Skocz do zawartości
IGNORED

sennheiser 595 vs 580

liamk

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

czy mial ktos mozliwosc porownia A/B sennow 595 i 580 ? A moze ktos wie gdzie w okolicach poznania bede mogl sobie posluchac tych sluchawek (MM to ostatecznosc).

Wogole jak to jest z tym basem na 580/600 ?

Na wielu forach czytalem ze philipsy 890 maja lepszy i mocniejszy bas od 580 . . . podczas gdy wg. mnie senki 497 sa o klase lepsze od 890 w kwestii basu dlatego bardzo watpie by 580 mialy wypasc gorzej od 497. Generalnie z tego co wyczytalem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wynika ze w kwesti sily/ciezkosci basu sutacja wyglada nastepujaco:

1.bayery (chyba) 770

2.philips 890

3.seny 497

4.580/600 i 595/555

co do jego jakosci i czytelnosci opinie byly bardzo rozbierzne :/

czesto odradzano mi zmiane philipsow 890 na seny 580/600 . . . jednak ja slysze wyrazna przewage senow nawet 497 nad philipsami 890 w kazdym aspekcie . . . czy jest mozliwe zeby 580 wypadaly slabiej od philipsow 890 ?????? w koncu 580=600 czyli scisla czolowka. Chodzi mi wylacznie o bas bowiem w calej reszcie z pewnosia seny odstawia philipsy 890 bo cala reszta w 890 jest tragiczna ]:->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/12565-sennheiser-595-vs-580/

Ufaj swoim uszom, nie przedkładaj nad nie opinii ludzi którzy opowiadają głupoty. HD580 to słuchawki o takim potencjale, że porównywanie ich do Philipsa 890 jest kompletnym nieporozumieniem.

Natomiast w porównaniu A/B basu w HD580 na pewno jest mniej. To otwarta, dość bliska neutralności konstrukcja, która nie będzie podbijać niskich częstotliwości jak robią to rezonujące Philipsy. Musisz sobie też zadać pytanie, czy odpowiada ci spokojny charakter tych słuchawek. Jeżeli lubisz dynamikę i energię, lepszym rozwiązaniem będą HD595 - żywe, lekko przyprawione, łatwiejsze do napędzenia od serii 580/600/650 i dobrze grające prawie ze wszystkim.

A z młotów basowych - DT770 Pro (prądożerne, zejścia jak piętnastocalowy subwoofer, wycofane średnie pasmo) albo HD25- ciekawa zamknięta propozycja Sennheisera.

• Redaktorzy

używam wymiennie 580 i 600 i dla mnie obie konstrukcje sąb.dobre, ale potrzebyja sporo prądu, żeby zaczęły pokazywać wszystkie swoje zalety. 600 budują głębszą scenę i kreują "więcej powietrza". Obie konstrukcje mają dla mnie jedną zaletę: pomimo dużej detaliczności charakteryzują się niezwykłą kultura i po prostu nie męczą.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Naprawdę nie rozumiem skąd ta fascynacja Philipsami?! Słuchałem ich dwa razy. Grają NIENATURALNIE! Owszem, jest to ciekawe brzmienie, niezwykle mroczne, ale NIENATURALNE! Nie powinno się ich porównywać ze słuchawkami które mają ambicję odtwarzać WIERNIE. Jeżeli chcesz żeby Sennheisery brzmiały jak Philipsy, to podłącz korektor graficzny ;)

Też się zastanawiałem nad tym fenomenem. To nie są słuchawki nawet dobre. Oprócz sztucznego podkolorowania i grania wszystkiego z tą samą manierą, drażnił mnie w nich przydźwięk obudowy - po otwartych Sennheiserach takie coś wręcz kłuje.

Może krąg miłośników tworzą ludzie, dla których to pierwsze 'duże' nauszniki, a dotychczas słuchali pchełek?

niestety kierowany tym "fenomenem" a dokladnie tym co ludzie napisali w opiniach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nabylem owe philipsy :/ moj wpis jest chyba jedyna raczej negatwna opinia na temat philipsow 890 . . . moze kogos uratuje przed popelnieniem tego bledu ktory ja popelnilem :]

Ukryta Zawartość

a ja właśnie kupiełm philipsy 890. Naszczęscie kupiłem za 160 zł i mogę je szybko odsprzedać. Po kupieniu, niestety, poszedłem do MM i włożyłem na uszy hd 600 i hd 555. Po raz pierwszy w życiu usłyszałem muzyke z dobrych słuchawek. Tym sposobem zostałem zgwałcony przez uszy. Nie ważne czy sennheiser hd 600 kosztują 800zł czy 1300 - tyle ile kosztują muszę odłożyć i je kupić ... i tyle.

i jeszcze jedno. Wyczytałem gdzieś , że hd600 potrzebują specjalnego wzmacniacza słuchwkowego. Czy słuchając muzy z kompa będę miał jakiś problem z dźwiekiem? ktos próbował?

Problemu mieć nie będziesz, tylko grać to będzie raczej mętnie, bo karta ich po prostu nie napędzi. Bezpośrednio podłączać bez stresu możesz lżejsze 555 i 595, do serii 580/600/650 wzmacniacz jest potrzebny jeżeli chcesz usłyszeć pieniądze wydane na te słuchawki.

Ale na pociechę powiem ci, że na pewno nie będzie grało gorzej niż w MM - gdzie na jednym wyjściu słuchawkowym klocka gra na ogół cała ściana.

>Markeban

Osobiście używam HD-580 zasilając je z Micromegi Stage 6. Gdybym miał ponownie wybierać między 580 a 600 wybrałbym te drugie. Z dobrego źródła przekażą po prostu więcej szczegółów, są bardziej naturalne, wychwycą szczegóły. Dla kogoś kto przedkłada dużo basu nad wiernością przekazu z dobrze zrealizowanej płyty, Hd-600 się nie sprawdzą. 595 słuchałem w Media Markcie i w porównaniu z 580 i jakimikolwiek innymi są zbyt ostre. Jeśli komuś takowe odpowiadają to proszę bardzo. Ja osobiście nie polecam! A co do użytkowania Senhaiserów z karty muzycznej kompa to już z całym szacunkiem dla Pana Marekban'a przesada.

Jeśli może Pan odłożyć trochę grosza proponuje HD-600, chociaż z 580 też będzie Pan zadowolony.

Jeśli chodzi o wzmacniacz to faktycznie powinno się zasilić słuchawki ze specjanie zaprojektowanego wzmaka.

Ale czy wszyscy mogą sobie na to pozwolić?

• Redaktorzy

u mnie na razie z powodu braku funduszy 580-ki napędza przenośny Grundig Mystixx - CDP 9200 SPCD, którego kupiłem za psie pieniądze w MM ze względu na wyjście liniowe i 120sekundowy bufor.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>>Marekban

Niewłaściwie stawiasz pytanie. Te słuchawki mają tak ogromne możliwości, że można ich spokojnie używać z odtwarzaczami rzędu 20 000 zł i droższymi.

Natomiast jeżeli chcesz po prostu dostarczyć im odpowiednią ilość prądu, żeby uzyskały tą neutralność i dynamikę, z jaką grać powinny - tu będzie trzeba rozejrzeć się za wzmacniaczem. Jest spora oferta wzmacniaczy robionych na zamówienie, było tu już o tym parę wątków. Ceny tych naprawdę interesujących kształtują się od 400 zł za blueampa wzwyż.

Ten ostatni spokojnie wystarczy do odtwarzaczy CD klasy 3-4000 zł, i może posłużyć jako punkt wyjścia do budowania ambitniejszego zestawu. Bo komputer jako źródło znudzi ci się w pierwszych minutach z tymi słuchawkami.

mam w tej chwili dwa wzmacniacze - przynajmniej tak mają w nazwie. Jeden to Tehnics - raczej kiepski, a drugi to HMV 8000A - tego wzmacniacza nie znam, ale w Anglii był swego czasu cenionym sprzętem. NIe wiem jaką ma moc - nie ma żadnych opisów a w necie nie ma żadnych informacji na jego temat - to była specjalna produkcja na potrzeby sklepu muzycznego - chyba dość znanego.

Problem mam taki - najczęściej pracuję przy kompie i wtedy chce słuchać. Chciałbym podłączyć wzmacniacz do kompa i przez niego słuchać muzy. Muza wychodzi niesamowicie czysta - żadnego szumu - tylko cicha niestety. Nie wiem czy źle podłączam, czy powinienem mieć coś dodatkowego, ... po prostu nie wiem dlaczego nie chodzi ?

Darkul - nawet nie wiem o czym mówisz. Im mocniejsze źródło tym słabsze?

Darkul ma na myśli, że przy naprawdę ambitnych źródłach zaczynają drażnić cechy, które stanowią niejako sygnaturę drogich Sennheiserów, czyli lekko przytłumiona od góry i ocieplona prezentacja z niezbyt szeroką sceną.

Ja nie nazwałbym tego wprost, że im lepsze źródło, tym gorzej - a tylko, że dla niektórych uszu prawo malejących przychodów w HD600 objawia się z dużym natężeniem powyżej pewnego pułapu cenowego źródła.

> A co do użytkowania Senhaiserów z karty muzycznej kompa

> to już z całym szacunkiem dla Pana Marekban'a przesada.

Panie naczesany widac, ze nie masz Pan pojecia o kartach muzycznych ;)

polecam:

Ukryta Zawartość

zeby potem bzdurek nie wypisywac.

dodam tylko ze ABSOLUTNIE kazda nowo wydana plyta CD jest przetwarzana wlasnie na komputerach z kartami dzwiekowymi :D ofc nie sb live ale np esi hexa fire.

>markeban

masz pare opcji, nie wiem jaka obecnie karte dzwiekowa posiadasz ale jezeli jest to conajmniej sb audigy 2 to faktycznie wystarczy wzmacniacz sluchawkowy kupic i bedze w miare dobra jakosc dzwieku. Jezeli jednak masz jakas slabsza dzwiekowke to najlepiej kup audiotracka MAYA MKII

Ukryta Zawartość

karta kosztuje coprawada ok 700 pln ale ma przetworkini i oampy znacznie lepszej jakosci niz sb audigy oraz posiada dedykowane wyjscie sluchawkowe ze wzmacniaczem czyli zaoszczedzisz conajmniej 400 pln na wzmacniaczu. Jakosc dzwieku jaka uzyskasz z tej karty mozna porownac do dobrej klasy CD + wzmacniacz sluchawkowy oampowy jednak za ZNACZNIE mniejsze pieniadze.

jezeli natomiast celujesz wyzej to polecam karte esi juli@

Ukryta Zawartość

karta ma ultra wysokiej jakosci przetworniki 24-bit 192kHz ADC: 114dB. Jezeli do tego dodasz wzmacniacz lampowy wysokiej jakosci za ok 2000-3000 pln (sam zlozysz cena 500-600 pln) otrzymasz jakosc dzwieku porownywalna ze sprzetem za naprawde gruba kase.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zenki maja jak ja to określam rozhukana srednice i przesadną górę.

Co do basu jest plytki i mało precyzyjny.

Pod wieloma wzgledami HD280 górują nad kolegami ze stajni[zamknięte]

Słuchałem wiele razy[ba,sam miałem 600]i 650..650 są bardziej wymagajace i ta forma przekazu potrafi ując.

Sam zastanawiam sie [majac z zadowoleniem DT150 Beyery]nad zaopatrzeniem się w otwarte DT680....

880 mnie zirytowały ale sa milosnicy i tego modelu.

Słuchać ,słuchać i porównywać z najlepszymi na różnych wzmakach..to chyba jedyna metoda.

>darkul

takie pytanko przy okazji, wiem ze uzywasz dt150 i bardzo je sobie zachwalasz, faktycznie graja extra ale ja spedzam w sluchwkach conajmniej 5-6h na dzien a czasem i po 12h dlatego zamknieta konstrukcja (mokre ucho) i silny nacisk nie pozwala mi delektowac sie tymi sluchawkami :/ jakie sluchawki wygodne/otwarte zagraja w najbardziej zblizony do 150 sposob ?

>kazik

te lepsze karty uzywaje wlasnie tych przetwornikow co juli@ czesto roznia polega tylko na ilosci we/wy dlatego np karta kosztuje 3'000 pln mimo zastosowania tych samych przetwornikow.

>czyli co jest następne po "ultra wysokiej jakości" :)

chyba juz nie ma lepszych, przynajmniej nie widzialem takich

Na tamtej stronie brakuje jeszcze np. kart m-audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To zdaje się także bardzo przyzwoita firma, której produkty przewyższają dzieła SB. Wydaje mi się jednak, że odsłuch z kompa wymaga (poza kupnem dobrej karty) poważnego podejścia do wyciszenia sprzętu. Można też komp postawić w drugim pokoju, a w odsłuchowym mieć tylko "kartę" na kablu USB lub FireWire i dalszą część ścieżki audio. Tylko do zmieniania płyt trzeba będzie biegać...

Ukryta Zawartość

o, tych też nie ma:

Ukryta Zawartość

a na ich sprzęcie też poważni ludzie pracują

Ukryta Zawartość

racja, zeby sluchac muzyki z kompa trzeba miec cichutki srzet, ja mojego kompa studze blokami wodymi, pompa wydaje 10 db czyli z 0.5m juz jej zupelnie nie slysze problemem sa nattomiast wibracje dyskow twardych (7200 rpm) dlatego hddki trzymam na piankach/matach wygluszajacych tak aby nie stykaly sie metalowymi czesciami obudowy a chlodze je tez blokami wodnymi. Efekt jest taki ze komputer z odleglosci 0.5m jest w 100% nieslyszalny a jak przyloze ucho do obudowy to chalasuje mniej wiecej jak tykanie zegarka na reke ;D

Generalnie stosunkowo niewielkimi kosztami mozna z komputera zrobic naprawde doskonale zrodlo.

Jeszcze w kewstii kart . . .jezeli ktos czuje sie na silach moze sobie sam zlozyc karte dzwiekowa:

Ukryta Zawartość

Znajomi ktorzy tego dokonali mowili, ze nie ma porownania do sb audigy 2 w co raczej trzeba uwierzyc zwazywszy na fakt zastosowania PCM2702 ;)

Problelem moze byc przetwornik od TI, ale ostatnio widzialem go na allegro po 19 pln ;)

Ukryta Zawartość

LIAMK

a co sądzisz o karcie

Ukryta Zawartość

cena jest ciekawa (maya) - chociaż to nie to samo co maya 44 , ale parametry wydają się być interesujące - jak za tą cenę oczywiście

Ukryta Zawartość

markeban, hehe . . . ale masz szczescie ;) to jest dokladnie ta karta do ktorej podalem link powyzej, ta ktora mozesz sobie sam zrobic oparta na pcm2702 za 19 pln na allego :D

Gdybys sam zlozyl wynioslo by cie to nie wiecej niz 50 pln. Mi osobiscie nie chcialo by sie biegac za czesciami, trawic plytke itd. Jezeli koles ja dobrze zlozyl to za 120 warto brac.

hehe

zdaje się, ze mam szczęście

konstruktor karty jest dźwiękowcem (dość znanym z Krakowa)

jeszcze mi nie odpowiedział jak moge podłączyć słuchawki - sorry , jestem laikiem jeśli chodzi o elektronikę -

dzieki za razdy - bardzo mi sie przydają

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.