Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwrzacze - konstrukcje zbalansowane

piotr_lass

Rekomendowane odpowiedzi

Temat bardzo ogólny, troche sie pojawialo o tym na forum ale nie za wiele. Sprawa jest nastepujaca: Mam wzmacniacz lampowy polskiej produkcji (konstruktor z Poznania) o pelni zbalansowanym torze. Konstruktor rzecz jasna poleca mi odtwarzacz idealnie rowniez zbalansowany - no taka koncepcja konstrukcyjna i wiara w przewage brzmieniową takich konstrukcji. Tylko zastanawiam się (moje zastanawianie sie ma oczywiscie zródło w finansach) czy warto ciułać i ciułać by odłożyć na odtwarzacz za 10 kzl lub wiecej zbalansowany , czy lepiej jednak kupić cos w granicach 6 - 10 kzl (tu wybor spory) z RCA tylko. Tzn. w zbalansownych odtwarzaczach wiadomo koszty rosną przy dwóch oddzielnych torach, więc zastanawia mnie czy przyrost jakości jest choć troche adekwatny do znacznego wzrostu ceny. Konstrukor wzmacniacza zdecydowanie mi zaleca odtwarzacz jak najbardziej zbalansowany, ale chcieć to mozna dużo... Wiem, ze to wszystko dość ogólnikowe, może jednak ktoś miał podobne rozterki. To naparwdę wzmacniacz wysokiej klasy i nie chciałbym dać mu byle czego jako źródlo. Wiem, ze swoja klasę z powodzeniem pokazał z Linnem Sondkiem we Frippie i wiem ze, wzmacniacz jest wrazliwy na dobór źródła. Oczywiście to startosfera cenowa dla mnie nie osiagalna. Nie rozpoczałem jeszcze odsłuchów, tak tylko sie zastanawiam wstepnie, bo małe mam doświadczenia, czy rzeczywiście ktoś z Was slyszał, ze "zbalansowane" to jest to, czy raczej uważacie, że to tylko kwestia tej przewagi, ze długi kabelek mozna sobie pociągnąć i trzymac odtwarzacz w kuchni a wzmacniacz w pokoju :)

https://www.audiostereo.pl/topic/12389-odtwrzacze-konstrukcje-zbalansowane/

Dyskusja o zasadności stosowania toru zbalansowanego przewijała się na forum kilka razy. Spróbuj skorzystać z wyszukiwarki. Konkluzje były takie , że zależy to od konkretnego zestawienia elementów są takie zestawienia, gdzie różnica jest dyskusyjna i takie w których przewaga toru zbalansowanego jest ewidentna.

Osobiście jestem, zdania że tor zbalansowany zbudowany z solidnie zrobionych klocków ma absolutną przewagę i jest wart poniesionych nakłaów.

Np. u siebie używam kombinacji Theta Miles + ARC w wersji zbalansowanej i u mnie różnice są tak duże, że nie jestem w stanie słuchać po przełączeniu z XLR na RCA . Przełączenie na XLR objawia się w moim systemie tym,

że dźwięk nabiera masy , energi i nasycenia, tak jakbym wypiął z toru jakiś firltr, powiększa sie scena stereo , a przede wszytkim staje się bardzo czysty i naturalny.

Tak więc najlepszym wyjśiem jest samemu posłuchać konkretnych kombinacji, kupno w ciemno może być ryzykowne.

Wiele starych wysokich modeli CD ma XLR . Takie CD można kupić za niewielkie pieniądze-trzeba tylko trafić na dobry stan.

Używam takiego CD-eka i chociaż to antyk sprawuje się nieźle - na XLR dorównał CD Rotelowi 991 czy AncientAudio Lektor III,IV. Nie jest to szczyt hi endu ale zawsze coś

[obrazekLUKASZ-198276_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... ale konstrukcja wewnetrzna zrodla tez powinna byc zbalansowana, tj przetworniki D/A i analogowy tor wyjsciowy musza byc symetryczne.

Bez tego wyjscie symetryczne jest tylko namiastka i jedyna zaleta jest kasowanie sygnalu wspolnego na kablach XLR.

pozdr.

Akurat na Thule różnica pomiędzy wyjściem symetrycznym a niesymetrycznym jest ledwo zauważalna. Podobnie ze wzmacniaczami - taki już urok tych urządzeń. Poza tym CD Thule ma bardzo specyficzne brzmienie, które nie sprawdzi się w każdej konfiguracji. Ja bym się rozejrzał za NADem S500 z drugiej ręki.

--> gutten - jak mam rozumieć Twoją wypowiedź, że różnica jest ledwo zauważalna, skoro sam w opiniach o tym CD napisałeś: "Thule gra zdecydowanie lepiej w połączeniu zbalansowanym."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.