Skocz do zawartości
IGNORED

DAC AK4137 & AK4490

Rekomendowane odpowiedzi

po lutowaniu jeszcze piękniejsza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-40232-0-10676700-1454342638_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak się nie ma stosownej wiedzy np z dziedziny dip-switchologii trzeba nadrabiać rozmachem;)

ale widzę, że ładnie polutowane smd z tego co na zdjęciach

AK robiłeś hot airem i pastą czy drag soldering?

postanowiłem nieco zweryfikować jakość pcb :)

Łagodnie skręcające ścieżki żeby elektrony nie wypadały z zakrętów przy bardzo szybkim przepływie sygnałów :)

Edytowane przez antichoice

Łagodnie skręcające ścieżki żeby elektrony nie wypadały z zakrętów przy bardzo szybkim przepływie sygnałów.

hehehehehhe dobre

drag soldering z pomocą Jacka Danielsa, polecam- strach przed lutowaniem tych robaczków mija

grot 3mm ścięty?

dłuto 1,6mm WZDŁUŻ ścieżek i będzie git.

planuje tak jak tu od 1:55

tylko muszę kupić strzykawkę pasty bo płytka niecynowana i nie ma jak złapać rogów

kluczem do sukcesu jest precyzyjne ustawienie i unieruchomienie scalaka na padach

jeżeli chcesz jak na filmie w poprzek ścieżek - uczulam że wyprowadzenia AK bardzo łatwo się gną i potem jest masakra

kluczem do sukcesu jest precyzyjne ustawienie i unieruchomienie scalaka na padach

jeżeli chcesz jak na filmie w poprzek ścieżek - uczulam że wyprowadzenia AK bardzo łatwo się gną i potem jest masakra

Dzięki za radę, wezmę to pod uwagę. Może zrobię wzdłuż wyprowadzeń na "grzebień" :)

Topnik płynny czy w żelu?

Dostałem płytkę. No piękna jest :)

Również dostałem. Zaiste, śliczniutka.

Lista na elementy:

1. andrejos1 - 1kpl

2. payong - 1 kpl

3. Peja - 1 kpl.

4. Boomaga - 1kpl.

5. marrek100 - 1kpl

6. omirp - 1kpl.

7. grip - 1kpl.

8. bikerbo - 1kpl.

9. baxteros - 1kpl

10. kocur57 -1kpl

11. comen -1kpl (i oczywiście pcb)

12. Karol_60432 - 1kpl

13. dolphin123 2kpl

14. kamyk1980 - CCHD-957-25-45.1584 Crystek 2szt jak by ktoś zamawiał

15. jankre - CCHD-957-25-45.1584 Crystek - 1 szt (też byłbym chętny)

16. kram - 1 kpl.

17. antichoice

18. mihau_r - 1 kpl

19.zelo7 -1 kpl.

20. crossover64 - 1 kpl.

21. zjj_wwa - 1 kpl (+ CCHD-957-25-45.1584 Crystek - 1 szt - też byłbym chętny)

Potwierdzam - bardzo dokładne pozycjonowanie i duża ostrożność nawet przy odsysaniu plecionką - łatwo pogiąć nóżki. Ja przez to zniszczyłem jeden AK4137 - na szczęście miałem dwa. Ale to był pierwszy lutowany przeze mnie taki układ. Kolejne lutowanie to grot najcieńszy jaki mam (1mm) i "ciąganie" wzdłuż wyprowadzeń. Drobne zwarcia - dużo topnika i próba rozprowadzenia lutowia wzdłuż nóżek, a jak nie pomaga to plecionka do odsysania. Kolejne AKXXXX już bez problemów. WM to już prościutko - ma większe nóżki.

Potwierdzam - bardzo dokładne pozycjonowanie i duża ostrożność nawet przy odsysaniu plecionką - łatwo pogiąć nóżki. Ja przez to zniszczyłem jeden AK4137 - na szczęście miałem dwa. Ale to był pierwszy lutowany przeze mnie taki układ. Kolejne lutowanie to grot najcieńszy jaki mam (1mm) i "ciąganie" wzdłuż wyprowadzeń. Drobne zwarcia - dużo topnika i próba rozprowadzenia lutowia wzdłuż nóżek, a jak nie pomaga to plecionka do odsysania. Kolejne AKXXXX już bez problemów. WM to już prościutko - ma większe nóżki.

WM już lutowałem i nie było ty wyzwanie, mam nadzieje, że AK też pójdą ładnie

Nie wiem na ile to komu pomoże, ale pomierzyłem Toshiby z elmag i wyniki są następujące:

2SC3421 hfe= 187, 184, 187, 187, 175

2SA1358 hfe= 193, 192, 195, 195, 200

2SK30A Idss [mA]= 4,0; 4,3; 4,7; 4,2; 4,3

2SK170 Idss [mA]= 12,5; 11,5; 9,6; 9,7; 8,7

Tak więc całkiem ładnie się trzymają koło siebie, prócz 2SK170 - jak ktoś chce je dawać zamiast 2SK389 to niech poprosi o sparowanie.

W SPRAWIE ZAMÓWIENIA Z MOUSERA (przez mausel)

zrobiłem arkusz google - proszę zachować konwencję i dopisywać się

ewentualnie jak ktoś chce dodatkowe rzeczy to niech dorobi kolumnę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bikerbo

NO I... GRA!!! bez przesteru, po wielu ślepych próbach....

switche ustawione w takiej konfiguracji jak na zdjęciu które wrzucił Waldi na początku z tym, że S4 oba suwaki w pozycji OFF, cokolwiek to znaczy.....mam nadzieje że nie jest to bypass całego układu daca ;-)

jeszcze tylko USB został do rozpracowania, nie wiem czy w desperacji nie wymienię PCMa

Panowie, jakąś "podrzutkę" znalazłem w moim wierszu "zjj_wwa" w tym arkuszu google doc, ktoś mi jakieś dwa zegary podrzucił.

Chodzi o te pozycje:

549-CCHD-957-25-24.5

549-CCHD-957-25-22.5

Prośba do właściciela zguby o wstawienie stosownych "1" oraz "1" we właściwym (czyli: swoim) wierszu.

.

Waldku, czy mógłbyś opisać jak powinny być ustawione dip-switche do uruchomienia i którymi warto się pobawić? (oczywiście S6 wiadomo)

Dodatkowe pytanie - R45 i R92 lutować oba czy tylko jeden z nich?

No i C86/87?

Jak się wykorzysta 2SK389 zamiast pary 2SK170 to też idzie R17/C80 czy trzeba coś zmienić?

R140/141 mogą być najbliższe dostępne wartości? Domyślam się, że ich stosunek ustala poziom sygnału sp/dif

C153/159 - polimerowe OK? C165/166 - zwykłe czy tantale czy bez znaczenia?

I na zakończenie - co z tym USB i toslinkiem jednocześnie?

• Pokaż nowe odpowiedzi