Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie bateryjne

TomekMad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiele osób by polepszyć zasilanie stosuje baterie/akumulatory (chodzi mi o urządzenia małej mocy np preampy, dac itp.). W sieci znalazłem jednak trochę informacji, iż baterie/akumulatory w zależności od budowy mogą też generować nawet dość duże szumy. W związku z tym mam pytanie do osób stosujących takie zasilanie o rozwiązania układowe. Może jakieś linki do rozwiązań DIY w sieci.

https://www.audiostereo.pl/topic/125313-zasilanie-bateryjne/
Gość vittorio

(Konto usunięte)

Nie ma mniej szumiącego źródła zasilania niż bateria akumulatorów, jeśli zaś masz w dalszym ciągu co do tego jakieś wątpliwości zapoznaj się z zawartością załączonego pdf'a.

1133.pdf

Miałem kiedyś przedwzmacniacz RIAA zasilany bateryjnie, teraz mam inny, z zasilaniem sieciowym.

Takie zasilanie się sprawdza, ale tylko tam, gdzie występuje niski pobór prądu i obróbka bardzo wymagającego sygnału- jak w w.wym. przypadku.

Dzięki za informacje, to jeszcze powiedzcie, jakie układy stosowaliście między baterią a elektroniką (pomijam układy ładowania). Jakieś dodatkowe stopie filtrujące, stabilizujące itp.

Zasilanie bateryjne to przede wszystkim uniknięcie wielu problemów "ścieżek zasilania", tych związanymi z rozpływem prądów "własnych" jak i tych związanych z przenikaniem prądów "błądzących" z zewnątrz...

Sprawdza się znakomicie w układach wzmacniaczy gramofonowych (szczególnie MC), magnetofonowych...

Ale i w DAC`ach może dać spektakularne efekty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.