Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie wewnętrzne kolumn hi end

////

Rekomendowane odpowiedzi

Dynaudio trzyma w miarę poziom odnośnie zwrotnic przynajmniej od średnich modeli. Tylko żeby mieć Mundorfy z najtańszej serii trzeba dopłacić 2000 zł za wersje 1.4 contour LE. Szkoda że w cenie 15000 uchował się tajwański Bennic.

To może być trochę złudne spotkałem kondensatory mało znane w audio ale o bardzo dobrych parametrach technicznych.

Oczywiście jak wszyscy wiemy gra cała aplikacja.

Tak że te kable w kolumnach to takie dopieszczanie jej :)

Rozumiem ze musimy sobie określić dokładnie jaki poziom dopieszczenia powinien obowiązywać przy danym pułapie cenowym bo jak na razie to wolnoamerykanka zarządzana przez pazernych księgowych gdzie na ławce kar siedzą i grzecznie czekają aż ich ktoś wpuści na ring konstruktorzy.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Z dugiej strony, zgodnie z teorią, że najistotniejsze są odcinki kabla blisko urządzenia, to może to okablowanie kolumn nie jest takie istotne. ;)

No to przecież głośnik jako urządzenie jest tuż przy kablach, to zgodnie z teorią na którą się powołujesz właśnie te kable będą istotne.

No to przecież głośnik jako urządzenie jest tuż przy kablach, to zgodnie z teorią na którą się powołujesz właśnie te kable będą istotne.

Dla tego fajnie mieć cewki w głośniku gęsto nawinięte z czystego srebra drutem o kwadratowym przekroju :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kable w kolumnach naprawdę słychać. Dużą rolę odgrywa też synergia z głośnikowymi. Miałem okazji słuchać dobrych kolumn okablowanych w środku Beldenem. Zastosowanie takiego samego w roli głośnikowego (cena rzędu 50 zł za metr) wypadło zastanawiająco w dobrze w porównaniu do kabla głośnikowego marki X wycenianego katalogowo na 5.400 Euro;-)

A Jantzen solid core bedzie dobry do okablowanie,1mm,05mm ?

Męczyłem te druty. Większych rezultatów z nich nie było. Grały zwyczajnie jak zwykłe druty. Te 6N to niekoniecznie ściema, ale nie o czystość się rozchodzi tylko o strukturą krystaliczną miedzi i miedź o czystości 6N niczego nie gwarantuje, może mieć prawie tak samą byle jaką strukturę jak zwykła OFC, a może być dobra. Jakaś ściema z tymi Jantzen solid core. Takie jest moje zdanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tak powinna wyglądać zwrotnica ;)

Tak powinna wyglądać zwrotnica :-)

post-9754-0-66857200-1453411102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Całkowicie zgadzam się,

Przy odrobinie samozaparcia można jednak temu zaradzić.

Na samozaparcia najlepsza jest rycyna)...........to radzę.

Niestety nawet w kolumnach za ponad 100 tys zl jest taki sam jak w moich ariach.

I co z tego?.....arie grają jak za 100 tys?

no i tak właśnie wyglądają sklepowe, seryjne zwrotnice

Już z alle som lepsze)

W przypadku wspomnianych Sonusów Aida jakość zwrotnicy nie przełożyła się niestety na uzyskanie referencyjnego brzmienia...

Byłem bliski kupna tych Aid....dopóki nie posłuchałem. Porażka.

Jak można być bliskim kupna przed posłuchaniem? Z 15 lat temu byłem bliski kupna SF Guarneri ale je dobrze znałem.

Jak bliski?

Kto poniósł porażkę?

A takie som piękne przeca

Jak można być bliskim kupna przed posłuchaniem? Z 15 lat temu byłem bliski kupna SF Guarneri ale je dobrze znałem.

Ale o co chodzi bo nie wiem

Byłem bliski bo podobał mi się Design, historia i prestiż firmy, jej wiarygodność itd ale do finalnej decyzji potrzebny był odsłuch i ten odbył się na 2 rodzajach amplifikacji i kicha.

Byłem bliski bo podobał mi się Design, historia i prestiż firmy, jej wiarygodność itd ale do finalnej decyzji potrzebny był odsłuch i ten odbył się na 2 rodzajach amplifikacji i kicha.

Młodzież mówi FATALITY ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mnie się wydaje, że Franco Serblin nie powinien był się zabierać za kolumny wolnostojące. Monitory robił genialne, natomiast wielkie paczki już niekoniecznie. A obecni właściciele marki niepotrzebnie powielają błędy mistrza. Aidy chluby marce nie przynoszą.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

swiat caraudio jest o wiele wiecej swiadomy co siedzi w zwrotnicach. z samej natury zreszta, jako ze kupuje sie zestaw bez obudowy. zwrotnice sa wrecz eksponowane i wielu producentow pokazuje co jest w srodku. w swiecie hifi trzeba sie wgryzc bardziej w temat zeby w ogole pojac ze obudowa i membrany to nie wszystko ;)

Najlepsze jaja są z tymi ich topowymi, które znane są pod 2 nazwami, jako The Sonus albo Venice. One są takie kanciaste z basowcami na bokach. Znam 2 osoby, które słuchały ich uważnie. Osoby z poza forum. Ponoć katastrofa.

Kennijczyk tak podejrzewasz ;)

Najlepsze jaja są z tymi ich topowymi, które znane są pod 2 nazwami, jako The Sonus albo Venice. One są takie kanciaste z basowcami na bokach. Znam 2 osoby, które słuchały ich uważnie. Osoby z poza forum. Ponoć katastrofa.

No to już wiesz że nigdy ale to nigdy! w topowych kolumnach nie daje się basowców na boki! Poza węższą ścianką przednią i ładniejszym designem z dźwiękiem same kłopoty!

Rockport Arrakis mają 15 calowe basowce na boku. A oponie o tych kolumnach są tylko bardzo dobre. Sam też jednak wolę, gdy wszystkie drivery grają na słuchacza.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Audio Physiki też mają głośniki na bokach. Trudne w aplikacji z racji wymagań prądowych, ale z dobrym piecem potrafią zagrać wybornie. Różne są sposoby uzyskanie dobrego dźwięku, AP grają dzięki temu ustawieniu niesamowicie przestrzennie.

Rockport Arrakis mają 15 calowe basowce na boku. A oponie o tych kolumnach są tylko bardzo dobre. Sam też jednak wolę, gdy wszystkie drivery grają na słuchacza.

Właśnie, nawet jak by były w moim zasięgu i mimo fajnego designu tych kolumn bym nie chciał tylko ewentualnie niższy model.

To samo jest z AP przy tej klasie kolumn skazywanie się na kompromis podyktowany designem to pewne nieporozumienie!

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Męczyłem te druty. Większych rezultatów z nich nie było. Grały zwyczajnie jak zwykłe druty. Te 6N to niekoniecznie ściema, ale nie o czystość się rozchodzi tylko o strukturą krystaliczną miedzi i miedź o czystości 6N niczego nie gwarantuje, może mieć prawie tak samą byle jaką strukturę jak zwykła OFC, a może być dobra. Jakaś ściema z tymi Jantzen solid core. Takie jest moje zdanie.

Tak powinna wyglądać zwrotnica :-)

To jest łączone WE 17 ga?

Właśnie, nawet jak by były w moim zasięgu i mimo fajnego designu tych kolumn bym nie chciał tylko ewentualnie niższy model.

To samo jest z AP przy tej klasie kolumn skazywanie się na kompromis podyktowany designem to pewne nieporozumienie!

Ale niższy model Altair ma to samo, czyli 15 cali na boku, tylko że jeden.

Kolego Sly30 a z czym to grało że aż tak żle zabrzmiały Aidy i ich jednak nie kupiłeś. Bardzo mnie to ciekawi.

Jeden zestaw to były jakieś wysokie Musical Fidelity, chyba te monobloki Titan. Drugi to teź górna półka z AVM. Kolumny fajnie pokazywały przestrzeń nawet z wyłączonymi tylnymi driverami. Bawiliśmy się tym, tam są regulacje i można całkiem wyłączyć ten Ambience System. Ale reszta aspektów porażka. Fatalny bas, kartonowa sucha średnica, brak rozdzielczości i szybkości. Granie zdechłe, niemrawe i dla mnie bezbarwne.

Ale wyglądają super.

a okablowanie , zasilanie no i pomieszczenie , pytam bo ja słuchałem na audio schow w 2014 iwidziałem nawet po twarzach innych osób zachwyt dźwiękiem, mnie także oczarowały swoją swobodą przekazu dźwięku a jeśli chodzi o resztę typu bas, wysokie to wydaje mi się że w tym produkcie nie powinno się dyskutować o ilości i jakości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.