Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Te Mundorfy to kojarza mi sie z boomem swego czasu na kolumny Dali, tak wsrod kondensatorow boom na Mundorf :)

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tak sie zastanawiam czy do Tannoy nie warto bylo zaczac od tych samych kondensatorow co Tannoy uzywa w wyzszych modelach.

Wszedzie pakuja Clarity Cap MR i mam ochote je tez sprawdzic.

Sa na hificollective gdzie kupuje i sa w calkiem dobrych cenach w pojemnosci pod nasze tweetery.

O ile wiem, przez najblizsze dwa lata Wielka Brytania wciaz bedzie w EU :D

Jaja sa z tymi Mundorfami, wczoraj po pracy wlaczam muzyke a tu nie tylko nie ma juz podbicia ale wrecz zrobilo sie za lagodnie :)

Az myslalem ze cos sie zepsulo..

Jako ze dotarly mi zamowione przewody do kolumny, przy okazji wymienilem rownolegly kondensator. Ale tym razem wstawilem bialy Mundorf. Od razu wrocil wlasciwy kontur dzwieku ale bez wyostrzen. I do tego piekna sprezystosc i atak. Szczegolnie fajne na wszelkich instrumentach strunowych.

Takze po 200h Mundorf Supreme conajmniej zblizyl sie do zapowiadanego brzmienia. Faktycznie dziady wymagaja super cierpliwosci..

Po eksperymencie jest czas na kolejny eksperyment :D

Ja jeszcze sprobuje znow Supreme w to miejsce. Mam wrazenie ze polaczenie obu mnie odrzucilo wylacznie przez niewygrzanie szeregowego.

Ale jeszcze nie w ten weekend. Teraz czas posluchac dla przyjemnosci..

A ja dziś zamiast jednego jantzen superior 10uf (który to już nieco mulił i mnie męczyło) dałem starego wygrzanego jantzen superior 4,7uf + 4,7 uf białego mundorfa, i jest równowaga i detal i szaaro, bezbarwnie :) to od jantzena zapewne, miał on takie brzmienie patynowe swoimi czasy, coś musiało się zrobić kiedy tak nieużywany leżał kilka mies, zawsze to jakieś urozmaicenie

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

A wlasnie mialem pytac czy macie jakies ciekawe spostrzezenia odnosnie bocznikowania

A ja dziś zamiast jednego jantzen superior 10uf (który to już nieco mulił i mnie męczyło) dałem starego wygrzanego jantzen superior 4,7uf + 4,7 uf białego mundorfa, i jest równowaga i detal i szaaro, bezbarwnie :) to od jantzena zapewne, miał on takie brzmienie patynowe swoimi czasy, coś musiało się zrobić kiedy tak nieużywany leżał kilka mies, zawsze to jakieś urozmaicenie

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

<br /> spostrzezenia odnosnie bocznikowania <br />

Moje spostrzeżenia są takie, że cechy negatywne ulegają wzmocnieniu, a cechy pozytywne zostają zredukowane.

A czy nie powinno to zależeć od połączonych kondensatorów?

Drugie pytanie, mówimy o bocznikowaniu typu + 0.01uF czy np 50/50?

Bocznikowanie pojemności głównej w torze sygnałowym przynosi wiele dobrego ,ale pod warunkiem ,że wie się czym bocznikować . Jako boczniki nadają się bardzo nieliczne kondensatory no może 2 -3 rodzaje z całej populacji. Są to bardzo specyficzne rodzaje kondensatorów. Bocznikowanie jak popadnie i czym popadnie kończy się zawsze tym samym ,totalną doopą. Więc,jak się nie wie czym to lepiej nie bocznikować.

Czyli rozumiem sugerujesz "ściępe" żebyś puścił trochę pary...

Jak to w wątku DIY - nie dotykać niczego :)

zaneguję u mnie teraz 50%czerwonego jantzen + 50% białego mundorfa dla wysokich zaczęło grać zacnie, barwa, więcej mięsa, dobra przestrzeń i to bez rozjaśnienia i wypełnienie w efekcie lepsza czytelność średnicy, mundorf nie wygrzany, ma gdzieś może 30 godz. Trzeba próbować.

Jako ze dotarly mi zamowione przewody do kolumny, przy okazji wymienilem rownolegly kondensator. Ale tym razem wstawilem bialy Mundorf. Od razu wrocil wlasciwy kontur dzwieku ale bez wyostrzen. I do tego piekna sprezystosc i atak. Szczegolnie fajne na wszelkich instrumentach strunowych.

Zacytuję siebie samego..te ww cechy zostały złagodzone i wyrównane w trakcie wygrzania. Szkoda.

czy jantzen silver na górze jest też tak ciepły/trochę słodkawy jak superior? W tym drugim najbardziej nie podoba mi się jego właśnie ten sposób ugrzecznienia przez prezentację wszytskiego na słodko i ciepło, brakuje mi surowości a od niej realizmu, bo tak jest surrealistycznie.

Panowie ma ktos wiedze na temat tego jak dlugo trzeba wygrzewac duelundy alexander??

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

czy jantzen silver na górze jest też tak ciepły/trochę słodkawy jak superior?

Dla mnie te Silvery to trochę krew z uszu.

Z D260 za detalicznie u mnie.

Też się zestanawiam co tam dać, na razie wygrzewam białe mundki, po zmianie z SCR MKP

U mnie ostatecznie Supreme na szeregu + biały classic równolegle zagrały niesamowicie delikatnie. Generalnie piękne granie, wpisało się w charakter kolumn.

Niestety jestem sobą ;) i od dwóch dni testuje równoległe Supreme (zamiast białych) + Supreme Silver Gold Oil 0.01uF jako bocznikujące do Supreme na szeregu.

Znów ostro, krew z uszu...aż dziw bierze jak tak mała wartość wpływa na cały charakter.. zagryzam zęby i muszę wytrzymać, zobaczymy co z tego wyjdzie. Chyba ze już ktoś eksperymentował identyczny układ i może przewidzieć zmiany?

A ja już zostałem przy supreme w szeregu, a classicach równoległych i więcej już nie ruszam. Satysfakcjonuje mnie w 100% ten dźwięk. Lepiej może by było gdyby przetworniki były lepszej klasy..... ale to już nie ten segment. Zamiast wydawać kasę na kolejne kondy zbieram kasę na lepsze kolumny, a to już 2 dychy minimum

To się jeszcze panowie zapytam przy okazji

Czy kondy MKT w filtrach zwrotnic można bezkarnie i z powodzeniem zamieniać na MKP..?

np 1uf w szeregu dla wysykotonówki

No właśnie, żeby uzyskać wyraźnie wyższy poziom dźwięku trzeba dużo więcej wydać.

Cała ta zabawa w kondy ma spowodować odsunięcie w czasie zakup innych kolumn :D

Ale przyznaj, ten wysokotonowiec pokazał dużo wyższą klase na tych Supreme :)

• Pokaż nowe odpowiedzi