Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 10 tys.

robertp34

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich posiadam zestaw denon amplituner x4200w, blue ray dbt 3313ud oraz wzmacniacz pma 1520ae.pomieszczenie to 32m2 mało mebli, pokój prawie kształt kwadrat na ścianach płyta karton gips, dobrze wytłumiony. słucham głównie trance techno,chillout, muzyka filmowa,elektroniczna.narazie myślę o głośnikach stereo a później rozbuduje zestaw przynajmniej do 5.1. I dlatego też dobrze aby głośniki stereo były częścia jakiego 5.1 aby później to wszystko do siebie pasowało wizualnie i brzmieniowo. Kompletnie niewiem co wybrać. Jedyne co słuchałem to Canton i Dali

Bo najwięcej tego w sklepach-marketach. Proszę o jakieś ukierunkowanie później wezmę się za jazdę po poważnych sklepach i odsłuchy.

https://www.audiostereo.pl/topic/125227-jakie-kolumny-do-10-tys/
Gość numik

(Konto usunięte)

Nowe Klipsche mogą się sprawdzić, ale 10.000 to sporo, spokojnie znajdziesz tańsze kolumny dobre do kd i muzyki, koło 5.000-7.000 spokojnie. Tannoye xt6 lub 8 (f) są znakomite, mogą też podejść Ci Paradigmy, kop i energia

Albo od razu zintegrowany brzmieniowo i wzorniczo taki komplecik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i koniec poszukiwań [ jak zawsze - na razie ;-))) ]

Ale i tak zalecam odsłuch zanim co...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj,

przy tej klasie i budżecie na pewno namawiam na odsłuchy, gdyż jest dużo dobrych konstrukcji, każda jednak z nich oferuje inne brzmienie.

Na pewno warto rozważyć kolumny Dali serii Opticon np. Dali Opticon 8. To kolumny o bardzo otwartym, trochę efektownym brzmieniu z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma.

Trochę równiejsze, pełniejsze brzmienie uzyskasz z najnowszej linii brytyjskich kolumn Tannoy Revolution XT8 F. To moja rekomendacja do Twojego systemu.

Pewnym kompromisem brzmieniowym pomiędzy Dali a Tannoy będzie bardzo rockowy, idealnie sprawdzający się w mocniejszych gatunkach muzycznych Focal Aria. W Twoim przypadku idealnym rozwiązaniem będzie model Aria 936 lub Aria 948.

Na koniec chyba najbardziej audiofilska konstrukcja, chociaż oferująca niesamowitą dynamikę, szybkość, kontrolę Audiovector SR3 Super. To także najdroższa z wymienionych kolumn, jednak zapewniająca najwięcej pod względem spójności, muzykalności.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Poza wymienionymi modelami na miejscu będzie jeszcze kilka innych, równie ciekawych propozycji, które warto będzie odsłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

czy tannoy xt6f to następca dc6t? Mam od niedawna te drugie, a dokładnie wersję ulepszoną dc6t se, mam też tego samego wzmaka pma-1520ae, i nie powiem aby to razem źle grało :) Wzmak ma lekko wyeksponowane skraje, kolumny średnicę i wg mnie to gra równo, Dali z tego co wiem mają z kolei skraje nieco podbite i może się to nałożyć na te same cechy Denona.

Witaj,

Biorąc pod uwagę Twój budżet 10 000 zł rozumiem tyle masz na fronty. Możesz dostać na prawdę dobre kolumny.

Moje propozycje to Magnat Quantum 1009s, Sonus Faber Venere 2.5, Dynaudio Focus 260

Kolumny które spasują Ci do elektroniki Denona a przy stereo będziesz miał na prawdę bardzo wysoki poziom grania.

Do każdej z kolumn występuje także cały komplet tj, tyły i centralny ewentualnie subwoofer.

Jakie były Twoje wrażenia po odsłuchu Cantonów i Dali? Które to były modele?

W razie pytań lub wycen zapraszam

Do takiej muzyki i do kina to najlepiej kolumny z aktywną sekcją basową, czyli de facto z dwoma subwooferami na pokładzie

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-bp-8060st-bp8060st-kolumny-podlogowe-bipolarne-2szt

Kolumny są dedykowane do kina domowego w gotowych zestawach, których elementy można dokupić potem

http://sklep.rms.pl/bipolarny-zestaw-kina-domowego-definitive-technology-bp-8060st-system-bp8060st-2

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Z całym szacunkiem dla Was bo oglądam jak się rozwijacie i idzie Wam to dobrze :)

Ale Quantum 1009s i Dynaudio 260 do tych Definitive to chyba jednak ciekawsza propozycja.

9000 zł za tyły i cenralny?

I nie bardzo ogarniam to są pasywne kolumny z wbudowanym wzmacniaczem? Bo widze że tyły i tak muszą być zasilane przez amplituner.

Zmyślnie to amerykanie kombinują.

Jeśli chodzi o odsłuchy sami wiecie jak to ma się do marketów pan z pendriva puści jakiś kawałek i tyle.jakieś przepinanie kabli nie wchodzi w grę. tylko w jednym sklepie Pan pozwolił mi na użycie swojej płyty na różnych zestwach.właśnie dzięki temu z całej gamy kolumn które można było słuchać to właśnie canton ergo 695 dc i dali lektor 8 (cena dużo niż moge wydać) najbardziej mi odpowiadały mi chyba przez ten bas w muzyce elektonicznej.na pewno pozastaje tylko gdzieś wybrać sie na odsłuchy właśnie może na jakies dali opticon albo canton vento lub ewentualnie zestawy które koledzy na forum polecają

Z całym szacunkiem dla Was bo oglądam jak się rozwijacie i idzie Wam to dobrze :)

Ale Quantum 1009s i Dynaudio 260 do tych Definitive to chyba jednak ciekawsza propozycja.

9000 zł za tyły i cenralny?

I nie bardzo ogarniam to są pasywne kolumny z wbudowanym wzmacniaczem? Bo widze że tyły i tak muszą być zasilane przez amplituner.

Zmyślnie to amerykanie kombinują.

Szkoda, że nie byłeś na AudioShow 2014, gdzie zrobiliśmy na nich kino. W USA to największy producent kolumn do kina domowego klasy premium, większy od Klipscha. Kolumny półaktywne to żadna wielka nowość na rynku, sekcja wysokich i średnich jest pasywna i możesz wzmacniaczem kształtować jej brzmienie, zaś sekcja niskotonowa ma wbudowany wzmacniacz sprzęgnięty z głośnikiem i membranami pasywnymi.

Dzięki temu masz kolumnę grającą od 20 - kilku herców, realnie. Tak samo kolumna centralna.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

• 4 tygodnie później...

Witam ponownie jestem po pierwszych odsłuchach i mam dylemat co wybrać z tej grupy.

dali opticon 8

canton vento 896

kef r900

focal aria 948

każde z tych kolumn ma coś w sobie jedne wychodziły lepiej przy techno drugie przy chilout.problemem jest chyba to że słucham w zasadzie wszystkich gatunków i ciężko mi ustalić jakiś kompromis np. podoba mi się góra która prezentują dali i focale ale jakoś bas chyba bardziej mi pasuje przy kefach i cantonach przy szybszych kawałkach.

Może fajne używki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Harpia Fresco + środek i tyły pasujące wizualnie

harpia??? po tych przebojach z producentem??!? szok, ze w ogole ktos jeszcze o nich wspomina.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Część. Od sluchsles kolumny i masz dalej dylemat :) hmm z jednej strony to dobry znak z drugiej nie to znaczy żadne nie przekonują cię w 100 procentach. Czy wszystkich sluchsles na takiej samej elektronice? Sprawdź proszę jeszcze tannoy precisionach 6.2 oraz magnat quantum 1009s myślę że mogą sprostać twoim oczekiwaniom. W razie pytań lub wycen zapraszam

• 2 tygodnie później...

Proponowany wyżej zestaw z frontami Klipsch rf 82 będzie moim zdaniem dobrym wyborem. Sam mam Klipsche w domu i grają wybornie. Jeśli bardziej muzycznie grające, to coś od TANNOY :

XT6 lub XT8.

Mnie zwaliły z nóg. W porównaniu do DC6T(SE) mają dużo większego "kopa" i szerszą scenę. Daj znać co kupiłeś.

Odpisuje z tak dużym opóźnieniem ponieważ z racji zawodu niema mnie nieraz długo w kraju. Właśnie problem w tym że nie wszystkie były odsłuchiwane na tej same elektronice.

dali i focal to był arcam. Canton i kef denon.nieukrywam że bardziej przemawia do mnie granie focal aria 948 i dali opticon 8 tylko czy denon pma1520ae to wystarczający wzmacniacz do tych kolumn.Ciężko też aby w każdym sklepie były wszystkie kolumny dostępne i sprawdzić na jednym wzmacniaczu jak to gra.dochodzą jeszcze propozycje kolegów z formu typu magnat,sonus,tannoy i już całkiem robi sie mętlik w głowie czemuż to nie sprwadzic waszych typów, a może akurat...

Jak zakup nie ciśnie cię, nagły dopływ gotówki, żoną się zgodziła ale tylko na chwilę to słuchaj ile wlezie. Pamiętaj w domu Ty będziesz słuchał tego sprzętu nie my. Myślę że w tej cenie na prawdę powinieneś poczuć tak to te kolumny które mi się podobają i nie ważne jest zdanie innych. To są wtedy te które powinieneś mieć.

Typów kilka ciekawych jest

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.