Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie wewnętrzne kolumn hi end

////

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego kolumny na każdym pułapie cenowym są wyposażane w okablowanie wewnętrzne marki china no name kosztujące 0.001 dolara za metr? Skoro kable grają i taki kowalski co się wykosztuję na kolumny za ponad 20 000 pln i więcej i naczyta się na audiostereo.pl że za drugie tyle musi kupić 2 metry miedzi od Acrolinka żeby zagrało jest robiony w ch**a? 99% producentów nie podaje marki okablowania wewnętrznego a więc stosuje najtańszy miedziany przewód przemysłowy w kolorowej koszulce. Tutaj przykład CABASSE Iroise 3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-49028-0-24341000-1453322470_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Dlaczego kolumny na każdym pułapie cenowym są wyposażane w okablowanie wewnętrzne marki china no name kosztujące 0.001 dolara za metr?

Monitor audio w serii gold stosuje grube wiązki srebrnych kabli . Inną sprawa czy to slychac

Na czymś trzeba oszczędzać :-)

A komponenty zwrotnicy czy elementy budowy wzmacniaczy to co? - Też tzw "standard przemysłowy" - tolerancja parametrów do kilku procent, zero parowania, rozrzut między kanałami - i jakoś tam gra... Z naciskiem na "jakoś" - na ogół.

W tej chwili prawie nie produkuje się komponentów "tylko dla audio". Zastosowanie elermentów do audio jest "przy okazji" - bo innych nie ma, albo są za drogie dla księgowych... :-)

Z kablami jest tak samo jak ze wszystkim innym - jak nie widać, to po co się szarpać :-)

Tak jak Sly napisał - są firmy, które poważniej traktują swoich klientów - ale to raczej wyjątki... Ja zawsze sugeruję spojrzenie na listę kontrahentów duelunda na ich stronie - tam powinni być wszyscy producenci kolumn starający się o jakość dźwięku :-) - a kto jest - warto zobaczyć samemu...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Niestety znaczna część firm odstawia po prostu chałturę. Dominuje podejście przemysłowe a nie audiofilskie. Często inżynierowie projektujący kolumny niejako programowo lekceważą wpływ okablowania na dźwięk, to taka cecha zawodowa. Nie chodzi o to, żeby do środka kolumn pakować konfekcjonowane produkty audiofilskie, ale minimum przyzwoitości to solidne jakościowo przewodniki choćby Beldena, Cardasa, Furukawy czy Kimbera.

Rozglądam się za kolumnami tzw. klasy wyższej a ,że lubię wiedzieć za co płacę to zaglądam do środka. A w środku tę klasę wyższą nie zawsze się znajduję mimo że cena to sugeruje.

A co do tematu mam na myśli firmy takie bardziej dostępne dla polskiego audiofila. Rockport nie ma dystrybutora w Polsce a ceny zaczynają się od 100 000 pln...

Może warto zastanowić sie jednak dlaczego wiele uznanych firm "pomija" ten marketingowy aspekt i stosuje "zwykłe", choć najlepsze, pochodzące od najlepszych producentów kabli eklektrycznych przewody, a nie modulujące brzmienie "adiofilskie" kabelki?

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Rozglądam się za kolumnami tzw. klasy wyższej a ,że lubię wiedzieć za co płacę to zaglądam do środka. A w środku tę klasę wyższą nie zawsze się znajduję mimo że cena to sugeruje.

A co do tematu mam na myśli firmy takie bardziej dostępne dla polskiego audiofila. Rockport nie ma dystrybutora w Polsce a ceny zaczynają się od 100 000 pln...

Ma, ma i nie wszystkie są od 100tys.

Bardziej bym sie przjrzal elementom zwrotnicy, wiele drogich zestawow glosnikowych w swopich zwrotnicach posiada elektrolity i to w torze sredniotonowym badz nawet wysokotonowym, tutaj widentnie producemnci leca w kulki, a jesli chodzi o przewody...one nie graja wiec producent nie kladzie wenwatrz drogich kabli

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Może warto zastanowić sie jednak dlaczego wiele uznanych firm "pomija" ten aspekt i stosuje "zwykłe", choć najlepsze, pochodzące od najlepszych producentów kabli eklektrycznych przewody, a nie modulujące brzmienie "adiofilskie" kabelki?

Problem w tym, że używają byle czego. Tak jak pisałem, nie ma sensu iść w drogie wynalazki, ale minimum przyzwoitości choćby na poziomie skrętki Kimbera TC tudzież dobrej miedzi od Furukawy powinno obowiązywać.

Niestety zwrotnica to zawsze wąskie gardło dla dźwięku - możliwie najlepsze elementy po prostu pokażą jak dana kolumna może grać. Na pewno nie jak wersja sklepowa :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Problem w tym, że używają byle czego. Tak jak pisałem, nie ma sensu iść w drogie wynalazki, ale minimum przyzwoitości choćby na poziomie skrętki Kimbera TC tudzież dobrej miedzi od Furukawy powinno obowiązywać.

Przecież te cytowane kable modulują brzmienie...

Jak myślicie, na jakich kablach projektują i testują swoje przetworniki ich producenci?

Na Siltechu? Cardas, czy Kimber....? :)))

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Wiec dlaczego produceni nie wkladaja tego podczas montazu?

ludzie kupuje kable sieciowe i glosnikowe nawet po kilkanascie tysiecy.

teraz pomyslcie sobie, kabel glosnikowy za 12.000zl a w kolumnie skretka 1.5mm2 za 90 groszy/metr...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Przecież te cytowane kable modulują brzmienie

Furukawa jest najlepszą możliwą miedzią, nic moim zdaniem od siebie nie wnosi. Kimber też gra bardzo przyzwoicie i neutralnie a poza tym można kupić do ze szpuli na metry. Modulują to wszelkiego rodzaju grube węże, w których zastosowano różne rozwiązania. W przypadku okablowania wewnętrznego, którego jest w sumie relatywnie niewiele w grę wchodzi po prostu dobry jakościowo przewód, marka obojętna, liczy się surowiec.

Bardziej bym sie przjrzal elementom zwrotnicy, wiele drogich zestawow glosnikowych w swopich zwrotnicach posiada elektrolity i to w torze sredniotonowym badz nawet wysokotonowym, tutaj widentnie producemnci leca w kulki, a jesli chodzi o przewody...one nie graja wiec producent nie kladzie wenwatrz drogich kabli

To prawda przykład tandety monitory 16kzł cewki jak w budżetówkach, o kablach wewnątrz lepiej nie wspominać:)

20637-max_electra__be_.jpg

B&W DM 601 - zmieniłem wewnętrzne okablowanie na to samo co je zasilało - Sonic Link AST 200.

Dla mnie wielka poprawa jeśli idzie o realizm ,czystość dźwięku i znikanie kolumn.

To prawda przykład tandety monitory 16kzł cewki jak w budżetówkach, o kablach wewnątrz lepiej nie wspominać:)

Cewki na rdzeniach metalowych czyli jeszcze gorsze od rdzeni proszkowych, elektrolity, rezystory cermetowe...

Na pewno we wzmacniaczach i preampie używa tego holenderska Mola Mola. W kolumnach też któraś firma używa. Przypomnę sobie. Tenor Audio też używa Kubali. Juź mam. Estelon Audio używa do kolumn okablowania Kubali. I jeszcze ktoś.

Furukawa jest najlepszą możliwą miedzią, nic moim zdaniem od siebie nie wnosi. Kimber też gra bardzo przyzwoicie i neutralnie a poza tym można kupić do ze szpuli na metry. Modulują to wszelkiego rodzaju grube węże, w których zastosowano różne rozwiązania. W przypadku okablowania wewnętrznego, którego jest w sumie relatywnie niewiele w grę wchodzi po prostu dobry jakościowo przewód, marka obojętna, liczy się surowiec.

Dlatego w Stanach montują Beledena ( rowniez do większości tzw. audiofilskich kabli : np. Transparent, MIT, PAD itd.), w Europie najczęsciej Helukabel ( równiez w większości tzw. audiofilskich kabli) , a w Japonii pewnie swoje lokalne, podstawowe.

Fajny wątek. Może w końcu zdemaskuje ten absurdalny, kablowy marketing. :)

to zdjęcie wrzucałem już do innego wątku ale i tu pasuje (choć nie chodzi co prawda o kolumny)

dcs Vivaldi grubo ponad 100 kzł na czerwono wewnętrzne kable sygnałowe na żółto zasilanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dlatego w Stanach montują Beledena

Belden to bardzo dobry kabel. Alternatywa dla Kimbera TC. Wielu producentów robi z niego swoje konfekcjonowane druty. Do środka kolumny jak najbardziej wystarczy wersja saute.

to zdjęcie wrzucałem już do innego wątku ale i tu pasuje (choć nie chodzi co prawda o kolumny)

dcs Vivaldi grubo ponad 100 kzł na czerwono wewnętrzne kable sygnałowe na żółto zasilanie.

Ukryta Zawartość

Co ciekawe dCs do najdroższych, "referencyjnych" wg nich produktów dodaje cyfrowy kabel ...- Beldena za kilkanaście zł/mb + wtyki.

Debile prawdziwe?!!! :)))

Ukryta Zawartość

Dlatego w Stanach montują Beledena ( rowniez do większości tzw. audiofilskich kabli : np. Transparent, MIT, PAD itd.), w Europie najczęsciej Helukabel ( równiez w większości tzw. audiofilskich kabli) , a w Japonii pewnie swoje lokalne, podstawowe.

Fajny wątek. Może w końcu zdemaskuje ten absurdalny, kablowy marketing. :)

I poznalismy nowy kabel ...........Beleden)

Co ciekawe dCs do najdroższych, "referencyjnych" wg nich produktów dodaje cyfrowy kabel ...- Beldena za kilkanaście zł/mb + wtyki.

Debile prawdziwe?!!! :)))

Kto te debile som?

I poznalismy nowy kabel ...........Beleden)

Zawsze lepiej niż kablowy bin Laden. :)

Lepiej mieć świadomość powszechnego wykorzystania zwykłych kabli w audio, niż wspierać kablowych "terrorystów". :)

Rozbierz kiedyś te swoje skarby, to sam się przekonasz.

Belden, Cardas, Furukawa czy Kimber ............nikt nie wspomniał że kolumny budżetowe mają ten sam przekrój kabla np. w moich V4 na dół mam 4mm2 na średnice mam 2,5mm2 a na górę 1,5mm2 do tego na trzech oddzielnych płytkach trzy oddzielone od siebie zwrotnice a nie jak to robi się w standardzie na jednej płytce wszystko napakowane i kabel tej samej grubości .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.