Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjscie usb/konwertery/regeneratory i ulepszacze

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

Temat cd miał być pominięty , a właśnie płyta powinna tu stanowić punkt odniesienia. Problem plików nie polega na nich samych, bo ta forma zapisu nie ustępuje płytom. Problemem są zakłócenia i podobno rozwiązaniem na nie jest zasilanie liniowe. Jest jednak jeszcze druga kwestia , jest jakaś różnica w kwestii samego sygnału cyfrowego między tym co prezentuje dobre cd z wbudowanym DACem , a sposobem w jaki sygnał komputer przekazuje do DAC. Obiło mi się o uszy, że chodzi o zegary poszczególnych urządzeń. Mają one odpowiadać , za zgranie czasowe sygnału. Samo asynchronicze usb sprawy nie załatwia. I wciąż nie mamy brzmienia jak z CD i to powszechnie wiadomo.

Z tego co obiło mi się o uszy, to wyraznie słychać przewagę transportów cd o takim samym zegarze, jaki jest w DAC nad transportami z innym zegarem.

kolejna ciekawostka dla otwartych umysłowo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejna ciekawostka dla otwartych umysłowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten obrazek świadczy o tym jak producent ocenia inteligencję potencjalnego klienta ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie od dziś wiadomo że reklama dźwignia handlu a dotarcie do większej ilości odbiorców to większa sprzedaż ;) wiadomo też że odbiorcy są różni

są np kierowcy którzy tylko leją paliwo i nie obchodzi ich co jak działa

Moze ten thunderbolt jest rozwiazaniem problematycznego usb trzeba by to sprawdzic bo mnozenie bytow jest frustrujace

Predzej USB 3.1 co widać po działaniach Apple w temacie portów np. w MacBook. Jeden i tylko USB 3.1

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

koledzy miał tkoś moze do czynienia z zasilaczem od IFII?

Ukryta Zawartość

wg testów mają do 20x mniej szumów niż zasilacze liniowe. Myślicie ze do zasilenia DAC jest to lepsza opcja od zasilacza liniowego?

Ukryta Zawartość

Ciekawe jak wyceni go polski dystrybutor.

50 dolców jeśli nie przegną u nas to będzie dobra cena.

Myślicie ze do zasilenia DAC jest to lepsza opcja od zasilacza liniowego?

Zależy jaki dac i jak całe urządzenie ma zaprojektowane zasilanie poszczególnych elementów.

219zł go cenią w audiopunkcie

chce kupić jakiś lepszy zasilacz do daca smsl na es9018 którego mam na przezimowanie

dedykowany do niego zasilacz kosztuje 140$ wiec sporo drożej

rodzima produkcja w wersji mini 300zł hmm

• 3 tygodnie później...

Xmos jest prondozerny dlatego dobre zasilanie z takiego haba czy też same osobne zasilanie może pozytwnie wpłynąć na pracę takiego konwertera.

Stello U3 na Xmosie zasilam liniowym Aqvox

Ukryta Zawartość

Robiłem porównanie z zasilanym hubem USB 3.0 i iFi USB Power, gra lepiej od huba i tak samo jak iFi.

Z rozwiązań o których tu dyskutujemy, testowałem też pierwszą wersję iFi iPurifiera kilka razy przy różnych okazjach i generalnie wpływ na dźwięk był ale niewielki. Teraz gdy pojawiła się poprawiona wersja 2, też mam go zamiar sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Jeśli to pytanie do mnie to IFi USB 3.0 nie słuchałem. Opis dotyczył huba USB 3.0.

Takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takiego

Ukryta Zawartość

A czym zasilałeś tego huba?

Ukryta Zawartość

Kombinacje z tym zasilaniem lini USB jak koń pod górę.

Wystarczy najtańszy na świecie energooszczędny laptop, z pasywnym chłodzeniem i pojemną baterią aby mieć problem zasilania z głowy.

Laptop zasilany z baterii jest zasilany najczystszym rodzajem prądu, którego wystarczy nawet na ponad 10h słuchania na jednym ładowaniu.

No mam nadzieję, że chociaż w tym jesteśmy zgodni że bateria daje najczystszy prąd?

Czy ten prąd też trzeba polepszać sieciówkami bądź bezpiecznikami audio?

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Laptop zasilany z baterii jest zasilany najczystszym rodzajem prądu, którego wystarczy nawet na ponad 10h słuchania na jednym ładowaniu.

No mam nadzieję, że chociaż w tym jesteśmy zgodni że bateria daje najczystszy prąd?

Bateria da czysty prąd, ale nie koniecznie przełoży się to na zasilanie z gniazda usb.

W laptopie masz parę przetwornic dc/dc i to one dobrze sieją.

Dlatego uważam za wielką pomyłkę ładowania zasilania liniowego do komputera.

Co innego zasilanie samego konwertera usb gdzie tworzony jest sygnał dla dac.

No i co z tego, że całe urządzenie?

Zasilacz liniowy do PC, którym tak jara się PioPio też zasila całe urządzenie a ponoć jest słyszalny wpływ na dźwięk (chociaż osobiście w to nie wierzę) :)

No i co z tego, że całe urządzenie?

Zasilacz liniowy do PC, którym tak jara się PioPio też zasila całe urządzenie a ponoć jest słyszalny wpływ na dźwięk (chociaż osobiście w to nie wierzę) :)

Nie żeby bronił Piopio ale on pisał, że przede wszystkim liczy się liniowe zasilanie karty usb, a takie zasilanie całego kompa to już ma znacznie mniejszy wpływ na poprawę dźwięku. Niepotrzebnie plotki siejesz i zamęt.

No faktycznie, rozwody Piopio nad zasilaniem liniowym PC dotyczyły chyba tylko karty z kontrolerem USB :)

Ale pewny nie jestem, bo chyba coś wyczytałem z postów innych userów że zasilanie liniowe całego PC też ma wpływ na dźwięk.

W tym momencie fajnie jakby ktoś kompetentny (inżynier elektronik) wypowiedział się, czy zasilanie bateryjne które jest później puszczone przez przetwornice da na papierze i wykresach czystszy prąd niż ze zwykłego zasilacza impulsowego.

Bo na temat izolacji galwanicznej portu USB swoje zdanie już mam :)

Jakie? pewnie można się domyśleć.

Nie żeby bronił Piopio ale on pisał, że przede wszystkim liczy się liniowe zasilanie karty usb, a takie zasilanie całego kompa to już ma znacznie mniejszy wpływ na poprawę dźwięku.

Żeby była zgodnie z prawdą to w proponowana przez Piopio karcie usb zasilany liniowo jest tylko zegar ;)

Ukryta Zawartość

Ciekawe wnioski. Pudelko za 249$ robi z komputera grajka na poziomie auralic aries

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe wnioski. Pudelko za 249$ robi z komputera grajka na poziomie auralic aries

Wychodzi na to, ze Auralic tak na dobrą sprawę to komputer pozbawiony zakłócen z dobrym zegarem. No bo co jeszcze takiego może mieć auralic?

Ukryta Zawartość

Człowiek zachwycony tym zoomem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ciekawe czy ten port robi rzeczywiscie taka roznice bo parametry daca jakos nie powalaja

Mialem sprzety tej marki i rzeczywiscie do zastosowan pro byly bardzo dobre

Nie bylo slychac tu na forum bo to sprzet nie z segmentu audio tylko studyjny

Wklejalem go wczesniej w zakladce pc audio ale forumowi spece stwierdzili ze to nic rewolucyjnego i nie ma sie czym podniecac

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.