Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór Wzmacniacza i kolumn podłogowych.

blazej83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie.

Moje preferencje muzyczne: jazz, muzyka filmowa, RDMC, tylko OSTR ;), czyli czasem rytmiczny wokal, oraz spokojne relaksujące brzmienie pozostałej muzyki. Czasem jakiś film: Ridneya Scota.

Pomieszczenie 3,5m na 6,5m , czyli ok 23m kwadratowe. Kolumny stały by na dłuższej ścianie po bokach komody o długości 2,2m. Na przeciwległej ścianie stoi kanapa do oglądania tv i do odsłuchu.

Potrzebuje jakiś amplituner stereo bo zwykły amplituner mi nie potrzebny, potrzebuje by miał cyfrowe wejście: optyczne do PS4 lub PS3 oraz coloxialne do dekodera. Oraz wejście gramofonowe i pod CD czyli jakieś analogi. Cały sprzęt raczej nowy i dość budżetowy max 2000zl + - 200zł.

Do wstawienia w komodzie mam otwór wysokości 160mm , głębokości 400mm oraz 1100mm. Wiec jakiś niski wzmacniacz lub nie grzejący się za bardzo.

Moje typy to:

- Kruger & Matz A50 (KM0507) ma wszystko co potrzeba jak dla mnie wiem że to chiński sprzęt ale teraz wszystko chińskie :-(

- onkyo tx-8020 też ma wszystko ale boje się że będzie się grzał bo tylko 1cm luzu będzie miał ;-( , a nie chce robić sobie wieży na komodzie obok TV, choć wiem że to fajnie wygląda.

Kolumny raczej podłogowe muszą być niestety albo białe , albo jakiś czarny mat:

- Jamo S 626

- Pylon Audio Pearl 25

- STX F-200 ns

- STX F-280 n

- STX FS-250 n te nieźle wyglądają i ponoć grają ale trochę ponad budżet

- Yamaha NS-50

Pozdrawiam serdecznie i proszę o jakieś delikatne rady, tylko jak mówiłem musi być budżetowy sprzęt taki rozsądny na początek zabawy z stereo.

Z góry serdeczne dzięki i liczę na waszą wyrozumiałość i fachową wiedzę.

Stereo Rządzi.

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia odsłuchowego oraz Twoje preferencje, zdecydowanie sugerowałbym amplituner Onkyo TX-8020. To urządzenie, które ma dużą rezerwę mocy, nawet przy większym obciążeniu nie osiąga wysokich temperatur, moim zdaniem nie powinno być problemu. Zresztą widzę, że po bokach jest trochę wolnej przestrzeni i mam nadzieję że z tyłu także. TX-8020 oferuje bardzo przyzwoite brzmienie, jest także wyposażony w przetwornik z wejściami cyfrowymi.

W kwestii kolumn moim zdaniem idealnym rozwiązaniem będzie Pylon Audio Pearl 25. To bardzo dobre kolumny, które idealnie nagłośnią Twój salon. Dodatkowo to bardzo dobre połączenie brzmieniowe z Onkyo, moja rekomendacja.

Przyjrzyj się proszę mojej propozycji, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla klubowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam i dziękuje za sugestie.

Chce się jeszcze tylko upewnić, że Onkyo tx-8020 w takiej wnęce (dokładnie zmierzyłem teraz ): 480mm głębokości 160mm wysokości i 1100mm szerokości, nie powinien za bardzo się grzać ?? Z reszto był moim typem od początku bo widziałem go na żywo i grał pod Magnat Quantum 673 i bardzo to przyjemnie brzmiało podobało mi się. Czyli w Kruger & Matz A50 (KM0507) nie ma co sobie głowy zawracać. Kolumny Pylon Audio Pearl 25 fajne i są białe tylko czy są one z maskownicami ?? Mam małe dziewczynki i nie chciałbym żeby dotykały i coś kombinowały przy przetwornikach w kolumnie. ;-) .

Teraz konkretne pytanie za ile mógłbym kupić taki zestaw, oczywiście z jakimiś kabelkami do głośników pewnie 2*3m, min, 2,5mm/k lub lepsze jeśli warto?

Pozdrawiam Błażej

Jeszcze mam pytanie do Pana Q21

Nurtuje takie Jamo S628, wygląd tych kolumn ciekawy, ale czy do stereo się nadają i czy onkyo tx-8020 da radę je pociągnąć.

Czyli mam faworyta Pylon Audio Pearl 25 oraz Jamo S628.

Może coś o tych jamo jakieś info?

Ja bym sobie te Jamo odpuścił. Do kina domowego ok, ale w stereo są delikatnie mówiąc średnie. Jeśli podobało Ci się brzmienie Magnat Quantum to weź pod uwagę 675. Zagrają lepiej niż Jamo 628, a nie są dużo droższe.

Oki czyli wszystko prawie jasne, słyszałem jamo 626 i grają tak właśnie jakoś przestrzennie surround, pewnie dlatego do kina domowego są niezłe, takie wrażenie odniosłem mimo że słuchałem je w stereo na amplitunerze Denona.

A jak zapatrujecie się na STX FS-250 n ??? są podobne do tych pylonów ale porty bas-refleks mają z przodu. Miało być bardzo budżetowo, ale jak widzę i czytałem się nie da ale chce się mieć aby grało albo mieć coś co już będzie jakoś brzmiało. Ważne jest dla mnie bym nie musiał głośno słuchać by czuć dotyk muzyki.

W tej cenie jak kolega wyżej polecam Magnat Quantum 657. Mają dynamikę, ładny bas, nie są natarczliwe i do tego bardzo ładnie wykonane. Ciezko im dorównać.

W razie pytań zapraszam.

A mnie trochę nurtuje ten Kruger & Matz A50 . Ciekaw jestem czy ktoś słyszał jak to gra. Na pierwszy rzut oka przypomina stare wzmacniacze Unitry. Zaglądając do środka widać dość spory ( jak na swoją niezbyt dużą deklarowaną moc ) transformator toroidalny a po jego bokach 2 radiatory. Zapowiada się dość obiecująco. Nieco gorzej wygląda regulacja głośności . Nie przez to że musi być na jakimś układzie scalonym lecz przez to że zamiast wyświetlacza na którym powinien pokazywać się poziom głośności lecz przez to że w momencie zmiany głośności rządek diod które zwykle pokazują które źródło jest używane stają się słupkiem pokazującym orientacyjną głośność. Jest ich 6 co nie daje zbyt dużej dokładności. 45W na kanał to niewiele. Jednak deklarują tą moc przy niskich zniekształceniach. Do tego jest bogato wyposażony ( DAC, bluetooth , USB, subwoofer out ) Wiem ze USB typu A ma dość idiotyczne zastosowanie . Służy do odtwarzania plików MP3, WMA, WAV, AAC wyłącznie z pamięci flash i to całkowicie na ślepo( no bo brak jest jakiegokolwiek wyświetlacza ). Do tego port ten jest z tyłu. Gniazdo USB typu B służy wyłącznie do celów serwisowych i wgrywania oprogramowania. Brak jest jakichkolwiek szczegółowych informacji z jakich podzespołów jest to A50 zbudowane. Łatwo jest krytykować ze zrobione jest w Chinach. Tyle że większość sprzętu z tego przedziału cenowego właśnie z stamtąd pochodzi.

Słuchałem w sklepie LP tego Kruger & Matz A50 na ich kolumnach Kruger & Matz Passion KM0503 podpięto było ich fajnym kablem na wtyki bananowe i kolumny grały na prawdę przyzwoicie mimo braku warunków ich rozstawienia i przestrzeni. Sam wzmacniacz jest bardzo ciężki jak na swoje skromne gabaryty. Pewnie żeby te kolumny miały inny kolor to bym wziął taki zestaw w ciemno bo kosztuje Kruger & Matz A50 + Kruger & Matz Passion KM0503 - 1599zł. Cena atrakcyjna a na początek zabawy z stereo by starczyło. Jakiś fachowiec by musiał ten wzmacniacz obadać bo jest spoko i ma BT oraz wejścia cyfrowe , i te usb ale testowałem FLAC nie czyta :-(.

Co do samego amplitunera możesz ewentualnie popatrzeć na denona AVR-X520BT ma dużo więcej do zaproponowania, więcej opcji które Ci się na pewno z czasem przydadzą, moim zdaniem warto się chwilę nad tym zastanowić. Tylko wymiarami nie bardzo pasuje :(

Nie musi być niski wzmacniacz tylko te dwa mam do wyboru. Tylko kolumny problem. Podobają mi się te Jamo s628. Naprawdę się nie nadają do stereo to mam być sprzęt budżetowy, wiem że pylony i stx 250 i electrino niby lepsze, ale czy aby na pewno jest taka przepaść między nimi ?

Witam pytań ciąg dalszy.

Jeszcze mam pytanie odnośnie przewodów: 4mm2 czy 6mm2, czy muszą być wtyki bananowe, czy najlepiej kupić gotowe kable jakiejś firmy?

Wiem z forum że poza bi ampingiem nie warto nic z kablami kombinować zwłaszcza w budżetowych sprzętach.

wiesz co bananki dla mnie fajna opcja, a kable nie muszą być gotowe, możesz sobie sam zarobić. Ja brałem od tego sprzedawcy jakis czas temu i bardzo sobie chwalę

http://allegro.pl/adam-hall-pro-ofc-przewod-kabel-glosnikowy-2x2-5mm-i5296771402.html

Chyba jednak taniej wyjdzie kupić gotowy kabel już uzbrojony. Choć robienie czegoś samemu daje niesamowitą satysfakcję a przy znajomości tematu da się zrobić coś naprawdę dobrego. Albo się w nic nie bawić i dać sam czysty kabel. Sam trochę się bawiłem w lepsze car audio w aucie i wymieniłem wiele rzeczy, od lepszego alternatora po wszystkie zasilające, masowe kable przekroju 20mm2, dużo to waży i jeszcze więcej kosztuje. Głośnikowe dawałem do systemów dlasa 4mm2 a do części tonów niskich 8mm2. Ale wiem że wszystko działa i nie ma jakiś dziwnych spadków napięcia. W domowym audio jest 220v a nie jak w aucie 13,7v, ale te 4mm2 to raczej takie rozsądne minimum przypuszczam. Jakoś wcale się nie dziwie że jak ktoś ma na prawdę Hi-Endowy zestaw lub dąży w tym kierunku, to w takim czymś każde najsłabsze ogniwo ma wpływ na jakość dźwięku. Więc ceny przewodów w tysiącach jakoś mnie nie dziwią ;-), bo raczej warto, ale zawsze są jakieś granice rozsądku i oczywiście finansów.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Fajne te kolumny i dobry pomysł z pasywną membraną zamiast portu bass reflex. Mi podobają się kolumny w stylu Jamo i Stx 250. Na początku napaliłem się na Philips fidelio E5 i to fajnie gra Ale zmieniłem Tv na większy i muszą być podłogówki, Bo standy pod E5 szkoda roboty, choć ten philips gra świetnie. Bardziej do filmów niż do muzyki. Miałem go już zamówionego ale cofnęli mi cenę promocyjną i se odpuściłem. Teraz wiem co dobre pylony 25 słuchałem i fajne lecz trzeba za maskownice i kolce dopłacić, STX kompletne są. Jamo s626 słuchałem i nawet git tyle że na amplitunerze a nie na wzmacniaczu stereo, jamo s628 nie słuchałem. Zaciekawiła mnie jeszcze ta TAGA HARMONY BLUE F-80. Wiec muszę podumać. A mogłem mieć Fidelio E5 i problem z głowy. Mam loftowe wnętrze kamienicy w której mieszkam. Żona nie pozwoli wstawić czegoś nawet ładnie grającego jak nie będzie wyglądać. ;-)

• 2 tygodnie później...

Siema w nowym Roku.

Witam ma mały dylemat, żona kupiła na święta : Philips 55PUS7150/12.

Teraz mam bardzo mały budżet na nowe stereo 2000zł

Więc: Kruger & Matz A50 (KM0507) i onkyo tx-8020 widziałem i słucham obu na Yamaha NS-50 oraz Magnat Quantum 673, zaskoczył mnie ten A50 bo mimo mniejszej mocy nie ustępuje onkyo, gra naprawdę fajnie jak na tych obu kolumnach. Onkyo ma moc i jakość.

Więc mam jeszcze bardziej budżetowe typy kolumn co polecicie z tego;

-Kolumny STX F-200 ns

-Kolumny STX F-280 n

- Yamaha NS-50 (ta kolumienka gra całkiem sympatycznie jak na jej wymiary i cenę)

-MAGNAT SUPREME 1002

-MAGNAT SUPREME 2002

-M-Audio HTS-900 MKII

-TAGA TAV 606v3

-JAMO S526

-Jamo S626 (słuchałem jej i też mi się podobała choć soprany jakieś mocne były może przez amplituner yamahy do jakiej podpięte były, nierozumiem po co ludzie kupują wielokanałowy amplituner dla 2 kolumn ?? ale se chociaż posłuchałem)

Na prawdę tylko z tych powyżej mogę coś wybrać.

(mam małe dzieciaczki; wyobraźcie sobie takie dwie Mashe, to może nawet bezpieczniej za kilka lat zamienię na lepsze np Pylony 25 lub stx 250 lub coś jeszcze lepszego):

Mam nadzieje ze słuchaliście coś z powyższej listy i ze wystarczy ten tysiak na w miarę poprawne brzmienie.

Witaj,

Ze wspomnianych Magnat 2002 lub Jamo 526. Jednak jesli nie wiele dołożysz dostaniesz Magnat Quantum 675. A te będą już bez konkurencyjne. W razie pytań lub wycen zapraszam

A jak zapatrujecie się na STX FS-250 n ??? s

Miałem okazję słuchać ich w zestawieniu z Pylonami Pearl 25. STX'y odpadły w przedbiegach. M. in. to o czym mówisz - potencjometr na tym samym poziomie, a dźwięk mocniejszy na Pylonach. Dodatkowo, bogatszy w detale. Odpuściłem sobie je od razu po kilku minutach. Black Sabbath - tragedia.

• 1 miesiąc później...

Witam

Mam techniczne pytanko jak przedłóżyć kable RCA od gramofonu, bo orginalne są owiele za krótkie? Wystarczy zwykły adapter RCA fa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy mam szukać jakiś innych kabli.

I jeszcze potrzebuje jakiś fajny odtwarzacz kasetowy do 300zł. Np.: Braun C1 mi się podoba, i takie małe mi wpadły w oko: DENON DDR-M10, YAMAHA KX-E100- PIANOCRAFT.

Lub jakieś inne bardziej fachowe limit 160mm wysokości.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.