Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Puść muzyke 24h i po dwóch tygodniach będziesz miał efekt.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Strzyga, wymieniłeś juź kondensatory w 07s ? Sam posiadam to pudło i jestem bardzo ciekawy wniesionych, ewentualnych zmian w brzmieniu. Podobnie jak u Ciebie, mam wymienione lampy na 5687 Tung Solą, więc twoje wnioski będą dla mnie

cenne. Jeśli moźesz napisz parę słów.Pzdr.

Witam.

Kupiłem na Hificollective 2 ClarityCap MR 400V i czekam do tej pory na przesyłkę. 4 Mundorfy Supreme juz do mnie przyszły i czekają na wlutowanie. Ostateczne wnioski i tak będą po 300 godzinach bo podobno Mundorf tyle potrzebuje, żeby zacząć grać "swoim" dźwiękiem. Sprzedawca kazał mi się nie przejmować:))

Jedzie do mnie też gnazdo sieciowe Furutecha i wtyki rca Eichmanna.

Jak masz kawałek wolnego grosza, wstaw zamiast oryginalnych opa, 4 musesy 01 i Bursona V5. Efekt jest O KU..A! Jest dobrze:)

testuje równoległe Supreme (zamiast białych) + Supreme Silver Gold Oil 0.01uF jako bocznikujące do Supreme na szeregu.

Ten eksperyment się nie powiódł głównie przez rozwalenie się sceny. Źródła pozorne stały się bliżej nie określonymi plamami.

Jako że przyszedł mi w końcu zamówiony miernik to przeleciałem wszystkie kondensatory co do kolumn kupowałem i co sie okazało...

Te dwa SGO co miały byc na bocznikowanie jeden jest 0.01uF, tak jak oznaczony. Drugi natomiast ma 0.001uF zamiast 0.01, tak jakby już w fabryce został błednie oznakowany..

Stawiam więc że, to właśnie było główną przyczyną czemu bocznikowanie się nie powiodło a scena rozjechała i straciła precyzję.

Strzyga ,dzięki za odpowiedź :) Panowie , cały przekrój kondensatorów Clarity Cap jest w Polsce, tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Strzyga ,dzięki za odpowiedź :) Panowie , cały przekrój kondensatorów Clarity Cap jest w Polsce, tutaj

Ukryta Zawartość

Właśnie 630v. Jest też mniejszy rozmiarem MR 400v, którego nie ma jeszcze w dc-components (zamówili i czekają), dlatego kupiłem w hificollective i też czekam. Co nie jest fajne.

Ukryta Zawartość

Op- ampy, to będzie ostatni etap zmian w jajonie, taka wisienka na torcie. Tylko które gdzie "włoźyć" to dla mnie wiedza tajemna

-"strach się bać" Szukam informacji i nic nie mogę znaleźć. Chyba źe podpowiesz małe co nieco, byłbym bardzo wdzięczny.

I pytanie, dlaczego akurat kondensatory 400 V, oryginalne są na 250V i takie moźna kupić w dc components. Czy to ma jakieś

zasadnicze znaczenie? Wymienię wszystkie 6 sztuk na takie

Ukryta Zawartość

Jak się ułoźą, opiszę co i jak się zmieniło.

Ukryta Zawartość

Nie ma większego znaczenia, byle napięcie nie było mniejsze od roboczego w układzie.

Z praktycznego punktu widzenia im wyższe napięcie tym delikatniejsze brzmienie (w jednej serii kondensatorów oczywiście). Im wyższe napięcie to też wyższa cena i większe rozmiary kondensatora. Nie zawsze ma sie miejsce.

Tak wiem, wiem. Ale Strzyga mógł wybrać 250 czy 630 V, które są dostępne od ręki, a mimo to sprowadza kondensatory na 400V. Stąd moje pytanie :)

Ale nie ma czegoś takiego jak CC MR na 250V. Są tylko 400 i 630 i jak sam wskazał 400 jest mniejsza i najwyraźniej dlatego ją zamówił ;)

Po około 300 godz. ogólne przekazanie atmosfery muzycznej na superiorze - bajka, do tej pory jazgotał mniej lub bardziej przy swojej zmienności z innymi zmieniającymi się cechami a teraz ogłada i przekazanie emocji, barwą, nasyceniem.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Op- ampy, to będzie ostatni etap zmian w jajonie, taka wisienka na torcie. Tylko które gdzie "włoźyć" to dla mnie wiedza tajemna

-"strach się bać" Szukam informacji i nic nie mogę znaleźć. Chyba źe podpowiesz małe co nieco, byłbym bardzo wdzięczny.

I pytanie, dlaczego akurat kondensatory 400 V, oryginalne są na 250V i takie moźna kupić w dc components. Czy to ma jakieś

zasadnicze znaczenie? Wymienię wszystkie 6 sztuk na takie

Ukryta Zawartość

Jak się ułoźą, opiszę co i jak się zmieniło.

Witam,

Chodzi o CC MR - Rafa wyjaśnił o co chodzi. Zamówiłem 400v ze względu na mniejszy rozmiar. Jaki dadzą efekt, to dla mnie wielka niewiadoma. Podobno są przezroczyste, neutralne, z dobrą przestrzenią (o poprawę przestrzeni mi chodziło). Z jednej strony to zaleta, bo źródło powinno być neutralne, z drugiej to nie jest raczej kondensator do wprowadzania znaczących modyfikacji w jakimś aspekcie barwy dźwięku. Jak to zagra zobaczymy- posłucham ayona w kilku systemach, żeby mieć szerszy obraz. Jak będzie zonk, będę próbował innych. Ja jestem królikiem doświadczalnym, więc może na razie nic nie kupuj - dla laski na fajne stringi zostanie:))

Co do opa - są 4 w linii pionowej - odpowiadają za konwersję i filtrację i jeden samotny za nimi- odpowiada za wzmocnienie. Te cztery wymieniłem na Muses 01. Kupiłem oryginalne ze strony producenta. Na allegro są za połowę ceny, ale sprzedający nie potrafią udokumentować ich oryginalności, wiec niech spadają. Co to dało:

- wokal jest bezapelacyjnie lepszy, wiecej naturalności, mniej plastiku, technicznosci cyfry. Odtwarzacz gra bardziej średnica niż do tej pory

- bas- odrobinę bardziej zróżnicowany niż z BB, drastycznych różnic nie ma

- wysokie - zawsze ładne, wypolerowane, z dobra wagą i...uśrednione. Coś takiego robią wzmaki Luxmana w klasie A. Dobra płyta zaga dobrze i chu..o nagrana płyta też zagra dobrze. To jest fajne, ale jeśli jestes zwolennikiem wyłapywania ile razy puścił bąka skrzypek, a ile wiolonczelistka, to nie są opa dla ciebie.

5 opa wymieniłem na Burson V5. Tego dyskretniaka polecam z czystym sumieniem. Daje zajebista głębię. Bas z BB 2134 chowa się, nie ma czego porównywac.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za precyzyjną i wyczerpującą odpowiedź :) Z wymianą kondziołków i tak muszę się wstrzymać, od tygodnia w zwrotnicy, piłuję CC ESA. Tak jak piszesz, pierwsze co rzuca się w ucho to przestrzeń, oddech i precyzja lokalizacji,

Cała reszta to huśtawka, od miękkiego misia, po dźwięk twardy, szary i do d.py, tylko ta przestrzeń jest stabilna.

Zacznę od V 5, moją lampka wypycha wokale i tego nie chciałbym pogłębiać, lepszy bas, zawsze mile widziany.

Pozdrawiam.

Ps: oczywiście czekam na dalszy ciąg wydarzeń ;)

Edytowane przez goostaw

Przez kolejne tygodnie kontynuowałem różne wariacje z różnymi kondensatorami i ostatecznie zatoczyłem koło w kwestii równoległego do wysokotonowca.

Najlepiej w tym miejscu spisuje się fabryczny, teoretycznie najgorszy kondensator. Jakikolwiek bogatszy w barwę i detal powoduje utwardzenie dźwięku. Na fabrycznym jest delikatnie i miękko. Ktoś to potrafi wytłumaczyć z technicznego punktu widzenia?

Co do szeregowego czyli najważniejszego jakby nie patrzeć najbardziej pod względem nasycenia barw podoba mi się Audyn Max Copper.

Z Mundorfa Supreme podoba mi się napowietrzenie, ilość detalu w najwyższych tonach i trochę szersza scena.

Czy ktoś mógłby polecić jakiś kondensator do zbocznikowania Audyna, żeby dodać brakujące cechy Mundorfa. Czy próbować właśnie bocznikować Supreme, ewentualnie SGO a może czymś innym jeszcze?

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gość zachwyca się tym Duelundem Silver ale cenowo nie jest zachęcający. Jakieś inne pomysły?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ja dla odmiany zmieniłem kondensatory na wyjściu z przedwzmacniacza, z Jantzen Silver na Mundorf Supreme.

Preamp chodzi całą dobę, tj jakieś 350h od zmiany.

Oczekiwałem spokojniejszego detalu bez utraty szczegółów, a tym czasem uleciało mi dość sporo basu !

Głośniki w kolumnach ledwo się poruszają a wcześniej aż wrzało..

Kiedyś w końcówce wsadziłem w miejsce fabrycznych WIMA MKP 10, Jantzeny Superior i też pamiętam że basu przybyło wtedy aż nadto..

Ile takie Supremy się będą wygrzewać w pre na wyjściu, lub czym je ewentualnie zastąpić co ma mocny bas jak Jantzeny Silver ale bez takiej przesadzonej lekko detaliczności..?

Może jakiś teflon..?

Preamp tranzystorowy w klasie A, raczej szybki jak błyskawica

Supreme ponoc nie jest najlepszym wyborem na kondensator w sygnale, ale sam tego nie sprawdzalem. Ja nie uzywam kondensatorow w torze sygnalu, ale trzeba wiedziec co sie podlacza :-)

• Moderatorzy

co ma mocny bas jak Jantzeny Silver

hmm... u mnie gra wyraźnie średnicą i górą z naciskiem na górę do grania silnym basem mu daleko choć rzeczywiście impuls na basie też potrafi mieć dobry o ile góra w utworze nie jest zbyt silna bo robi się krzykliwie.

Ostatnio w jego miejsce dałem mifleksa KPCU i ten gra wybitnie z podkreśleniem basu i średnicy za to góra jest niezwykle delikatna i wycofana (choć ma dobrą rozdzielczość i fajnie oddaje różnorodność barwy na basie i średnicy zachowując przy tym bardzo dobrą dynamikę). Ponieważ w dacu mam dwa kondensatory między stopniowe na jednym stopniu jest Jantzen Silver na drugim Miflex i muszę przyznać, że dobrze razem współpracują uzupełniając swoje braki (wycofaną górę miflexa) i tuszując wady (hamując zapędy do krzykliwości Jantzena).

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Ukryta Zawartość

Tak wyglądała zwrotnica do AP Tempo 3. Gdy wchodziły na rynek, kosztowały coś około 3000 dolców. Ładne kondki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez goostaw

Witaj

Jeden "ciut lepszy" ale z tych w rodzaju "po 5zł za sztukę" i dwa zwykłe elektrolity non-polar.

Zero szału.

Mocno poszli w koszta :-).

Masz duże pole do popisu, tylko je dobrze pomierz.

Rezystory tak samo mocno budżetowe ... następne do wymiany.

Dużo pracy, szukania, porównań i tysiące godzin wygrzewania przed Tobą.

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Kondensatory elektrolityczne ze zdjęci miały odpowiednio 12 i 13 uf z hakiem ( pewnikiem ze względu na wiek się zozjechały) nominalnie powinny mieć 10 uf.

Wymieniłem je na Clarity Cap ESA, rezystory na Mundorf M-Resist Supreme. Trochę na wariata, bez głębszego zastanowienia. Po stu kilkudziesięciu

godzinach grania, mogę napisać źe operacja (chyba) się udała.

Wszystko zaczyna układać się w jednorodna całość, w końcu pojawiła się stereofonia i przestrzeń jakiej spodziewałem się po Tempo.

Do końcowych wniosków pozostało jeszcze 150 - 200 godzin wygrzewania, ale juź da się tego słuchać bez środków znieczulających.;)

Pozdrawiam

Dziękuję za precyzyjną i wyczerpującą odpowiedź :) Z wymianą kondziołków i tak muszę się wstrzymać, od tygodnia w zwrotnicy, piłuję CC ESA. Tak jak piszesz, pierwsze co rzuca się w ucho to przestrzeń, oddech i precyzja lokalizacji,

Cała reszta to huśtawka, od miękkiego misia, po dźwięk twardy, szary i do d.py, tylko ta przestrzeń jest stabilna.

Zacznę od V 5, moją lampka wypycha wokale i tego nie chciałbym pogłębiać, lepszy bas, zawsze mile widziany.

Pozdrawiam.

Ps: oczywiście czekam na dalszy ciąg wydarzeń ;)

Ukryta Zawartość

post-66450-0-65058600-1495740929_thumb.jpg

post-66450-0-32326900-1495741043_thumb.jpg

post-66450-0-86307500-1495741271_thumb.jpg

post-66450-0-95986600-1495741411_thumb.jpg

post-66450-0-86179700-1495741506_thumb.jpg

post-66450-0-23755500-1495741581_thumb.jpg

post-66450-0-38200000-1495741691_thumb.jpg

post-66450-0-02518400-1495741768_thumb.jpg

Wygrzewa się:))

post-66450-0-21059900-1495743142_thumb.jpg

post-66450-0-42290500-1495743198_thumb.jpg

post-66450-0-48401400-1495743251_thumb.jpg

Wzmacniacz też dostał prezent w postaci Jupiterów i gniazd WBT. Poprawa niesamowita. Świetne kondensatory.

post-66450-0-89499400-1495741183_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale piękna biżuteria :)

Dzięki. Taki SR Red faktycznie w cenie złotego pierścionka, obawiam się jednak, że gdybyś zainstalował go w swoim odtwarzaczu, uśmiech zniknąłby z twojej twarzy. Może więc lepiej tego nie rób. Lepiej być uśmiechniętym.

Pytanie o te dwa konkretnie modele jako międzystopniowe we wzmacniaczu Hybrydowym między preampem lampowym na 6N6P ( lub 6N30P - będzie testowana ) a końcówką Tranzystorową na IRFP240/9240 :

Jantzen Audio Superior Z-Cap ( Czerwone)

a

Mundorf Mcap EVO Oil

Jakich różnić można spodziewać się między nimi ??

Ograniczeniem jest budżet ( do 60zł za sztukę - potrzebuję 4 sztuk ) oraz średnica - nie mogą być większe jak 30mm. Pojemnośc w zakresie 0,47uf-2.2uF / 250v min.

Jezeli ktoś ma inne typy przy spełnieniu powyższych założeń to bardzo proszę o wpis.

Obecnie mam użyte Rosyjskie Zielone PIO K75-10 2.2uF.

• Moderatorzy

Wzmacniacz też dostał prezent w postaci Jupiterów i gniazd WBT. Poprawa niesamowita. Świetne kondensatory.

Napisz jak możesz coś o brzmieniu Jupiterów (tylko proszę nie na zasadzie "bas lepszy, przestrzeń lepsza, wszystko lepsze").

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Napisz jak możesz coś o brzmieniu Jupiterów (tylko proszę nie na zasadzie "bas lepszy, przestrzeń lepsza, wszystko lepsze").

Krótko: Leben 300, może z wyjątkiem F-ki, zawsze miał skłonności do nadmiernego akcentowania sybilantów. Żadna zmiana kabli i NOSów na takie, czy inne, nie mogła temu zaradzić. Zawsze był obecny ten cholerny plastik w ludzkim głosie. Od zarania dziejów podejrzewałem, że winne są te małe czerwone wypierdki, które robią tam za sprzegające.

Wstawiłem w ich miejsce Jupitery i uzdrowiłem ten wzmacniacz. Piękny, naturalny dżwiek bez plastiku. Teraz mam problemy z wychodzeniem do pracy.

hmm... u mnie gra wyraźnie średnicą i górą z naciskiem na górę do grania silnym basem mu daleko choć rzeczywiście impuls na basie też potrafi mieć dobry o ile góra w utworze nie jest zbyt silna bo robi się krzykliwie.

Miałem kiedyś sygnałówkę Siltecha.

Model 4-56s.

Zawsze i nawet w budżetowym sprzęcie gdy wpinałem ten kabel między koncówkę mocy a premap przybywało basu, góry, przestrzeni, powietrza, co oczywiście skutkowało również wrażeniem większej dynamiki. Między źródłem a pre już nie było to takich wrażeń.

Takie same skojarzenia mam z tymi Silverami Jantzena. Supreme przy nich brzmią jak normalny porządnym acz zwykły miedziany kabel.

• Pokaż nowe odpowiedzi