Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer do dac-a NAD M51 co polecacie?

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Lumin t1 to faktycznie petarda.

Pod jakim względem? Słuchałem go u siebie i - owszem - to bardzo porządne urządzenie, wygodne w sterowaniu, stabilne, nie zawiesza się itp.

Ale dźwiękowo to raczej łagodnie brzmiący odtwarzacz, bez jakichś cech szczególnych, czasem wręcz grał za spokojnie i nudnawo. Ale trzeba

przyznać, że był to dźwięk czysty i równy, przyjemnie zrelaksowany raczej delikatny.

Jak by nie patrzeć dźwiękowo petardą bym go nie nazywal :)

Pod jakim względem? Słuchałem go u siebie i - owszem - to bardzo porządne urządzenie, wygodne w sterowaniu, stabilne, nie zawiesza się itp.

Ale dźwiękowo to raczej łagodnie brzmiący odtwarzacz, bez jakichś cech szczególnych, czasem wręcz grał za spokojnie i nudnawo. Ale trzeba

przyznać, że był to dźwięk czysty i równy, przyjemnie zrelaksowany raczej delikatny.

Jak by nie patrzeć dźwiękowo petardą bym go nie nazywal :)

Ciekawe, czy gra lepiej niż rdac z lepszym zasilaczem :) ta sama Wolfsonowska sygnatura :)

Mi się jako streamer podobał ale słuchałem go z heglem h360 i Xavian więc w sumie nie wiem co powodowało urodę tego dźwięku.

Jedne co się bardzo mi rzuciło w oczy to nie był jakiś natarczywy w przekazie

moon 180 mind

Mam prośbę: napisz jak wygląda w aplikacji Moon'a dostęp do nagrań według katalogów na dysku oraz obsługa cue files?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Jeszcze tego nie potwierdziłem na 100% ale wydaje mi się, że DACi grają lepiej karmione sygnałem DSD ... w każdym razie tak gra mój Oppo.

Co masz tu na myśli ? Ustawienie w Daphile konwersji pcm do dsd ?

nawet nie wiem co to są te cue files... generalnie widzi moje płyty i czyta bez problemu 24/192, apka jest słabsza niż bluOs ale w podobnym układzie, wolałbym żeby była jak w simple audio bez tych playlist... W necie można znaleźć jak wygląda. W każdym razie działa i spełnia funkcję. Upgready robią często.

piopio

Wytłumacz mi jedna kwestię bo ja czegoś chyba nie rozumiem. Oppo jest dość dobrym streamerem tak ? Ma dość dobry DAc tak ?To po kiego diabła pchać do toru audio dodadkowe graty takie jak np PC , kable itd . Nie lepiej słuchać z serwera DLNA po sieci lan ? Napewno w ten sposób nie będzie jittera, i innych podobnych zakłóceń.

Przepraszam Wszystkich, że tak wszedłem w dyskusje. Ale chciałbym aby mi to ktoś raz na zawsze wytłumaczył. Ja rozumiem, że ktoś próbuje podłączać Oppo do lepszego DAca ale szukać źrodła do Oppo ? W dodatku modyfikowany PC zac 3 tys ? Wg moich testów już dysk usb z odpowiednim zasilaniem w 100 % spełnia swoje zadanie.

A jak już wyżej pisałem Dlna lub samba nie powodują dodatkowych zakłóceń.

Proszę wyprowadzić mnie z błędu.

Prośbę tą kieruję nie tylko do piopio.

Pozdrawiam

nawet nie wiem co to są te cue files... generalnie widzi moje płyty i czyta bez problemu 24/192, apka jest słabsza niż bluOs ale w podobnym układzie, wolałbym żeby była jak w simple audio bez tych playlist... W necie można znaleźć jak wygląda. W każdym razie działa i spełnia funkcję. Upgready robią często.

Jak zrobisz rip, to możesz mieć jeden plik WAV albo FLAC i osobno plik cue, który zawiera informację o długościach utworów i ich nazwach.

A co z pokazywaniem według katalogów na dysku?

Jak zrobisz rip, to możesz mieć jeden plik WAV albo FLAC i osobno plik cue

oooo! dzięki, że w końcu ktoś mi uświadomił po co są cue ;) ja głównie opieram się na tag-ach, jak dla mnie są bardziej praktyczne

rippuje dBpoweramp-em i mam wpisane coś takiego:

[iFCOMP][iFVALUE]album artist,[album artist],Various Artists[][album][track] [artist][][iF!COMP][iFVALUE]album artist,[album artist],[artist][][album][track][] - [title]

piopio

Wytłumacz mi jedna kwestię bo ja czegoś chyba nie rozumiem. Oppo jest dość dobrym streamerem tak ? Ma dość dobry DAc tak ?To po kiego diabła pchać do toru audio dodadkowe graty takie jak np PC , kable itd . Nie lepiej słuchać z serwera DLNA po sieci lan ?

Teraz to ja czegos nie rozumiem. Byles u mnie. Sam slyszales roznice. Oppo z zewnetrznym transportem gra po prostu lepiej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz to ja czegos nie rozumiem. Byles u mnie. Sam slyszales roznice. Oppo z zewnetrznym transportem gra po prostu lepiej.

Nie do końca. Sam wiesz jak było. Tylko jeden kawałek Moniki Bożym brzmiał lepiej niź wszystkie inne testowane utwory. Dlatego podejrzewam że do tego utworu przelaczyleś w Daphile na konwersje PCM - DSD.

Nie przekonałeś mnie absolutnie nad rozwiązaniem PC USB + Oppo.

Dlatego się nie odzywałem na dalsze testy.

Wg mnie takie rozwiazanie to szkoda kasy.

Potestuję jeszcze w wolnej chwili tą konwersję pcm-dsd.

U mnie komputer chodzi 24 h na dobę więc na nim stoi serwer upnp (foobar 2000 + wtyczka upnp). Do serwera upnp łącze się z Oppo.

I zaręczam cię ze gra nie gorzej niż twój PC audio

I nie mieszam w torze audio (kable, jitter itp).

A ja Ci zaręczam, że Oppo bez dobrego transportu gra tylko przeciętnie.

Jak się ma słaby system to oczywiście Oppo + transport nie ma sensu.

Testowałem to wiele razy.

I jeszcze mnie o coś podejrzewasz. Czyli de facto nazywasz mnie oszustem. Nieładnie. Nie spodziewałem się tego po Tobie.

A swoją drogą o jakim jitterze mówisz ? ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A ja Ci zaręczam, że Oppo bez dobrego transportu gra tylko przeciętnie.

Jak się ma słaby system to oczywiście Oppo + transport nie ma sensu.

Testowałem to wiele razy.

I jeszcze mnie o coś podejrzewasz. Czyli de facto nazywasz mnie oszustem. Nieładnie. Nie spodziewałem się tego po Tobie.

Więc czy Twój system jest słaby ? Bo tylko ty różnice słyszałeś. Za chwile pewnie mi zarzucisz że ja głuchy jestem. :).

(Dla niewtajemniczonych testowaliśmy Tidala i flac PC+Daphile + Oppo vs samo Oppo).

Jak byłeś u mnie to co innego mówiłeś. Słuchaliśmy jeszcze Pink Floyd o ile pamiętasz.

Widać wizja Oppo jako samodzielnego stremaera jest ciekawsze dla Ciebie niż fakty.

Ale tak to jest z wyobrażeniami. Zastępują trzeźwe spojrzenie na rzeczywistość.

W kwestii słyszenia to nie zapomnij o doświadczeniu i osłuchaniu. Na początku drogi audiofilskiej człowiek nie wie na co zwracać uwagę.

Ale wtedy radzę ostrożnie wypowiadać się na forum ...

oooo! dzięki, że w końcu ktoś mi uświadomił po co są cue ;) ja głównie opieram się na tag-ach, jak dla mnie są bardziej praktyczne

Tylko jeśli z ripa chcemy nagrać kopie płyty, to cue jest niezbędny. Dlatego niektórzy ripują właśnie w ten sposób.

Więc czy Twój system jest słaby ? Bo tylko ty różnice słyszałeś.

Duże różnice składają się często z małych róznic, a na końcu uzyskuje się efekt wow:) Małe róznice są często ciężkie do uchwycenia: np. zmieniasz i jest tak samo, a potem zmieniasz z powrotem i czegoś ewidentnie brakuje. I tak jak napisał piopio, trzeba nauczyć się słuchać, to nie jest takie proste i wiele osób ma to głęboko w ..., no ale to jest hobby: robi się to dobrowolnie:)

Jak byłeś u mnie to co innego mówiłeś. Słuchaliśmy jeszcze Pink Floyd o ile pamiętasz.

Widać wizja Oppo jako samodzielnego stremaera jest ciekawsze dla Ciebie niż fakty.

Ale tak to jest z wyobrażeniami. Zastępują trzeźwe spojrzenie na rzeczywistość.

W kwestii słyszenia to nie zapomnij o doświadczeniu i osłuchaniu. Na początku drogi audiofilskiej człowiek nie wie na co zwracać uwagę.

Ale wtedy radzę ostrożnie wypowiadać się na forum ...

Kolego Piotrze. Ja wiem co ja mówiłem słuchając Pink Floyd u ciebie. Napewno nie że jest różnica.

Kreujesz się na tym forum na wielkiego Guru audio a tym czasem nie potrafisz racjonalnie nawet wyjaśnić dlaczego Oppo gra lepiej z transportem PC chociaż wyraźnie prosiłem w poście wyżej o wyjaśnienie. Nie wyjaśnił mi tego nikt ani Ty wielki Guru Audio.

Co do mojego osłuchania (widzę że zrobiłeś wywiad) to jest na tyle dobre żeby ocenić wstępnie przed odsłuchem z jakim mam odczynienia sprzętem, podstawy akustyki oraz ustawienie kolumn. U Ciebie jest brak poprawnego ustawienia kolumn tak aby kreowały poprawną scenę oraz przestrzeń. O subwoferze wpiętym do stereo już nie wspomnę.

Wobec powyższego proszę najpierw spełnić warunki podstaw audio a potem (jeśli będziesz jeszcze miał ochotę ) zaprosić mnie jeszcze raz na testy.

A ja cierpliwie nadal czekam, żeby mnie ktoś uświadomił że granie po LAN-ie przez wifi (UPNP) jest gorsze niż transport do Oppo lub innego grajka.

Tylko jeśli z ripa chcemy nagrać kopie płyty, to cue jest niezbędny. Dlatego niektórzy ripują właśnie w ten sposób.

Duże różnice składają się często z małych róznic, a na końcu uzyskuje się efekt wow:) Małe róznice są często ciężkie do uchwycenia: np. zmieniasz i jest tak samo, a potem zmieniasz z powrotem i czegoś ewidentnie brakuje. I tak jak napisał piopio, trzeba nauczyć się słuchać, to nie jest takie proste i wiele osób ma to głęboko w ..., no ale to jest hobby: robi się to dobrowolnie:)

Tu się zgodzę. Temat rzeka warty osobnej zakładki.

Piotrze_57210

Nie będę dyskutował z kimś komu słoma z butów wychodzi.

Spotkałem się z wieloma ludźmi z forum a ramach naszego hobby. Wszyscy to byli mili i otwarci ludzie potrafiący dyskutować. Choć występowały różnice zdań.

A za jakiego człowieka Ty się uważasz ?

Piotrze_57210

Nie będę dyskutował z kimś komu słoma z butów wychodzi.

Spotkałem się z wieloma ludźmi z forum a ramach naszego hobby. Wszyscy to byli mili i otwarci ludzie potrafiący dyskutować. Choć występowały różnice zdań.

A za jakiego człowieka Ty się uważasz ?

Ale ja właśnie próbuje dyskutować. Jak na razie nie udzieliłeś mi żadnej konkretnej odpowiedzi.

Nie bierz tego do siebie. Ja nie mam na celu nikogo atakować. Na razie to Ty mnie zaatakowałeś.

Temat mnie bardzo interesuje ponieważ recenzenci na całym świecie mówią o Oppo co innego. Nie czytałem jeszcze nigdzie prócz (jak piszesz) tego forum, że Oppo bez dodatkowego źrodła gra przeciętnie. Wg mnie albo gra przeciętnie albo nie. Na pewno nie ma na to wpływu podłączenie PC+Daphile.

Napewno będzie miało wpływ podłączenie Oppo do lepszego DAC-a.

Temat mnie bardzo interesuje ponieważ recenzenci na całym świecie mówią o Oppo co innego. Nie czytałem jeszcze nigdzie prócz (jak piszesz) tego forum, że Oppo bez dodatkowego źrodła gra przeciętnie.

Ja sobie coś przypominam jak muda pisał, że CA SM6 gra lepiej jako DAC niż streamer. Tu może być podobnie. Wytłumaczenie techniczne to już co innego, ale nie widzę w tym nic dziwnego, bo każdy rodzaj wejścia w jakimś urządzeniu to dla reszty toru jest inne, inaczej skonstruowane źródło. A wiadomo, że dla każdego DAC'a źródło sygnału jest kluczowe.

Nie bierz tego do siebie. Ja nie mam na celu nikogo atakować. Na razie to Ty mnie zaatakowałeś.

A co to wg Ciebie jest:

"Kreujesz się na tym forum na wielkiego Guru audio a tym czasem nie potrafisz racjonalnie nawet wyjaśnić dlaczego Oppo gra lepiej z transportem PC chociaż wyraźnie prosiłem w poście wyżej o wyjaśnienie. Nie wyjaśnił mi tego nikt ani Ty wielki Guru Audio. "

Tak się do siebie zwracają ludzie, którzy się osobiście poznali ? Tak traktujesz ludzi ?

oppo 105 to bardzo dobry transport z jitterem pon. 10ps, ja bym również podchodził sceptycznie do transportu PC do niego. Piopio faktycznie na tych magnepanach możesz nie wychwycić pewnych niuansów zwłaszcza dot. budowania przestrzeni w głąb... To nie jest ich mocna strona.

Moon to komputer, M50, Lumin takoż. Jakby Ci Americano Piopio załadował kompa w tą obudowę Moona i wgrał soft Moona to byś pewnie nawet różnicy nie zauważył. :) :) , mając zresztą na uwadze to, że M51 jest w niewielkim stopniu wrażliwy na transport. Streamer = soft. Sam bym kupił kompa jako streamer, ale Nad ładniej wygląda na półce, no i tanio go kupiłem. :) Moon plus zasilacz za 1500zł, sieciówki, jakieś lany, filtracje, masakra z tym audio voodooo. Oppo 103 jako transport i dac to zacny sprzęt, dołóżmy to tego monitory aktywne i mamy all in one z kapitalną funkcjonalnością i jakością. Nie wiem po co dodatkowy transport do Oppo jak tam jest i napęd i Tidal i odwarzacz plików z hdd.

A co to wg Ciebie jest:

"Kreujesz się na tym forum na wielkiego Guru audio a tym czasem nie potrafisz racjonalnie nawet wyjaśnić dlaczego Oppo gra lepiej z transportem PC chociaż wyraźnie prosiłem w poście wyżej o wyjaśnienie. Nie wyjaśnił mi tego nikt ani Ty wielki Guru Audio. "

Tak się do siebie zwracają ludzie, którzy się osobiście poznali ? Tak traktujesz ludzi ?

Jeśli cię to uraziło to przepraszam. Nie miałem takiego zamiaru. Aczkolwiek było to poniekąd odpowiedzią na Twoją brak odpowiedzi na moje wątpliwości. W zamian tego dostałem od Ciebie "baty" w postaci "nieosłuchanego" oraz uwagi co do mojego "słabszego" systemu. A tutaj to mógłbyś się zdziwić jak może zagrać tańszy od Twojego system. Zapraszam na odsłuch. :).

...zwłaszcza dot. budowania przestrzeni w głąb... To nie jest ich mocna strona.

Niestety w systemie piopio głębi w ogóle brak.

Zgadzam się, że przestrzeni u mnie nie ma ;-)

Ale nie zmienia to faktu, iż Oppo + PC brzmi lepiej niż samo Oppo.

Różnice są dostrzegalne w brzmieniu wokali, separacji instrumentów, braku cyfrowej naleciałości w przypadku PC ;-). Generalnie w przypadku zastosowania PC jako transportu poprawie ulegają te cechy brzmienia zależne od dobrego zasilania.

Tak napisał americano o Moonie:

"Dźwięk jest po prostu bez skazy, czysty, gęsty, energetyczny, naturalny, swobodny, detaliczny i bardzo 3-wymiarowy we wszystkich kierunkach."

A z Sboosterem pewnie jeszcze lepszy.

Dokładnie taki sam efekt uzyskujemy przy zastosowaniu zmodyfikowanego PC jako transportu. Na Magnepanach trudno ocenić tylko ten aspekt 3-wymiarowy ;-)

Czyli wynika z tego, iż najsłabszym ogniwem w przypadku sekcji transportu jest zasilanie ;-) I nie od dziś to wiadomo.

Lepsze zasilania = znacząco lepszy dźwięk.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.