Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do VSX-930

matiqq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się jakie oraz poszukuję zestawu najlepiej kolumn do VSX-930.

Ogólnie to muszę nagłośnić dobrze 2gi już pokój wraz z Waszą pomocą. 4.2x3.8m.

Wybór Ampli padł na tego VSX'a ponieważ oferuje on najlepszą relację cena/moc/dźwięk/wygląd/złącza no i oczywiście brzmienie mi odpowiada.

Nie rozumiem co prawda różnicy pomiędzy 930K oraz 930S, które mogę mieć w tej samej cenie (a ta atrakcyjna - 1450zł za nowe sprzęta..)

Problem pojawia się w odległości od ściany tylnej - nie mogą być odsunięte na 60 cm itp.. myślę, że 20-25 osiągalne, ale więcej cięzko..

Chciałbym dodać, że będzie to zestaw z dosyć potężnym Subwooferem, więc gdyby była taka piękna możliwość niskich kolumn... pięknie by to się wpasowało w pokój.

Dodatkowo, Amplituer wspiera ponoć dobrze technologię 5.2.2 Atmos... czy jest sens adaptować ją w tak małym pokoju? sufit drewniany - podwieszany więc to nie problem, ale czy będzie to odczuwalna różnica? Efekty? Jeśli tak, to jakie głośniki wybrać? Z tego co wyczytałem - tylko 2 sztuki w tym przypadku.

Proszę o pomoc dodając na sam koniec na przykładzie kolumn Taga, że w sumie odpadają bo w Niemczech są nieosiągalne! I to właśnie to utrudnienie - muszę a raczej chciałbym kolumny zakupić tutaj... Jeśli to niemożliwe lub nieopłacalne w porównaniu do Polskiego rynku - jakoś przetrwam z przetrzymaniem zakupu do czasu odwiedzin a jeśli jakaś okazja to poświęcę ten dzień i skoczę szybko na zakupy, ale chciałbym najpierw poznać Waszą opinię :)

Dziękuję z góry bardzo serdecznie :)

PS. Bass, to jest najważniejsze - podobnie jak w poprzednim projekcie. (velodyne impact 12, SR7008 i Monitory audio MR6+pasujący środek i tył, boki)

https://www.audiostereo.pl/topic/125747-kolumny-do-vsx-930/

Nie rozumiem co prawda różnicy pomiędzy 930K oraz 930S, które mogę mieć w tej samej cenie

Te znaczki typu : S i K przy wszystkich modelach są tak powtarzalne, że nie sposób nie zauważyć że chodzi o kolor ;)

Tak myślałem, jednak moje podejrzenia zniszczył fakt, że Srebrny kosztuje 100euro więcej niż czarny więc wolałem zapytać zapytanie :)

No i co do kolumn, pomoże ktoś?

Kasa leży, sprzęt czeka, uszy krwawią od Z-5500... Help :3

Ja mam VSX-917V starszy model i ostatnio kupiłem nowe kolumny podłogowe MONITOR AUDIO BRONZE 6 i jestem mega zadowolony, poprzednie jakie miałem nie dawały tego dźwięku co te. Posłuchaj je sobie jak będziesz mógł z jakimś pioneerem, mnie udało się je wyrwać w bardzo dobrej cenie, ale możesz też poszukać starszej wersji MONITOR AUDIO BX6 mają je gdzieniegdzie na wyprzedaży.

A ile chcesz wydać na ten system ? Jeśli chcesz bawić się w Atmos to cena będzie dużo wyższa Myślę żę to że ampli ma taką funkcję to dobrze, ale zbuduj na razie dobre kino 5.1.

Kupujesz to w Polszy czy szukamy po zagranicznych portalach?

Chciałbym dodać, że będzie to zestaw z dosyć potężnym Subwooferem, więc gdyby była taka piękna możliwość niskich kolumn

co masz na myśli niskie kolumny, w miarę nisko schodzące z basem czy jak, a jakim jeśli można wiedzieć,

Problem pojawia się w odległości od ściany tylnej - nie mogą być odsunięte na 60 cm itp.. myślę, że 20-25 osiągalne, ale więcej cięzko..

wystarczy dobrać kolumny z przednim bass-reflexem i te 25 cm starczy

Właśnie, zależy ile kasy chcesz wydać, popatrz na kolumny Quadrala i np Argentum 371 lub 390 lub 450 ale jeśli to za wysoka półka to może Signo też Quadral i np Signo Avantgarde 70

Witam, przepraszam za tak długie milczenie, jednak miałem wypadek i mnie puścić do domu nie chcieli...

Ma to też swoje plusy - dużo czasu będę miał na słuchanie nowego zestawu :D

A więc tak, co do ceny nie dałem żadnych wytycznych, ponieważ jesteśmy na dobrym forum, gdzie nikt nie zaproponuje kolumn za 500 000zł do Ampli za 1400... Z kolei dolnej granicy... wiadomo, marka Ćińczyk za 300zł odpada...

Ogólnie to cieszyłbym się gdyby za 5 kolumn wyszło 1000 - 1500zł... Z tego co się zorientowałem, Taga 506/606 v2/v3 to koszt od 800 do 1300zł - warte toto? Wielu poleca..

Mam możliwość kupna nowych M AUDIO HRS-85 w zestawie 5 sztuk za około 1150zł i to w Media Marku więc może te 5 dyszek się jeszcze urwie :) Pytanie, czy są one warte zainteresowania, bo cenowo normalnie to kosmos w porównaniu do innych modeli o tych parametrach :?

Co do "niskich" kolumn - miałem na myśli kolumny, które są po prostu niskie :D W sensie takie klocki a nie słupki, ale z tego co wiem, nie oferują one tak dobrego dźwięku jak pionowe kolumny podłogowe w podobnej cenie. Prawda toto?

No i Bass... wiem, że najlepiej jak każdy głośnik w systemie posiada niskotonowe głośniki, ale czy to nie """marnowanie""" energii kiedy mamy kosmicznie niepotrzebnie mocny subwoofer? Ciężko mi to się stuka na klawiaturze, bo bass to najważniejsze jak dla mnie w audio, ale...?

No i bardzo ciekawe pytanie które padło - gdzie?!

Fajnie by było w Niemczech dostać te kolumny, ale jeśli są gdzieś w Polsce i ktoś wyśle je w okolice Ostrowa - przejadę się na kawkę do rodziny najwyżej :)

Jeszcze odnośnie Subwoofera - JBL Studio 250 P lub JBL ES250PWBK, przy czym muszę przyznać, że słuchałem tylko słabszej wersji Studio 250p i było bardzo fajnie i te 2 powyższe to moi faworyci cena/jebnięcie/jakość, co myślicie? Jak to wygląda z tym ES250 a raczej z bezprzewodowością - warto? Jak to ma się do jakości? Mam w sumie HK bezprzewodowego 200W i gra to dobrze, opóźnienia minimalne, ale porównania z 2 lub 3 krotnie droższym velodyne impact 12 raczej nie będę opisywał ok? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.