Skocz do zawartości
IGNORED

Powrót do tranzystora.

iambr

Rekomendowane odpowiedzi

Posluchaj koniecznie ars sonum

Dziękuję ale nie posłucham . Słuchałem lam PCL86 , EL84 , EL34 , KT88 i 300B .

Słuchałem też masę innych wzmacniaczy i do pewnego momentu jest lepiej albo inaczej a później odrobinę lepiej za koszmarnie większe pieniądze .

I w końcu trzeba zacząć słuchać muzyki a nie kolejnych klocków ;)

Zmienisz zdaniecw kwestii pradu z lampy.

Nie zmienię , lampa nie da prądu potężnej końcówki .

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

w końcu trzeba zacząć słuchać muzyki a nie kolejnych klocków ;)

Niektórym by się przydała ta rada zamiast zmieniać i zmieniać :)

Polecam słuchanie muzyki bo o nią tu chodzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

1 tanie lampy nie grają

2 moc

3 koszty

4 wygoda

Ad 1

Grają ciepło i miękko, ale przeważnie ograniczają skraje pasma i mają problemy z wydajnością prądową, w efekcie kontrolą dźwięku.

Ad 2

Nie tyle sama moc, co raczej niska wydajność prądowa i słaby damping factor, który powoduje problemy z napędzeniem trudniejszych kolumn.

Ad 3

Koszty lamp NOS oraz konieczność częstej wymiany lamp mocy.

Ad 4

Wygoda, czyli konieczność częstej regulacji.

Dodałbym od siebie następujące rzeczy:

5. Pochodną niskiej wydajności prądowej jest konieczność starannego doboru komponentów, a zwłaszcza głośników. Aczkolwiek należy zachować rozsądek w kwestii również kabli głośnikowych, w przypadku takich o dużej pojemności jak choćby Nordost SPM Reference można spodziewać się problemów z właściwym wysterowaniem.

6. Prawdopodobnie większa awaryjność, lampy często strzelają powiedzmy bez powodu. Na pewno częściej niż tranzystory.

No tak przeczytałem cały wątek i w zasadzie nie wiem do czego zmierza założyciel.

Czy przekonajcie Mnie że lampa jest be.

Czy przekonajcie mnie że tranzystor jest lepszy.

A gdzie są Twoje uszy Kolego "iambr"?

Nie ma sprzętu doskonałego. Zarówno lampa jak i tranzystor mają swoje za i przeciw. Kwestie użytkowe pilot czy jego brak w zasadzie pomijalne, ponieważ mamy wzmacniacze lampowe też z pilotem.

Ważna tutaj sprawą jest kwestia głośników. Ktoś kupił Dynaudio i próbuje je napędzić 300B, nie tędy droga!

Na zestaw składa się pomieszczenie odsłuchowe, źródło, wzmacniacz i głośniki. Dwa ostanie elementy są bardzo zależne od siebie.

Napiszę jaszcze nie ma złotego środka, inaczej super zestaw nie istnieje. Zarówno tranzystor jak i lampa. Wszystko jest kwestią gustu i preferencji.

Życzę owocnych poszukiwać i tylko prawidłowych konkluzji bez uogólnień.

Pozdrawiam, Paweł

BTW,

biniek84 podaj mi swój numer telefonu na PW zmieniałem telefon i kilka numerów mi uciekło, jeśli oczywiście chcesz.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

paweljazz

Moje uszy są na właściwym miejscu.

Do czego zmierzam?

Do tego aby każdy z uczestników mógł przekonać się z czym wiąże się pójście w kierunku lampy.

Taki bilans zysków i strat.

Ja mam świadomość tego co utraciłem wraz ze sprzedażą tranzystora, ale jest to niczym w porównaniu do tego co dała mi lampa, odpłaciła się z nawiązką.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Ja mam świadomość tego co utraciłem wraz ze sprzedażą tranzystora, ale jest to niczym w porównaniu do tego co dała mi lampa, odpłaciła się z nawiązką.

Właśnie o to chodzi każdy ma gdzieś tam swój dźwięk i swoje granie. Miałem kilka lamp. Pierwsza to była Prima Luna Prologue ONE i to był świetny wzmacniacz, potem zacząłem szukać dziury w całym i to był błąd. Bo granie było naprawdę przyzwoite. Jednak nie odszedłem od lampy, miałem na próbę kilka fajnych tranzystorów ( między innymi Luxman550II, Lemma Tucana II) , jednak mimo niezaprzeczalnych walorów użytkowych to nie było to. Na razie skończyłem na prostym Manleyu Stingray.

Mówienie i krótkiej żywotności lamp też jest nie do końca na miejscu. Słucham dużo bo mam czas średnio 5-6 godzin dziennie jakoś nie widzę i nie słyszę aby lampy się przedwcześnie zużywały ale nie są to chińczyki.

CD też mam lampowe i fajnie gra i chyba musiałbym długo szukać aby tej cenie znaleźć lepsze.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Generalnie wątek jest dość przewrotny i fajnie się w związku z tym w nim pisze. Z lekkim dystansem;-) Dla mnie osobiście też nie ma możliwości powrotu do tranzystora, mimo że lampy mają sporo wad, które próbowaliśmy z kolegą Iambr wypunktować.

To jest tak "znajdź człowieka a ja znajdę paragraf" . To samo odnosi się do lampy i tranzystora. Nieważne jaki temat, ważne kto jest promotorem :)

paweljazz

A nie przyszło ci do głowy, że ktoś kto jest posiadaczem tranzystora i chciałby poczytać co osoby które temat przerobiły temat zmiany na lampę mają do przekazania, jakie podpowiedzi, sugestie?

A może chcesz rozmawiać po raz setny o kolumnach do 1000 lub cd do 5000 lub zestaw stereo do 3000?

tomkly

Bardzo rzeczowo wypowiedział się dziś o 1253. To jest to o co nam chodzi!

Bilans zysków i strat, sam równierz w podobnym tonie wypowiedziałeś się o 1335.

Pozdrawiam Cię gorąco....................

à propos tematu i małych elektrowni, to może być grubsza sprawa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mozna sprobowac zerwac z tym mysleniem o mocy i wyjsc poza komercyjne podworko kolumn ktore oferuja sklepy audio. Przy kolumnach o skutecznosci powyzej 95db przestaje to miec znaczenie i wtedy maluchy 5W oferuja dzwiekowa magie. Slyszalem zestaw dwoch monoblokow po 5w z wysokoskutecznymi kolumnami z duzymi glosniakami i tego sie nie da przyrownac do tranzystorowych elektrowni

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja poszedłem w kierunku minimalizacji opisanych wad lamp, to znaczy mam bardzo mocny piecyk (około 180W/8-omów) oraz wysoko efektywne kolumny. Mimo, że wzmacniacz jest w topologii push-pull to jednak słychać że ma na pokładzie lampy. Przy czym nie jest to niestety rozwiązanie tanie. Aczkolwiek są na rynku dobrze brzmiące tańsze wzmacniacze PP, choćby Octave.

Slyszalem zestaw dwoch monoblokow po 5w

Pisałem raczej w kontekście klasy A i wagi końcówki ponad 60kg. Kiedyś miałem okazję posłuchać konstrukcji Bodnar Audio z szerokopasmowym głośnikiem i wzmacniaczu na 300b. Diana Krall wyszła z głośników i przechadzała się po pokoju :) jednak nie zaryzykowałbym odsłuchu powiedzmy Depeche Mode na takim zestawie. Jak dla mnie za mało uniwersalne podejście ale klucz może w tym, że dużo prościej dobrać coś pod konkretny typ muzyki.

Mój natomiast 2x60 PP i rozdmuchuje Scany aż furczy.

Po waszych wpisach skłaniam się jednak na lampowe Pre + tranzystorowa końcówka.

Wiem też, że nie jest to łatwa operacja. Myślę o dobraniu Pre + końcówka mocy.

Ponoć Pre ma największe znaczenie w tym układzie i to właśnie w Pre należałoby włożyć najwięcej.

Nigdy sam nie miałem takiego rozwiązania, aczkolwiek miałem okazję słuchać.

Tu wychodzimy z lamp mocy.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czasem troche mam wrazenie ze brakuje wlasciwe wysterowania :(

Na szczęście masz kolumny 8-omowe, które nie mają specjalnych spadków impedancji. No ale mają linię transmisyjną na basie, a to generalnie powoduje, że lubi on przeciągać. Sam producent rekomenduje wzmacniacz o mocy od 40 do 200W, czyli jednak mocniejszy niż posiadasz. Do Twojego wzmacniacza najlepsze byłyby jakieś kolumny Audio Note, firmowy set w tym przypadku zagra najlepiej.

Mozna sprobowac zerwac z tym mysleniem o mocy i wyjsc poza komercyjne podworko kolumn ktore oferuja sklepy audio. Przy kolumnach o skutecznosci powyzej 95db przestaje to miec znaczenie i wtedy maluchy 5W oferuja dzwiekowa magie. Slyszalem zestaw dwoch monoblokow po 5w z wysokoskutecznymi kolumnami z duzymi glosniakami i tego sie nie da przyrownac do tranzystorowych elektrowni

Chociaz z lampami nie mialem do czynienia to chcialbym, przypomniec ze moc a wydajnosc pradowa to dwa rozne zagadnienia

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

moc a wydajnosc pradowa to dwa rozne zagadnienia

Dokładnie tak. Istnieje wprawdzie korelacja, ale nie można stawiać znaku równości pomiędzy tymi parametrami. To najlepiej widać na przykładzie wzmacniaczy tranzystorowych, które grają w czystej klasie A. Oficjalnie oddają np 30W, ale mają olbrzymią rezerwę prądową. Mówiąc inaczej, gdyby nie zawężać parametrów ich pracy jedynie do klasy A, a dopuszczając przejście w klasę B, mogłyby mieć w niej np 150W i adekwatną do takiej mocy wydajność prądową.

Właśnie o to chodzi każdy ma gdzieś tam swój dźwięk i swoje granie. Miałem kilka lamp. Pierwsza to była Prima Luna Prologue ONE i to był świetny wzmacniacz, potem zacząłem szukać dziury w całym i to był błąd. Bo granie było naprawdę przyzwoite. Jednak nie odszedłem od lampy, miałem na próbę kilka fajnych tranzystorów ( między innymi Luxman550II, Lemma Tucana II) , jednak mimo niezaprzeczalnych walorów użytkowych to nie było to. Na razie skończyłem na prostym Manleyu Stingray.

Mówienie i krótkiej żywotności lamp też jest nie do końca na miejscu. Słucham dużo bo mam czas średnio 5-6 godzin dziennie jakoś nie widzę i nie słyszę aby lampy się przedwcześnie zużywały ale nie są to chińczyki.

CD też mam lampowe i fajnie gra i chyba musiałbym długo szukać aby tej cenie znaleźć lepsze.

Muszę ci powiedzieć, że Manley to chyba troszkę moje marzenie. Kiedyś w momencie zmian pojawi się jako numer 1 na mojej liście, a może twój będzie do sprzedania? hehe

Póki co przymierzam się do wzmacniacza słuchawkowego. (na lamie rzecz jasna)

à propos tematu i małych elektrowni, to może być grubsza sprawa

Ukryta Zawartość

Miałem takiego potworka przez jakiś czas . To jest tylko 80W / 8 om w klasie A ale prądu ma tyle co spawarka .

Zresztą trafo 1300W + 5 pomocniczych . 12 ogromnych Sankenów na kanał i 350 000uF filtracji robiło swoje . A wytwarzało ciśnienia przy których oddychać było ciężko ;)

Tego nie da kilkuwatowa lampa nawet z wysokosprawnymi kolumnami . Chyba że są takie kolumny z basem o konkretnym zejściu i SPL .

Ukryta Zawartość

Miałem takiego potworka przez jakiś czas . To jest tylko 80W / 8 om w klasie A ale prądu ma tyle co spawarka .

Zresztą trafo 1300W + 5 pomocniczych . 12 ogromnych Sankenów na kanał i 350 000uF filtracji robiło swoje . A wytwarzało ciśnienia przy których oddychać było ciężko ;)

Tego nie da kilkuwatowa lampa nawet z wysokosprawnymi kolumnami . Chyba że są takie kolumny z basem o konkretnym zejściu i SPL .

A co było w roli Pre?

Ponoc koncowki audiomatusa dobrze sie sprawdzaja w duecie z lampowymi pre. Tu na forum juz bylo kilka glosow chwalacych to polaczenie. Zdaje sie ze nawet sam audiomatus ma zestaw z lampowym pre

Ja sprobuje z moim wzmakiem wybrac sie do sklepow i posluchac z mniej wymagajacymi kolumnami. Moze powrot do Chario nie byl by glupi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja sprobuje z moim wzmakiem wybrac sie do sklepow i posluchac z mniej wymagajacymi kolumnami

A czy w Twoich PMC linię transmisyjną można regulować, tak jak choćby w Castle Harlech? Mam na myśli zmniejszenie szerokości szczeliny wylotowej. To może być doraźny sposób na zmniejszenie ilości basu, przez co odczujesz subiektywną poprawę motoryki. Może to rozwiązać częściowo problemy z brakiem kontroli o której piszesz. W każdym razie jeśli jest taka możliwość to warto spróbować.

Powrót do tranzystora?

Nieeee...

Lampę wymienia się wyłącznie na jeszcze lepsza lampę :)

Nigdy Cię nie kusiło? ;-)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nigdy Cię nie kusiło? ;-)

Kusiło jeszcze dwa tygodnie temu.

W poszukiwaniach nowego dźwięku w miejsce poprzedniej lampy (rozważałem tranzystor) podrzucono mi do posłuchania następną lampę.

No i została :)

Kusiło jeszcze dwa tygodnie temu.

W poszukiwaniach nowego dźwięku w miejsce poprzedniej lampy (rozważałem tranzystor) podrzucono mi do posłuchania następną lampę.

No i została :)

Jaki tranzystor rozważałeś?

A jaka lampa wygrała?

Przepraszam, że tak ciągnę za język, ale jestem ciekaw....

A co było w roli Pre?

Najlepsze pre z jakim go słuchałem to Calyx Femto po XLR z XLR XLO Limited ale to kupa forsy .

Później Audionet , Jadis ale modeli nie pamiętam . Była też najlepsza drabinka Khozmo ale to nie to co Femto .

Zostało na Stream Magic 6 który nie dorównuje Femto ale rozdzielczością był jednak lepszy od preampów które gubiły dynamikę i mikro detale .

Powrót do tranzystora?

Nieeee...

Lampę wymienia się wyłącznie na jeszcze lepsza lampę :)

Do czasu gdy zobaczy się pomiary takiego sprzętu... :-) Świadomość że ma się niekompletny przekaz z wyciętym dołem poniżej 50hz i wyciętą góra powyżej np 15khz skutecznie leczy ze sprzętów lampowych. Często jest tak, że pasmo przenoszenia jest niezłe ale dla 1W. A przy np 20W duuużo gorsze ale o tym producenci już nie piszą... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.