Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrór DAC i inne dywagacje na temat zestawu stereo

saymanek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wam!

Chciałbym z Wami poruszyć kilka kwestii związanych z tematyką stereo - a uściślając - z doborem swojego pierwszego sprzętu.

Postanowiłem w swoim 25m2 pokoju podłączyć do TV wzmacniacz (juz zakupiony DENON PMA-720), a do niego Pylony Pearl 25 (jeszcze nie zakupione).

Bylem ostatnio na odsluchu w sklepie muzycznym i to połączenie (Denon i Pylony) mi bardzo odpowiadało, więc raczej sie zdecyduje na te kolumny.

Do wzmacniacza był podłączony adapter bluetooth Harman Kardon BTA-10 . Może nie mam jakiegos idealnego ucha do dzwięków, ale to połączenie smarphone (pliki FLAC) z tym adapterem na prawdę dawało radę i taie chciałbym zastosować w domu (mega wygodne). A może mój słuch jest upośledzony? Duza to jest profanacja takiego sprzętu ?

TV (do ktorego bardzo często przez HDMI jest podłączony laptop z filmami oraz czasami spotify) chciałbym podłączyć optycznym wyjściem DAC , który połączyłby Denona. Jakieś propozycje co do tego zestawu? Czy jakiś FIIO za 150 zł da radę przy takich wymaganiach, czy nalezałoby kupić coś droższego do takiego zestawu?

Muzyka najprawdopodobniej bedzie leciala albo przez laptop -> HDMI -> TV -> DAC -> wzmacniacz -> kolumny , albo (też często) smartphone -> Harman Kardon - BTA-10 -> wzmacniacz - > kolumny

Gdzie bedzie lepszy dzwięk (ktorym połączniem)?

Rodzaj sluchanej muzyki - glownie dynamiczne kawałki dance , pop itp

Poradzicie coś mi?

A może gdzies robie podstawowy błąd w swoich założeniach?

Dzięki!

Pozdrawiam!

laptop -> HDMI -> TV -> DAC -> wzmacniacz -> kolumny , albo (też często) smartphone -> Harman Kardon - BTA-10 -> wzmacniacz - > kolumny

W zależności od jakości dac w HK i w dacu.

Zwykle daca kupuje się dobrej jakości więc pewnie pierwsza opcja będzie lepsza.

W opcji pierwszej zamiast tv możesz użyć jakiejś karty muzycznej po usb z wyjściem optycznym. Będzie mniej prądożernie i nie musisz włączać tv.

Jeśli kupisz daca z kilkoma wejściami optycznymi to możesz też kupić moduł BT obsługujący APTX z wyjściem cyfrowym i wpiąć go do wejścia daca. Wtedy będziesz miał jakościowo z grubsza tak samo, czyli tak dobrze jak dac da radę.

Do dźwięku z TV myśle że takie FIIO D3 sie dobrze sprawdzi.

Do lapa raczej też namawiał bym Cie na prosty (ale pro :) ) interface audio np. Audiotrak Prodigy Cube

Muzyka najprawdopodobniej bedzie leciala albo przez laptop -> HDMI -> TV -> DAC -> wzmacniacz -> kolumny ,

Beznadziejnie do kwadratu, po co ten Tv ? Musisz mieć podgląd muzyki i nazw plików dwa razy, na laptopie i drugi raz w Tv ? Dodatkowo tv zdegraduje przesyłaną muzykę, to nie sprzęt do upgradu brzmienia muzyki, wprost przeciwnie. Nie spotkałem się aby ktoś kupił małego leda by używać zamiast DACa, czy do poprawiania brzmienia muzyki.

Owszem chcesz filmy z laptopa po Hdmi do Tv to okey, no ale nie muzykę.

Muzykę wypuść bezpośrednio z laptopa po USB na jakiś pasujący łączami DAC i potem wprost do wzmacniacza, ( lub nawet wprost z minijacka do wzmacniacza). W każdym razie muzyka z PC przesłana do tv i potem na kolejny tani dac do wzmacniacz to nieporozumienie.

Fiio d3 jak powiedział Krzaku666 sprawdzi się dobrze do zamiany ( tylko zamiany, nie poprawy dźwięku) sygnału optycznego filmów z TV, ale nie jako kolejny na torze audio "poprawiacz" dźwięku.

Jeśli nie masz płyt CD, które odtworzyłbyś na np DVD, czy tym laptopie, nie oczekuj że np. muzyka dostępna na np. YT razem z jakąś wizualizacją i obrobiona przez kolejne urządzenia TV i tanie DACi wzniesie się na poziom płyty CD. Pomiń chociaż ten TV.

PMA-720), a do niego Pylony Pearl 25 (jeszcze nie zakupione).

Bylem ostatnio na odsluchu w sklepie muzycznym i to połączenie (Denon i Pylony) mi bardzo odpowiadało, więc raczej sie zdecyduje na te kolumny.

A z jakimi kolumnami jeszcze słuchałeś, bo pearl 25 z Denonem brzmi średnio, mało rozdzielczo , są lepsze kolumny. Dodatkowo kiepskiej jakości muzyka przez wspomniany TV pogłębi mglistość brzmienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.