Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofery i sekcje basowe w nagłośnieniu najwyższej klasy.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Dla basu te przesunięcia napędów czy wylotów nie mają aż tak wielkiego znaczenia, skoro fale basowe są znacznie dłuższe.

Smog klasy D - jeżeli robimy przełączanie tranzystorów mocy z częstotliwościami rzędu 400kHz albo i większymi (żeby dostać odpowiednio niskie zniekształcenia zakresu słyszalnego), ze ścieżek PCB zaczynają robić się anteny nadawcze. Oczywiście można dać na wyjściu wygładzający filtr LC na cewce ze specjalnym rdzeniem, ale to tylko zmniejsza ilość zakłóceń do poziomu wymaganego przez normy.

Smog od układów cyfrowych typu DSP czy DAC jest dużo mniejszy, bo to urządzenia małej mocy.

Marslo niekiedy lepsze jest wrogiem dobrego.

To prawda, ale ja sie nie poddaje i wierze, ze rozwiaze ten problem.

Mezzo z modulami AB w trakcie odsluchu we firmie AG graly wyrazniej lepiej od moich Omeg, stad decyzja o wymianie.

Niestety, moduly XD wprowadzono w sierpniu ubr i zaprzestano produkcji starej serii. Wprowadzono tez duzo ulepszen sekcji srednio i wysokotnowje, do ktorych nie mam zastrzezen. Opinie o nowych Mezzo XD po prezentacji na Rocky Mountain byly entuzjastyczne , jest watek o tym na Audioshark. Ja niestety nie mialem jak tego sprawdzic i zalozylem w ciemno ze bedzie dobrze.

Mam europejskie ucho, nie amerykanskie . Teraz musze dojsc " co autor mial na mysli " w koncu tez Europejczyk:)

Konto w trakcie usuwania

To prawda, ale ja sie nie poddaje i wierze, ze rozwiaze ten problem.

A z jakiego powodu jako fan tub ominąłeś tak cenioną na rynku firmę Acapella?

W Niemczech wielu moich znajomych twierdzi ,że Acapella to są jedne z najlepszych tub na rynku.

Jarek , jestem o nich dobrego zdania, w kilku miejscach pisalem ,ze to moga byc moje docelowe glosniki.

W Monachium 2014 z elektrnika Einsteina i firmowym gramiakim Laudatio z drewnianym ramieniem to byl moj dzwiek wystawy. Zamieszczalem niedawno zdejcia tego zestwu, musialo Ci umknac.

Wybor Duo Mezzo byl podyktowany odsluchem we firmie i checia zakupu lepszych glosnikow bez zmiany reszty toru.

Wybor Acapelli - byc moze w przyszlosci - spowoduje wymiane wielu elementow, a na pewno wzmacniaczy.

Konto w trakcie usuwania

Jarek , jestem o nich dobrego zdania, w kilku miejscach pisalem ,ze to moga byc moje docelowe glosniki.

W Monachium 2014 z elektrnika Einsteina i firmowym gramiakim Laudatio z drewnianym ramieniem to byl moj dzwiek wystawy. Zamieszczalem niedawno zdejcia tego zestwu, musialo Ci umknac.

Wybor Duo Mezzo byl podyktowany odsluchem we firmie i checia zakupu lepszych glosnikow bez zmiany reszty toru.

Wybor Acapelli - byc moze w przyszlosci - spowoduje wymiane wielu elementow, a na pewno wzmacniaczy.

Powiem szczerze ,że dawno temu sam się nad Acapellą zastanawiałem ale u mnie metraż jest za mały na takie głośniki ;)

To jest zupełnie inna sytuacja, skoro moduły basowe są częścią kolumn stereo. Wtedy nie ma problemu z rzeczywistym promieniowaniem powyżej THX-owych 80Hz.

Radiacja to tylko jeden ze sposobów przenoszenia zakłóceń i mocno maleje z odległością.

Ale dalej istnieją połączenia kablowe między układami i urządzeniemi. A ponieważ ten "smog" ma bardzo szeroki zakres wysokoczęstotliwościowy zawsze sporo wstrzeli się w rezonanse wynikające z pojemności i i indukcyjności pasozytniczych w reszcie układu.

Pisze mi wlasnie Radek z Eteru, ze bardzo duzy wply na brzmienie basu ( jego barwe) ma wysokosc odciecia, zaleca poprobowac w przedziale 100-240 Hz i zobaczyc jakie wrazenia. Dolny filtr to 20 Hz aby nie przeciazyc modulow przy graniu z gramiaka.

Konto w trakcie usuwania

Radiacja to tylko jeden ze sposobów przenoszenia zakłóceń i mocno maleje z odległością.

Ale dalej istnieją połączenia kablowe między układami i urządzeniemi. A ponieważ ten "smog" ma bardzo szeroki zakres wysokoczęstotliwościowy zawsze sporo wstrzeli się w rezonanse wynikające z pojemności i i indukcyjności pasozytniczych w reszcie układu.

Wszystko się zgadza, jednak punktem wyjścia były zjawiska specyficzne dla układu 2.1 i mogące powodować dodatkowe pogorszenie stereofonii przez subwoofer.

Owszem, tylko, że układ 2.1 to tez nie są zupełnie oddzielnie funkcjonujące urządzenia - są połączone ze sobą okablowaniem, które jest b. dobrym transportem dla śmieci, na dodatek pracującym jako antena.

Można sie oczywiście spierać o istotność wpływu w konkretnym przypadku ale trzeba być świadomym, że pewne zjawiska istnieją i do końca ich bagatelizować też nie można.

Jedno jest pewne, im mniej żródeł syfu (smogu) w całym zestawie tym bezpieczniej.

To są bardzo dobre argumenty przeciwko 2.1, albo na rzecz jak największej staranności w budowie takiego systemu, funkcjonujące równolegle do prostych prawideł elektroakustycznych.

A czy jak wyłączy się DSP, to są jeszcze jakieś zasadnicze argumenty przeciwko?

Zakładam, że staranność projektowaniu i wykonaniu jest obowiązującym standardem.

Dodam, że ten sub z mojego zdjęcia nie ma bas refleksu. Ma za to w środku 2 membrany.

Zakładam, że staranność projektowaniu i wykonaniu jest obowiązującym standardem

To znacznie prościej się mówi niż da się zrealizowac :) Nie ma idealnych konstrukcji i trzeba to, po prostu przyjąć

A czy jak wyłączy się DSP, to są jeszcze jakieś zasadnicze argumenty przeciwko?

Nie tak dawno słuchałem jakiegoś topowego zestawu Accuphase, w skład którego wchodził osobny DSP. Wystarczyło, ze był on włączony do sieci i podłaczony do reszty układu i mimo, że był ustawiony w tryb bypass, to system grał w odczuciu wszystkich wtedy słuchających gorzej niz po całkowitym jego wypięciu z systemu.

Z drugiej strony słuchaliśmy tez w klubie wzmacniacz Brystona, który miał zasilacz impulsowy i mimo tego grał dobrze. Czasem da się zrobić wystarczająco dobrze, szczególnie przez firmy z dużym zapleczem technicznym i wiedzą,

Z tym, ze ten wzmacniacz miał jedynie zasilacz impusowy, natomiast sama końcówka była analogowa.

Dodam, że ten sub z mojego zdjęcia nie ma bas refleksu. Ma za to w środku 2 membrany.

Trudno ocenić jak ten system jest zestrojony, i czy w związku z tym subwoofer "zniknie" czy nie. Producenci od dawna starają się ukrywać prawdziwe specyfikacje swoich produktów.

Ja tą szkołą dźwięku nigdy się specjalnie nie interesowałem, więc i nie będę pracowicie dochodził prawdy w tej dziedzinie.

Dokładnie taki zestaw jak na zdjęciu jest u mnie. Zapraszam - rozpoznasz sobie temat.

Znika - obłędnie i absolutnie. Zapewniam. Zwrotnica jest z gałkami, to chyba analogowa.

Kiedyś zapowiadałeś kolumny aktywne, które jak zakładam miały głównie zyskać na basie.

Z Twego wpisu wnioskuję, że pomysł poległ. Nie musi być osobny sub, może być dostatecznie dobra kolumna, ale warto zaproponować rozwiązanie oparte na aktywności najniższej części pasma. Część postuluje lepszość dwóch subwooferów nad jednym. Jeśli do tego będą "ukryte" w bryle kolumny, to tym chętniej przyjmą taką ofertę.

Ile razy słyszałem systemy WLM na Audio Show, miałem wrażenia bardzo negatywne i szybko stamtąd się oddalałem. Rozumiem że są fani, widziałem ileś osób siedzących na sali i słuchających z zachwytem. Degustibus non est disputandum. Dziękuję za zaproszenie, ale wiem już na 100% że to nie moja szkoła dźwięku.

Moje aktywne kolumny - pracuję nad tym, ale hobbystycznie, bez terminów i zobowiązań. Może kiedyś zrobię. Mam pomysły zarówno na 2.2 jak i 2.1.

Tez słyszałem na Audio Show WLM Franz z aktywnym sub-em,

fajne rozwiązanie ze zgraniem niskotonowych sekcji,

lecz przesadzili z dostrojeniem w pokoju odsłuchowym,

nie dało się posłuchać tego, jak nie najważniejszego pasma średniego, inne pokoje postawiły na wokale i muzykalność,

w pokoju WLM bas był wszędzie, z przodu, z tylu i najbardziej słyszalny przed słuchaczem w centrum pomieszczenia a na tej wysokości powinny znajdować się średnie tony z szeroką odseparowaną sceną,

sekcja basowa powinna grac od najbardziej oddalonego pola sceny płynąc w kierunku słuchacza,

w tym przypadku dominacja niskich tonów "zniszczyła resztę pasma" zabijając rozdzielczość,

zobaczymy na tegorocznej wystawie.

A tak wyglada owoc mojej dzisiejszej pracy z oprogromowaniem i ustawieniami sekcji basowej , dumny jestem , bo zaczyna mi grac tak jak chcialem ,na pewno mozna jeszcze lepiej :

Konto w trakcie usuwania

@Gerard, nie słyszałeś modelu Frantz, bo go nie było w Polsce (kosztuje grubo ponad 300 000 zł). Jeśli mówisz o ostatniej wystawie, to tam nie było subwoofera. A jeśli to było któreś AS w przeszłości, to nie widomo którego modelu słuchałeś. Ilość basu zależy od zajętego w pomieszczeniu miejsca. Być może trzeba było przesunąć się o kilka kroków w tę lub tamtą stronę.

w Monachium słuchałem

oto dowód ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1644w5ujl91m2.jpg

166bfa5ksqj4c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK. Ale w nich moduł basowy jest w kolumnie. Chyba nie było tam dodatkowego subwoofera. Jestem zdania, że wydzielony subwoofer, dający się ustawić w dowolnym miejscu, jest lepszym rozwiązaniem. Nie zawsze miejsce najlepsze dla kolumny (szerokość bazy, odległość od tylnej ściany, itd.) jest najlepsze dla basu (impuls, potęga).

A masz może zdjęcia tylnego panelu kolumny Frantz? Nawet nie wiem, czy zwrotnica i wzmacniacze są w środku kolumny czy wszystko jest na zewnątrz. Z konfiguracji wzmacniacza na stoliku wnioskuję, ze Frantz jest koncepcją zintegrowaną w ramach samej kolumny. Dlatego żałuję, że zarzucono dawny pomysł proponowania zwrotnicy jako osobne urządzenie, które może współpracować z dowolnymi końcówkami mocy. Jak możesz jeszcze coś dodać, to z chęcią przeczytam.

Niestety nie mam więcej zdjęć, jak dobrze kojarzę to na tylnym panelu jest regulacja, (na 99%)

jak pisałem projekt wydaje się z potencjałem, oddzielna sekcja basowa,, stereo 2.2

pod kolumna jeden w środku dwa i na gorze jeden niskotonowe głośniki

miałem na myśli ze kogoś poniosło z ustawieniem basu i ciekaw jestem w tym roku, może pozwolą oglądającym na sterowanie

Dane techniczne

Die Acht 12 Zoll Bass Chassis werden intern mit 4 x 1000 Watt Class-D Verstärker die 8 x 8 Zoll Mittenton Chassis mit 2 x 1000 Watt und die 4 Hochton Shassis mit 2 x 300 Watt betrieben. Franz kann natürlich in allen Konfigurationen betrieben werden. Er bringt über 200 kg auf die Waage.

na ich stronie takie zdjęcie znalazłem

d628bca191-DSC08272%20klein.jpg

Napisałem z oddzielną sekcją basową i powinienem dodać

zintegrowaną w kolumnie

Jednym z minusów Subwoofer-ów " wydzielony" jest to ze gdzie go nie postawisz to bas będzie odbijal się od każdej ściany i zbiegał na środku pokoju

Może i się zbiega, ale skądinąd wiadomo, że najmocniejszy bas zawsze słychać przy ścianie, że nie wspomnę o narożnikach.

Prawdziwa wielogłośnikowa armata. Dzięki za dodatkowe informacje.

Może i się zbiega, ale skądinąd wiadomo, że najmocniejszy bas zawsze słychać przy ścianie, że nie wspomnę o narożnikach.

Prawdziwa wielogłośnikowa armata. Dzięki za dodatkowe informacje.

Najlepiej jak najpotrzebniejsze zejście tworzy się miedzy kolumnami, bije w kierunku słuchacza i się urywa,

jest wtedy krotko dobitnie i nie zagłusza reszty

gdy odbija się od ścian to zbiera po drodze wszystko, kumuluje na środku i jest różnie,

ale to tylko moje skromne amatorskie zdanie.

Dlatego napisałem ze w pokoju WLM przesadzili z basem, był wszędzie

powinna być pięknie odwzorowana scena z oddzielonym basem a był bas i trzeba było szukać muzyki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.