Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do KD nowy czy używany

spinacz66

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się który wybrać do 2000zł. Skłaniam się do używki bez hdmi i puszczać po coaxialu/optyku i zbijać do DTSu(czy dużo stracę podłączając tak) wiem że te starsze były solidniej zrobiono i grały lepiej niż te nowe plastiki z bajerami. W jakie konkretne modele mam celować i jak wychwycić czy nie były po naprawie albo czy nic nie siada bo nie wiadomo od kogo sie kupuje i jak był eksploatowany?

Do 2000 zł to sam wiesz że możesz kupić nowe quano co najwyżej. Na coś sensownego musisz włączyć mnożnik x 3 tej kwoty.

Za 2 tys. kupisz już dobrą używkę z hdmi.

Sam jestem ciekaw co Ci Koledzy doradzą z używek tej cenie. A może jednak jest jakiś nowy amp spełniający Twoje oczekiwania...

Nie trzeba wydać 2k , aby mieć już dobry AV .

Myśle , że Sony 930 QS za 600-800 zł powinien już Cię zadowolić . Miałem i bardzo dobrze go wspominam .

Sam przymiarki robię do zmiany i myśle o Onkyo 900 lub Anthem 510.

Za Onkyo przemawia ( Atmos , DD X , skaler i funkcje sieciowe ) za Anthem , kalibracja , muzykalność i czysta moc .

Ciekawe , co by wyszło teraz w teście jakby postawić Anthem Vs Sony 930 sprzed 16 lat :)

Za 2k absolutnie nie waz sie nic nowego brac :) za taka cene nowy to sory, ale z g... bata nie ukrecisz.

Ampli wychodza czesto i masakrycznie traca na wartosci. Tak dla przykladu jak w uk kiedys 3010 kosztowal £2k to jak wchodzil 3020 rok pozniej to kupilem nowy 3010 za £1k. Mam tego ampli do dzis, absolutnie jak nowy a z polowy funkcji nigdy nie korzystalem :)

Yamaha uchodzi za bardziej muzyczna a Onkyo lepiej pasuje do samego kina takie opinie zawsze byly jak teraz nie wiem. Kiedys mialem zdaje sie yamaszke 1065 z uk to sprzedalem w pl od reki.

Market w pl na fajne uzywki jest niestety nedzny jak masz mozliwosc to zapoluj cos z uk tam jest wiekszy przemial.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Myśle , że Sony 930 QS za 600-800 zł powinien już Cię zadowolić . Miałem i bardzo dobrze go wspominam .

Potwierdzam, mam do tej pory (obok 2400 ES i 5200 ES) Z tym że uczciwość nakazuje powiedzieć iż nowy Sony 930 QS kosztował ok 4500 zł...

Także nie dziwota iż kopie zadki dzisiejszym wynalazkom za 2000 zł.

P.S. Co do pojedynku Sonego z nowościami. Powiem tak Przegrywa z nowościami pod względem łatwości ustawień. Nowe z auto kalibracją ustawi dziecko o ile prawidłowo ustawi statyw z mikrofonem, jeśli chodzi o jakość dźwięku - Sony wygrywa, raz różnorodność opcji, dwa możliwości manualne. Moje 2400 ES jest przy 930 QS po prostu biedne jeśli chodzi o opcje, dopiero 5200 może stanąć do pojedynku.

Z tym że znowu uczciwość nakazuje przyznać iż musisz coś wiedzieć o k.d i dźwięku, bo inaczej polegniesz przy ustawianiu 930. 2400 zrobi wszystko za Ciebie. Zero myślenia.

Innymi słowy trzeba z godzinę co najmniej poświęcić, mieć dobry materiał testowy (do ustawień). I wtedy może się okazać iż zestaw 5.1 który mieliśmy za guano straszniaste i chcieliśmy popędzić obić facjatę sprzedawcy jednak gra.....

Ale jak mówię osoba z ulicy nie wykorzysta i 20% możliwości. I znowu uczciwość nakazuje tez przyznać iż obecne amplitunery za 6000 zł (bo przez 16 lat inflacja jakaś tam była) i więcej wygrywają z Sonym QS, albo jeśli chodzi o dźwięk niczym mu nie ustępują.... Pisząc dźwięk mam też na myśli zwykłe stereo z CD.

Czyli nic się nie zmieniło chcesz coś fajnego musisz dać minimum xxxx zł. Jeśli coś kosztuje fragment tej kwoty - tak też gra.

W granicach 2k można już kupić używanego Cambridge Audio 650r, nie dosyć że ma hdmi to i dekoduje formaty HD i świetnie brzmi. Miałem starszego 640r, też bardzo porządny sprzęt, hdmi jest ale brak hd. Bardzo wydajne prądowo amplitunery, do tego wykonane wzorowo, obudowa z metalu a nie taniego plastiku, porządne trafa toroidalne itp.

Ten Sony mi się podoba nawet z wyglądu.A coś ze starszych Denonów,Pionków,JVC,Kenwood do tej kwoty jest coś godnego uwagi?

Teraz zasadnicze pytanie czy dużo stracę w dźwięku KD w połączeniu po coaxial/optyk?

Jeśli już warto zwracać uwagę żeby był z oryginalnym pilotem - dwustronny, ciężki, ale sam pilot to już dzieło sztuki. Dwukierunkowy, z własnym podświetlanym na żądanie ekranem, ściąga dane z tunera, cd, itd.

W sieci nie widziałem co prawda pdf instrukcji z 930, ale z 940 jest darmowa po polsku na paru stronach.

Denony ma Krzychu666 zaliczone w dużej ilości (chyba dobrze nick zapamiętałem)

Onkyo z tamtych lat, najwyższe modele miały tendencję do samobójstw - płyta hdmi

Czekam jeszcze na inne propozycje jak pisałem wyżej Od Denona,Pionka,JVC,Kenwooda na jednym modelu Sony nie zamykam się może ktoś coś jeszcze zaproponuję ze starszych modeli

Dobra widzę że cisza to może tak jakie polecacie w tym budżecie bez hdmi i z hdmi i które jakościowo wypadną lepiej?

Czy podłączając przez coaxial/optyk stracę na jakości w KD niż przez hdmi?Tabelki mnie marketingowo nie interesują tylko odczucia użytkowników?

Uwielbiam takie podpowiedzi na forach specjalistycznych - jak sobie nie kupisz sprzętu za sryliard a do tego czterech kabli za pierdylion (wiesz, tych niebieskich ze złotymi kwiatkami z miedzi kosmicznej) - to w ogóle nie bedzie grało, nie będziemy sie z tobą bawić i w ogóle jesteś miętka pałka... Nie słuchaj takich rzeczy - 90%ludzi nie potrzebuje takich rzeczy do czerpania przyjemności z filmów/muzyki etc.

Ja bym sie skupił na swoich praktycznych wymaganiach co do sprzętu.

Po pierwsze naprawdę dobrze sie zastanów sie czy na pewno potrzebujesz ampli AV - jakie miejsce odsłuchowe, na czym Ci zależy, czy będziesz słuchał muzyki tez etc. Nawet średniej klasy ampli av nawet nie doskoczy jakością dźwięku do podstawowego ampli stereo z kolumnami za 400 zł sztuka... Nawet w filmach.

Po drugie, jak juz ampli av to starannie wybierz funkcje, na których najbardziej Ci zależy - np czy na pewno będziesz miał głośnik na suficie (atmos) i czy np. potrzebujesz pełny scaling 4k.

Po trzecie, przemysl sprawę kolumn - jakie masz lub jaki masz budżet na nie.

Po czwarte - w najnowszym miesięczniku AUDIO nr 1/2016 jest przegląd ampli av w zakresie 1800-2200. I zapewniam, ze sa wsród nich interesujące propozycje. A jak dołożysz 200 zł to wystarczy pewnie np na Denon x2200 lub podobnej klasy i będziesz miał WSZYSTKO co 95% użytkowników kd bedzie potrzebować.

Wykorzystywany tylko do KD będzie chcę wymienię teraz swoje combo Kenwood BDR-A7. Mieszkam w bloku wiec nie zaszaleje(wielka moc mi nie potrzeba) i z braku miejsca będzie to grało z całym zestawem monitorów 5.1 STX .Chodź teraz korzystam z hdmi i DTS-MA HD nie odnoszę wielkiej różnicy miedzy DTS,DTS-Core bo mam tak podłączone 2 BR(coaxial/optyk).Kabli nie mam zamiaru wymieniać bo w KD i w wzmacniaczach klasy D jest to bezsens używam 2,5mm z czystej miedzi.Bajery mnie nie interesują ma być tylko sprawny bez żadnych rys i uszkodzeń bo na to jestem wyczulony.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Uwielbiam takie podpowiedzi na forach specjalistycznych - jak sobie nie kupisz sprzętu za sryliard a do tego czterech kabli za pierdylion (wiesz, tych niebieskich ze złotymi kwiatkami z miedzi kosmicznej) - to w ogóle nie bedzie grało, nie będziemy sie z tobą bawić i w ogóle jesteś miętka pałka... Nie słuchaj takich rzeczy - 90%ludzi nie potrzebuje takich rzeczy do czerpania przyjemności z filmów/muzyki etc.

W jednym pokoju ostatnio z prawdziwymi maniakami dźwięku były odsłuchiwane tego rodzaju ,, zabawki''.

Podpowiem Ci że nie są to zabawki za ,,400zł''

Nie sądzę, żebyś był w stanie nawet wiedzieć co to były za klocki, ale bardziej oblatani w sprzęcie koledzy pewnie wiedzą:-)

Powiem Ci tylko że po odsłuchu stereo włączyłem kino zbudowane właśnie na Onkyo 905.

O wrażenia pytaj tych którzy mieli się okazję przekonać ,, nausznie''.

post-27264-0-20908300-1453145260_thumb.jpg

Skłaniam się do używki bez hdmi i puszczać po coaxialu/optyku i zbijać do DTSu(czy dużo stracę podłączając tak)

To może ja odniosę się do tej kwestii skoro koledzy rozprawiają już o samych urządzeniach.

Tak nie wątpliwie różnica pomiędzy DTS HD a DTS jest olbrzymia. Uzależnione jest to oczywiście od możliwości samego systemu, ale różnica jest. Dynamiak i czystość na dużo wyzszym poziomie.

Dlatego także przychylał bym się do wyboru amplitunera z złączem HDMI i dekoderami HD.

Pozdrawiam

Fakt faktem jest w dynamice i głośności ale żeby mnie w fotel w dusiło to nie bez przesady większy bitrate nie robi takiej różnicy jak dla mnie z przejścia z obrazu SD na HD.Znam ludzi co nadal korzystają z Amplitunerów AV bez dekoderów HD i po ich wypowiedzi nie widzą sensu na przejście jak tak samo nie odnoszę wielkiej różnicy jak odpalę na BR oryginalną płytkę w DTS-HD czy DTS wystarczy że trochę więcej volumu dam (nie dużo) i nie widzę różnicy w szczegółowości i dynamice.

Szukałem rok temu amplitunera do kina, który dodatkowo poradzi sobie ze stereo, nie chciałem już się rozbijać osobnie i wybrałem Nakamichi AV10

Nie ma kolumn które by nie napędził, duża wydajność prądowa ( Nie trzeba głośno słuchać by to docenić ), brzmienie ocieplone, wszystko jest na swoim miejscu.

W porównaniu do Soniaka 790QS którego miałem wcześniej to była przepaść. Tyły wreszcie grały tak jak chciałem, dużo lepiej kreował przestrzeń no i wreszcie Equalizer poszedł do kosza bo bez niego soniak był asłuchalny.

Ma osobny tor do stereo, osobny do kd.. nawet centralny ma odseparowany swóje własne trafo..

Może ampli niezbyt znany ale warty swojej ceny, co prawda nie ma najnowszych bajerów, jednak podstawowe kodeki posiada.

PS : Nowe amplitunery z tej półki cenowej grają tak anemicznie, że tutaj dodatkowy bitrate nic nie pomoże jeżeli sprzętowo wszystko leży.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

spinacz66

Na słabiutkim sprzęcie tak może być. Na co najmniej średnim różnica w dźwięku na korzyść formatów dźwięku HD jest bardzo duża.

Kontrola basu w formatach HD jest fenomenalna.

Nakamichi AV10 to świetny sprzęt. Szkoda że niestety nie do płyt BD.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

DTS to format dźwięku sprzed 20 lat z płyt DVD.

Płyty BD to formaty dźwięku HD.

Korzystając z tego amplitunera podczas oglądania filmu z płyty BD jesteśmy zmuszeni zdegradować jego dźwięk do formatu jaki miały płyty DVD.

Dzięki za wyjaśnienie.

Ciekawi mnie tylko czy formaty DTS HD nie są sztucznie manipulowane np podwyższeniem poziomu głośności względem zwykłego DTS..

Bo jeśli różnica jest taka jak pomiedzy flac a dobrą 320 mp3 to dla mnie będzie ona nieistotna, aż takiego ucha nie mam. Zresztą filmy poza paroma wyjątkami chyba nie są jakoś wybitnie realizowane pod kątem dźwięku ( w kategoriach "audiofilskich " )

Wychodzi na to, że kiedyś budowano super zbudowane amplitunery do kina domowego, które nie wykorzystywały pełni swoich możliwości.

Mam kumpli co mają dobre stare klocki w DTS i żadne za chiny i nie zmienią na HD zanim się nie rozlecą zresztą na tym forum tez jest dużo użytkowników co wykorzystuję w KD klocki bez dekoderów i nie zamierza ich wymieniać.

HQ150 Czy lepszy Amplif HD zagra lepiej z głośnikami mniejszej mocy niż amplif bez HD czy usłyszę różnicę?

pomijać podgłośnienie bo to teraz u siebie zauważam na tym sprzęcie co mam.

Moje pierwsze wow było właśnie na Sony 930QS i filmie „Gladiator” , tak samo na koncercie JMJ z Chin oraz Metallica z 1999 -2000 (?) Teraz na nowym sprzęcie brakuje ducha :(

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mam kumpli co mają dobre stare klocki w DTS i żadne za chiny i nie zmienią na HD zanim się nie rozlecą zresztą na tym forum tez jest dużo użytkowników co wykorzystuję w KD klocki bez dekoderów i nie zamierza ich wymieniać

A wiesz z czego to wynika? Nie z tego, że obecnie nie ma dobrych klocków, tylko że niestety kosztują bardzo dużo.

HQ150 Czy lepszy Amplif HD zagra lepiej z głośnikami mniejszej mocy niż amplif bez HD czy usłyszę różnicę?

Nie mam pojęcia. Trzeba się przekonać samemu. U mnie nie na jakiś wybitnych klockach różnice pomiędzy formatami HD a DTS czy DD są bardzo duże.

W jednym pokoju ostatnio z prawdziwymi maniakami dźwięku były odsłuchiwane tego rodzaju ,, zabawki''.

Podpowiem Ci że nie są to zabawki za ,,400zł''

Nie sądzę, żebyś był w stanie nawet wiedzieć co to były za klocki, ale bardziej oblatani w sprzęcie koledzy pewnie wiedzą:-)

Powiem Ci tylko że po odsłuchu stereo włączyłem kino zbudowane właśnie na Onkyo 905.

O wrażenia pytaj tych którzy mieli się okazję przekonać ,, nausznie''.

Możesz coś więcej napisać o tym porównaniu ?

Zastanawiam się który wybrać do 2000zł. Skłaniam się do używki bez hdmi i puszczać po coaxialu/optyku i zbijać do DTSu(czy dużo stracę podłączając tak) wiem że te starsze były solidniej zrobiono i grały lepiej niż te nowe plastiki z bajerami.

A o czym tu grono dyskutuje - obecnie kupując ampli bez HD i HDMI to tak jak by kupić zamiast Win7,10 XP który też jest do tej pory dobrym systemem i wielu go używa – można? Można. I tu i tu poczytamy na forum, napiszemy dokument itd. ale po co? Czasy się zmieniają i trzeba iść z duchem czasu a co do używania starszych klocków przez niektórych to tak jak napisał HQ150 - kasa!. A wracając do meritum - przecież za 2 koła używany ampli jak dobrze wybierze to nie będzie plastik-fantastik i będzie miał i HD i HDMI więc o co chodzi? Tym bardziej że kolega spinacz nie wygląda mi na purystę który ma aspiracje do Hi-Endu tylko chce mieć w miarę porządny dźwięk za pieniądze na które go stać

Miłośnikiem Hi-endu nie jestem wracają do meritum jak głośniki STX mają Moc (Program Power AES) - 110 W i

Moc (Power Handling AES) - 70 W jak się nie mylę oni robią pomiary w szumie różowym czy dla nich amplif wystarczy który będzie miał przy obciążeniu 5 końcówek 43w na każdy kanał?

Bo jak pisałem nie potrzebuje dużej mocy bo i tak jej nie wykorzystam

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Możesz coś więcej napisać o tym porównaniu ?

To nie było porównanie. Odsłuchiwaliśmy naprawdę fajne zabawki do stereo. Już na koniec pierwszego i drugiego dnia dałem kolegom z forum do posłuchania jakieś klipy z muzyką. No i wstydu nie było, nawet niektórzy wyrazili ochotę na zbudowanie czegoś do koncertów u siebie. Więc mimo posiadania naprawdę solidnych klocków stereo nie odczuwali jakiegoś dyskomfortu przy obcowaniu z Onkyo 905. W klubie Bielsko-Biała masz wymienionych niektórych uczestników tego spotkania.

Stukaj do nich o opinie. Będziesz miał z pierwszej ręki. Były bardzo budujące dla miłośników kina domowego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.