Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

bać to się boje conajwyżej Twojego dysonansu poznawczego bo w tych wnioskach stoi jasno, że:

"This study has investigated the ESR, capacitance and THD of nine different capacitor types. While the commercial capacitors as well as the material variations of capacitors P1 to P6 have shown changes in ESR, none of them has shown significant changes of the THDMean as well as THDITU. The plausibility of the THD value for a fundamental frequency of 500 Hz has been checked against model calculations. The unweighted THDMean was about 0.1% and the weighted THDITU, which suppresses less audible harmonics in accordance with ITU-R 468, was about 0.02%. Even the THDMean, which includes THDs from less audible frequencies, suggests that the harmonics distortions are well below the threshold of audibility, which is at about 7%. In the range of the highest audible sensitivity, the THD values of THDITU are even 10 times smaller than the values of THDMean. It can be concluded that the electrolytic capacitors do not add significant distortions to fundamental frequencies as they transfer signals and thus, in good approximation, can be considered as linear devices. Modifications of the electrolyte or separation paper have a neglectable effect on the THD. It is likely that other voltage-independent capacitor types and passive components in general will produce similarly low distortion amplitudes compared to the threshold of audibility. Consequently, the choice of the non-linear devices, such as op-amps and diodes will have more effect on the distortionrelated audio quality of the amplifier, i.e. the overall distortion characteristics, than the choice of the electrolytic capacitor. One may speculate that maybe other effects such as soundwave-induced vibrations, transduced by the circuit board onto the capacitor assembly, could interfere with the audio signal and thus have an effect on the audio quality. This, however, cannot be answered by this study but could be subject to further research."

z tego jasno wynika, że kondensatory są elementami liniowymi i nie ma sensu się nimi specjalnie przejmować

przekleiłem to 1:1 z tego pdfa

Przecież pisałem, konkluzja z opracowania jest taka, że nie mają wpływu na sygnał audio. Jak było inaczej, poproszę o zacytowanie. Za troskę dziękuję.  Pozdrawiam. 

1 minute ago, OLES said:

Przecież pisałem, konkluzja z opracowania jest taka, że nie mają wpływu na sygnał audio. Jak było inaczej, poproszę o zacytowanie. Za troskę dziękuję.  Pozdrawiam. 

hehe sory, ja w tym wątku jestem przyzwyczajony do "jedynego" słusznego prądu myślowego - z automatu polecialem, wybacz 😄

O widze ze sie podzielili. Moze nawet dogadali. bum grasuje w jednym watku a ten w tym.. misjonarze

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Oj , uwaga ... Te , które ja zastosowałem to nie są Toshin Kogyo seria UTSJ (Jovial) sprzedawane przez Hifi Collective. Jovial mają srebrne koszulki i miałem je na wzmacniaczu Onkyo A-5VL . Zmierzyłem te elektrolity i wszystkie wyrzuciłem do kosza , bo żaden z nich nie miał nawet 50% pojemności po około 10 latach użytkowania . Nie wiem co było przyczyną uszkodzenia tych kondensatorów ale prawdopodobnie doszło do przebicia w zasilaniu końcówki mocy i napięcie zasilania końcówki mocy poszło na wszystkie inne układy które miały zasilanie +/-12 woltów. Może po prostu doszło do przebicia w tych kondensatorach ale to dziwne , bo pozostałe kondensatory nie uległy uszkodzeniu a wśród nich właśnie były takie czarne Toshin Kogyo i one przetrwały mimo , że są najniższe napięcie pracy 25V a Jovial na 50V . Załączam zdjęcie resztek urządzenia . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czarne.thumb.jpg.8b008e3c52cf8a9965e558180815277b.jpg

3 godziny temu, slawsim napisał:

Właśnie zajrzałem na ich stronę i z elektrolitów część jest przeznaczona do audio. Może to dobry kierunek?

4 godziny temu, zombie7 napisał:

a te Toshin Kogyo spotkałem w Rotelu RA-2020 i trzymały parametry aż miło. A w Hifi-Collective są dostępne i cenowo wyglądają na górną półkę. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

10 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

tego jasno wynika, że kondensatory są elementami liniowymi i nie ma sensu się nimi specjalnie przejmować

Dziękuję że to tak jasno przedstawles, idę zamówić wiaderko chińskich kondestorow po 20 centow za sztukę.  🤣🤣🤣

Podmieniałem elektrolity w sprzężeniu zwrotnym (kilka typów).Niestety, wpływ na brzmienie słychać.Najbardziej charakterystyczny był nichicon kz.

7 godzin temu, wojkubi napisał:

Niestety, wpływ na brzmienie słychać.

Dlaczego zaraz niestety? To poprostu jeden z elementow skladowych "charakteru brzmienia" urzadzen.

7 godzin temu, wojkubi napisał:

Podmieniałem elektrolity w sprzężeniu zwrotnym (kilka typów).Niestety, wpływ na brzmienie słychać.Najbardziej charakterystyczny był nichicon kz.

Jak ktoś podchodzi na luzie to testowanie kondensatorów może być świetną zabawą i sposobem na ulepszenie systemu. 

48 minut temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś podchodzi na luzie to testowanie kondensatorów może być świetną zabawą i sposobem na ulepszenie systemu. 

zgadzam się, ale trzeba spoooro czasu (dziesiątki lub setki godzin) na to, lub wygrzać testowane kondensatory wcześniej. A i tak przez ilość tych kondensatorów możliwości jest tak dużo, że znalezienie optymalnego rozwiązania graniczy z cudem.

Wystarczy użyć KISS + Separation of concerns i sprawa budowy systemu jest prosta jak każdego innego... w IT systemy są wielokrotnie bardziej skomplikowane a jak ktoś umie to po prostu się je buduje.

Godzinę temu, zombie7 napisał:

zgadzam się, ale trzeba spoooro czasu (dziesiątki lub setki godzin) na to, lub wygrzać testowane kondensatory wcześniej. A i tak przez ilość tych kondensatorów możliwości jest tak dużo, że znalezienie optymalnego rozwiązania graniczy z cudem.

Raczej po prostu zajmuje mnostwo czasu

Napisałem niestety dlatego,że o wiele łatwiej byłoby użyć jakiegokolwiek elementu i po sprawie.Tak jak kolega napisał można podmieniać elementy w nieskończoność.

Panowie
W moim PRE firmy BAT jest coś co producent nazywa BAT Pack I jest to dodatkowa płytka PCB z kondesatorami która wydaje mi się że peni 2 funkcje (nie mam schematu) tj elektrolity Nichicony są w zasilaniu czyli filtracja ew "magazyn energii" a olejowe kondesatory BAT są w torze audio. Rzut oka na całość - mówię o tym dodatkowym pięterku PCB
3f6d4e5b4e557e482c078be5ad392f75.jpg

Takie będę wymieniał :
01e4fcc252c8ee6ae2a90e9861e64732.jpg

d5bca6db3235fd78ec368339883827a1.jpg
I po długim wstępie pytania o waszą opinię :
1. Czy warto iść w kondy na 105c bo to jednak pre lampowe z 8 lampkami i się grzeje . Jednak te na 85c wstawiał producent czy tylko z powodu kosztu ? Czy patrzeć tylko na ESR?
2. Rozważam Nichicon, CDE i Nippon Chemi-Con. Spotkałem się z opinią że Nippon to już nie to co było a ponoć Nichicon robi dobre kondy i co więcej cenowo są zbliżone wszystkie jeśli nie takie same ale miejmy na uwadze że to zasilanie jak napisałem więc co tu się sprawdzi najlepiej?

Dzięki za poradę / opinie . Będę szukał odpowiedniego gabarytu i dostępności .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

51 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie
W moim PRE firmy BAT jest coś co producent nazywa BAT Pack I jest to dodatkowa płytka PCB z kondesatorami która wydaje mi się że peni 2 funkcje (nie mam schematu) tj elektrolity Nichicony są w zasilaniu czyli filtracja ew "magazyn energii" a olejowe kondesatory BAT są w torze audio. Rzut oka na całość - mówię o tym dodatkowym pięterku PCB

Ukryta Zawartość

Takie będę wymieniał :
01e4fcc252c8ee6ae2a90e9861e64732.jpg

d5bca6db3235fd78ec368339883827a1.jpg
I po długim wstępie pytania o waszą opinię :
1. Czy warto iść w kondy na 105c bo to jednak pre lampowe z 8 lampkami i się grzeje . Jednak te na 85c wstawiał producent czy tylko z powodu kosztu ? Czy patrzeć tylko na ESR?
2. Rozważam Nichicon, CDE i Nippon Chemi-Con. Spotkałem się z opinią że Nippon to już nie to co było a ponoć Nichicon robi dobre kondy i co więcej cenowo są zbliżone wszystkie jeśli nie takie same ale miejmy na uwadze że to zasilanie jak napisałem więc co tu się sprawdzi najlepiej?

Dzięki za poradę / opinie . Będę szukał odpowiedniego gabarytu i dostępności .

Jak już będziesz miał 2 kandydatów, to zwróć uwagę na czas życia i prąd tętniący, który po części i z impedancją się wiąże. Może pomoże:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez OLES

Ja bym je na próbę wylutował i zwyczajnie pomierzył , te nichicony na 85C, z mojego doświadczenia ładniej, tak bardziej homogenicznie grają od tych na 105C i to mogło być głównym powodem ich zastosowania. BAT raczej słucha swoich klocków i ma je nieźle przećwiczone. Może być tak jak ze starszymi nipponami czyli celowo umieszczano je niekiedy w pobliżu radiatora/ów  aby je nieco podgrzewać bo to dawało lepszy dźwięk. I na serio w tym wzmacniacz tak to wygląda jakby celowo to zrobili.

Suma sumarum bardzo ładny wzmacniacz.

Jak już będziesz miał 2 kandydatów, to zwróć uwagę na czas życia i prąd tętniący, który po części i z impedancją się wiąże. Może pomoże:

Ukryta Zawartość

Ok dzięki. A ty na które bus stawiał ?
Olejaki wymienię na mundorfy olejowe Silver-Gold Bo już je miałem w pre i odpowiadają mi ale nie wiem czy pomiędzy wskazanymi markami jest lepszy / gorszy wybór.

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Ok dzięki. A ty na które bus stawiał ?
Olejaki wymienię na mundorfy olejowe Silver-Gold Bo już je miałem w pre i odpowiadają mi ale nie wiem czy pomiędzy wskazanymi markami jest lepszy / gorszy wybór.

Nie znam i nie słyszałam BAT. Jakbym miał dwa lub trzy typy, nie wiedząc jak "grają", to bym się tym co zapodałem rownież kierował.

Ja bym je na próbę wylutował i zwyczajnie pomierzył , te nichicony na 85C, z mojego doświadczenia ładniej, tak bardziej homogenicznie grają od tych na 105C i to mogło być głównym powodem ich zastosowania. BAT raczej słucha swoich klocków i ma je nieźle przećwiczone. Może być tak jak ze starszymi nipponami czyli celowo umieszczano je niekiedy w pobliżu radiatora/ów  aby je nieco podgrzewać bo to dawało lepszy dźwięk. I na serio w tym wzmacniacz tak to wygląda jakby celowo to zrobili.
Suma sumarum bardzo ładny wzmacniacz.

Piotrek one mają 20 lat. Już na nie pora . Ja nie wierzę w elektrolity z takim Peselem.
Właśnie gdzieś w tym wątku czytałem żeby na siłę 105c nie dawać bo ponoć są różnice - nie mówię o trwałości.
Viktor KHOMENKO z BAT wie co robi no ale koszty to koszty wiadomo.

BTW - to nie Wzmacniacz to PRE ale zbudowane jak nie byle jaki Wzmak takie to podejście BAT za co tą firmę bardzo cenię ale za dźwięk w pierwszej kolejności.

Dla przykładu poniżej końcówka mocy
112624e1d10f08dcf08352bee71d2d6b.jpg
Ale tam nic nie ruszam bo młoda jest no i wymiana tych olejowych każdy 50uF to by mnie zabiło.

oj sorry to miało być w przedwzmacniaczu, siedzę właśnie nad wzmacniaczem i plącze mi się już.

Czy kondensatory F&T Rauch 100v to będzie to samo co Mundorf Ecap Raw 100v bo rozmiarami obudowy są identyczne?

Jeżeli na obudowie kondensatora jak na zdjęciu widać podana jest tylko wartość napięcia bez oznaczeń to przeważnie do jakiego napięcia to się odnosi VDC cz VAC?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Mikha'el napisał:

Jeżeli na obudowie kondensatora jak na zdjęciu widać podana jest tylko wartość napięcia bez oznaczeń to przeważnie do jakiego napięcia to się odnosi VDC cz VAC?

VDC

rafa

Jaka jest sygnatura brzmienia Jupiterów VT na wysokotonowym głośniku? Dużo kondensatorów przerzuciłeś zapewne te również testowałeś.

44 minuty temu, genek napisał:

rafa

Jaka jest sygnatura brzmienia Jupiterów VT na wysokotonowym głośniku? Dużo kondensatorów przerzuciłeś zapewne te również testowałeś.

Obok WEET to sa moje ulubione kondensatory. Dlugo na nich gralem w jednej z wersji moich kolumn. Po zmianie strojenia przerzucilem sie na WEET wlasnie bo z racji kosztow oczywiscie nie mam ich w nadmiarze. W projekcie kolumn OB ktory koncze beda wlasnie Jupitery VT znowu.

To typowe aluminiowe kondensatory z wszystkimi tego zaletami jak przestrzen, precyzja, separacja. Swietnie zbalansowane bez zadnych podbic czy akcentow. W porownaniu np do Alumena to nie sa ciemne i nie powoduja wrazenia spowolnienia przekazu. Rike S jest jasniejszy i lekko suchawy. WEET jest znowu najblizej pod wzgledem sceny i zrodel pozornych do VT.

Co odroznia VT najbardziej to barwa i faktury. Nasycenie jest idealne. Blizsze kondensatorom miedzianym.

Z wad to sa tylko dwie i zadna zwiazana z dzwiekiem. Ceny to jedno a ich fizyczne wymiary to drugie.

2 godziny temu, rafa napisał:

Obok WEET to sa moje ulubione kondensatory. Dlugo na nich gralem w jednej z wersji moich kolumn. Po zmianie strojenia przerzucilem sie na WEET wlasnie bo z racji kosztow oczywiscie nie mam ich w nadmiarze. W projekcie kolumn OB ktory koncze beda wlasnie Jupitery VT znowu.

To typowe aluminiowe kondensatory z wszystkimi tego zaletami jak przestrzen, precyzja, separacja. Swietnie zbalansowane bez zadnych podbic czy akcentow. W porownaniu np do Alumena to nie sa ciemne i nie powoduja wrazenia spowolnienia przekazu. Rike S jest jasniejszy i lekko suchawy. WEET jest znowu najblizej pod wzgledem sceny i zrodel pozornych do VT.

Co odroznia VT najbardziej to barwa i faktury. Nasycenie jest idealne. Blizsze kondensatorom miedzianym.

Z wad to sa tylko dwie i zadna zwiazana z dzwiekiem. Ceny to jedno a ich fizyczne wymiary to drugie.

A propos WEET to w ich sklepie na eBay zamieścili taki opis "Where Alumen I could call dark capacitor, the WMH are neutral. Because there are slightly brighter so there are more spacious. Sound stage is wider but Alumen sound stage is a bit deeper."

Czy też to zaobserwowałeś, czy duża jest ta różnica w głębokości sceny?

Duza czy mala to juz bardzo subiektywne postrzeganie tego zjawiska i trudno to sprecyzowac.

Audyn Copper Max dawal najglebsza scene jaka doznalem od kondensatorow. I tak daleko Alumen nie siega ale robi to lepiej niz wiekszosc po prostu dobrych kondensatorow.

WEET pod wzgledem glebokosci sceny jest zwyczajnie dobry. Wpisuje sie w przecietna dobrych kondensatorow. Za to duzo bardziej imponuje ekspresja, szybkoscia, bedac jednoczesnie delikatnym w przekazie.

Mozna postawic znak rownosci i wybor zostawic osobistym preferencjom miedzy nimi.

Dla mnie WEET jest faworytem. A do tego swietnie spisuje sie tez na gornym odcieciu srednicy.

Nadaje to się do czegoś w audio? Np. jako bocznik wejsciowego końcówki mocy? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez manieq

haj-fajowo jest;)

W dniu 15.02.2024 o 09:19, rafa napisał:

Dla mnie WEET jest faworytem. A do tego swietnie spisuje sie tez na gornym odcieciu srednicy.

Czy chodzi o to , że jest łagodny , niemetaliczny i nieziarnisty  na wyższej średnicy ?

...there is no spoon...

8 godzin temu, arturp napisał:

Czy chodzi o to , że jest łagodny , niemetaliczny i nieziarnisty  na wyższej średnicy ?

Można tak to opisać. Do tego bardzo otwarty. Żadnego przymulania.

• Pokaż nowe odpowiedzi