Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory Focal Chorus 706 wzmacniacz Atoll in 80, 100, Sphinx Myth 3,5

pascal2009

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów mam pytanie czy ktoś próbował łączyć Focale 706 z którymś ze wzmacniaczy Atoll IN 80, 100 ewentualnie Sphinx Myth 3, 5?.

W najbliższym czasie myślę wymienić Cyrusa One na coś lepszego dużo czytałem o firmie Atoll podobno robią bardzo dobre wzmacniacze tylko pytanie jak Atoll polubi się z Focalem?.

Witaj,

Atoll to bardzo dobra elektronika, jednak nie często jest łączona z kolumnami o brzmieniu Focal'a. Atoll dobrze sprawdza się z konstrukcjami o raczej dobrze wypełnionym brzmieniu, równym, nie ostrym.

Aby jednak w pełni ustosunkować się do Twojej propozycji, podaj proszę więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, co podoba Ci się w aktualnym brzmieniu systemu z elektroniką Cyrus, a co chciałbys zmienić, poprawić.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 3 tygodnie później...

Pomieszczenie mam 9m2 z dobrą akustyką ogólnie podoba mi się w Cyrusie twardy bas szczegółowy dźwięk, ogólnie Cyrus daje sobie bardzo dobrze radę ale myślę że przy lepszym wzmacniaczu moje kolumny dopiero pokażą na co je stać.

Jeżeli chodzi o sam wzmacniacz głównie interesuję mnie elektronika z drugiej ręki.

Panowie a co powiecie od PRIMARE I21 ?.

Panowie a co powiecie od PRIMARE I21 ?.

o połączeniu primare z focalami - nic dobrego. jedno detaliczne, ostrawe i drugie takie samo. Do focali ciepłe źródło albo do primare "kluchowate" kolumny (w stylu Vienna Acoust.)

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

No tak tylko jakimi markami się kierować przykładowo polecany MF okazał się za ciepły do Focali *kocowaty dźwięk).

Można wiedzieć jaki Musical ?

o połączeniu primare z focalami - nic dobrego. jedno detaliczne, ostrawe i drugie takie samo. Do focali ciepłe źródło albo do primare "kluchowate" kolumny (w stylu Vienna Acoust.)

Jak dla mnie to marnowanie potencjału wzmacniacza (kolumn).

Miałem podobny przypadek z szybkim wzmacniaczem i xavianami. Ani dzwięk nie był pięknie muzykalny ani też rock nie brzmiał szybko, dynamicznie.

Jeżeli chce się wykorzystać wzmacniacz który gra typowo rockowo kolumny też muszą być nastawione w tę stronę.

Jeżeli słuchasz rocka i podoba ci się bajecznie szybka stopa, agresywne gitary i wokal + neutralny nie ciepły dzwięk primare to ciekawa opcja.

obiektywnie o audio

Słucham różnych gatunków nie tylko rocka, najczęściej elektroniki typu Depeche mode, Mesh, itp.

Dlatego od wzmacniacza głównie oczekuję twardego basu podobnego jak jest właśnie w Cyrusie, przykładowo MF E10 gra właśnie bardzo miękkim basem nie ma tego twardego uderzenia co Cyrus nie wiem jak to wygląda w nowszych MF np. A3, A300 itp.

• 2 tygodnie później...

Jednak zaryzykowałem i kupiłem w ciemno Primare i21 i mogę potwierdzić iż system ładnie się zgrywa nie występuje u mnie efekt wyostrzenia gra przyjemnie, ładny bas wokal soprany,

U mnie nie występuję taki objaw czyżby akustyka ?:).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.