Skocz do zawartości
IGNORED

CD vs DAC vs Streamer - jakość dźwięku

Undziak

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

A jak jest z jakością wejść cyfrowych w urządzeniach CD z DACiem? Czy takie CD po wejściu cyfrowym zagra na podobnym poziomie, jak DAC z podobnej półki cenowej?

A jak wypadają DACi, przy produktach tego samego producenta? Jak się ma przykładowo granie po USB Metronome CD8s w porównaniu do DACa Metronome C8+, CD Ayon 3sx w porównaniu do DAC Ayon Stealth, CD Esoteric K-07X w porównaniu do DAC D-07, czy CD Luxman D-06u w porównaniu z DA-06?

Zamówiłem przedwzmacniacz z DAC-iem mam nadzieje ze do przyszłej soboty dotrze bo mam w planach razem z dwoma kolegami z forum pojechać odebrać i przy okazji zrobić parę porównać, streamerów z CD,, widziałem ze maja na stanie Ayon-a którego będę chciał z McIntohs-em porównać, co się uda to porównamy, na pewno opisze-my wyniki na forum

Jeśli ten zbiór info będzie różny - to czy oznacza to, że któreś z urządzeń odczytująco/transportujących gubi albo nie odczytuje informacji z pliku - no bo chyba nie zmienia tych zero/jedynek aby "doładować basu".. tego właśnie nie rozumiem - jakie różnice moga albo powinnny się pojawić na wejściu DAC w zależności od żródła informacji cyfrowej... czy transporty CD mają jakąś tolerancję - np. mogą "gubić" informacje albo w razie problemów z odczytem "odpuszczać sobie" i czytac dalej? czy cos podobnego może mieć miejsce z odczytem zawartości pliku na dysku twardym? czy też z technologicznego punktu widzenia odczyt musi być bit-perfect tu i tu?

Dokładnie nie odpowiem ale już mi to tłumaczono na czym polega różnica. Nie chodzi o sam plik, bo pliki same w sobie nie ustępują zapisowi na CD, baa nawet potrafią być lepsze np. 24bit. Problem jest uzależniony od sposobu przesyłu sygnału, który jest taktowany przez zegar w nadajniku (transporcie) i odbiorniku (DACu). Dokładniej chodzi o zgranie czasowe zegarów. Może ktoś więcej na ten temat będzie w stanie napisać.

.musi mieć dobry nie skomplikowany soft...I tak jak napisałeś RJ45...

Z RJ45 chodzi o protokół I2S? Czym się to różni od spdif?

Mam w DACu wejście RJ45 (I2S) i szukam transportu do niego. Nie wiem natomiast, czy uda się z plików osiągnąć jakość jak z CD dla tego nie wiem, czy szukam transportu do plików, czy cd .

Mam w DACu wejście RJ45 (I2S) i szukam transportu do nieg

...ze strumienia danych wyodrębniono dane zegara.

cd-transport,wątpię-Accuphase miało kiedyś taki.

digital drive-tak.potrzebna jest jeszcze zgodność pinów

Hej Gerard,

jestem ciekaw jaka wypadnie ten Twój preamp w roli DACa.

Zakładając ten wątek chciałem pozyskać ogólne spostrzeżenia odnośnie źródeł. W moim odczuciu łatwiej jest kupić dobrze brzmiący CD ale DAC lub Streamer kuszą funkcjonalnością.

Mam też w planach sprawdzić DACi z DSP. Słuchałem Audioneta na ostatnich targach w Monachium i było słychać brak negatywnego wpływu pomieszczenia. Pytanie jak z resztą pasma? Ile taki DSP wnosi poprawy a ile szkodzi?

Triode,

od roku mam prosty DSP na komputerze. O ile na basie jest poprawa (lepsza kontrola, nie buczy itp) to po odłączeniu tej "korekcji" dźwięk (poza basem) zyskuje jednak na jakości. Ale przyznaję, że u mnie jest zrobione nieprofesjonalnie. Ale tak czy inaczej mam wątpliwości odnośnie wpływu DSP na jakość dźwięku.

Pisałem, że nieprofesjonalnie - czyli na ucho;)

Ale, generowałem po prostu różne częstotliwości, notowałem te krytyczne i na ucho korygowałem. I w zakresie basu nastąpiła poprawa.

Ale w moim odczuciu inne aspekty jak oderwanie dźwięku, scena, szerokość, głębia, namacalność - mimo, że w moim systemie bez rewelacji - to jednak uległa pogorszeniu.

To tylko moje odczucia....

Także ja teraz odsłuchuję różne daki i podłączone do nich różne źródła oraz streamery. od daka za 125 zł do 20 tys zł. I po tych odsłuchach mogę określić kilka prawidłowości:

-płyta CD będzie zawsze lepsza niż zgrana pod warunkiem porównywalności toru czyli np. CD z DAC ( Solution DP 540 w teście HFM),

-zarówno transport CD jak i plików musi być bardzo dobry. Tanie odtwarzacze CD czy bluray i drogi DAC to jednak nie jest droga do hiendu. Podobnie takie transporty plików, chociaż tu mogłoby się wydawać jeszcze bardziej, że cyfra to cyfra i dopiero od DACa zależy jakość dźwięku. Dzisiaj słuchałem tych samych utworów z plików z odtwarzacza przenośnego iBasso DX90, który przez wyjście coax był podłączony do wzmacniacza McIntosh MA7900 i z płyty CD z odtwarzacza Exposure także przez wyjście coax. Róznica była wielka na korzyść CD.

-Nie znam dobrego streamera, który zasługiwałby na miano hi-endu. Wg mnie nie jest to Hegel HD30 a wg innych także CA 851N. Być może takie streamery zaczynają się od 30 tys. zł a to już przesada i przegięcie. Nie wiem też dlaczego nie wychodzi dobry dźwięk z np. pendrive podłączonego do streamera. Może to wina specyfikacji streamerów i trochę jeszcze trzeba poczekać. Chcę jednak posłuchać sobie kilku streamerów i zobaczyć. Może także dedykowany do audio i video specjalizowany komputer typu Popcorn VTEN. Ma dźwięk na HDMI, ma wyjścia cyfrowe optyczne i coax, obsługuje DSD, można podłączyć NAS jak i dysk twardy na USB i sterować smartfonem

w zasadzie mój UDS-3 należy do nieco innej kategorii urządzeń-jest to streamer,dac,biblioteka muzyczna .

funkcjonalnie tak jak na foto:

komfort obsługi jest nieporównywalny,natomiast płyta cd oferuje jednak nieco więcej.

Hej Gerard,

jestem ciekaw jaka wypadnie ten Twój preamp w roli DACa.

Zakładając ten wątek chciałem pozyskać ogólne spostrzeżenia odnośnie źródeł. W moim odczuciu łatwiej jest kupić dobrze brzmiący CD ale DAC lub Streamer kuszą funkcjonalnością.

Mam też w planach sprawdzić DACi z DSP. Słuchałem Audioneta na ostatnich targach w Monachium i było słychać brak negatywnego wpływu pomieszczenia. Pytanie jak z resztą pasma? Ile taki DSP wnosi poprawy a ile szkodzi?

Tez jestem ciekaw, masz dobre płyty i ich kopie, naszykuj je prosze a ja postaram się zorganizować resztę na sobotę ;-)

-płyta CD będzie zawsze lepsza niż zgrana pod warunkiem porównywalności toru czyli np. CD z DAC

Mylisz się kolego.

-zarówno transport CD jak i plików musi być bardzo dobry

Masz rację .

potrzebna jest jeszcze zgodność pinów

Spotkałem DAC posiadający wejście I2S na RJ45, gdzie była możliwość definiowania pinów. Jeśli nie ma takiej opcji, to dostosowanie takiego kabelka nie powinno być problemem.

Zamówiłem przedwzmacniacz z DAC-iem mam nadzieje ze do przyszłej soboty dotrze bo mam w planach razem z dwoma kolegami z forum pojechać odebrać i przy okazji zrobić parę porównać, streamerów z CD,, widziałem ze maja na stanie Ayon-a którego będę chciał z McIntohs-em porównać, co się uda to porównamy, na pewno opisze-my wyniki na forum

Jak będziesz sprawdzał Ayona CD w wejściami cyfrowymi, to przy okazji sprawdź na ile to dobrze się sprawuje.

z i2s na rj45.

złącze może być jako port serwisowy,ethernet etc.

a pomijająć już jaka byłaby jakość dźwięku, to taki transport by działał połączony z DACem przez RJ45?

Czy równolegle trzeba podłączyć też DACa z tym transportem przez BNC ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BNC to złącze zewnętrznego zegara(master).nie musi być podłączony.

jeżeli na rj45 jest sygnał i2s i MCLK to będzie możliwe taktowanie jednym zegarem.

BNC to złącze zewnętrznego zegara(master).nie musi być podłączony.

jeżeli na rj45 jest sygnał i2s i MCLK to będzie możliwe taktowanie jednym zegarem.

Dzięki za odpowiedzi Triode.

Jak będziesz sprawdzał Ayona CD w wejściami cyfrowymi, to przy okazji sprawdź na ile to dobrze się sprawuje.

Oczywiście jak do tego czasu sprzęt będzie dostępny Twoja prośba jest dla mnie rozkazem ;-)

Gość

(Konto usunięte)

Mi chodziło o...Interfejs sieciowy na złączu RJ45 – Działa jak renderer UPnPTM w trybie asynchronicznym, przesyłając pliki cyfrowe z serwera NAS lub komputera osobistego, przy wykorzystaniu standardowej sieci Ethernet...

Pozdrawiam :-)

Dzisiaj z kolega Undziak mieliśmy okazje porównać

(CD Player) Ayon Audio CD-3sx - gęste, troszkę cieplejsze granie,

(CD Player) McIntosh MCD550 AC - naopowiadali mi ze CD-playery od McIntosh są kiepskie i nie warte ceny, przydałoby się żeby były tańsze ale ze kiepskie to nieprawda,

neutralność, przejrzyste brzmienie, nie zaokrągla i ociepla na dole jak Ayon, dlatego z troszkę niższym zejściem basu

(Streamer) Naim Audio SuperUniti -, zaskoczyła nas równowagą na całym pasmie, uniwersalność tego brzemienia pasuje do każdego sprzętu

wszystkie trzy sprzęty pokazały muzykalność, średnie i wysokie pasmo prawie nie do odróżnienia, wszystkie zasługują na dobra ocenę,

chcąc trochę ocieplić i nie rozwalić kontroli basu wybrałbym Ayon-a

pozostać przy swojej barwie i troszeczkę więcej pociągnąć zejście basu, dociążyć to McIntosh

streamer nie ubarwia nie dociąża, jest muzykalny i rozdzielczy

Moze kolega Undziak ma inne odczucia i spostrzeżenia

Andrzeju wiem ze żeśmy rozmawiali ale jak masz chwile i ochotę to napisz na spokojnie, może coś dodasz o czym zapomnialem

Gerard,

po dzisiejszych odsłuchach nieco się uspokoiłem w kwestii możliwości brzmieniowych streamerów. Można wycisnąć dobry dźwięk i mieć funkcjonalność. Oczywiście nie było to porównanie topowych modeli a tych jeszcze dostępnych cenowo.

Brzmieniowo najbardziej odpowiadał mi chyba McIntosch, gdyż oferował najbardziej wyrównany dźwięk. Ayon cieplejszy i nieco okrąglejszy dźwięk. Naim - chyba wyższy bas był lekko podbity ale charakter neutralny. Odniosłem wrażenie, że CD oferowały jakby lepszą przestrzeń. Wszystko na granicy percepcji.

Niestety te odsłuchy były trochę zbyt szybkie w nieznanym dla mnie pomieszczeniu i sprzęcie.

Jedno jest teraz pewne: w tym budżecie jakim operowaliśmy, można coś znaleźć dla siebie i jakikolwiek wybór nie będzie nieszczęśliwym wyborem. Trzeba tylko według gustu i charakteru pozostałych elementów poukładać puzzle aby było dobrze (nie zbyt słodko, nie zbyt chłodno itp).

Co do Ayona, - sprawdzaliście granie z CD, w porównaniu do grania z jego wejść cyfrowych?

Niestety, przez to ze żeśmy się o godzinę spóźnili nie mieliśmy za dużo czasu żeby wszystko ogarnąć.

Niestety, przez to ze żeśmy się o godzinę spóźnili nie mieliśmy za dużo czasu żeby wszystko ogarnąć.

No cóż, szkoda. Ciekaw byłem porównania grania z CD i jako DAC, z tego samego urządzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.