Skocz do zawartości
IGNORED

My tutaj sobie gadu gadu a posprzątane już było....

amppG

Rekomendowane odpowiedzi

No kolego to dosc ryzykowne stwierdzenie: nie placisz abonamentu Radiowego? A telefon przeciez tez nie za darmo z sieci bo abonamencik trzeba placic... a tam juz wszystko dobrze wyliczone... Nie ma nic za darmo niestety... Jesli tak myslisz to dales sie nabrac sprytnemu marketingowi...

Bez obaw. Nie dałem się nabrać. Wiem też, że prąd nie jest za darmo i internet żeby móc siciągać pirackie pliki. Ale ja nie o tym. Super, że odpowiedziałeś na temat. I fajnie, że mnie uświadomiłeś ile muszę za to wszystko zapłacić.

Bez obaw. Nie dałem się nabrać. Wiem też, że prąd nie jest za darmo i internet żeby móc siciągać pirackie pliki. Ale ja nie o tym. Super, że odpowiedziałeś na temat. I fajnie, że mnie uświadomiłeś ile muszę za to wszystko zapłacić.

No widzisz - czyli jednak sie przydalo ;)

Ale moze sarkazm zostawmy na boku: co w tym temacie mozna powiedziec? Przeciez nie przekonasz ludzi ktorzy maja kase zeby jej nie wydawali - bo oni slysza roznice, ktora jest proporcjonalna do ilosci zer na metce (przed przecinkiem :). Sa tez tacy, ktorzy maja kase i umilowanie do muzyki - i tacy juz sa przekonani gdzie zaczyna sie marketing a gdzie jeszcze faktycznie mozna uslyszec roznice... Dla mnie taki temat to troche jest na bicie piany i okazje do klotni ;)

Nie do kłótni☺ tylko to ciągłe powtarzanie o złodziejach coraz bardziej nie ma sensu i nie jest to jedyną, a może główną przyczyną spadku sprzedaży płyt. Tylko o to mi chodzi.

myślenie ludzi niedbających o jakość, poszanowanie pracy artysty itd. jest proste - po co mam płacić za muzykę skoro mogę jej słuchać na youtube? tak wygląda konsumpcjonizm - byle jak, byle gdzie, przesłuchać zapomnieć nic nie zapłacić ani zrozumieć

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Nie do kłótni☺ tylko to ciągłe powtarzanie o złodziejach coraz bardziej nie ma sensu i nie jest to jedyną, a może główną przyczyną spadku sprzedaży płyt. Tylko o to mi chodzi.

Torrenty a teraz you tube to główne przyczyny spadku sprzedaży płyt. Ja kiedyś kupowalem kasety , teraz kupuje płyty. Obecnie nie trzeba nawet ściągać, wystarczy słuchać nielegalnie zamieszczonych płyt na you tube. Tak, słuchanie płyt na YouTube to też piractwo i kradzież. Kto myśli inaczej , nie rozumie sytuacji w ogóle.

Pamiętam czasy liceum, lata 90 przed era internetu. Moi znajomi kupowali zarówno płyty CD jak i albumy i single na kasetach. Normalna rzecz i nikt nie narzekał że kasety za 18 zł są za drogie itp

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

A czy youtube jest nielegalny czy legalny ? Swoją grogą słuchanie płyt na yountube to czysty masochizm jak istnieją inne możliwości.

Jak myślisz?

myślenie ludzi niedbających o jakość, poszanowanie pracy artysty itd. jest proste - po co mam płacić za muzykę skoro mogę jej słuchać na youtube? tak wygląda konsumpcjonizm - byle jak, byle gdzie, przesłuchać zapomnieć nic nie zapłacić ani zrozumieć

Znam artstów słuchających muzykę i oglądających koncerty na youtube.

A co mają zrozumieć ?

Jak myślisz?

Jeśli jesteś specjalistą od piractwa i legalności to jestem ciekaw Twojej odpowiedzi.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

A co mają zrozumieć ?

Klipy , single są ok. Koncerty bootlegowe już nie bardzo. Płyty to kradzież. I co z tego że jakiś artysta słucha? To ma usankcjonowac sluchanie pirackich płyt?? Nawet jak papież słucha płyt z YouTube to i tak jest to nielegalne

A co mają zrozumieć ?

Jeśli jesteś specjalistą od piractwa i legalności to jestem ciekaw Twojej odpowiedzi.

Odpowiedź masz powyżej. Kanał jest legalny, zamieszczanie rzeczy objętych copyrightem już nie

Czyli youtube jest legalny. Ok.

Tak jak napisałem słuchanie płyt z youtuba mija się z celem ale nie mnie pilnować zawartości czegoś co jest bytem legalnym. Są inne możliwości słuchania plyt w internecie.

Niezły offtop się zrobił z wątku - może ktoś podpowie jak go zamknąć - bo zrobiło się bicie piany.

Piszesz do moderatora, żeby był uprzejmy zamknąć wątek i uzasadniasz to jakoś regulaminem. Trzeba jednak najpierw ten regulamin poczytać ;)

Niezły offtop się zrobił z wątku - może ktoś podpowie jak go zamknąć - bo zrobiło się bicie piany.

Ale jaki offtop się zrobił?

Takie są fakty. Obecna produkcja i sprzedaż płyt w porównaniu do lat 80/90-tych ubiegłego wieku, to jest kropla w morzu potrzeb,

dlatego co i rusz usiłuje wtłaczać się ludziom do głów kolejne rewelacje mające sprawić, że zapragną wydać swoje pieniądze,

które zasilą konta prezesów, księgowych oraz akcjonariuszy korporacji żyjących dotąd jak pączki w maśle z przemysłu muzycznego.

Wystarczy, że tylko co piąty mieszkaniec naszej planety kupi w ciągu całego roku tylko jedną płytę za jedyne $9,99

to sobie policzcie ile to jest forsy i o jaką stawkę toczy się gra.

A wątek w każdej chwili możesz sam sobie zamknąć.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

To że rynek cd umarł to chyba fakt,wystarczy popatrzeć na Polske gdzie w latach 90-2000 duże polskie kapele wydawały co dwa trzy lata płytke,a teraz ? Jedne Kombii coś tam wydaje i młodzi coś tam próbują ale im nie wychodzi.A gdzie Wilki,Bajm,Lady Pank,Budka,Kazik,Big Cyc,Maanam,Dzem i inni

Wola brać udzial w glupich tok szolach. Po co im plyty wydawać? Po drugie jakby coś stworzyli to by i wydali, bo co mają wydawać?

?👈

wystarczy popatrzeć na Polske gdzie w latach 90-2000 duże polskie kapele wydawały co dwa trzy lata płytke,a teraz ?

To może być brak inwencji twórczej. Tylko ci z wielkimi nazwiskami się nie boją zainwestować w wydanie płyty bo wiedzą że nawet jak w internecie będą dostępne pliki z muzyką z tej płyty to fani i tak kupią krążek. W dalszym ciągu wielcy potrafią mieć milionowe nakłady. Polska muzyka ma lokalny ograniczony zasięg i określoną jakość artystyczną dla tego o milionowe nakłady trudno. No chyba że disco polo wydawane w Chinach ;-).

.A gdzie Wilki,Bajm,Lady Pank,Budka,Kazik,Big Cyc,Maanam,Dzem i inni

Zestarzeli się.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.