Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest granica opłacalności ?

nowy111

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest jakaś granica opłacalności, jeżeli chodzi o zakup kolumn do budżetowego amplitunera. Moje pytanie wynika z tego, że zastanawiam się nad zakupem, kolum które będą napędzane bardzo słabiutkim amplitunerem Y450 (myślę, że kiedyś podmienię ten klocek może, na 650 ale to baardzo daleka przyszłość) i o ile wiem, że amp kiedyś powędruje do pokoju dziecinnego to, co do kwestii kolumn nie jestem przekonany. Wiele czytałem o proporcjach (teoretycznych) cenowych sprzęt / kolumny ale ....

Więc czy jest sens zakupu np. Paradigmów Monitor 7v3 do obecnie posiadanego ampa. Cały sprzęt będzie stał w pomieszczeniu pow. 25mkw, ale to jest mało istone, ponieważ w pokoju obok przeważnie śpi moje malutkie Szczęście, więc i tak pełnego obrotu Volume nie będę wykonywał. Słucham muzyki chyba każdej z wyjątkiem poważnej, oczywiście jak przystało na amplituner będzie on równie odtwarzał filmy. Czy będzie więc dużą gafą zakup kolumn (frontów) pow 2000kw do y450 czy wystąpi sytuacja, że większość walorów tych głośników nie będzie wykorzystana i lepszą inwestycją będą jakieś budżetowe kody, gale czy celestony (oczywiście fronty)

Może Ktoś ma jakieś propozycje związane z kontkretym modelem kolumn?

Jewt zasada, że kolumny powinny mieć przyzwoity dźwięk i nie powinno się na takim zakupie oszczędzać. Ale wiadomo, że nie nalezy z tym przesadzać. Jeżeli chcesz kupić kolumny, z których wydobywa się dźwięk odpowiadający twoim wymaganiom to najlepiej zrób tak: Mając na uwadze fakt, że kupisz w przyszłości wyższy model amplitunera (jeżeli jesteś przekonany, że będzie to Yamaha 650) to idź do sklepu i zrób sobie odsłuch kilku modeli kolum właśnie z tym amplitunerem. Bo 450 w stereo to raczej mały komfort dźwięku. Polecam przesłuchaj Kodę, Celestion i kilka innych modeli w tej lub trochę większej cenie. I sam ocenisz jaki dźwięk Tobie odpowiada z tym amlitunerem. Ja osobiście posiadam Celestiony F30. Myślę, że je również warto posłuchać.

>>>PauliPF

Jeżeli tak twierdzisz to może masz racje i zamiast frontów kupię cały zestaw F (oczywiście po wcześniejszym przesłuchaniu). A tak na marginesie gdzie je można posłucać w Warszawie

"A tak na marginesie gdzie je można posłucać w Warszawie"

Też sobie zadawałem to pytanie - niestety nie znalazłem takiego sklepu i dlatego w końcu sobie te kolumny darowałem. Swoją drogą to niezła porażka ze strony importera - ma się właściwie zdecydowanego klienta ale nie ma sklepu gdzie można kupić (wcale nie tani) towar ...

Nowy: ja do y430 kupiłem sobie bowersy 603. Efekt uboczny wystąpił taki, że po podłączeniu ich do wzmacniacza stereo, zacząłem zbierać na wzmacniacz...

Na Twoim miejscu brałbym te paradigmy, jeśli Ci się podobają.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Trochę poszperałem w internecie i jest szansa że w jednym z tych sklepów będziesz mógł posłuchać kolumny Celestion.

AUDIO COLOR - Warszawa

ul. Ciołka 35 pawilon 40,

tel. (022) 877 35 31,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AUDIO FORTE - Warszawa

ul. Rejtana 3,

tel. (022) 646 69 99,

Ukryta Zawartość

AVIKOM - Warszawa

ul. Bielańska 6,

tel. (022) 828 56 71,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@nowy111,

podobnie jak PauliPF polecam Celestion F30. Są naprawdę ok. Grają w KD w sam raz, jak dla mnie wszystko jest wyważone, wysokie nie za ostro, b.dobry środek, dobre basy. Nie warto oszczędzać już na wstępie na kolumnach, raczej na ampli. Kolumny zasilam z Y650.

"Jeżeli tak twierdzisz to może masz racje i zamiast frontów kupię cały zestaw F"

ja bym na Twoim miejscu wybrał te fronty Paradigma.Potem bedziesz chciał sprzedac ampli;).Celestiony niby ze opinie maja dobre,ale jakosci kosztuje,nie ma siły.

ricki napisał:"Nie warto oszczędzać już na wstępie na kolumnach, raczej na ampli. "

chyba nie czytałes tematu:) nowy rozwazał zakup Paradigmów sztuk 2 vs 5 tanich kolumn,wiec raczej jak kupi Celestiony to własnie zaoszczedzi na kolumnach,a Ty mu Celestiony polecasz:)wiec idac według Twojej rady lepiej kupic Paradigmy.

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi i przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale maleństwo chore i daje do wiwatu.

>>PauliPF adresy sprawdzę - dzięki.

>>Elfan z tymi PARADIGM MONITOR to jest tak, że podoba mi się konkretnie model 7v3, bo jak dla mnie to 5v3 są jakieś niedorobione, coś im brakuje (pewnie tego dołu, a tak na marginesie to jestem ciekaw czy Polak w cenie daje do tego modelu stendy czy to już inna bajka). A inna historia to czy te Paradigm to nie są mocno przereklamowane, bo jak przeglądam prasę to, Polpak nieźle sobie poczyna i wydaje mi się, że te wszystkie pozytywne testy są mocno nagięte pod dyktando Polpaku.

pozd

No wiesz powiem Ci tak ze mi sie osobiscie ich brzmienie nie podobało jak słuchałem(monitor 3v3) ale w 7v3 nie powinno byc róznicy,no moze w basie,bo podłogowe,i wybrałem to co mam w "o mnie".W tej cenie jest tez duzo innych godnych uwagi propozycji.Np Monitor audio,AE,ESA,Minima,Audio Academy,Vienna Acoustic, no i jeszcze sporo innych.Trzeba by posłuchac i wybrac odpowiednie.Przynajmniej czesc z tych co wymieniłem.To wszystko zalezy jakie brzmienie lubisz.

Pozdr

P.S a jak chcesz te podłogowe Paradigmy to moze byc własnie problem z ich napedzeniem przez to ampli.Moze sobie nie poradzic.Wiec polecał bym te podstawkowe.niby monitor ale bardzo duzy.A standów nikt Ci nie da za darmo,niestety musisz dokupic,ceny około 350zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.