Skocz do zawartości
IGNORED

Władza pragnie prześwietlić nasze komputery.

triode

Rekomendowane odpowiedzi

... Po co im zawartość samego urządzenia , które tak czy inaczej można odblokować w 24h przy użyciu dobrej karty graficznej.............:)

Kryptografia to w skrócie algorytm i klucze. Algorytm z reguły powszechnie znany. Cała moc tkwi w sile algorytmu i długości klucza.

O możliwości złamania "zaszyfrowanego" mówi nauka zwana kryptoanalizą.

Nie czytałem tam o kartach graficznych...

Jak z głową użyje się właściwego algorytmu i klucza to za przeproszeniem FBI razem z KGB mogą cmoknąć się w dupę...

Nie ma przypadku złamania najnowszych algorytmów. Rozprawy teoretyczne mówią jedynie o ilości rund i innych takich ... potrzebnych do hipotetycznego złamania.

Oczywiście OS z iPhona i jego rozwiązania kryptograficzne to nie potęga ale jak widać wystarcza, choć równie dobrze cała ta granda bardziej stanowi reklamę dla Jabłka gdyby sędzia odstąpił od nakazu...

Nie rozumiem za bardzo co da zlustrowanie zawartości tego smartfona.

Przecież wszystkie informacje można uzyskać od operatora , czyli gdzie właściciel przebywał, gdzie właściciel dzwonił , z kim i o której godzinie się kontaktował, nawet treść SMS-ów można wyciągnąć od operatora. Po co im zawartość samego urządzenia , które tak czy inaczej można odblokować w 24h przy użyciu dobrej karty graficznej.............:)

Najwyraźniej rozumiesz tego problemu. Przeczytaj artykuł a później zabieraj głos.

Jestem Europejczykiem.

Najwyraźniej rozumiesz tego problemu. Przeczytaj artykuł a później zabieraj głos.

To Ty nie rozumiesz,- Skoro FBI nie jest w stanie dostać się do środka tej 5 tki , to o czym my tu mówimy....

Pierwszy lepszy komis GSM w PL,- może odblokować ekran w dowolnym telefonie przez Brutal-a podpinając do kompa z w miarę szybką kartą graficzną. Mówimy tu o najnowszych kartach.

Tak się w dzisiejszych czasach odblokowuje telefony,....a to że FBI chce mieć gotowy program napisany przez programistów jabłuszka to tylko świadczy o ich nieudolności........

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

To Ty nie rozumiesz,- Skoro FBI nie jest w stanie dostać się do środka tej 5 tki , to o czym my tu mówimy....

Pierwszy lepszy komis GSM w PL,- może odblokować ekran w dowolnym telefonie przez Brutal-a podpinając do kompa z w miarę szybką kartą graficzną. Mówimy tu o najnowszych kartach.

Tak się w dzisiejszych czasach odblokowuje telefony,....a to że FBI chce mieć gotowy program napisany przez programistów jabłuszka to tylko świadczy o ich nieudolności........

Tak na pewno.

Tutaj chodzi o mechanizm kontroli uzytkownikow telefonów w tym wszystkich iphonow jak i wszystkich innych.

Najpierw zglaszasz zapotrzebowanie większość firm nie będzie stwarzać problemów i pójdzie na współpracę bo albo małe albo słabe... Pozostają te które nie sa zainteresowane. Następnie wkrwczasz z nową metodą np walka z terroryzmem... Jak nie skutkuje to z konkretnym przypadkiem terrorysty... Jak nie skutkuje to sądy a na końcu jak juz nic nie działa to idzie sie do polityków i uzgadnia ustawe wzmuszająca. Chyba ze politycy będą przeciw... To pozostaje batalia z firma. Ale to tylko największe mają szanse w tym starciu.

Ps. Politycy zazwyczaj sa za. Kontrola społeczeństwa zawsze mile widziana.

chwilowy brak działalności w audio.

Masz o tym pojęcie jak świnia o gwiazdach.

Przeczytaj ten artykuł z niebezpiecznika, ale ze zrozumieniem.

Jak czegoś nie zrozumiesz to zapytaj.

Dopiero, jak wszystko skumasz to włącz się do dyskusji.

Jestem Europejczykiem.

Masz o tym pojęcie jak świnia o gwiazdach.

Przeczytaj ten artykuł z niebezpiecznika, ale ze zrozumieniem.

Jak czegoś nie zrozumiesz to zapytaj.

Dopiero, jak wszystko skumasz to włącz się do dyskusji.

Skomentowałem tylko tę bzdurę dla mass, ze FBI nie jest w stanie odblokować telefonu-, co uważam za totalna bzdurę i reklamę dla "jabłuszka" ,....więc się Jaro odczep...........

No więc jeszcze raz zachęcam do przeczytania artykułu, tam jest wszystko wyjaśnione, oczywiście jeżeli ktoś nie ma minimalnej wiedzy na ten temat, to nie zrozumie.

I co jest najlepsze, w tym przypadku nie chodzi o szyfrowanie, tylko o właściwe (czyli skuteczne) zaimplementowanie pewnych podstawowych mechanizmów. Jeszcze raz zachęcam do lektury.

A tak swoją drogą, to sytuacja chyba nia jest tak jednoznaczna. FBI twierdzi, że chodzi jej tylko o dostęp do tego jednego, konkretnego telefonu a nie o wbudowanie backdoora:

"The order does not, as Apple's public statement alleges, require Apple to create or provide a 'back door' to every iPhone; it does not require Apple to 'hack [its] own users' or to 'decrypt' its phone; it does not give the government 'to reach into anyone else's device' without a warrant or court authorization; and it does not compromise the security of personal information."

co można przeczytać w kolejnym piśmie procesowym.

To FBI oskarża Apple, że nie chce pomóc ze względu na troskę o własne interesy i polityke marketingową:

"Apple's current refusal to comply with the court's order, despite the technical feasibility of doing so, instead appears to be based on its concern for its business model and public brand marketing strategy."

Jestem Europejczykiem.

Może trza tłumaczenie na radziecki tego artykułu zapodać koledzy, by zrozumiał? Ciekawe, co po odblokowaniu "brutalem" telefonu, który po 10 błędnych kodach kasuje dane?

To pytanie w sam raz dla radzieckich uczonych. :D

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Może trza tłumaczenie na radziecki tego artykułu zapodać koledzy, by zrozumiał? Ciekawe, co po odblokowaniu "brutalem" telefonu, który po 10 błędnych kodach kasuje dane?

To pytanie w sam raz dla radzieckich uczonych. :D

Kiedy nawet tego nie bardzo się da, ze względu na drugi mechanizm, czyli zwiększanie odstępu czasu w jakim można wprowadzić kod po kolejnych nieudanych próbach.

Czyli np. czwartą próbę możemy wykonać po 5 sekundach, piątą po 10, szóstą po 30, siódmą po minucie itd..

Na grzyba superszybki sprzęt deszyfrujący, skoro nie może liczyć, tylko musi czekać?

Jestem Europejczykiem.

Kiedy nawet tego nie bardzo się da, ze względu na drugi mechanizm, czyli zwiększanie odstępu czasu w jakim można wprowadzić kod po kolejnych nieudanych próbach.

Czyli np. czwartą próbę możemy wykonać po 5 sekundach, piątą po 10, szóstą po 30, siódmą po minucie itd..

Na grzyba superszybki sprzęt deszyfrujący, skoro nie może liczyć, tylko musi czekać?

Widzę że wiedza kolegów co co do "liczenia kodów" przy pomocy metody "Brutal" jest bardzo ograniczona.

Tak więc napisze jeszcze raz po polsku a nie TVNowsku żebyś Jaro zrozumiał , liczenie kodów polega na wyciąganiu kodu z telefonu a nie metodą prób i błędów wpisywanie "go", tak więc nie ma mowy o zablokowaniu licznika...........

Rozwalasz mnie chłopie. Naprawdę!

Nie chcę być złośliwy, bo widzę, że to by było kopanie leżącego.

Tak z czystej ciekawości - co to technicznie według ciebie oznacza "wyciągnięcie kodu z telefonu"???

Czy wiesz, że taki kod może być po prostu niedostępny?

Jak najbardziej dosłownie, fizycznie niedostępny, tzn. nie możemy np. zaadresować komórek pamięci w których ten kod się znajduje. Tak na dobrą sprawę ten kod wcale nie musi być pamiętany!

Sorry za taki elementarz, ale widzę, że to i tak za dużo i musisz sporo na ten temat poczytać.

Jak będę miał chwilę czasu, to może znajdę coś przystępnego.

Jestem Europejczykiem.

Nie chcę być złośliwy, bo widzę, że to by było kopanie leżącego.

Tak z czystej ciekawości - co to technicznie według ciebie oznacza "wyciągnięcie kodu z telefonu"???

Czy wiesz, że taki kod może być po prostu niedostępny?

Jak najbardziej dosłownie, fizycznie niedostępny, tzn. nie możemy np. zaadresować komórek pamięci w których ten kod się znajduje. Tak na dobrą sprawę ten kod wcale nie musi być pamiętany!

Sorry za taki elementarz, ale widzę, że to i tak za dużo i musisz sporo na ten temat poczytać.

Jak będę miał chwilę czasu, to może znajdę coś przystępnego.

Jakby nie był dostępny to by telefon nie był zablokowany.

Wyciągnięcie kodu telefonu lub kodu odblokowania telefonu lub kodu operatora w postaci ciągu liczb, jest możliwe w każdym przypadku poprzez fizyczne podpięcie telefonu kablem czy to serwisowym czy zwykłym i uruchomieniem "odpowiedniego" programu. W innym przypadku mówimy tylko i wyłącznie o zablokowaniu konta klienckiego, co w ww.artykule nie było przedmiotem rozważań "pracowników" z Federalnego Biura śledczego...........

Widzę Kolego, że masz o tym pojęcie jak przysłowiowa świnia o gwiazdach. Szkoda mi czasu na dyskusje na takim (czyli zerowym) poziomie.

P.S.

Przeczytaj sobie coś na ten temat w wolnej chwili.

Jestem Europejczykiem.

Widzę Kolego, że masz o tym pojęcie jak przysłowiowa świnia o gwiazdach. Szkoda mi czasu na dyskusje na takim (czyli zerowym) poziomie.

P.S.

Przeczytaj sobie coś na ten temat w wolnej chwili.

Raczej Ty nie masz o tym zielonego pojęcia.

Jak widać nigdy nie odblokowywałeś telefonów, ani Sim-locka ani kodu aparatu, nigdy pewnie nie odwiedziłeś żadnego komisu/serwisu GSM.

Typowy z ciebie Leming Jaro, jak jakiś problem z telefonem to "kupuję nowy" lub idę na skargę do operatora................

Tak się składa ze mam epizod w swoim życiu pracy w autoryzowanym serwisie GSM , tak więc zarzucanie mi niewiedzy w ww. temacie jest pospolitym skurw......

Załamujesz mnie po raz kolejny. Synku, to nie chodzi o jakiś telefonik do którego dobierze się kabelkiem każdy Janusz z serwisiku, tylko o komputer z normalnym systemem operacyjnym. Twoja wiedza na temat telefonów, GSM itp. jest tu nieprzydatna. Po raz piąty chyba proszę - nie rób z siebie głupka tylko poczytaj cokolwiek na ten temat.

Jestem Europejczykiem.

Załamujesz mnie po raz kolejny. Synku, to nie chodzi o jakiś telefonik do którego dobierze się kabelkiem każdy Janusz z serwisiku, tylko o komputer z normalnym systemem operacyjnym. Twoja wiedza na temat telefonów, GSM itp. jest tu nieprzydatna. Po raz piąty chyba proszę - nie rób z siebie głupka tylko poczytaj cokolwiek na ten temat.

Czytasz ten wątek ? czy tylko wyrywkowo niektóre posty.

Komentowałem tylko i wyłącznie newsa o działaniach FBI w przypadku zablokowanego telefonu appla i rzekomych próśb biura śledczego do korporacji jabłuszko o możliwość dostania się do zawartości nadgryzionego jabłka. ................Ot cała filozofia........

Sędzia: Macie rozszyfrować iPhona

Ta historia zaczyna się w grudniu 2015 roku, kiedy to w San Bernardino Syed Rizwan Farook wraz z żoną zastrzelili 14 osób. Syed, poza krabinem miał też zaszyfrowanego iPhona 5C, którego — jak podejrzewa FBI — wykorzystywał do komunikacji z innymi terrorystami. Wczoraj sędzia orzekający w tej sprawie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pomóc rządowi w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

EOT

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tommiashi!

Powiedz mi szczerze - ty udajesz głupiego, czy masz jakieś zaćmienie?

iPhone 5C to tak naprawdę komputer z 64-bitowym procesorem A7 i systemem operacyjnym iOS,

a nie jakiś durny telefonik z którym miałeś do czynienia.

Jeszcze raz pytam - co według ciebie miałoby znaczyć: "wyciągnięcie kodu z telefonu"???

Ręcami Janusza z serwisu?

Jestem Europejczykiem.

iPhone 5C to tak naprawdę komputer z 64-bitowym procesorem A7 i systemem operacyjnym iOS,

a nie jakiś durny telefonik z którym miałeś do czynienia.

Jeszcze raz pytam - co według ciebie miałoby znaczyć: "wyciągnięcie kodu z telefonu"

Zapytaj "Chorwatów" jak to robią.......jak nie znajdziesz , to spytaj pana Janusza z serwisu GSM on Ci powie......

Zapytaj "Chorwatów" jak to robią.......jak nie znajdziesz , to spytaj pana Janusza z serwisu GSM on Ci powie......

Tak Tommiashi, oni wiedzą, a durne FBI nie wie. Niech Pana Janusza zatrudnią, on to za flaszkę rozpracuje :-))).

Jakbyś chciał się dokształcić, to podsyłam linka do artykułu o systemie bezpieczeństwa w iOS. Polecam, może oczy ci się otworzą i przestaniesz wypisywać te bzdury. Strony 27-49 możesz sobie odpuścić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

oni wiedzą, a durne FBI nie wie. Niech Pana Janusza zatrudnią, on to za flaszkę rozpracuje :-))).

Cud techniki Panie... nikt się do tego iphona nie dostanie :)

Śmieszny jesteś .....

Cud techniki Panie... nikt się do tego iphona nie dostanie :)

Śmieszny jesteś .....

Naprawdę robisz z siebie głupka Tommiashi i to z uporem godnym lepszej sprawy.

Przeczytałeś te kilkadziesiąt stron ze zrozumieniem w niecałe 20 minut?

To teraz zabierz głos na jakimś amerykańskim forum technologicznym i wytłumacz tym biedakom, że po cholerę FBI ma się męczyć, przecież wystarczy zawołać Pana Janusza.

Jestem Europejczykiem.

Naprawdę robisz z siebie głupka Tommiashi i to z uporem godnym lepszej sprawy.

Przeczytałeś te kilkadziesiąt stron ze zrozumieniem w niecałe 20 minut?

To teraz zabierz głos na jakimś amerykańskim forum technologicznym i wytłumacz tym biedakom, że po cholerę FBI ma się męczyć, przecież wystarczy zawołać Pana Janusza.

Zapraszam do wątku Czy Rosjanie Są bardziej inteligentni niż obywatele UE i USA..... :)

Już Ci mówię idź do dobrego serwisu GSM . Kod aparatu i kod blokady ekranu sciągnie Ci każdy dobry serwis GSM :)

Zapraszam do wątku Czy Rosjanie Są bardziej inteligentni niż obywatele UE i USA..... :)

Już Ci mówię idź do dobrego serwisu GSM . Kod aparatu i kod blokady ekranu sciągnie Ci każdy dobry serwis GSM :)

Widzę, że jednak uparłeś się robić z siebie głupka. Dla mnie EOT, nie mam już siły. Na koniec apel - poczytaj jednak cokolwiek na ten temat. Pa!

Jestem Europejczykiem.

Z ajfona też?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Z ajfona też?

KOD APARATU TAK , KOD EKRANU TAK ," APLLE ID " NIE

KONIEC

A dlaczego nie?!

Nie przejmuj się, facet nie ma pojęcia o czym pisze. Przeczytaj sobie ten dokument:

Ukryta Zawartość

W przypadku nowszych urządzeń Apple (z procesorem A7 i wyżej) wszelkie rozumowanie przez analogię do "zwykłwgo" telefonu jest kompletnie bez sensu.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Ludzie tak dziwacznie rozumują.

Nie wiem co to jest kod ekranu,... czy inny kod...

Nie wiem kto za tym stoi...

Zwykłą karta bankomatowa z kryptoprocesorem jest nieprzydatna złodziejowi jeśli nie zna on PINu.

Trzy razy błędny PIN i blokada.

Trzy razy błędny PUK i zniszczenie obszaru wrażliwych danych.

Są normy an karty chipowe. Najwyższy poziom bezpieczeństwa uniemożliwia manipulację na strukturze karty (gdyby ktoś wydobył strukturę z plastiku). Struktura ulega destrukcji.

Są specjalistyczne urządzenia o podobnych właściwościach (HSM).

I porównajmy PIN to 4 cyfry, PUK nieco więcej.

W iPhonie jest algorytm "symetryczny" AES i klucze 256 bitów (14 rund szyfrujących) czyli 32 znaki ASCI a nie tylko cyferki.

Szyfry symetryczne jako szybkie są stosowane jedynie do szyfrowania "on line" danych.

Do zabezpieczenia klucza szyfrującego (symetrycznego) służą mechanizmy kryptografii asymetrycznej, jakieś np. RSA a klucze mają tu długości ponad 1000 bitów (bezpieczeństwo z każdym bitem powiększa się dwukrotnie).

Życzę powodzenia w łamaniu kluczy i dostaniu się do zdeszyfrowanych danych. Abstrahując od tego, że w międzyczasie atakowane urządzenie "wybuchnie".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.