Skocz do zawartości
IGNORED

Telefunken S 900 niepełnosprawny ;)

notoryczny

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o ewentualne sugestie co mógłbym zrobić samemu lub o namiary na jakiś serwis, chyba, że nie warto w ogóle w to brnąć ( naprawiać).

Kupiłem owego Telefunkena na znanym serwisie aukcyjnym, niestety sprzedawca zataił niektóre fakty dotyczące jego sprawności.

Okazało się, że nie działa wyłącznik-stop, jest problem z ustaleniem prędkości obrotów talerza-potencjometr, który do tego służy jest uszkodzony ( psiknąłem z góry na ów potencjometr preparatem do" regeneracji" potencjometrów i trochę pomogło. Chciałbym go wymienić, niestety śruby od spodu obudowy są jakieś nietypowe( nie mam pomysłu czym je odkręcić ).

Kolejna kwestia-ustalenie nacisku wkładki-ramienia z użyciem wagi jest kłopotliwe-( wkładka Telefunken TM 500) jeśli ustawię np.2 gr ( na wadze) to jest zdecydowanie za mało.

Muszę ustawiać na słuch aby jakoś to brzmiało.

Może ktoś miał do czynienia z tym gramofonem i coś doradzi ( jak dostać się do środka, jakich dokonać czynności-serwisowych).

Pozdrawiam świątecznie ))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

https://www.audiostereo.pl/topic/124426-telefunken-s-900-niepe%C5%82nosprawny/

Hmm, wystawiłem jegomościowi negatywa, zrewanżował się tym samym.Raczej nie chcę mieć z tym człowiekiem do czynienia, tak więc opcja zwrotu jakoś mi nie odpowiada.

Najwyżej wyląduje ów gramofon w piwnicy ( na szczęście mam drugi).

Założyłem wątek bo być może da się coś wskórać-naprawić.Nie, to trudno ))

Aha,poczekam, jeśli nie będzie większego odzewu-sugestii,polecenia jakiegoś serwisu, tudzież słów-weź w to g.się nie pchaj, to nie omieszkam zapukać, za dnia,do kolegi rydza ;)

Telefunken s900 to mało popularny direct drive. Jeśli ci to pomoże, tu masz do pobrania instrukcję serwisową:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wstaw zdjęcie tych śrub - może coś się wymyśli! :)

Ukryta Zawartość

Telefunken s900 to mało popularny direct drive. Jeśli ci to pomoże, tu masz do pobrania instrukcję serwisową:

Ukryta Zawartość

Wstaw zdjęcie tych śrub - może coś się wymyśli! :)

Nie ma mnie w domu, we wtorek wracam, wtedy wstawię zdjęcie. Usiłuję sciągnąć tę instrukcję ale mam problem z założeniem konta, hmm.

Dzięki za pomoc ))

Ukryta Zawartość

Podaj maila na PW to wyśle Ci ten plik. Bo zbyt dużo wazy i nie mogę go załączyć.

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Podaj maila na PW to wyśle Ci ten plik. Bo zbyt dużo wazy i nie mogę go załączyć.

Pozdrawiam, Paweł

Dzięki,już mam ten plik od Christo. Wrócę do domu to spróbuję zajrzeć do wnętrza, choć w instrukcji tej czynności nie pokazali.

Pozdr .)))

Ano kupił i nawet poza domem o nim myśli, a kupił bo coś podkusiło-jakaś niewidzialna siła ;)

Jest jeszcze jedna opcja-odpowiedział człowiek z Nomospik ( tak to chyba się pisze) i ewentualnie mogę do nich podesłać.

R...

Wróciłem-zrobiłem fotkę spodu, ale chyba niewiele to da, ni to śruby, ni ...no właśnie co..

Jeszcze jedna kwestia, płyty przeskakują na początku odtwarzania, na drugim utworze aż do końca już jest OK.

Dociążenie pomaga ale obawiam się, że tym sposobem zajadę płyty.

Chyba na tym gramofonie będę odtwarzał stare płyty ;)

Wyczytałem w internecie jak zdjąć talerz i chyba jest światełko w tunelu, zaczynam podejrzewać trzy śruby pod talerzem o to iż są odpowiedzialne za mocowanie obudowy. Pewności nie mam ;)

Co sądzicie o tym headshelu bo widzę, że jest chyba z innego gramofonu ( Lenco) natomiast wkładka telefunkena. Może to też ewentualnie wymienić ?

Niestety te śruby pod talerzem chyba są do czegoś innego, po ich odkręceniu spód nadal dzielnie się trzyma. Natomiast tych od spodu nie mam czym odkręcić-żaden z posiadanych przeze mnie kluczy nie pasuje. Ot germańska technika.

• 3 tygodnie później...

Gdyby ktoś usiłował rozkręcić ten gramofon to trzeba zdjąć talerz-pod nim są trzy śruby i należy je odkręcić. To co jest pod spodem okazało się elementem w który wyżej wspomniane śruby wchodzą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.