Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, panterka napisał:

Fajnie płytkę zasilacza zaprojektował Marantz w przedwzmacniaczu SC11S1. Na drugiej płytce ścieżki mają nacięcia żeby prąd płynął przez kondensatory a nie "bokiem".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3c.jpg

I to idealnie obrazuje to, co wyżej terminus tłumaczył.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

Gość

(Konto usunięte)

Reasumujac, techniczna poprawnosc podlaczenia i drogi pradu plynacej bezposrednio przez kondensatory glowne, filtrujace, przyniesie poprawe parametrow i co za tym idzie, zwiekszy wydajnosc pradowa zasilania wzmacniacza. Projekt wydaje sie logiczny i prosty, tylko dlaczego producenci nie stosuja sie powszechnie do tych zasad..?

16 godzin temu, wojkubi napisał:

Pytam z ciekawości-co daje ponacinana masa?

Tworzy układ zwany gwiazdą, masowy, gdzie teoretyczny i praktyczny (!) przepływ prądu jest zerowy. 

Ten punkt to zwarcie - likwidacja zakłóceń.

Wyjścia (-) głośnikowe, też z tego punktu powinny być zasilane.

Nie będę odpowiadał na zaczepki, typu: czy drut 18AVG jest dobry.

Odpowiem na mm² 🙂

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 17.03.2023 o 10:24, terminus napisał:

rozkład prądów jest zaburzony przez te druty.

Ok, czyli likwidacja (ograniczenie) zaklocen, poprawi wlasciwosci dynamiczne zasilania, tak?

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Ok, czyli likwidacja (ograniczenie) zaklocen, poprawi wlasciwosci dynamiczne zasilania, tak?

nie,

dynamika poprawi się przez zwiększenie pojemności kondów

w momencie piku dynamicznego kiedy zapotrzebowanie na prąd jest maksymalne w pierwszej kolejności dostarczają go kondensatory zasilacza w których prąd jest magazynowany

25 minut temu, slawek.xm napisał:

nie,

dynamika poprawi się przez zwiększenie pojemności kondów

w momencie piku dynamicznego kiedy zapotrzebowanie na prąd jest maksymalne w pierwszej kolejności dostarczają go kondensatory zasilacza w których prąd jest magazynowany

No i główny problem żeby się szybko wyładowywały z tak zgromadzonych dóbr bo inaczej dynamiki dalej nie będzie tylko nalewanie przez mały lejek wody do stawu

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, ASURA napisał:

No i główny problem żeby się szybko wyładowywały z tak zgromadzonych dóbr bo inaczej dynamiki dalej nie będzie tylko nalewanie przez mały lejek wody do stawu

po piku następuje zmniejszenie zapotrzebowania na prąd i to jest czas doładowania kondów

... zwykle wystarcza ...

9 minut temu, slawek.xm napisał:

po piku następuje zmniejszenie zapotrzebowania na prąd i to jest czas doładowania kondów

... zwykle wystarcza ...

Cały czas chodzi o szybkie rozładowanie kondensatorów, doładowanie może być takie jak akumulatorów w hybrydzie; langsam, langsam,...

Z Ciekawostek dowiedziałem się od dyrektora technicznego Tonsila że prąd w uzwojeniu wysokotonowca w dobrze zaprojektowanej kolumnie może dochodzić do 130Amper i gwizdek to powinien wytrzymać bez mrugnięcia

Za tym z czegoś ten tak szybki impuls trzeba szybko dostarczyć bo przy długotrwałym dostarczaniu gwizdek pójdzie z dymem...

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

20 godzin temu, slawek.xm napisał:

chodzi o to by masa układu filtracji sekcji dodatniej i ujemnej łączyła się w jednym punkcie z którego

to punktu będzie podłączona do masy płytek wzmaka a jak najdalej od podłączenia mostka prostowniczego

tu schemat ilustrujący zagadnienie

Ukryta Zawartość

oba napięcia symetryczne są filtrowane względem własnej masy a masy te łączą się dopiero przy wyjściu z zasilacza

Slawek, jaki jest sens stosowania dwóch mostków prostowniczych?

Spotkałem się z opinią, że to wycisza pracę transformatora, ale chyba tylko pass stosuje takie rozwiązanie.

Czy w przypadku takiego rozwiązania uzwojenia wtórne muszą być niezależne (separowane galwanicznie)?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, EMiL napisał:

lepsza filracja tętnień

mniejsze obciążenie termiczne mostków

zwiększona trwałośc układu

2 minuty temu, EMiL napisał:

potkałem się z opinią, że to wycisza pracę transformatora

jak trafo szumi to nic mu nie pomoże szczególnie przy dużych trafach

3 minuty temu, EMiL napisał:

Czy w przypadku takiego rozwiązania uzwojenia wtórne muszą być niezależne (separowane galwanicznie)?

wszystkie wtórne nawinięte są na jednym rdzeniu

jak jedno wtórne przetniesz w połowie to masz dwa wtórne

jak masz nawinięte 4 wtórne to możesz dwa połączyć szeregowo i masz dwa wtórne itd

osobiście do wzmacniaczy uzywam traf z czterema napięciami wtórnymi

dlatego ,że nic dodatkowo nie muszę kombinować , równiejsze jest też obciążenie trafa

wtedy na każde wtórne jeden mostek czyli cztery zasilacze po dwa na kanał .... taki układ jest drogi ale skuteczny stabilny i wydajny

poza tym zamiast mostków zintegrowanych używam diód Schottky

mostków mosfetowych nie stosuję ze względu na nieprzewidywalną trwałość kości sterującej

Gość

(Konto usunięte)
56 minutes ago, slawek.xm said:

poza tym zamiast mostków zintegrowanych używam diód Schottky

Xraytonnyb prawi że diody Schottkyego na mostki są średnie bo mają drop proporcjonalny do prądu. Warto kuknac jak duży przy max load zasilacza. Nie sprawdzałem. 

Godzinę temu, EMiL napisał:

Spotkałem się z opinią, że to wycisza pracę transformatora, ale chyba tylko pass stosuje takie rozwiązanie.

Ja nie Sławek, ale się wtrącę,

w literaturze są dwie szkoły, jedna zaleca, druga zabrania stosowania równoległych mostków. 

Z racji biedy i nędzy diody zdublowane stosowała np. Unitra.

Jeśli diody sparujemy dynamicznie, jak tranzystory w dobrym wzmacniaczu, to można, ale raczej to półśrodek, 

wystarczy przecież dać mocniejsze i radiator.

Sens stosowania Schottky'ego w prostowniku... hmmm... wystarczy zerknąć do jakiegoś .pdf-a, 

spadek napięcia na złączu wzrasta wraz z prądem przezeń płynącym, więc korzyść żadna.

Prostujemy 50 Hz, zwykłe diody zadziałają do ~150 kHz. Stosowanie tu megahercowych diod

to ... bez sensu.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Może ktoś kiedyś podłapał, jak to było z tranzystorami i zniekształceniami IMD, przez ich małą graniczną częstotliwość,

i tak poszło w świat. Tyle, że tranzystory 20 kHz i powyżej muszą dać, zaś diody w prostowniku - nie muszą.

Oczywiście, jak ktoś stosuje szybkie diody w prostowniku, nie ma problemu, nikt tego nie zabrania. Bo to nic nie zmieni

w działaniu zasilacza i prostownika prądu stałego.

Edytowane przez terminus

Gość

(Konto usunięte)
34 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Nie sprawdzałem. 

to sprawdź

ja robię tylko klasę A i dlatego każdy wolt straty napięcia to zamina w ciepło

nikogo nie namawiam tylko piszę to co sam sprawdziłem

w klasie AB ma to mniejsze znaczenie i tak

36 minut temu, terminus napisał:

wystarczy przecież dać mocniejsze i radiator.

----------------------------------

37 minut temu, terminus napisał:

w literaturze są dwie szkoły, jedna zaleca, druga zabrania stosowania równoległych mostków. 

Z racji biedy i nędzy diody zdublowane stosowała np. Unitra.

dla mnie Nelson Pass jest guru

ani Ty ani unitra tego nie zmienią 🙂

a Pass zaleca dwa mostki zamiast jednego... zresztą nie tylko on

O, cześć. Ja nie chcę Cię ani u Ciebie nic zmieniać. Po co?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, terminus napisał:

O, cześć. Ja nie chcę Cię ani u Ciebie nic zmieniać. Po co?

ok , ale jak widzisz techniczne wady dwóch oddzielnych mostków na napięcie dodatnie i ujemne

to chętnie poczytam i się ustosunkuję

argument typu "z biedy" mnie nie przekonuje 🙂

Ok. Żeby to działało zgodnie z założeniem, diody równoległe muszą być sparowane dynamicznie,

w całym zakresie prądów pracy.

Czyli muszą przewodzić równolegle ten sam prąd, równo podzielony.

Parujesz tak diody?

12 minut temu, slawek.xm napisał:

ok , ale jak widzisz techniczne wady dwóch oddzielnych mostków na napięcie dodatnie i ujemne

to chętnie poczytam i się ustosunkuję

Tego nie neguję.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, terminus napisał:

Ok. Żeby to działało zgodnie z założeniem, diody równoległe muszą być sparowane dynamicznie,

w całym zakresie prądów pracy.

Czyli muszą przewodzić równolegle ten sam prąd, równo podzielony.

te zaprezentowane mają bardzo małą tolerancję i są znacznie przewymiarowane dlatego

nie paruję diód do mostka

8 minut temu, slawek.xm napisał:

te zaprezentowane mają bardzo małą tolerancję i są znacznie przewymiarowane dlatego

nie paruję diód do mostka

Rozumiem, parowanie  dotyczy połączenia równoległego diod , nie czterech diod w jednym mostku.

Żebyśmy się zrozumieli.

Dwa mostki na dwóch wtórnych uzwojeniach jest spoko.

Ale to nie robi większego spadku (te 2 mostki)? Za późno na myślenie trochę.

Edytowane przez terminus

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 18.03.2023 o 16:39, terminus napisał:

Odpowiem na mm² 🙂

Wracajac jeszcze na chwile do mojego przypadku, obecnie kondy sa podlaczone drutem 0.8mm2. Niebawem je podlacze wg Twojej wskazowki, zostawic ten przekroj czy zmienic, cos zasugerujesz, dzieki.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Wracajac jeszcze na chwile do mojego przypadku, obecnie kondy sa podlaczone drutem 0.8mm2. Niebawem je podlacze wg Twojej wskazowki, zostawic ten przekroj czy zmienic, cos zasugerujesz, dzieki.

oblicz przekrój ścieżki na płytce i przekrój kabla łączącego kond z płytką nie może być mniejszy

Nie chcę tworzyć nowego wątku więc zapytam tutaj.
Przeglądając noty katalogowe kondensatorów elektrolitycznych występuje parametr ESR i prąd tętniący. O ile rozumiem wpływ ESR w danych układzie (niskie ESR w zasilaczu, cytat: "ESR to rezystancja szeregowa, która stawia opór dla prądu ładującego i rozładowującego kondensator. Jeśli jest wysoka, to zmniejsza efektywność kondensatora i powoduje nagrzewanie się elementu. Nagrzewanie się kondensatora elektrolitycznego skraca wielokrotnie jego żywotność").
To pewnie taki najprostszy opis tego parametru.

Nie bardzo jednak wiem jak kierować się jeśli chodzi o tzw. prąd tętniący.
Wartości tego prądu dla kondensatorów o danej wartości pojemności i napięcia pracy dość znacznie się różnią np. 1770 mA i 2860 mA
Więc jak to jest? Kierować się którą wartością przy wyborze?

15 minutes ago, naczesany said:

Kierować się którą wartością przy wyborze?

tą która jest istotna dla danej aplikacji

tu masz więcej:

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem to jest trochę tak, że my w diy po prostu możemy włożyć mocno za dobry kondensator do danej funkcji i się nie przejmować - dajesz Nichicony UKL lub przemysłowe do zadań specjalnych UBT czy tam UFW do zasilacza i tyle. 

Ukryta Zawartość

To jest to samo. W Mundorfie seria Supreme-mcap-EVO jest dla rozróżnienia od Supreme mcap bez evo

wszystkie to M-cap

Edytowane przez kramyeu
4 minuty temu, kramyeu napisał:

To jest to samo. W Mundorfie seria Supreme-mcap-EVO jest dla rozróżnienia od Supreme mcap bez evo

wszystkie to M-cap

To dlaczego jest duża różnica w cenie?

Masz zapewne na myśli serie Evo na bazie supreme Evo

na bazie supreme masz supreme bez evo 

Ta pierwsza ponoś dobrze sprawuje się w sygnale (Evo)

7 minut temu, kramyeu napisał:

Masz zapewne na myśli serie Evo na bazie supreme Evo

na bazie supreme masz supreme bez evo 

Ta pierwsza ponoś dobrze sprawuje się w sygnale (Evo)

A sorry

są jeszcze te białe 

masz rację z tym M-cap

ja ich w ogóle nie brałem pod uwagę bo dla mnie Mundorf to zuuuooo

edycja3:

Być może to opcja zupełnie z d.

ale czy myślałeś dać coś takiego i mniejszy a porządniejszy kondek?

Ukryta Zawartość

Co ten bufor dokładnie robi? I czy jest audiofilska zabawa z kondensatorami z nim?

Czy to cudowne ustroje pass labs?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu
  • Pokaż nowe odpowiedzi