Skocz do zawartości
IGNORED

Zapraszam do testu kabelków - czyli interkonekt, zasilający i głośnikowy

Melepeta

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

w takim razie moje spostrzeżenia.

Przepraszam, że trochę późno.

Na wstępie zaznaczę, że niestety nie miałem tyle czasu co miałem mieć i przede wszystkim warunków, żeby bardzo metodycznie podejść do testów.

Tzn. nie zawsze dopasowywałem głośność, miejsce w którym słuchałem i inne rzeczy, które powinny pozostać niezmienione.

Jeszcze pod koniec przyplątało się przeziębienie...

No ale nic, do rzeczy.

System:

Najczęściej DAC 4xTDA1543 podłączony do laptopa przez konwerter/DAC HifiMediy na kości Sabre, tym razem nie używałem go samodzielnie jako DAC, tylko jako konwerter USB-Optyk.

lub Yamaha CDX 396

IC początkowo z DACa QED Reference Audio Evolution

Z CD zwykły kabel (Techlink).

Później wpinałem również QEDa do CD.

Wzmak - MF Elektra 100(sieciowy zwykły) -> Alphard Da Vinci-> ProAc Studio 100

No to na pierwszy ogień poszła testowana sieciówka i zmiany usłyszałem najpierw na cięższej, gęstej muzyce.

Mam wrażenie, że jednak trochę zmuliła, rozdzielczość stała się trochę gorsza.

Potem może się trochę przyzwyczaiłem, natomiast odczułem w lepiej zrealizowanych akustycznych, przestrzennych nagraniach większą naturalność, powiedziałbym szlachetność w brzmieniu instrumentów.

Trochę więc na minus i trochę na plus.

Później słuchałem IC i tutaj z kolei fajna różnica w stosunku do kabla techlink z CD - brzmienie otwarte, rozdzielcze, nawet jasnawe, ale z fajną średnicą, przyszło mi na myśl określenie tego kabla jako "śpiewny".

Później jednak się trochę skomplikowało. W stosunku do QEDa w DACu było trudniej uchwycić różnice, może są podobne troszkę. Z Daciem na TDA1543 i IC naszego szanownego "Kablodawcy" było bardzo fajnie, nie tak jasno jak z Yamahą.

Właściwie bardzo wyrównane, trafione brzmienie. Mimo, że było inaczej to jakby ciut tej "śpiewności" pozostało.

Bas był krótszy, lepszy trochę niż z Qedem, a u mnie z tym jest problem, basu jest ogólnie dużo i to dla mnie był zdecydowanie plus.

Niestety kable głośnikowe są najtrudniejsze do opisania, byłem już przeziębiony gdy ich słuchałem.

Trudno mi pisać z pełnym przekonaniem, ale jednak troszkę więcej realizmu w barwy instrumentów wniosły.

Ogólnie po powrocie na swój zwykły komplet okablowania odczuwam troszkę degradacji, brakuje mi parę rzeczy, które się pojawiły podczas testów.

Wielkie dzięki dla Melepety za organizację testów i umożliwienie mi udziału.

• 2 tygodnie później...

to i pora na mnie

zaczne od strony wizualnej wykonane ladnie jak na hand made, sam bym lepiej tego nie zrobil, nie mniej kabel glosnikowy, ma kilka defektow w postaci schodzacej oslony termokurczliwej (widac goly przewod )

kabla sieciowego nie testowałem, poprostu nie mam gdzie podlaczyc, a szkoda :)

nadmienie ze w słuchaniu kabli jestem malo doswiadczony :)

sprzet testowy

denon PMA-1055R

denon tu-1500RD

kolumny MA Silver S6

dac beresford tc-7530dc

kable glosnikowe audionova equinox

interkonekty audionova digitron i jakis camil oraz jakis diy na wtykach nakamichi

najwiecej uwagi poswiecilem interkonektom, przepinalem tu i tam, choc najwiecej spedzil z tunerem fm, jakos radia FM slucha mi sie najprzyjemniej :)

napoczatek podlaczylem w miejsce diy, i dzwiek odrazu wyczuwalnie szybszy, z dobra rozdzielczoscia, bylem zaskoczony mega pozytywnie

nastepnie porwnanie z camil c-01 i graja podobnie :)

w 3cim starciu z moim faworytem audionova, chce wskazac ze troche im brakuje przestrzeni, dynamika ktora w pierwszym starciu byla atutem, okazalo sie ze niektore dzwieki brzmia poprostu za krotko

ogolnie kabelek sprawia ze dzwiek jest szybki, nawet za szybki, z przyzwoita przestrzenia, moze troszke ostry, troszke suchy, napewno kabelek dosc specyficzny,

co do kabla glosnikowego nie napisze wiele pozatym ze gra naprawde przyzwoicie, ale okazal sie za krotki i nie moglem ustawic prawidlowo kolumn, wiec nie wczuwalem sie w niuanse, chcialem w ramach rekompensaty podlaczyc pod drugi system, ale nie moglem go wkrecic w terminale amplitunera denona

dziekuje za udzial w tescie, naprawde fajne doswiadczenie :)

ja juz nie wiem jaka wziac pigulke, czerwona czy niebieska, zeby to wszystko usluszec, pomoze mi ktos z testujacych?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Jeśli nie słyszysz różnicy na kablach, to się ciesz. Zostanie kasa na inne cele.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Jeśli nie słyszysz różnicy na kablach, to się ciesz. Zostanie kasa na inne cele.

chyba zle mnie zrozumiales. chcialbym uslyszec, stad moje pytanie, natomiast salonik i inne high endy twierdza, ze do slyszenia trzeba miec sprzet. chyba zgodzisz sie z tym, ze wymieniany tutaj jest ......

sam lubie diy. dlatego pytam powaznie, co kto gra znaczonymi kartami, testujacy, czy salonik &co?

Zgodzę się oczywiście, że sprzęt musi być na odpowiednim poziomie brzmieniowym. Z tym, że ja do testów nie wybierałem chętnych z uwagi na posiadany przez nich sprzęt. A według kolejności zgłoszeń. Toteż proszę wszystkich testujących, aby na wstępie opinii, napisali na jakim sprzęcie słuchali. Tak, iżby czytający wiedzieli, czy to jakiś HI-END, czy najtańsza budżetówka.

Zgodzę się oczywiście, że sprzęt musi być na odpowiednim poziomie brzmieniowym. Z tym, że ja do testów nie wybierałem chętnych z uwagi na posiadany przez nich sprzęt. A według kolejności zgłoszeń. Toteż proszę wszystkich testujących, aby na wstępie opinii, napisali na jakim sprzęcie słuchali. Tak, iżby czytający wiedzieli, czy to jakiś HI-END, czy najtańsza budżetówka.

bardzo podoba mi sie twoje podejscie, ze udostepniasz ludziom kable itd. natomiast zastanawia mnie, czy oni rzeczywiscie slysza roznice, czy z uwaggi na np. dobre wychowanie itd. pisza cos na sile, zeby tylko cos napisac.

przebywajac troche na forum 'dowiedzialem sie" ze wszelkie zmiany, roznice itd. slychac tylko na dobrym, dobrze zestawionym, drogim sprzecie. tu akurat jest inna sytuacja. dlatego pytam.

a tak z ciekawosci, robiles cos na srebrze?

ze wszelkie zmiany, roznice itd. slychac tylko na dobrym, dobrze zestawionym, drogim sprzecie.

Moim zdaniem to jest największa bzdura.

:)

Po wpięciu kabli Monster XP-HP między Altusy 110 a ampli Kenwood'a zamiast takich cieniuteńkich, standardowych "sznurówek" żona usłyszała różnicę. Nie, nie z kuchni i nie wiedziała, że te kable wymieniłem tego dnia.

Wiem, że brzmi jak dowcip ale to niestety prawda.

:]

Kabli nie słucham ale to doświadczenie pchnęło mnie do zmian w sprzęcie audio.

Pozdrawiam.

Wyświetl postUżytkownik leon28 dnia 18.04.2016 - 22:09 napisał

ze wszelkie zmiany, roznice itd. slychac tylko na dobrym, dobrze zestawionym, drogim sprzecie.

Moim zdaniem to jest największa bzdura.

nie wiem czy dosc mocno to podkreslilem, ale to nie moje zdanie, niestety na forum wielu je podziela. stad moje pytanie w temacie, czy rzeczywiscie slychac na slabszych sprzetach rowniez.

zagladasz pewnie do wielu watkow i sam sie na 100% spotkales z takimi stwierdzenieniami, ze nie slyszysz, bo masz: slaby sprzet, jestes gluchy itd. itd. .....

ja akurat kabli nie slucham, natomiast bardzo popieram diy. a jesli kable melepety tak dzialaja, to tylko pogratulowac, bo oznacza to, ze zeby polepszyc system nie trzeba wcale kupowac drutow za bog wie ile.

Po wpięciu kabli Monster XP-HP między Altusy 110 a ampli Kenwood'a zamiast takich cieniuteńkich, standardowych "sznurówek" żona usłyszała różnicę. Nie, nie z kuchni i nie wiedziała, że te kable wymieniłem tego dnia.

Wiem, że brzmi jak dowcip ale to niestety prawda.

:]

Kabli nie słucham ale to doświadczenie pchnęło mnie do zmian w sprzęcie audio.

Gratulacje..

.. mało kto może się pochwalić że dzięki żonie zaczął zmieniać sprzęt na lepszy ;)

Natomiast słuchanie kabli to bardzo indywidualna sprawa..

..jeśli ktoś słyszy różnice zmiany kabelka nawet w tańszym systemie to tylko i wyłącznie jego subiektywne przeżycie.. kropka

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Kable właśnie dostał urkoni. Ty jesteś następny.

a tak z ciekawosci, robiles cos na srebrze?

Tak robiłem. Nawet był na testach. Tu masz wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kable właśnie dostał urkoni. Ty jesteś następny.

Tak robiłem. Nawet był na testach. Tu masz wątek:

Ukryta Zawartość

dzieki, chetnie poczytam.

dzieki, chetnie poczytam.

jestem po lekturze. jesli mozna cos zasugerowac, nie wiem czy zastanawiales sie nad taka formula, ze moze niech testujacy nie wypisuja na forum swoich uwag przed zakonczeniem testu, a wysylaja opnie bezposrednio do ciebie. skonczy testowac ostatni, opublikujesz wszystkie wpisy

troche by to trwalo, ale nie byloby sugerowania sie poprzednikami.

Ukryta Zawartość

Przy pierwszym teście, do którego link masz poniżej, podobnie zrobiłem. Z tym, że prosiłem o pisanie opinii w wątku, po zakończeniu testu. I wielu z testujących nie napisało. A w sytuacji, jaką proponujesz, mógłbym zostać posadzony o manipulację. Czyli, że coś dodałem, lub też odjąłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w sytuacji, jaką proponujesz, mógłbym zostać posadzony o manipulację

no tak, masz racje. dobra, nie przeszkadzam juz. udanych testow.

<br />Kable właśnie dostał urkoni. Ty jesteś następny.<br />

Jeszcze kabelki do mnie nie dotarły, prawdopodobnie kurier dostarczy je dzisiaj lub jutro.

• 2 tygodnie później...

No i jak wrażenia??

Jeszcze kabelki do mnie nie dotarły, prawdopodobnie kurier dostarczy je dzisiaj lub jutro.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

natomiast zastanawia mnie, czy oni rzeczywiscie slysza roznice, czy z uwaggi na np. dobre wychowanie itd. pisza cos na sile, zeby tylko cos napisac.

Mogłbym napisać ze nie slysze roznicy i to tez byłaby poniekad prawda, roznice sa wg. mnie na kabelkach slabo wyczuwalne, zwłaszcza na interkonektach, nie mniej jakis lepszy kabel od najtanszego warto miec, ale by zmieniac kable na inny by cos poprawić w moim mniemaniu nie ma sensu

Ja muszę napisać, podchodziłem do tego tematu bardzo sceptycznie, ale zrobiliśmy kilka testów w weekend. Okazało się, że każdy z nas miał identyczne spostrzeżenia. Było słychać różnicę przy kablu IC i głośnikowym!

• 1 miesiąc później...

Kabelki do mnie wróciły. Może nie w idealnym stanie, ale to szczegół.

Czekamy na opinię daris666

Gdyby ktoś chciał, to mogę mu takie zrobić. Koszt raczej niewielki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.