Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, rysiu126 napisał:

sprawdzić Jantzen  Cross Cap

Żartowniś....

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Witam szukam kondow do koncowek mocy . Orginaly to Rubicony 10000uf. 
co polecicie ? 
myslalen o Kaisei lub Nichicon Super Through 

Mam duzo miejsca rozstaw nozek 10 mm ale to tez zaden problem.

wejdzie prawie wszystko 😄wysokosc 10 cm 

Edytowane przez Marcin.H

To będą pasować idealnie. Z końcówką S są wykonane w technologii slit foil, dedykowane do audio. Napięcia 63v i 80v rownież są dostępne. Rozmiary 35x80 i 35x90

Ja generalnie w swoich zabawkach mam większe pojemności i inny typ mocowania dlatego obeznany jestem bardziej z serią ALS30 czy ALS70. Ale montowałem je już dość dawno temu znajomemu i trochę posłuchałem. Dla mnie granie zasilaczowych kondów produkcji BHC Aerovox kiedyś ,a dziś własność Kemet'a jest bardzo dobre. Są takie otwarte z pełnym brzmieniem. Mają zarówno dobrą podstawę basową z kontrolą i dynamiką ale nie zabiera to niczego w średnicy i wysokich. Nie zmulają, nie powodują sklejania się dźwięków, jak dla mnie bardzo jakościowe i pełne brzmienie.

Bardzo cenię też LKG Super Through ale większe pojemności to już duże średnice od 50mm i złącze typu lug terminal. Z wyprowadzeniami snap-in 10mm w tych pojemnościach to już tylko gold tune (Type II) i Type I, a te to już niestety basowe zamulacze i nie grają już tak jakościowo.

W sumie chce dociazyc dzwiek wiec 15000 bylo by optymalne. Juz tak mialem z Nipponami  KMH bylo ok Ale jednak czegos mi brakowalo. Nie podkreslaly nic graly rowno w calym pasnie moze wlasnie tej otwartosci brakowalo o ktorej piszesz. Gold tune mialem tez wszystko ok srednica wydawala mi sie dominowac ale bass zamulal zgadzam sie z toba 

32 minuty temu, Marcin.H napisał:

Juz tak mialem z Nipponami  KMH bylo ok Ale jednak czegos mi brakowalo. Nie podkreslaly nic graly rowno w calym pasnie moze wlasnie tej otwartosci brakowalo o ktorej piszesz.

Mysle ze jako glowne zasilanie dobrze jak sa raczej neutralne kondensatory a drobne korekty lepiej robic gdzies w indziej w ukladzie na mniejszych kondach.

CDR tez mozna sprawdzic

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

34 minuty temu, rafa napisał:

gdzies w indziej w ukladzie na mniejszych kondach

chyba, że takich wzmacniacz w torze nie posiada 🙂

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

To wtedy stoimy przed trudniejszym wyborem 🙂

Ale przecież we wzmacniaczach często są inne mniejsze kondensatory np. w dodatkowych filtrach RC do zasilania wzmacniacza napięciowego czy dodatkowe kondensatorki bezpośrednio przy wzm. operacyjnych. Je również można dobrze wykorzystywać do "strojenia" całości.

19 minut temu, bartek_k napisał:

często

słowo klucz, bo często to nie zawsze a jak weźmiesz do tego jeszcze, że to końcówka to możesz je wszystkie równie "często" policzyć na palcach jednej ręki.

Można więc założyć, że "najczęściej" wzmacniacze mają tylko 2 główne kondensatory zasilające i niewiele w temacie można zrobić 😉

5 minut temu, Marcin.H napisał:

Mam tylko 2 x 10000 nic wiecej tam nie siedzi plus dwa mniejsze 470 i 1000uf.

33 minuty temu, eMCZe napisał:

to możesz je wszystkie równie "często" policzyć na palcach jednej ręki.

o to właśnie 🙂

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Marcin.H napisał:

W sumie chce dociazyc dzwiek wiec 15000 bylo by optymalne.

proponuję jako zasilające do wzmaka te

wybór w zależności od potrzebnego napięcia

poza tym 15000uF to jest niezbyt dużo

https://www.tme.eu/pl/details/mal210117473e3/kondensatory-elektr-srubowe-i-inne/vishay/

https://www.tme.eu/pl/details/mal210118333e3/kondensatory-elektr-srubowe-i-inne/vishay/

23 minuty temu, Marcin.H napisał:

Te dwa

widzę tam również Audyna QS4... to taki Jantzen  Cross Cap. Wywal go 🙂

I nie widzę jakie masz napięcia ale ja nigdy nie żałowałem montażu Mundorf M-Lytic AG MLGO, tylko 15000 uF jest max do 63V

Mundorf tez byl 🙂 zabral troche srednicy 😀 i jakos za chudo bylo napiecie 63 V 

zanim wsadzilem QS siedzial tam wima mkp orginalnie. QS wsadzony do testu 

Ja na Twoim miejscu jesli chcesz najwięcej wycisnąć to wybrałbym tylko mundorf mlytic ewentualnie Kemet for audio inne darowałbym sobie nie ta liga, choc wielu ta opinia może się nie podobać. W mundorfe aby ciut dołożyć dolnej średnicy której faktycznie brakuje polecam bocznik 150nf epcos. Reszta w mundorfe wyróżnia mono ten kondensator w tej grupie cenowej. Do zasilania idealny. 

Jesli ma być taniej to fajne też są epkos/tdk zwlasza z wyższych serii.

Cena jest obojetna ok für BG musial bym sprzedac nerke 😄 To moze sobie daruje. 
Leza u mnie jeszcze mundorfy moze sprubuje jeszcze raz . 
Kusi  mnie kupic Komet bo jak kolega pisal wyzej graja otwartym dzwiekiem.

8 godzin temu, Marcin.H napisał:

Mam tylko 2 x 10000 nic wiecej tam nie siedzi plus dwa mniejsze 470 i 1000uf.

Ale w sumie to nic nie stoi na przeszkodzie taki kondensator zbocznikować właśnie takim 470uF np Nichicon VR (jak chcemy dodać powietrza itp). Accuphase wolno to wszystkim wolno 😉

Mariusz03 - aby wycisnąć więcej to w torze przed lampa mam v-cap CuTF a za lampą równolegle duelund Cast Pio Cu + Ag/Cu ( koszt całości ok 5 tysiaków) i różne kondy w zasilaczu wstawiałem duuużo droższe od BC-components ( Mundorfy też) ale one dały mi to czego szukałem. Tobie widać Mundorfy przypadły do gustu i to najważniejsze 🙂 

Nie ma mowy o oszczędnościach z mojej strony. Uszy zadecydowały.

Nie cierpię górnej średnicy i m.in. BC-components ograniczają ją a Mundorf nie!!! co kto lubi.

Edytowane przez zn21
7 godzin temu, zn21 napisał:

Mariusz03 - aby wycisnąć więcej to w torze przed lampa mam v-cap CuTF a za lampą równolegle duelund Cast Pio Cu + Ag/Cu ( koszt całości ok 5 tysiaków) i różne kondy w zasilaczu wstawiałem duuużo droższe od BC-components ( Mundorfy też) ale one dały mi to czego szukałem. Tobie widać Mundorfy przypadły do gustu i to najważniejsze 🙂 

Nie cierpię górnej średnicy i m.in. BC-components ograniczają ją a Mundorf nie!!! co kto lubi.

Wychodzi na to ze podobnie budujemy 😁 lub podobne uszy mamy 😁 u mnie przed Lampa V Cap TFTF za Dueund Cu Sn . Tez nie oszczedzam a jak juz to uszy 😁 

Posiadam duzo zapasow zimowych Rike Cu, Alexandry, Mundorfy , Audyn Cu , chyba wszystko juz siedzialo w torze.  

Narazie tak zostaje w V1 i V2 musze tylko dobrac cos do koncowek mocy. 

Tak na boku wymienilem wszystkie diody na Vishay Ultra fast i tez byl skok do przodu wiec nie tylko kondy maja wplyw na dzwiek

A i jeszcze cos nie tylko cena gra role. Kiedys z innymi glosnikami USHER i tym samym wzmacniaczem duzo tansze kondenatory graly duzo lepiej . Wszystko zalezy od calego toru. Pokusilem sie na kolumny za prawie 40tys i co myslalem ze bedzie jeszcze lepiej teraz siedze i buduje od nowa bo juz nie gra tak dobrze. 😒

13 godzin temu, zn21 napisał:

Rozmawialiśmy o zasilaniu tylko do tego się odniosłem. W audio wszystko ma znaczenie, nawet kabelki, mostki, diody, rezysorki, przełączniki, potencjometry, gniazda itd. Wszystko zależy od seta i jego czułości. 

Ja preferuję całe pasmo, są pewne triki aby w torze to i owo przyhamowac lub wyeksponować. Więc o mundorfach zdania nie zmienie, dla bardziej niecierpliwych zostaje Kemet lub inne zabawki. 

Polecam zapoznać się zwłaszcza z tymi 4 pinowymi są drogę, ale warte grzechu. 

• Pokaż nowe odpowiedzi