Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tani laptop?

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym YouTube prowadzą dziwną grę ten sam materiał na wcześniejszych wersjach flasha potrafił chodzić na prockach 2 rdzeniowych, dziś na takim dual core ciężko z materiałem 1080p, jeszcze jest ratunek w GPU, ale najnowsze wersje flash obsługują akcelerację w nowych maszynach, starsze są olane i nie zawsze flash chce współpracować z takim gpu, dlatego i5 lub amd 4 rdzeniowy to minimum jeśli nie chcesz takich niespodzianek w materiałach HD

W przypadku kupowania z allegro na aukcjach wieloprzedmiotowych i z lombardów słowo "nowy" i "gwarancja", należy traktować wyłącznie jako zabieg literacki.

Co do ilości RAM słyszałem opinie ze na 2gb Win8 nie za bardzo chciał działać. Ale jak wiadomo co człowiek to opinia. I faktycznie teraz już standardem jest 4gb

Podobny laptop Asusa tylko model nowszy na tym celeronie N2840 już podałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dobrze byłoby jednak poznać opinie użytkownika do czego się on nadaje, żeby nie trafić na taki co się będzie ciął podczas normalnej pracy lub nie udźwignie samego OS-a

Minimum i3 w Lenovo G70 to wydatek prawie dwa razy wiekszy. Bez OSa można taki laptop kupić do 2000 i bedzie miał nawet wiekszy ekran.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ignorowani: jaro_747; ayran

Co znaczy - "szybszy"?

Pytam, bo kiedyś (daaawno temu) - zamontowano mi, za moją zgodą i piniondzorami - 'ultraszybki Internet', światłowodowy.

Pół klatki schodowej (nie mojej) zryli, podłączyli siurka i - poszli.

Nie działało ani mgnienia oka szybciej, niż dawniej działało. A i wtedy - wszystko było (i jest) - migiem.

Toteż - pytam:

Co znaczy 'szybciej'?

Działanie internetu uzależnione jest też od przepustowości karty sieciowej. Jak chesz mieć szybko to łączysz kabelkiem a w laptopie masz kartę gigabitową.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Są dwa kluczowe parametry decydujące o szybkości neta, 1 to oczywiście prędkość transmisji, na którą łapią operatorzy i faktycznie większy speed = szybciej pobrany duży plik, ale czy zawsze większa przepustowość daje przyspieszenie ładowania stron? Niestety nie i tu musimy przywołać drugi ważny parametr łącza jak odpowiedź na ping. Paradoksalnie łącze przykładowo 2Mb/s o dobrej odpowiedzi 20 -30ms może załadować stronę szybciej niż taki mobilny net o przepustowości 20Mb/s z gorszym pingiem, strony internetowe to mnóstwo małych plików i odpowiedź na ping jest bardziej decydująca niż sama przepustowość łącza.

Za 1300zł są 15 calowe HPki w marketach na 4 rdzeniowych najnowszych Celeronach czy Pentiumach.

Trwałość tego pewnie taka jak większości nowych rzeczy, ale moim zdaniem warto.

Teoretycznie tak, ale dobrze by bylo żeby chociaż 2,3 lata w miarę sprawnie chodzil. Bo wszystko tak do przodu idzie ze może się okazac ze za rok zwykly YouTube nie pojdzie na full screen. Tak teraz mam w blaszaku i to od 3lat chyba.

No tak, ale bez przesady, że przez rok aż tak wszystko do przodu pójdzie.

A nawet jak pójdzie, to ceny dzisiejszych lapków odpowiednio spadną i za tą różnicę w cenie kupisz sobie nowy.

Oczywiście zrobisz jak uważasz. Moim zdaniem nie ma co przepłacać i martwić się na zapas, bo nie wiadomo co będzie.

Komputery tanieją w oczach i dzisiaj za 1.000zł można kupić nowego laptopa o lepszych parametrach i osiągach

niż laptopy kosztujące 3.000-4.000zł jeszcze kilka lat temu, a co będzie za rok, to się będziesz martwił za rok.

Dobrze byłoby jednak poznać opinie użytkownika do czego się on nadaje, żeby nie trafić na taki co się będzie ciął podczas normalnej pracy lub nie udźwignie samego OS-a

Udźwignie, udźwignie.

Sam takiego kupiłem i zaraz rok minie jak chodzi bez zająknięcia.

Programy muzyczne jakie chcesz - zero problemów.

Programy graficzne typu corel czy photoshop - zero problemów.

Oglądanie filmów jakie chcesz - zero problemów.

Słuchanie muzyki czy internet - no bez jaj.

Po uruchomieniu system się ładuje w ciągu 10 sekund i wszystko działa od jednego pyknięcia.

Czego chcieć więcej, zwłaszcza za taką kasę.

Jedyne co można mu zarzucić, to trochę tandetne wykonanie, bo z czegoś ta taniość musi wynikać,

ale też nie ma co się czepiać przesadnie i oczekiwać w tej cenie klawiatury wypełnionej masą perłową i wysadzanej brylantami.

P.S.

Obecne problemy z filmami na YT nie muszą wcale wynikać ze słabej wydajności komputera,

tylko na przykład z czterech giga śmiecia na dysku zgromadzonego przez lata,

który obciąża Ci system i nawet o tym nie wiesz. Wystarczy, że na godzinę dopuścisz dzieciaki do kompa,

a nigdy nie będzie działał tak jak wcześniej i już nic z tym nie zrobisz. Niestety coś o tym wiem :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Piszesz o N2840 z 4GB RAM i windowsem 8.1 ?

A to miło. Niemal rok temu chciałem kupić biedronkowego Pacard Bella z takim procesorem ale się wstrzymałem po różnych opiniach i niejednoznacznych recenzjach w prasie. A własnie o obsługe programów graficznych typu GIMP/Photoshop/Corel też mi chodziło.

Sprawdzianowym sobie dziś jak działają filmy na moim 2 rdzeniowym c2d.

4k zacina , hd do 1440 chodzi bardzo płynnie.

Moja grafika jest bardzo słaba, najtańsza pod pci-e.

Piszesz o N2840 z 4GB RAM i windowsem 8.1 ?

A to miło. Niemal rok temu chciałem kupić biedronkowego Pacard Bella z takim procesorem ale się wstrzymałem po różnych opiniach i niejednoznacznych recenzjach w prasie.

Tak, dokładnie o takim piszę. X533M N2840 4GB Win8.1

Nawet dźwięk jest całkiem niezły i to pomimo tego, że sygnał audio idzie u mnie na wzmacniacz przez telewizor po HDMI.

Jedno co mnie drażni, to brak możliwości wygaszenia ekranu laptopa podczas oglądania na TV

ale nie wiem czy to przypadkiem nie ja jestem taką łajzą, która nie umie sobie tego wyłączyć.

Póki co przykrywam ekran koszulką i jest luz :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Kup jakieś lenovo chyba najlepszy stosunek jakości do ceny mój już dzieciaki zrzuciły kilka razy i trzyma bez problemu.

Ja za umiarkowane pieniądze mam 4 rdzenie z turbo dysk ssd zwykły hdd 1 Tb 12 GB ramu dodatkowa nvidia i bluray i całość wyszła około 2700 .

Więc jak widać cena na jakość się bardzo przekłada

Napisano dziś, 11:51

Sprawdzianowym sobie dziś jak działają filmy na moim 2 rdzeniowym c2d.

4k zacina , hd do 1440 chodzi bardzo płynnie.

Moja grafika jest bardzo słaba, najtańsza pod pci-e.

Jeśli przy oglądaniu filmów HD procek pracuje 80 -100% to grafa nie jest używania do renderowania, kiedy GPU jest zaprzęgnięte do pracy wydajność CPU w odtwarzaniu filmów ma marginalne znaczenie, ale kiedy współpraca flash i GPU się kończy przez np. następną aktualizację flasha, a my mamy słaby proc, który przejmie to zadanie będziemy podziwiali pokaz slajdów :)

Laptop to niestety zło względem desktopa...

Przeciętnie, desktop na Windowsie, z zainstalowanych pełnym niezbędnym osprzętem i oprogramowaniem domowym, to około 40-45 procesów i usług, zajmujących swoimi obliczeniami procesor, pamięć, dysk.

Byle laptop ma tych procesów i usług bliżej 90-100. Czy to Lenovo czy Dell czy HP, połowa to nikomu nie potrzebne pierdoły, zwalniające cały sprzęt od pierwszego uruchomienia, po kilku latach to bedzie masakra

Procesy możnma wyłączyć. Tak samo chyba w laptopie.

U mnie startuje 35 programów a po starcie pozostaje uruchomione stale 29 procesów w tym programy pocztowy, przegladarka, łaczność wi-fi i połacenia sieciowe i program do czyszczenia.

Problem laptopów to preinstalowany system zawalony przez producenta na dzień dobry pierdołami, ja osobiście na swoim lapie podziękowałem i zainstalowałem "świeży" system od podstaw polecam :)

Ponad rok temu kupiłem teściowej laptopa. Miał być tylko do onetu i skype.

Wziąłem wiec taniego HP. Była promocja z 1200 na 999zł chyba. Gośc w media expert koniecznie chciał opchać taki za min 2tyski albo lepiej. I o ile na dzien dobry latał jak przecinak to dzis jak go odpale to troche się zamula net. Ale nie wiem czy to nie wina łącza. Nie skupiałem sie nawet na tym. Niech się wkur... :DD

?👈

to może inaczej... kiedyś była moc a nie było zapotrzebowania bo rynek przez brak rozwoju gier stał w miejscu. Więc cofnięto się i postawiano na gadżety, mobilne buble które już w dniu projektowania były zaledwie wystarczające do podstawowych zadań. teraz znowu rzuca się coś mocniejszego tylko że za większe pieniądze.

kiedyś za Sony, czy Della było trzeba położyć naprawdę grubą kasę a dzisiaj możemy to kupić w cenie HP + 100zł. o czymś to świadczy...

Według mnie minimum

- SSD (są już tanie, możesz sam potem wymienić)

- 8gb ramu

- Mocna i najnowsza I3

- gpu.. ati / nvidia w tym segmencie i tak są gówno warte, podnoszą cenę, jedzą prąd i się grzeją.

Optymalnie kup sobie Della, Lenovo lub Asusa z:

- 4 lub 8 gb ram

- kartą intela

- i3 lub i5

- usb 3.0

Później dysk ssd i masz kompa na kilka lat.

Jesli do netu to ja bym postawil na tym Linuxa np. Mint czy Ubuntu. Windows 10 tez mozna oficjalnie sciagnac z strony Microsoftu, masz tam pelne ISO. ;)

Niestety, ale wszystkie te lapki maja matryce TN i do przegladania zdjec/filmow to sie to srednio nadaje. Natomiast sam internet czy YT, powinno wystarczyc.

Mi na Yosemite wszystko smiga bez problemu. Apple robi jedne z lepszych i najlepiej skalibrownaych ekranow na rynku. Plus, jednak dba o aktualizacje i wsparcie produktu, nawet tego ktory ma juz kilka lat na karku.

Windows 7 - wystarczy 2GB ramu. Windows 8/10 - 4GB ramu to minimum by to chodzilo plynnie. Linux - 2GB ramu do komfortowej obslugi.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tak, ale mozna tez zapolowac na odnowionego przez producenta z troche lepszym ekranem, z 12 gwarancja. Specyfikacja w tej cenie bedzie podobna. Wazne by bylo 4GB ramu i jakis i3. Ekran zas jest najwazniejszy, oraz komfort z pisania, uzywania trackpada. Na to warto zwrocic uwage.

Tu roznica w jakosci obrazu miedzy matryca TN a IPS. Tak na szybko zrobilem to (lapek ktory mamy, tak jak mowilem do netu/YT/pracy na plikach nadaje sie w zupelnosci..teraz ma Windows'a 10), te proponowane lapki zagwarantuja Ci taka jakosc obrazu. ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Najlepiej kupić bez systemu i postawić na nim czystą10 jak ma być Windows lub nawet jg

Kupując osobno przepłacasz, lepiej kupić komplet, ściągnąć z sieci iso i zainstalować nowy system na swoim ori kluczu.

Windows 7 - wystarczy 2GB ramu. Windows 8/10 - 4GB ramu to minimum by to chodzilo plynnie. Linux - 2GB ramu do komfortowej obslugi.

nie starczy, 2 GB ramu było dobre w czasach xp, który po prostu więcej nie umiał zaadresować.

Win 7 potrafi zjeść niewiele więcej od xp bez optymalizacji mimo posiadania znacznie większej ilości usług, jeśli ma więcej do dyspozycji to zje więcej oszczędzając w ten sposób I/O dysku.

Dobra to wstępnie myslę że może ten da radę. i5 .

Ukryta Zawartość

Tutaj trochę droższy, ale ma az 8gb RAMu, ale procek juz i3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.