Skocz do zawartości
IGNORED

DAC AK4137 & AK4490

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Myślicie, że te tranzystory są oryginalne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(ten sprzedawca ma jeszcze kilka innych potrzebnych do tego projektu)

oraz te od innego sprzedawcy, również potrzebne do DACa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślicie, że te tranzystory są oryginalne?

kupowałem w elmagu, wyglądają OK, ew. parować się dadzą też

a 2sc970itp u MarkG czy jak mu tam... też wyglądają OK

kupowałem w elmagu, wyglądają OK, ew. parować się dadzą też

a 2sc970itp u MarkG czy jak mu tam... też wyglądają OK

Dzięki :)

Kupię i zrobię dokładne fotki, pomierzę co się da multimetrem :)

Super wiadomość :)

A co do traf to we wzmacniaczu CA mam trafo NORATEL i ono nie jest ciche.

Może zrobimy zamówienie zbiorowe na jakieś trafa w wersji audio (zalewane, ekranowane itd)?

Super wiadomość :)

A co do traf to we wzmacniaczu CA mam trafo NORATEL i ono nie jest ciche.

Może zrobimy zamówienie zbiorowe na jakieś trafa w wersji audio (zalewane, ekranowane itd)?

Ja bym proponował z toroidy peel. Trzeba tylko ustalić czy jedno czy dwa. Moim zdaniem jedno wspólne dla cyfry i analoga obleci... nie jest to jakiś referencyjny projekt.

Proponuje też zrobić wspólne zamówienie na mausel. Kupić tam PCM2707, CCHD, OPA1632, BCM62 i ewentualnie jakąś drobnicę - to już wspólnie ustalimy.

Jak się uzbiera po 10 sztuk pcm, zegarów, opa (a na pewno się uzbiera) to wskoczymy w niższy próg cenowy i będziemy mieli darmową wysyłkę z Mausel. Będzie oszczędność kilkudziesięciu złotych na głowę.

mam te trafa z Noratela o których pisał Waldi, wyglądają na solidnie zrobione

Mój (pierwszy) dac złożony, powoli zaczynam uruchamiać, na razie pomierzone są napięcia oraz ustawiony prąd spoczynkowy. Musze przyznać że nie miałem większego odchyłu niż 0,02V co pewnie bliskie jest granicy błędu miernika. muszę jeszcze rozszyfrować rozkład pinów w optycznym i USB.

A propos USB: jeżeli chcę użyć komputera jako źródło jak powinien zachować się po podłączeniu daca? rozpoznać wejście? jakiś sterownik jest potrzebny? jak to działa?

na razie sporo wątpliwości, podpowiedzcie coś

Mam odtwarzacz na PCM2706 i windows rozpoznaje i instaluje wbudowany sterownik. Potem jest widziany jako druga karta muzuczna. Mysle ze PCM2707 jest podobnie.

Znalazłem dzisiaj chwilę czasu. Poszukałem trochę w TME.

Rezystory znalazłem wszystkie oprócz R140 210R i R141 110R, są one na wyjściu SPDIF więc nie wiem czy w ogóle potrzebne.

W załączniku BOM od Waldiego a w środku linki do TME

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja poruszę znowu temat zamówienia z Mausela - jak dostanę płytkę zrobię listę rzeczy, które warto wziąć.

Na CCHD i PCM2707 na pewno będą chętni.

Z drobnicy myślałem żeby wziąć rezystory THT Vishay/Dale RN55/60 (zależy, które wejdą bo nie mam jeszcze płytki) bo są dostępne wszystkie wartości na 100% (koszt niski a jakość dobra i ładne ;)). Dodatkowo Os-cony do obsadzenia całej części cyfrowej i zasilaczy cyfry za pierwszymi stabilizatorami. Można by też było wziąć te rezystory, których nie znalazł antichoice (210R i 110R).

Reszta jest dostępna chyba w Polsce - kondensatory THT można obsadzić ze sporej oferty Nichicona od arcziego. Na TME jest reszta (Wimy, kondensatory i rezystory smd, IRFy Vishaya).

Na TME warto też kupić potencjometry precyzyjne Vishay po 3 złote - koszt jest znikomy w całym projekcie a są bardzo dobrej jakości - są 2 wersje - nóżki w linii i w V-ce (obie pasują bo widziałem na fotce płytki).

w Mouserze jest zdecydowanie większy wybór polimerów dobre jakości

mój dac przemówił, nie powiem że ruszył od kopa ale gra. sprawdziłem optyczne i coaxial , wyjście na rca, nie mam nic z XLR więc nie mam jak sprawdzić;

mam 2 odtwarzacze cd technics slps770 i jakiś stary pioneer, oba wypadły mdło i matowo przy tym dacu wiec jest obiecująco.

Mam jednak 2 problemy do rozwiązania mimo że układ zmontowany jest poprawnie:

- komputer nie rozpoznaje mi urządzenia na wejściu USB - krzyczy że urządzenie nieznane lub uszkodzone

- w głośniejszych / mocniejszych partiach muzyki słychać jakby przesterowanie dżwieku, muszę rozkminić te wszystkie zworki i mikroprzełączniki może tu leży problem.

trafa są b. ciche nic nie buczy itp, tranzystory w cz alalog. i regulatory zasilacza są ledwo ciepłe więc myslę że można się obejść bez radiatorów

A mnie zastanawia - co w przypadku jednoczesnego podpięcia USB i toslinka? Jak się wybiera sygnał między tymi 2 źródłami?

Według schematu i płytki nie ma możliwości wyboru UBS/toslink. To idzie "po jednej" linii koniec końców, więc albo to albo to - trzeba samemu uważać, żeby równocześnie dwóch sygnałów na tych wejściach na raz nie podać.

Ogólnie USB w tym DAC to raczej bonus niż podstawowa funkcjonalność, autor o tym wspominał. Jak ktoś chce porządne USB to zastosuje coś nowocześniejszego niż PCM2707.

Jak ktoś chce porządne USB to zastosuje coś nowocześniejszego niż PCM2707.

Za ok. tydzień będę miał większą ilość amanero. Dla użytkowników AS będzie naprawdę dobra cena.

Michal, a może masz dojście do usbstreamer'a?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Michal, a może masz dojście do usbstreamer'a?

Ukryta Zawartość

Niestety nie, na ten moment będzie amanero.

Ukryta Zawartość

Za ok. tydzień będę miał większą ilość amanero. Dla użytkowników AS będzie naprawdę dobra cena.

@Michal_56711 Orientujes się czy istnieją różne wersje amanero (nie mam na myśli firmwareu) bo widziałem zdjęcie 3 sztuk w różnych kolorach płytek?

Orientujes się czy istnieją różne wersje amanero (nie mam na myśli firmwareu) bo widziałem zdjęcie 3 sztuk w różnych kolorach płytek?

Na stronie producenta jest zdjęcie gdzie można zobaczyć 3 różne kolory pcb ale to jeden produkt.

Panowie co sądzicie o połączeniu tego DACa z tym:

Ukryta Zawartość

Koszt niewielki, odpada WM8804, PCM 2702, multiplexer pod I2S, sterowanie z pilota... Kto wie, moze nawet dało by się wykorzystać sterowanie programowe...

Ukryta Zawartość

Lista na elementy:

1. andrejos1 - 1kpl

2. payong - 1 kpl

3. Peja - 1 kpl.

4. Boomaga - 1kpl.

5. marrek100 - 1kpl

6. omirp - 1kpl.

7. grip - 1kpl.

8. bikerbo - 1kpl.

9. baxteros - 1kpl

10. kocur57 -1kpl

11. comen -1kpl (i oczywiście pcb)

12. Karol_60432 - 1kpl

13. dolphin123 2kpl

14. kamyk1980 - CCHD-957-25-45.1584 Crystek 2szt jak by ktoś zamawiał

15. jankre - CCHD-957-25-45.1584 Crystek - 1 szt (też byłbym chętny)

16. kram - 1 kpl.

17. antichoice

18. mihau_r - 1 kpl

19.zelo7 -1 kpl.

20. crossover64 - 1 kpl.

Ukryta Zawartość

Koszt niewielki, odpada WM8804, PCM 2702, multiplexer pod I2S, sterowanie z pilota... Kto wie, moze nawet dało by się wykorzystać sterowanie programowe...

Też się nad tym zastanawiałem.

Ciekawe, jak Chińczycy to zaprojektowali i wykonali no i jak wypada porównanie WM8804 do AK4118?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szkoda bo dobry projekt , co z tego ze mamy usampler na nowoczesnej kości AK4137 a tu PCM2702 -porażka , można było zaprojektować płytkę pod dobry moduł amenero USB i2s lub podobny (tani i łatwy w zdobyciu) i było by lepiej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kepel

szkoda bo dobry projekt , co z tego ze mamy usampler na nowoczesnej kości AK4137 a tu PCM2702 -porażka , można było zaprojektować płytkę pod dobry moduł amenero USB i2s lub podobny (tani i łatwy w zdobyciu) i było by lepiej

Jeżeli planujesz słuchać z komputera to możesz go łatwo pominąć oraz Amanero wpinając malinę po I2S

• Pokaż nowe odpowiedzi