Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie wewnętrzne kolumn hi end

////

Rekomendowane odpowiedzi

Prosimy po polsku ...;)

Jakiego Neotecha ?

Gdzie , jakie zestawienie głośniki ...

Przecierz cytowalem Twoj post to powinienes wiedziec o czym pisales...

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

czasami awangardy w klasyce?

Nigdy ....

Jak kupiłem SF Electa 1 to zacząłem skuchać klasyki czyli Mozarta , Bacha itp...nawet fajne ..i śmieszne .

Moja muzyka to jazz z ECM np. Manu Katche , Nik Bartch , Hendrix , Sweet Noise...Możdżer i ciężka elektronika typu Massive Attack .

Erykah Badu , Jarret ...wiem gupi jestem ..;)

I Janusz Radek ...mój kolega ..

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Czasami jednak trzeba sięgnąć dalej niż Maryla Rodowicz:)

Nic jej nie ujmuję:)

hi , hi

Drogi Kolego, czy Kolega słucha czasami awangardy w klasyce? Tam bardzo często cisza między kolejnymi dźwiękami wręcz gra, to są specjalne pauzy, a utwór składa się z punktów dźwiękowych. Styl to punktualizm. To głównie lata 50 te. Zapoczątkował Anton Webern.Uznani przedstawiciele to: Stockhausen K., Luigi N., Boulez P., Maderna B. Ta muzyka to mistrzostwo świata do testowania sprzętu. Każda najmniejsza zmiana w zestawie czegokolwiek wychodzi jak na dłoni:)

Aaaahhhh spać mi się zachciało ....;)

Jam prosty człek oczekuję prostych emocji np. Ilusion zna ?

To jak z tymi kablami, ciekawi mnie Twoja opinia.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To jak z tymi kablami, ciekawi mnie Twoja opinia.

Oki,

Naprościej litza srebrna lub miedziana do tweetera wg. odsłuchania.

Średnica po prostu dobra czysta miedź .

Bas gruby kabel o dużej pojemności .

Wszystko zależy od efektu jaki chcesz osiągnąć.

Napisz mi na PW jaki masz system i co chcesz osiągnąć ..postaram się coś doradzić .

Tylko pamiętaj okablowanie to ułamek procenta grania systemu .

Jak uważasz inaczej proszę o kontakt z panami Verictum , Sułek lub Velum ...;)

Ja robiłem eksperymenty soniczne ;) dobre spoiwo srebrowe np firmy Siltech które używam "gra" :) ładniej niż ołowianka zwykła. dźwięczniej jest na samiutkiej górze pasma.

Ladniej niz na solidnych konektorkach?

No tak sie tylko zastanawiam. Sam nie sprawdzalem ewentualnych roznic miedzy lutowaniem a wsuwkami a tu teraz czytam ,ze lutowanie jest gorsze . Zawsze myslalem iz jest dokladnie odwrotnie :) Zauwazylem jednak mase polaczen na konektorkach w urzadzeniach naprawdę highendowych . Nie wszystko lutuja .

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

No tak sie tylko zastanawiam. Sam nie sprawdzalem ewentualnych roznic miedzy lutowaniem a wsuwkami a tu teraz czytam ,ze lutowanie jest gorsze . Zawsze myslalem iz jest dokladnie odwrotnie :) Zauwazylem jednak mase polaczen na konektorkach w urzadzeniach naprawdę highendowych . Nie wszystko lutuja .

To porównaj ..

Cyna ze srebrem to kicior ...już o tym pisałem .

I jak lutujesz to najlepsza końcówka na lutownicy z miedzi 7 N nie zanieczyszcza lutu ...są już są takie teorie ...

Wróżbita Maciej ;)

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Nie, nie jest problem posłuchać. Tylko co lub kogo posłuchać? Muzyki czy Was na forum i.... polutować?

Jak wiadomo, każde połączenia są ważne, jak masz chęć, to tylko luty.

Najlepsze są uściski, o pardon - zaciski;-)

Czyli to co w urzadzeniach Wile zostalo tak drastycznie skrytykowane,polaczenia zakrecane. Ja u siebie w kolumnach zastanawialem sie nad wymiana okablowania i przy okazji polutowania wszystkiego rzecz jasna,bo aktualnie fabryczne druty sa na wsuwane konektorki. Ale jakos nie moge sie do tego zabrac. Wpadlem jednak na inny pomysl. Poczyscilem je wszystkie tak jak i miejsca w glosnikach na ktore sa one nasadzane. Do tego pokrylem wszystko plunem Reson Licon. Wiem ,ze zaraz wyleje sie na mnie wiadro z nieczystosciami ale efekt jest doskonale slyszalny i jednoznacznie pozytywny. Na tyle ,ze na ta chwile przestalem sie zastanawiac nad lutowaniem i wymiana okablowania wew. Jedynie kusi mnie zwrotnica tym bardziej ,ze elementy kupione.

Neotech PC-OCC 1.39mm, linka, zamontowany. Wymienilem tylko pomiedzy zlaczami a zwrotnica oraz wstawilem zwore pod wysokie i usunalem bi-wire z kolumny.

Przylutowalem tylko od strony zlacz. Pomiedzy zwrotnica a glosnikami pozostaly oryginalne 0.9mm srebrzone OFC i wsuwkami.

Fantastyczna czysta srednica. Wokale sa bardziej "ludzkie". Cala kolumnma brzmi bardziej spojnie.

Dol lekko sie odchudzil co w moim wypadku jest tylko na +, ale jest fajnie sprezysty. Swietny kabel, polecam.

Neotech PC-OCC 1.39mm, linka, zamontowany. Wymienilem tylko pomiedzy zlaczami a zwrotnica oraz wstawilem zwore pod wysokie i usunalem bi-wire z kolumny.

Przylutowalem tylko od strony zlacz. Pomiedzy zwrotnica a glosnikami pozostaly oryginalne 0.9mm srebrzone OFC i wsuwkami.

Fantastyczna czysta srednica. Wokale sa bardziej "ludzkie". Cala kolumnma brzmi bardziej spojnie.

Dol lekko sie odchudzil co w moim wypadku jest tylko na +, ale jest fajnie sprezysty. Swietny kabel, polecam.

Ja u siebie tez wyemliminowalem drugie zaciski przelutowujac wszystko przy zwrotnicy. Wczesniej stosowalem zwore z odcinkow kabla Tary Labs za ponad 160 mb w miejsce fabrycznych zworek co przynioslo slyszalna poprawe brzmienia. Eliminacja dodatkowych zaciskow i zwor byla jednak strzalem w dziesiatke bo efekt o wiele lepszy niz wymiana samych zwor.

Ja u siebie tez wyemliminowalem drugie zaciski przelutowujac wszystko przy zwrotnicy.

Też tak mam w kolumnach, że pomimo podwójnych gniazd przyłączniowych ,wpinam się kablami głośnikowymi w jedne gniazda i nie muszę używać zworek..

Neotech PC-OCC 1.39mm,

Jest to jakiś trop, bo od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie na początek wymiana okablowania wewnętrznego w kolumnach...

Polecam każdemu zapoznanie się z testem i opisem okablowania kolumn firmy

Lecontoure np. modelu Stabile 160 a też jest i Mobile. Temat jest potraktowany

absolutnie bezkompromisowo i z wielką dbałością o uzyskanie, jak ja to określam:

wszystkiego, co fabryka dała z przetworników przez wielu opluwanych - może słusznie, może i nie.

Warto się moim zdaniem z tym bliżej zapoznać i brać pod uwagę również takie

podejście do wydawałoby się trudnego dla wielu, a tak naprawdę prostego

jak parasol okablowania bez oglądania się na ceny i purystów audio ;-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo podobnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 7 miesięcy później...

Też tak mam w kolumnach, że pomimo podwójnych gniazd przyłączniowych ,wpinam się kablami głośnikowymi w jedne gniazda i nie muszę używać zworek..

Jest to jakiś trop, bo od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie na początek wymiana okablowania wewnętrznego w kolumnach...

Minal jakis czas i nie wiem czy czegos probowales ale w koncu wymienilem rownierz te Neotechy na cynowana linke Duelund WGA20.

Duelund to zdecydowanie lepszy przewod z jeszcze lepszym/rownym balansem tonalnym co czyni go bezpiecznym wyborem do wiekszosci kolumn. Chyba ze szukamy jakiejs korekty w brzmieniu.

Bez żadnych korekt raczej trzeba było wybrać ten:

Ukryta Zawartość

no, ewentualnie ten, ale on już nieco zmienia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bez żadnych korekt raczej trzeba było wybrać ten:

Ukryta Zawartość

no, ewentualnie ten, ale on już nieco zmienia:

Ukryta Zawartość

te raczej bardziej na kable sygnalowe się nadają, za cienkie na okablowanie kolumn.

Ja gram na 20Ga i 16GA w bi wiring, już nic nie zmieniam, basta :) polecam do lamp i wysokoskutecznych kolumn, można się wyleczyć z drogich kabli:)

Aha, czas wygrzewania ok 300godz. Żadnych gwałtownych ruchów.... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.