Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Panowie, nurtuje mnie następujący problem, czy ktoś z Was natknął się kiedyś na jakieś opracowanie, w którym przeprowadzono analizę wpływu stosowania róźnego typu kondensatorów na brzmienie? Zaznaczam, że zadając to pytanie nie chcę wywoływać kolejnej dyskusji na temat psychoakustyki, czy teź negować istnienie faktu owego wpływu (zdarza mi się od czasu do czasu popełnić jakąś niewielką konstrukcę i wydaje mi się, źe słyszę róznice). Chciałbym dowiedzieć się czy projektując jakąś topologię moźemy przewidzieć wpływ określonego typu pojemności na brzmienie, bez uciążliwego procesu prób.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj zostało kilka z nich w ciekawy i prosty sposób porównanych.

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Dzięki za interesujący link. Na PW w Instytucie Radioelektroniki obroniono pracę magisterską o interesującym temacie:

Porównanie właściwości obiektywnych i subiektywnych akustycznych wzmacniaczy mocy - promotorem jest prof Z. Kulka a prace napisał Leszek Długosz. Będę próbował do niej dotrzeć - podałem szczególy - moźe komuś uda się to wcześniej.

witam!

elna szeroko znana...

ale i tak mam pytanie czy ktoś spotkał sie z tym co na zdjeciu- po prawej produkt alny re2 a po lewej...?

no właśnie...dokładnie to co ukazuje fotka

i moje pytanie czy ktoś zna to co po lewej ?

i jaka miedzy nimi różnica poza oczywistą widoczną -jeśli jest róznica ?

mahariasz, 4 Kwi 2010, 18:43

>dlaczego zdjęcia nie wchodzą ?

Format JPG z ograniczeniami rozdzielczości i wielkości pliku.

..no tak pioneer stosował elne re2 bo i nawet sam miałem te w swoim wzmacniaczu, ale mi chodzi o kondensatory te po lewej.Czy one mają cokolwiek wspólnego z elną i czy wogóle była seria r3 bo w katalogach elny takiej seri nieznalazłem.Bo jeśli nie, to wszystko by wskazywało ze to tylko nazwa podobna, albo poprostu jak już padło wyżej -podróbka. Tylko że można by sie teraz zastanawiać komu by sie chciało taki kondensator podrabiać...

pozdrawiam !

ad 1

Co daje takie połączenie kondensatorów zasilania?

ad 2

Co daje takie połączenie kondensatorów na wyjściu tranzystora końcówki mocy na głośnik?

Po co tam na 70V skoro takie napięcie nie płynie?

Czy mogę zastosować w obu przypadkach kondensatory o takiej samej pojemności ale na napięcie 250V?Czy to nie za dużo?Znalazłem fajne nippony o takich pojemnościach ale napięcie 250V...

A napięcie możesz dać większe, ale mniejszego już nie, a te 250v to chyba troche za dużo ale jak masz tam miejsce to możesz wcisnąć te 250v.

W pierwszym przypadku połączenie zostało zastosowane w celu zwiększenia pojemności. Można oczywiście zastosować jeden o większej, ale jego średnica będzie spora i będzie go trudniej umocować. W drugim wypadku użycie kondensatora jest konieczne. Układ zasilany jest z pojedynczego napięcia zasilania, więc na wyjściu jest 1/2Vcc. Najlepiej zastosować tak kondensatory na większe napięcie ze względu na prąd upływu który może magnesować głośnik. Możesz dać na 250V. Są dwa równolegle z takiego samego względu co te w zasilaczu. Więcej mniejszych pozwala to lepiej upakować w obudowie.

Miejsca na takie duże to tam na pcb nie ma:(Ale jest obok:)

Głośnikowe dałbym takie bo bardzo sobie cenię nippona

Ukryta Zawartość

zasilające

Ukryta Zawartość

no i doprowadzenie porządnymi kablami

al-elko w takich pojemnościach i napięciu trudno w ogóle znaleźć:(

post-20440-100007919 1270493712_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie konkretnie nippony bądź inne kondy proponujecie do zasilania? Sam teraz borykam się z problemem co dołożyć do zasilania. Póki co włożyłem 2 modele ROE, BC Comp i za każdym razem wysokie i średnie mi uciekały, stawały się takie nieobecne. Wzmak to GC na 3875.

Jeżeli wyłączymy z kręgu zainteresowania Black Gate'y , Elny silmic i cerafine , Nichicony Muse , BC Components i Rubycony ZL to co polecacie do filtrowania przy opamapach z odtwarzaczu CD ?

...there is no spoon...

Mzk

Ja wymieniałem w starym wzmacniaczu rubycony na jamicon-y.Kręcili wszyscy głowami a ja byłem zadowolony.Warte przetestowania.10000uF-63V /30X50/ 105C JAMICON SERIA HS o takich piszę i tej serii.

Nippon to raczej SMH,LXV,KMF,SXE

arturp

może jakieś nippony z serii low esr?

arturp, 6 Kwi 2010, 16:41

>Jeżeli wyłączymy z kręgu zainteresowania Black Gate'y , Elny silmic i cerafine , Nichicony Muse ,

>BC Components i Rubycony ZL to co polecacie do filtrowania przy opamapach z odtwarzaczu CD ?

takie bladoniebieskie Philipsy.

Obudowa coś jak w tych:

Ukryta Zawartość

mam takie o wartości 47uF. bardzo dobre są. lepsze jak te co wymieniłeś wyżej ;-)

Ukryta Zawartość

kubedes

>lepsze jak te co wymieniłeś wyżej ;-)

Trafienie w jednym przypadku z zastępczą RLC starego rzęcha absolutnie nie oznacza że są one takie cudowne i sprawdzą się gdzie indziej. Przepraszam że komentuję to tak dosadnie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi