Skocz do zawartości
IGNORED

Zapraszam do testu kabelków - czyli interkonekt, zasilający i głośnikowy

Melepeta

Rekomendowane odpowiedzi

Kable dzisiaj wyjadą kurierem do kolegi Tomasz2015. Jutro będą na miejscu. Co do wysyłki do następnego testującego, to już proszę umawiać się na pw.

Przypominam aby nie wysyłać kabli na żadne adresy firmowe, czy skrytki pocztowe. Nie chcę aby zaginęły.

A czy będziecie wysyłali kurierem, czy pocztą, to ustalajcie miedzy sobą. Ja tylko proszę o podawanie mi na pw numeru przesyłki, abym wiedział gdzie one są.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Na usilną prośbę dopisuję jeszcze do listy kolegę urkoni.

Lista wygląda następująco:

Tomasz 2015

brbr

kamil79

cortes

robin102

Ziarutek

cygaret

Przem77

burz

luk1985

urkoni

daris666

Ricardozamora

Czyli gdzieś pod koniec lutego będą u mnie. Ale będzie numer jak usłyszę wpływ sieciówki na przekaz :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Materiał zwykła miedź.Do czego będą porównywane? Do zwykłej miedzi z komputerowych? Niezła strata czasu

Złota przecież nie wyśle bo po drodze zginie :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Właśnie bardziej sensowne byłoby gdyby ktoś puścił w obieg drut powiedzmy za 10 tys. Wiadomo jednak że to ryzyko

Lista już zamknięta. Jeśli ktoś się wykruszy, to wskoczysz na jego miejsce.

to moze na wiosne kable do mnie dojada :)

Czasem marzenia się spełniają. Zapisałem się do testów celem odsłuchania sieciówki Kolegi Melepety.

Miałem możliwość wczoraj i dziś posłuchać jak "gra" tania sieciówka no i niestety ma wpływ na przekaz.

Podniosła się szczegółowość przekazu, ale chyba koszem wyostrzenia co na kumpla systemie jest in plus.

O matko z córkom nigdy bym nie pomyślał, że usłyszę różnice.

Wykładowcy moi w grobie się przewracają, a ja swój dyplom chyba do kosza powinienem wrzucić :)

Tak czy siak zwalniam kolejkę, bo ciekawość zaspokojona na 102 !

ps.

ta robiona sieciówka u mnie została miedzy gniazdem w ścianie, a listwą TOMANEK

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Lista już zamknięta. Jeśli ktoś się wykruszy, to wskoczysz na jego miejsce.

Jak będziesz wysyłał do burza to daj znać. Będę próbował się wprosić do niego a i może do mnie wpadnie na godzinkę żeby sprawdzić u mnie. Z burzem jesteśmy z jednego miasta.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Kabelki dotarły. Do niedzieli odsłucham i zdam relację.

Mam tylko pytanie je podłączyć Densena B-100 w single wire? (Mam bi-wire i nigdy nie słuchałem w single-wire).

Wyjście 3 we wzmaku - wejście dolne lewe w prawej kolumnie,

Wyjście 4 we wzmaku - wejście prawe górne w prawje kolumnie,

Wyjście 5 we wzmaku - wejście dolne lewe w lewej kolumnie,

Wyjście 6 we wzmaku - wejście prawe górne w lewej kolumnie?

DensenB100b_zps16feb861.jpgDSC_kolumna2_zpsfb6fa315.jpg

.

Takie podłączenie krzyżowe ma tę zaletę, że gdy coś nie łączy na zworach, to od razu usłyszysz. Spróbuj jednak podłączyć tylko do górnych zacisków w kolumnach.

defol postaram się dać Ci znać, ale też dogaduj się z burzem, bo mogę zapomnieć.

Jako, że robin102 się wycofał a hudykot chciał być rezerwowym, to go dopisuję do listy.

A lista wygląda następująco:

Tomasz 2015

brbr

kamil79

cortes

Ziarutek

cygaret

Przem77

burz

luk1985

urkoni

hudykot

daris666

Ricardozamora

<br />Jak będziesz wysyłał do burza to daj znać. Będę próbował się wprosić do niego a i może do mnie wpadnie na godzinkę żeby sprawdzić u mnie. <br />

Nie ma problemu, zgadamy się i posłuchamy tu i tu :-)

Jestem już po odsłuchu i mogę opisać wrażenia.

Informacja o systemie odsłuchowym: Densen B-100, Audio Analogue Paganini mk1, Canton RC-L z kontrolerem. Okablowanie zamontowane na co dzień: głośnikowe Alphard da Vinci SL-10 (bi-wire), interkonekty 2xQed qunex 2 (Paganini => Qed => kontroler => Qed => Densen), sieciowe Paganiniego i Densena fabryczne.

Odsłuch kabla sieciowego DIY Melepety:

Na wstępie zaznaczę, że po sprawdzeniu próbnikiem okazało się, że kabel sieciowy DIY ma odwrotną polaryzację niż fabryczne kable sieciowe: fabryczne mają pod napięciem otwór z prawej strony, DIY ma pod napięciem otwór z lewej strony:

wtyczka_zpsrwil1lhb.jpg

Zatem przed założeniem kabla sieciowego DIY musiałem przekładać wtyczkę w gniazdku, żeby "gorąca" żyła w DIY także była z prawej strony.

Wrażenia z odsłuchu kabla sieciowego DIY podłączonego do Densena (w zestawieniu: 2xQed qunex 2 + Alphard da Vinci SL-10): w porównaniu do fabrycznej sieciówki Densena kabel DIY zabrzmiał z nieco mniejszą dynamiką, nieco wycofaną średnicą, DIY był trochę "zamglony". DIY dawał nieco mniej wyraźne wysokie tony ale trochę bogatsze niskie tony.

Być może zalety sieciówki DIY pokaże lepszy system od mojego. W moim systemie lepiej się sprawdził kabel fabryczny Densena.

Odsłuch interkonektów DIY (w zestawieniu: fabryczne sieciówki, 1xQed qunex 2, interkonekt DIY, Alphard da Vinci SL-10): wyraźna różnica na korzyść DIY: wyższa rozdzielczość, większa dynamika, większa kultura, dźwięk wyraźniejszy, plastyczniejszy, bogatszy, głębszy. Zdecydowanie wygrywa interkonekt DIY.

Dodam, że z racji używania kontrolera do Cantonów RC-L standardowo muszę stosować dwie pary interkonektów do podłączenia jednego źródła. Stąd w torze miałem równocześnie interkonekt DIY oraz jedną parę Qed qunex 2. Gdybym wymienił tą drugą parę Qed-ów także na interkonekty DIY to spodziewam się, że dźwięk byłby jeszcze lepszy.

Odsłuch kabli głośnikowych DIY (w zestawieniu: fabryczne sieciówki, 1xQed qunex 2, interkonekt DIY): różnica między głośnikowymi DIY a Alphardami subtelna, na granicy percepcji. Wydaje mi się, że głośnikowe DIY zagrały minimalnie ostrzej od Alphardów ale na prawdę różnica była bardzo minimalna. Innych różnic nie zauważyłem. W dźwięku wszystko na swoim miejscu: dźwięk odpowiednio plastyczny, niskie tony pełne, wysokie nie kłujące w uszy. Kable nie wpływają na wycofanie średnicy.

System, na którym kable były testowane:

System2016_zps4jxrorcd.jpg

Płyty użyte do testów: Wiener Philharmoniker - "New Year's Eve with Deutsche Grammophon" (2011); ścieżka dźwiękowa do filmu "The Blues Brothers" (remastered); ścieżka dźwiękowa do filmu "K-Pax"

test%20cd_zpssdbvwew3.jpg

Mieliśmy pisać opinie po tym jak u każdego będą kabelki, by nikt się nie sugerował.

Może skasuj posta? I zachowaj na potem:)

Poprosiłem moderatora o skasowanie mojego posta.

Natomiast konieczna informacja dla biorących udział teście jest taka, że kabel sieciowy DIY Melepety ma odwrotną polaryzację niż fabryczne kable sieciowe: fabryczne mają pod napięciem otwór z prawej strony (pod warunkiem, że taka jest polaryzacja gniazdka w ścianie), DIY ma pod napięciem otwór z lewej strony:

wtyczka_zpsrwil1lhb.jpg

Jeżeli ktoś ma wzmacniacz wrażliwy na polaryzację to przed podłączeniem sieciówki Melepety powinien przełożyć wtyczkę w ścianie aby zmienić polaryzację.

Tym niemniej Densen gra zauważalnie lepiej gdy pod napięciem jest przewód z prawej strony.

Tomek jeszcze zobacz czy na paganiniego wpłynie sieciówka,

Ok.

Gniazdko mam bez bolca, więc polaryzację mogę zmieniać poprzez zmianę sposobu umieszczenia w nim wtyczki. Taka zmiana polaryzacji ewidentnie wpływa na brzmienie Densena (faza musi być u mnie w prawym otworze kabla sieciowego).

Wykażę się niewiedzą i się zapytam co to jest "kabel skrosowany"?

Dzięki za pierwszą opinię. I proszę pisać na bieżąco. Pisanie po tym, gdy już wszyscy przetestują, nie wychodzi. Wielu zapomina jak to grało, lub nic nie napisze.

Co do połączeń sieciówki, to dwa Enerry, których używam, są chyba tak samo połączone.

Jednak pomyliłem się przy połączeniach tej sieciówki. Przepraszam, mój błąd.

Gdy patrzymy na gniazdko na ścianie i kołek jest u góry to wkładając próbówkę musi ona świecić w lewej dziurce gniazdka. Tak jest zgodnie z przepisami i ta trochę łopatologicznie napisałem. Potem śledzimy przebieg przewodu fazowego tak aby przez listwę zasilającą też trafiał na właściwe miejsce we wtyczce od urządzenia naszego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.