Skocz do zawartości
IGNORED

Minimonitory do stereo . Upgrade

Gość bartosz_55239

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Posiadam zestaw Yamaha CD s 2000 , wzmacniacz Yamaha AS 700, monitorki Dali ikon1. Wcześniej miałem Missiony m 33 i i po przesiadce na Ikony nastąpił efekt WOW. Pytanie ile musialbym wydać by uzyskać lepsze brzmienie? Muzyka głównie rock. Bas nie jest prioytetem. Co ma sie polepszyc: glownie relacje przestrzenne uwolnienie dzwieku od glosnikow, wyjscie po za baze ( o ile to mozliwe z reszta zestawu).Pokój do odsłuchów ok 9 m. Rozglądamsie za:

- Dali menuet- woofer 11 cm , kolumna oczko wyżej niż ikon i zapewne efektu wow nie będzie

-amphion- coś tej firmy np argon 0

-sonus faber toy speaker- podobno nieźle brzmią

Może ktoś osluchany doradzi jaki kierunek obrać.

-KEF LS 50 - dużo dobrego można znaleźć w sieci o tym modelu. Może ktoś się wypowie??

https://www.audiostereo.pl/topic/124247-minimonitory-do-stereo-upgrade/

Posłuchaj w miarę możliwości monitorów ATC, możesz być mile zaskoczony (obudowa zamknięta).

Na mnie zrobiły pozytywne wrażenie w połączeniu z klockami Yamaha. Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Posłuchaj w miarę możliwości monitorów ATC, możesz być mile zaskoczony (obudowa zamknięta).

Na mnie zrobiły pozytywne wrażenie w połączeniu z klockami Yamaha. Pozdrawiam.

Jak już to ATC scm 7 się mieszczą w budżecie. Ok pozdrawiam

Co do Kef ls50 na zagranicznych forach powtarzaja się opinie " znikające " i "holograficzne". Interesujące

Proponuje posluchac Usher wszystko jedno jakie. Przestrzen, dynamika i znikanie na znakomitym poziomie. Ja pomimo zakupu nowych kolumn i tak czesto slucham Usher i nie sprzedam ich nigdy.

Predzej sprzedam te, ktore kupilem tydzien temu.

Posiadam zestaw Yamaha CD s 2000 , wzmacniacz Yamaha AS 700, monitorki Dali ikon1. Wcześniej miałem Missiony m 33 i i po przesiadce na Ikony nastąpił efekt WOW. Pytanie ile musialbym wydać by uzyskać lepsze brzmienie? Muzyka głównie rock. Bas nie jest prioytetem. Co ma sie polepszyc: glownie relacje przestrzenne uwolnienie dzwieku od glosnikow, wyjscie po za baze ( o ile to mozliwe z reszta zestawu).Pokój do odsłuchów ok 9 m. Rozglądamsie za:

- Dali menuet- woofer 11 cm , kolumna oczko wyżej niż ikon i zapewne efektu wow nie będzie

-amphion- coś tej firmy np argon 0

-sonus faber toy speaker- podobno nieźle brzmią

Może ktoś osluchany doradzi jaki kierunek obrać.

-KEF LS 50 - dużo dobrego można znaleźć w sieci o tym modelu. Może ktoś się wypowie??

Jaki budżet?

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Jaki budżet?

Budżet max ok 4500

Proponuje posluchac Usher wszystko jedno jakie. Przestrzen, dynamika i znikanie na znakomitym poziomie. Ja pomimo zakupu nowych kolumn i tak czesto slucham Usher i nie sprzedam ich nigdy.

Predzej sprzedam te, ktore kupilem tydzien temu.

Podobno s 520 są dobre ale czy bardziej przestrzenne niż Ikon??

Budżet max ok 4500

hmmm, chciałem coś droższego zaproponować, mianowicie xavian lub diapason ale nic straconego :)

Mam podłogówki Tannoy precision 6.2 i w pokoju 19m2 o powierzchni odsłuchowej około 15m2 znikają całkowicie, scena jest świetna, głęboka, szeroka, źródła pozorne bardzo dobrze zlokalizowane i to można powiedzieć, że przy gołych ścianach bez adaptacji akustycznej. Myślę, że Tannoy precision 6.1 są w stanie osiągnąć taki efekt stereofoniczny albo i lepszy, mieszczą się w budżecie.

Alternatywnie kef r 300, również scena powinna być analogiczna jak w Tannoy.

Ponad to przychodzą mi jeszcze do głowy audiosolutions euphony podstawkowe. Powinny być w budżecie. Stosunek jakości do ceny bardzo dobry.

Wyżej wymienione kolumny po wymianie w przyszłości yamahy na coś lepszego, pokarzą znacznie więcej. Te kolumny można łączyć z dwa razy droższymi wzmacniaczami i wciąż pokazują więcej.

Są to paczki znacznie lepsze niż ikon. Różnica w przyroście jakości jest większa niż różnica w cenie.

Mam podstawową elektronikę NAim-a i przez około rok czasu grałem na niej z ikonami 2 mk2. Zacząłem szukać czegoś właśnie bardziej przestrzennego, dokładniejszego. Po odsłuchaniu kilku ciekawie brzmiących paczek w ręce wpadły mi ls 50 i to właśnie one pozostały na moich stendach. Choć wielu osobom może się to wydawać dziwne, grają u mnie w 25m2 i przepięknie wypełniają pokoik przyjemnym dla moich uszu dźwiękiem. Jak masz gdzie wypożyczyć to warto posłuchać bo głośniki warte swej ceny.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Bartosz , Ushery 520-S z Yamahą nie bardzo , miałem te monitorki i trzy wzmacniacze pod ręką , Amplifon / Rotel 03 / i najwyższy model Yamahy AX-596 , to było słabiutkie granie .

Poszukaj coś grającego plastycznie , może nawet Chario by podeszło .

Proponuje posluchac Usher wszystko jedno jakie. Przestrzen, dynamika i znikanie na znakomitym poziomie.

s520 z tego co słyszałem, z dynamiką nie stoją najlepiej.

w ręce wpadły mi ls 50 i to właśnie one pozostały na moich stendach.

Miałem kiedyś inne współosiowce ... KEF Q1 - pod wzgl. przestrzeni i znikania bardzo dobrze je wspominam. LS50 jestem pewien będą tylko jeszcze lepsze.

Ciekawy jestem jak zagrały by ls50 z Yamahą. Podobno nowa seria 1100 2100 gra na wysokim poziomie i nawet na alle.... robią zestawy ls50 + Yamaha 1100 za 10k....

Na pewno w najbliższym czasie Katowicki salon audio może się mnie spodziewać na odsłuch :)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Myślę, że Tannoy precision 6.1 są w stanie osiągnąć taki efekt stereofoniczny albo i lepszy, mieszczą się w budżecie.

Ok poszukam opinii na temat tych tannoy bo z odsluchem to kiepsko będzie

Ushery 520-S z Yamahą nie bardzo , miałem te monitorki i trzy wzmacniacze pod ręką

Te Ushery są tańsze nawet od Ikon więc nic dziwnego że może nie grają. Wiadomo cena nie gra ale...

Ciekawy jestem jak zagrały by ls50 z Yamahą. Podobno nowa seria 1100 2100 gra na wysokim poziomie i nawet na alle.... robią zestawy ls50 + Yamaha 1100 za 10k....

Na pewno w najbliższym czasie Katowicki salon audio może się mnie spodziewać na odsłuch :)

Znajduje same dobre opinie o LS 50 na zagranicznych forach. To mój faworyt jak na razie

Inna sprawa że wzmacniacz mam nie najlepszy ale pewnie kiedyś przejde na coś lepszego

LS'y powoli będą sprzedawać :-)

Przesiadka ze wstęgi z kopułką na twardą kopułkę jest IMHO

tylko stratą czasu; chyba, że inaczej pojmuję dobry dźwięk...

Nawet po chwili szukania na pewnym portalu jest parę ciekawych

propozycji ( ale to wg. mnie ):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

tylko stratą czasu; chyba, że inaczej pojmuję dobry dźwięk...

Nawet po chwili szukania na pewnym portalu jest parę ciekawych

propozycji ( ale to wg. mnie ):

http://allegro.pl/dali-grand-coupe-i5848290895.html

http://allegro.pl/xavian-neox-1-i5844087116.html

http://allegro.pl/wwybitne-kolumny-compact-wz1-mk1-i5851673645.html

http://allegro.pl/sonus-faber-concertino-i5868763824.html

Boje się wtopy raczej celuje w nowe

tylko stratą czasu

Rozwiń to proszę.

Każde głośniki będą prędzej czy później przez nas sprzedawane. Jak się osłuchamy to będziemy szukać innych wrażeń.

Boje się wtopy raczej celuje w nowe

Ls-y używane kupisz za około 3k. Masz na nie jeszcze kilka lat gw. więc bez stresu. Przy takiej opcji pozostaje CI 1,5 k, które dajesz do skarpety i cierpliwie czekasz aż fermentacja przyniesie korzyści :) Wtedy kolejny krok do przodu.

Precyzja , spójność i to pod różnymi kątami . Rozdzielczość , hektary przestrzeni i bardzo ładne .

Na minus . Małe głośniczki = mały SPL , ograniczony na dole bas .

Jak powyższe pasuje to do 9m będą bdb bo tu trzeba mieć też na uwadze że będą słuchane z bliska i taki coaxial będzie tu idealny .

Ale wzmak do wymiany .

Witam obecnych.

Kolumny do rocka wymagają szybkich i doskonałych mechanicznie przetworników. W przypadku monitów te wymagania rosną.

Argony 0 mają takie przetworniki i dobrze wiszą się w 9 m2. LS50 to monitor do większego metrażu, bliżej 20 m2. Potrafią dobrze grać i w 40 m2. Jeżeli miałby Pan chociaż 20 m2 to proponuję posłuchać LS50 i R300. Oba monitory są bardzo dobre w rocku. Grają jednak inaczej i trzeba zweryfikować to co nam bardziej odpowiada. Przy rocku na Pana miejscu pomyślał bym też o zmianie wzmacniacza.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ls-y używane kupisz za około 3k

Tak widziałem je na allegro

Na minus . Małe głośniczki = mały SPL , ograniczony na dole bas .

Pokój do odsluchu malutki to nie jest to problem.

Witam obecnych.

Kolumny do rocka wymagają szybkich i doskonałych mechanicznie przetworników. W przypadku monitów te wymagania rosną.

Argony 0 mają takie przetworniki i dobrze wiszą się w 9 m2. LS50 to monitor do większego metrażu, bliżej 20 m2. Potrafią dobrze grać i w 40 m2. Jeżeli miałby Pan chociaż 20 m2 to proponuję posłuchać LS50 i R300. Oba monitory są bardzo dobre w rocku. Grają jednak inaczej i trzeba zweryfikować to co nam bardziej odpowiada. Przy rocku na Pana miejscu pomyślał bym też o zmianie wzmacniacza.

Właśnie...wzmacniacz. Może nim trzeba się zająć. Tak czy inaczej dzięki za porady

Pokój do odsluchu malutki to nie jest to problem.

Problemem będzie uproszczenie w najniższych oktawach .

R300 mają lepszy bas .

Obydwie grają neutralnie co nie wszystkim się też podoba .

LS50 to monitor do większego metrażu, bliżej 20 m2. Potrafią dobrze grać i w 40 m2.

Proszę wybaczyć ale te 40 metrów dla LS50 i rock to żart .

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Problemem będzie uproszczenie w najniższych oktawach .

R300 mają lepszy bas .

Obydwie grają neutralnie co nie wszystkim się też podoba .

Obecnie mam 13 cm woofer i słuchając dziś koncertu Queen miałem w pokoju i bas i stopę perkusyjną. Czysty nie buczacy bas. Czasem basu jest nawet za dużo jak na ten pokój.

Wiadomo bas bebechow nie masuje ale 13 cm nie oznacza że poniżej 70 Hz nic nie ma . Perkusja na koncercie Queen była słyszalna cała: od talerzy po stopę

Nie chodzi nawet o masowanie . Po prostu małe woofery nie są w stanie fizycznie przebić duże woofery . A chodzi o jakość tego basu .

Tym właśnie różnią się Kefy R300 - R700 - R900 . Basem . Im wyższy model tym lepszy bas ale pisać sobie mogę . Tego trzeba posłuchać żeby zrozumieć o co chodzi .

muda44 dobrze gada. W praktyce, woofer który się mocno wychyla, generuje większe zniekształcenia (to się oczywiście da zmierzyć). Mały woofer (np. taki z koszem 5"), który gra głośno niski bas (np. głośność 100dB @ 40Hz), będzie miał duże THD.

Jak ma być precyzyjne, nieskompresowane kopnięcie, przy niemałym SPL, z dużej odległości od kolumny, to niestety kolumny muszą mieć odpowiednie gabaryty.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Jak ma być precyzyjne, nieskompresowane kopnięcie, przy niemałym SPL, z dużej odległości od kolumny, to niestety kolumny muszą mieć odpowiednie gabaryty.

Słuchanie w małym pokoju i z bliska ma ta zaletę że jeszcze nie wprowadzilem membran w wychylenia :) dostaje czysty nie podbity i nie zniekształcony dźwięk.

Na jakość nie narzekam. Bas nie buczy i ma zróżnicowana barwę

Nie słyszałeś porządnych , dużych kolumn . Nie masz doświadczenia po prostu .

W 9 metrach też nie ma co oczekiwać że usłyszysz najniższe pomruki więc LS 50 a zwłaszcza w tej cenie są jednym z faworytów .

W praktyce, woofer który się mocno wychyla, generuje większe zniekształcenia (to się oczywiście da zmierzyć)

Midwoofer który się wychyla przetwarzając jednocześnie bas i średnice " wpada " w efekt Dopplera czyli załamywanie się średnicy przez jednoczesną prace membrany w zakresie niskotonowym .

Niestety mało osób słyszało bas wysokiej jakości .

Sam przez wiele lat byłem fanem midwooferów Scan Speaka bo te dużo potrafią aż do momentu gdy posłuchałem kolumn gdzie było 2x22cm na kolumnę ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.