Skocz do zawartości
IGNORED

sprzęt stereo

exorcist365

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku chciałbym sie przywitać, bo to pierwszy mój post na tym forum i jestem tutaj kompletnym amatorem.

Bardzo prosze o porade dotyczącą wyboru sprzętu do słuchania muzyki. Nie mam żadnych doświadczeń ze słuchaniem na kolumnach, głównie słucham muzyki z komputera na słuchawkach ze zwykłą kartą dźwiękową i przypuszczam, że będzie to dla mnie duży przeskok :D

Słucham głównie muzyki szybkiej typu dance techno itp ale zdarzaja sie tez lata 90 i wolniejsze kawałki dlatego wolałbym raczej sprzęt uniwersalny.

Moje wymagania to po prostu podłączyć ipoda do tego sprzętu i ... cieszyć sie brzmieniem :P

Problem w tym, że kiedy sprawdziłem amatorsko i ogólnikowo ceny na allegro to wychodzi taki zestawik ponad 4 tys lub dobrze ponad 3 tys. a do tego przecież trzeba doliczyć okablowanie.

Kolumny miałyby być tylko i wyłącznie nowe, natomiast fajnie jakby wzmacniacz też był nowy ale to niekoniecznie.

Budżet na sprzęt to 3 tys zł

Sprzęt będzie w salonie o powierzchni około 45 metrów kwadratowych do tego kuchnia bez drzwi do salonu 10 metrów kwadr. plus schody na góre ( bez drzwi), nie wiem jak to sie liczy.

Zaczynałem od kolumn podłogowych, które miały dobre recenzje:

boston acoustics A250

Indiana Line Nota 550

Dali Zensor 7

Pylon Pearl 25

Tylko, że jak zaczynam dodawać reszte sprzetu to zawsze przekraczam budzet :(

Będe wdzięczny za pomoc i każdą sugestie

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/124600-sprz%C4%99t-stereo/

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia odsluchowego oraz Twoje preferencje, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie wybór kolumn Pylon Audio Pearl 25 (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html) lub mocniejsze, większe Audio Pro Black Diamond V3 (http://q21.pl/audio-pro-black-diamond-v3.html). Jako uniwersalny, mocny wzmacniacz zastosowałbym integrę Yamaha A-S501 (http://q21.pl/yamaha-a-s501.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej na zakup zestawu dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21 dziękuje za sugestie

Czyli idąc budżetowo zakładam, że kupuje pylona za 1500 złociszy.

No i co dalej...bo kierując sie do yamahy mam do wyboru albo amplituner RS 700 albo wzmacniacz A-S501 co daje kwotę juz ponad 3000 zł i jak ja amator rozumiem dużo lepszą jakość dźwięku przy as501 no i niestety wtedy wypadałoby dokupić Yamaha CD s-300 co daje dodatkowy tysiąc w plecy. Czy warto dopłacić ? Czy może jest jeszcze jakieś inne wyjście?

już miałem polecić tannoy V4i jako nie gorsze od zensorow 7 a tańsze, a tu patrzę - 45 m kw. :)

Nie zmienia to faktu ze mozna je polecić nie sa wcale słabsze od Zensora.

Ja poszedł bym w Magnat Quantum 677 + Yamaha AS 501. Nie wiem tylko czy CD ma sens skoro puszczać bedziesz z ipoda. Duzo masz płyt?

W razie pytań lub wycen zapraszam

Płyt za wiele nie mam, poprostu logiczne wydawało mi się CD bo ma wejście USB. Czyli wystarczy rozumiem as 501. Sory za pisanie głupot.

Czytam i czytam o kolumnach i człowiek potrafi zgłupieć, ni te to tamte i tak wkoło, jak się już na coś zdecyduje, to potem myśl... a może tamte.

Pozdr

Problem w tym, że masz bardzo duże pomieszczenie i do tego muzyka głównie techno gdzie najważniejsza jest dynamika i bas. Potrzebujesz dużych kolumn żeby nagłośnić Twoje pomieszczenie. Budżet niestety nie za duży. Z wyżej wymienionych chyba najlepiej się sprawdzą Magnaty 677. Możesz też zerknąć na ofertę Klipsch-a i JBL-a. Najlepiej na dwudziestkach na basie.

Jesli nieco zwiększysz budżet faktycznie możemy iść w kierunku Klipsch R28F. Jednak przy zachowaniu budżetu 677 są najlepszym wyborem.

A CD jesli nie będziesz z niego korzystał wolał bym dorzucić do kolumn. A odpalać muzykę np. z kompa. Kupisz tańszy przetwornik DAC.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.