to taka potęga grania jak Blumenhofer Gioia XXL czy Wilson i nigdy taka nie będzie ze względu na wielkość pomieszczenia i amplifikację ale można z tymi kolumnami żyć 🙂 .

• 1 miesiąc później...

Witam kolegów!

Wrzuciłem te pytanie do klubu Troels'a, ale nie miałem żadnych odpowiedzi. Czy któryś z Was, lub waszych znajomych robił kolumny Jenzen Illuminator http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-Illuminator.htm ?

Szukałem na naszym forum wiadomości, ale nic nie znalazłem (chyba że za słabo szukałem).  Interesuje mnie wykonanie z linią transmisyjną.

Napędzane ma to być końcówką Accuphase P-5000. Czy według Was, Accuphase zgrywa się ze Scan Speak'iem?

Nie słuchałem.
Gdzie indziej jest potencjalny problem.
Ale zanim zrobisz sobie takie kolumny koniecznie posłuchaj lini transmisyjnej i to najlepiej w pokoju twoich rozmiarów.
Miałem dawno temu linię transmisyjną. I w małych pokojach może być bardziej kłopotliwa niż duży woofer.
Bo w sumie linia ma dac nam energię tam gdzie już mniejszy bas sobie nie radzi. I to wymaga ostrożności ewentualnie swobody w pokoju.
Ale znając strojenie Troelsa spokojnie polecam zrobienie tak ambitnego projektu.

Na razie szukam kogoś, kto robił Jenzen Iluminator. Pasują mi konstrukcyjnie, wizualnie. Myślałem też nad 3wc-15, ale chyba za bardzo przytłaczają mnie swoją pękatością 🙂  Ale nie mówię nie...

Mam JBL 4311B i mimo że one mają duży głośnik basowy, to jednak basu nie ma tam wiele. Grają większościową średnicą i szukam raczej kolumn wyrównanych pod względem pasma. Czy na 3WC-15 da się słuchać cicho - kameralnie z dobrą podstawą basową? Moje pomieszczenie odsłuchowe, to poddasze z około 24 m kw.

11 godzin temu, edkapi napisał:

Czy na 3WC-15 da się słuchać cicho

da się

11 godzin temu, edkapi napisał:

z dobrą podstawą basową?

nigdy nie mam pewności czy dobrze odczytuję co autor ma na myśli, jeśli jednak, to podstawa będzie większa niż w przypadku JBL 4311B, choć poddasza, to obszar, który potrafi robić słuchaczom fiku miku. 

W dniu 9.12.2022 o 19:41, edkapi napisał:

Na razie szukam kogoś, kto robił Jenzen Iluminator. Pasują mi konstrukcyjnie, wizualnie.

faktycznie są ładne, jedyne ale to głebokość. Jak widze to Troels wykonał je jako linie transmisyjną oraz pokazał wymiary na BR.

Myślałem też nad 3wc-15, ale chyba za bardzo przytłaczają mnie swoją pękatością .

Zrobiłem modyfikacje obudów polegająca na podwyższeniu obudowy o podstawę, nie będącą częścią komory wewnetrznej. Stały sie wyższe przez to smuklejsze. A duży głosnik wymaga wymiarów.

Mam JBL 4311B i mimo że one mają duży głośnik basowy, to jednak basu nie ma tam wiele. Grają większościową średnicą i szukam raczej kolumn wyrównanych pod względem pasma. Czy na 3WC-15 da się słuchać cicho - kameralnie z dobrą podstawą basową? Moje pomieszczenie odsłuchowe, to poddasze z około 24 m kw.

Zasadniczo masz takie ucho jak ja i 90% populacji, czyli im ciszej tym twoje ucho odbiera bardziej nie liniowo. jak cicho to lepiej słyszymy środek, a skraje pasma z mniejsza czułością, czyli ciszej.
Stąd wniosek , że poprawna kolumna nigdy nie da takiego samego dziwęku jak zapodasz jej mniej niż owe 2.83v kprzy których ustawia (zgrywa) się równowagę pasma w kolumnach.
Lekarstwo jest jedno - filtr Loudnes (oprócz zestrojenia kolumn na ciche słuchanie).

ja zastosowałem prostrze rozwiązanie - przyzwyczaiłem się, - ma to dobrą stronę, bo częsciej robię głośniej !!! i wówczas jest super.

z racji, posiadania parę wiosen temu, bliźniaczych JBL 4311WX, chyba domyślam się o co chodzi w aspekcie

to jednak basu nie ma tam wiele. Grają większościową średnicą

Z osobistych doświadczeń z w/w modelem, napiszę wprost - ten model potrzebuje prądu i tu nie ma co oszczędzać. 

Też miałem podobne odczucia j/w, do momentu podpięcia mocnego, wydajnego AB. 

Na kolana nie rzucił, nie miało prawa, jednak z drugiej, leciwe vintage za 4 kilo do spółki z mocnym AB, b. pozytywnie mnie  zaskoczyło i nie było już mowy o wychodzeniu średniego zakresu przed szereg. 

>piano
czyli z tego wynika, że głośnik basowy jest trudniejszy do wysterowania i nalezy dobrac końcówkę,
jeżeli tak to jest to zbiezne z moim przekonaniem co do sterowania dużymi głośnikami - w skrocie myślowym - końcówka musi mieć zdolnośc do pracy z niskimi impedancjami - czyli nie bać się nieliniowości charakterystyki impedancji zespołu głosnikowego,
taki wzmacniacz to podstawa do używania trudnych albo dużych zestawów - końcówka co napędzi równo cokolwiek zostanie podpięte.

w przypadku JBL 4311wx na to wychodzi.

Z racji wieku, nalegałem, aby pacjenta położyć na stół. zg zostały przebadane i pomierzone przez nadwornego elektronika i nic nie wskazywało na wymianę/ konieczność ingerencji, niemal igła. 

Nawiasem, w poruszonej przez Ciebie kwestii, polecam zapoznać się z badaniami ATC w aspekcie zg active/passive

Godzinę temu, piano napisał:

Nawiasem, w poruszonej przez Ciebie kwestii, polecam zapoznać się z badaniami ATC w aspekcie zg active/passive

jest mi znana ta tematyka,
moje 3wc-15 są w pełni przygotowane do aktywizacji - w podstawie znajduje się miejsce na zwrotnicę i wzmacniacze,
nie dokonałem jeszcze wyboru rodzaju zwrotnicy oraz tego czy na początek coś  łatwiejszego (szybszego) do złożenia a potem docelowy układ czy też od razu lepeij i powolniej ( a czas to najwiekszy problem).

W dniu 15.12.2022 o 15:27, Waldi_06 napisał:

Lekarstwo jest jedno - filtr Loudnes (oprócz zestrojenia kolumn na ciche słuchanie).

Niekoniecznie. Zwykle pomieszczenie "podbija" bas, choćby z tego powodu (pomijając mody i odbicia od najbliższych ścian), że czas niknięcia fali niskotonowej jest przynajmniej 2 x dłuższy niż dla fal krótszych.

W dniu 15.12.2022 o 19:13, Waldi_06 napisał:

moje 3wc-15 są w pełni przygotowane do aktywizacji

To konieczność dla nich. Jeszcze raz, tu: konieczność.

W dniu 16.12.2022 o 20:56, Wuelem napisał:

To konieczność dla nich. Jeszcze raz, tu: konieczność.

No tak, ale to "trochę" roboty.

Napisałem trochę żartem a troche serio.

• 2 tygodnie później...

A czy aktywacja dla niskotonowego po przez moduł hypex to była dobra droga?? Troels tak po części robi w swoich projektach.

Edytowane przez Tyran
W dniu 30.12.2022 o 12:32, Tyran napisał:

A czy aktywacja dla niskotonowego po przez moduł hypex to była dobra droga?? Troels tak po części robi w swoich projektach.

Nie znam brzmienia tych modułów.
Ale oprócz brzmienia mają same zalety bo moożna kontrolować w łatwy sposób wzmocnienie i fgr.
Ortodoksyjnie to powinny byc sterowane z pre liniowego a nie z wyjscia głośnikowego wzmacniacza analogowego.
Z tego co wiem to te moduły trzymają bardzo dobrze głośnik basowy w ryzach.

Najciekawszy sposób sterowania głośnikami w kolumnie aktywnej pokazał John Breskie. Jest to układ liniowy fazowo, czyli nie ma potrzeby odrwacania fazy mida. Natomiast wymaga innych zabiegów tzn wykonania modyłu z kilkoma wzmacniaczami małej mocy i elementami zwrotnicy w komplecie. Ale ponoć daje najlepsze rezultaty.

Ale tak naprawdę największy skok jakościowy daje pierwszy krok tzn.: pominięcie filtra rozdzielającego bas i mid (górnozaporowy na basie i dolno zaporowy na midzie) ona psuje najbardziej. Mid i tweter spokojnie mogą pracowac na jednym wzmacniaczu.
Tyle na początek powinien zrobic każdy i posłuchać.

Jest jeszcze jeden aspekt - Troels tak robi gdy ma za mało maocy ze swojego wzmacniacza , aprzecież wykonuje on często zestawy mocno pradożerne a to wymaga mocnego wysterowania.
I się nie dziwię, bo moje 15ki też lubią jak im dać trochę watów.

@MszachuJaką stereofonię mają 3WC-12? Chciałbym zbudować, ale zależy mi na maksymalnej transparentności, żeby "kolumn nie było słychać". Troels rzadko kiedy mówi o wielkości "sceny" i moje pytania odsyła do konfiguracji systemu, ale głośniki mają moim zdaniem największe znaczenie.

5 godzin temu, Eneen napisał:

@MszachuJaką stereofonię mają 3WC-12? Chciałbym zbudować, ale zależy mi na maksymalnej transparentności, żeby "kolumn nie było słychać". Troels rzadko kiedy mówi o wielkości "sceny" i moje pytania odsyła do konfiguracji systemu, ale głośniki mają moim zdaniem największe znaczenie.

Według mnie znakomitą. Jedną z cech, która rzuciła mi się w uszy przy pierwszym uruchomieniu Faitali była właśnie stereofonia. Dobre rozciągnięcie zarówno w poziomie jak i pionie. Jeżeli zawarte jest to w nagraniu - dźwięk potrafi wyjść daleko w bok poza kolumnę jak i wysoko w górę ponad linię kolumn lub zupełnie w dół, przy podłodze. W dodatku przestrzeń pomiędzy kolumnami jest wyraźnie wypełniona, źródła dźwięku zawieszone są w określonych miejscach. Pomimo swojej szerokości kolumny znikają w pomieszczeniu, całkowicie wypełniają dźwiękiem pomieszczenie. Oczywiście wszystko zależy od akustyki i sprzętu towarzyszącego - to wiadomo, nie wszędzie będzie tak samo. Ale uważam, że „będzie pan zadowolony” 😉 .

Wykorzystując chwilę wolnego zrobiłem drugie podejście do testowania wersji aktywnej moich 3WC-12. W pierwszym podejściu w czerwcu, krótko po uruchomieniu stwierdziłem, że nie jest mi to potrzebne. Ale na eksperyment nie miale wtedy czasu więc test był przeprowadzony szybko,  w ciągu ok. 2h i na kilku muzycznych kawałkach. Teraz spędziłem na tym cały dzień. Podłączyłem więc dwa wzmacniacze Hypex FA251 do zacisków głośnikowych kolumny zgodnie ze schematem u Troelsa.

http://www.troelsgravesen.dk/Hypex-bi-amp.htm

Wcześniej wgrałem do Hypexów program-filtr ze strony Troelsa – z płaską charakterystyka oraz z podbiciem +3 oraz +6 dB przy 35Hz (z podbić przy słuchaniu ostatecznie nie korzystałem ale sprawdzałem co one wnoszą). Posłuchałem kilka godzin dobrze znanych mi kawałów począwszy od muzyki poważnej, poprzez elektroniczną do muzyki „rozrywkowej”. Wprawdzie łeb mnie po tym rozbolał ale ostatecznie wysunąłem następujące wnioski:

W ustawieniu neutralnym pokrętła głośności na Hypex'ach w głośnikach niskotonowych, gdy nie gra muzyka, pojawia się szum który jest nieznacznie wyższy niż oryginalny szum wytwarzany przez wzmacniacz. Przekręcenie pokrętła głośności w Hypexach dwie kreski niżej powoduje, że w głośniku panuje całkowita cisza. Głownie właśnie w takim ustawieniu głośności słuchałem gdyż w położeniu neutralnym w niektórych kawałkach bas zaczynał dominować.

Bas z Hypexa jest bardziej twardy, ma też większą energię, jest także bardziej suchy –  w porównaniu do basu bezpośrednio ze wzmacniacza. Dodaje potęgi brzmienia ale jednocześnie zaczyna szybko męczyć. W muzyce gdzie basu nie brakuje – taka dodatkowa amplifilacja, jak dla mnie, jest zbędna. Natomiast zyskują nagrania pop z lat 80-tych i początku 90-tych gdzie oryginalnie występuje karykaturalny, pudełkowy bas. Jeśli chodzi o głośnie granie i uzyskanie wysokich ciśnień to swobodnie można tym zestawem nagłaśniać dużą imprezę w remizie 😉 .

Podsumowując – jest to proste, wygodne i w miarę tanie rozwiązanie. Daje dużo możliwości wpływania na dolne zakresy. Jak na razie stwierdziłem, że mi to jednak nie pasuje. Pozostaję przy wersji pasywnej, nie potrzebuję więcej niskich składowych w pomieszczeniu o powierzchni 17 m2. Być może w większym pokoju takie rozwiązanie się sprawdzi. Nie robiłem eksperymentów w ustawieniach – np. korygowaniu ustawienia filtra według swojego uznania – być może tu jeszcze tkwi potencjał.

Tor: CD Synthesis Roma 14DC > wzmacniacz Synthesis Soprano > Faital 3WC-12.

1197331677_Hypexeksperyment.thumb.jpg.92b7cec13a85e2bb64a7199fb32618b5.jpg

Edytowane przez Mszachu
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.