Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno wszystko zależyod danego urządzenia jaki i łudu szczęścia, bo zależy , które kondensatory ruszymy najpierw- bo kombinacji pojemności różnych typów kondensatorów jest prawie nieskończona ilość- powiem szczerze że ta zabawa przestała mnie bawić:( przynajmniej w gotowych cd.

Co ciekawe np w wątku o clocku dla CDPRO2, Elberoth umieścił zdjęcia cd mbl i w większośći kondensatory to panasonic fc ( zresztą MBL używa powszechnie nienajnowszych komponentów zarówno jeżeli chodzi o opamy(ne5334 ze starej produkcji,( chyba dopiero w 6010d sa AD797, chocioiaż to tak pewne w100% nie jest bo nieznam chińskiego), jak i kondensatory).

morris - dźwięk musisz mieć najpierw w głowie i do niego dociągać barwę odtwarzacza. Takie wpisy jak "nagle kotara spadła po zmianie na np. ad797 jest trchę mało poważna. Najczęście prowadzą takie szybkie zmiany do zachwianai równowagi tonalnej i wydobyćia np jazgotliwej góry i "ostrego" basu. Na temn przykład tylko powiem, że w jednym cd nie mogłem znaleść lepszego op amapa niż 5532 z firmy Signetics a przetestowałem ponad 20 różnych kombinacji (kilkanaście kostek). Nie jeden raz "spadała kotara" ale efekt ogólny był zachwiany tonowo. Zgodzę się z jednym dobrym tunerem, że trzeba być nieco artystą i do tego muzykalnym a sprzęt po tuningu ma Twoje piętno. Mam jeden zestaw który jestem zachwycony. Wszyscy moi goście twierdzą, że tak naturalnego realistycznego dwięku nie słyszeli jeszcze. To cieszy i jest to efekt wielu tygodni doboru elementów. Przy czym wiedziałem z góry, że ten zestaw na pewno ma możliwość dobrze grać i dostałem już prawidłowe okablowanie. Gdybym miał jeszce dobierać system to chyba by przerosło moje siły ...:)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

dźwięk mam niby w głowie ale czasami do niego dalej niż bliżej;)

O potrzebie powolnego tuningu już się przekonałem.

Ostatnio odkryłem ( w sumie nie odkryłem żadnej ameryki) , że długotrwałe formowanie kondensatorom pomaga (1,5-4 tygodi zależnie od wieku) w sensie dźwięku jak i po zamontowaniu w docelowym układzie wcale lub dużo krócej czeka się na zmiany dźwięku z czasem czyli tzw. wygrzanie.

Dzięki za odpowiedzi, widzę że problem typu średnica Silmica a dół chociażby Panasonica nie jest tylko moj -:).

Saczek - przeczytałem Twój wpis. A może ktoś próbował "podzielić konda na dwie sztuki" czyli np zamiast 1 szt np 100uF dać parę równoległą złożona np z Silmica i Panasonica po 47uF.

A może ktoś opisze brzmienie BG bo kszyscy pisza w samych zachwytach a nie spotkałem się jeszcze z opinią jak grają. A może jeszcze jakieś inne pomysły.

>>WOJTEK2, 22 Paź 2006, 20:43

łączyć 2 mniejsze nie próbowałem, ale ... ciekawa propozycja. Ciekawe czy byłyby plusy obu kondów. Trzeba sprawdzić. Odnośnie BG to powiem tylko tyle, że o ile dobre kondy to jeśli stosowane z umiarem. W nadmiarze mulą do bólu. Co do opisów jak to brzmi - wyszukiwarka. Chyba żaden inny kondensator na tym forum nie cieszy się taką popularnością...

Cieszę się, że dyskusja rozwinęła się w tym kierunku. Z waszych doświadczeń wynika, że elny cerafine w torze sygnału można sobie raczej darować. Nie zostaje nic innego tylko upolować gdzieś silmiki 47uF/25V. Potrzebuję 8 szt, gdyby ktoś dysponował byłbym wdzięczny....

Pozdrawiam.

Brzmienie K40Y-9

Ciekawy jestem czy inni maja takie samo zdanie...

Bo pozaplikowaniu do Jolidy 202, brzmienie bardzo sie uspokoilo, wiecej szczegolow w srednicy, lepiej zroznicowana, delikatnie ocieplona i ogolnie gra przyjemniej, bez wyostrzen... tylko czy nie za bardzo, troche jakby ktos koc zalozyl na kolumny (ale nie bardzo gruby ;).

Niby wszystkie dzwieki sa na miejscu, ale w muzyce zero brudu i ostrego grania... pytam sie, bo moze mam spaczone ucho po standartowych MKP... i moze tak powinno byc, tylko MKP wyostrzaly tak brzmienie?

Co ciekawe te same kondensatory bardzo dobrze sprawdzily sie w CD.

btw. testowalem 0.1uF/630V, laczone po dwa rownolegle

>>nygus

K40Y-9 aplikowałem w filtrze (pojemności 680pF i 470pF) i jak dla mnie tam są bardzo dobre. W inne miejsca nie wsadzałem póki co

nygus

nie wypaczone ucho- radą na delikatny kocyk( szczgólnie jak rozumiem używasz ich w 2 miejscach w torze)- mam tu na myśli delikatne wycofanie wysokich i ocieplenie jest bypass z teflonów w proporcji dobranej według Twojego gustu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dla tych co nie lubią sami "odkrywać Ameryki" :), inna sprawa że ucho ludzkie lubi określone zniekształcenia i wytwarzane harmoniczne i wstawiamy jakiegoś kondzia żeby je uzyskać - często wtedy spada kotara z dźwięku .....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

… chodziło mi raczej o czyjeś spostrzeżenia i wnioski z autopsji. Trochę mi żal wydawać 20zł zupełnie w ciemno, bo może już parę osób stosowało Panasonica z serii Pureism i jednomyślnie stwierdzą, że są do d..y, wtedy zaoszczędzę czas i pieniądze.

Pozwolę sobie jeszcze raz zapytać: czy ktoś zna te kondensatorki? Czy są coś warte? Czy warto spróbować?

Pozdrawiam, natercjo

>Natercjo

>Czy są coś warte? Czy warto spróbować?<

Warto spróbować, nie są do d...

Próbowałem tych Panasoników za stabilizatorem cyfrówki w CeDeku, "ładny dźwięk" - jak dla mnie zbyt złagodzony. Bardziej mi tam pasował BG N i Elna Silmic. W porównaniu z FC mniej wyższego basu i czystsza góra.

Takie miałem wrażenia, ponieważ akurat szukałem innego kierunku zmian dłużej się nimi nie bawiłem.

Ktoś napisał że przypominają BG serii F i coś w tym jest.

życie stałoby się zbyt piękne gdyby kondensatory tak samo w każdym sprzęcie wpływały na dźwięk .....

Ostatecznie w lampowcu zostawiłem same teflony - nie było łatwo je zmieścić, bo wielkie bydlaki i trochę wiszą na kablach... ale teraz nie dość, że kocyk zniknął, to mam rewelacyjną separację instrumentów i perferkcyjną górę.

no to "pełny wypas" z teflonem; gdyby jeszcze nie były takie wielkie.........

ps. jakie zdobyłeś największe pojemności?

Rambo,)

Udało mi się zdobyć cztery sztuki 4,7 uF/125 V przy 10kHz z Teflonu, rosyjskie z demobilu, po 1,5 kg każdy. K72, zielone. Rozmiarów puszek od konserwy, mocowania śrubowe. Szkoda ich tylko do wysokich tonów w kolumnach, dam je jako wyjsciowe w Lite DAC-AH po modernizacji. Ciekawe jak zagrają.

tt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może to pocisk ;)) ?

nygus

też miałem okres że lubiłem same teflony, gdziekolwiek:)

toptwenty

Ładną pojemność upolowałeś- większe nie są dostępne, tylko te paskudne zapewne stalowe śruby.

>ps. jakie zdobyłeś największe pojemności?

Zaledwie 0.1uF/630V, musiałem dać po dwa równolegle, czyli w sumie aż osiem bydlaków 6x3cm musiałem upakować w małą Jolide 202...

chłopaki , czy ktoś miał do czynienia z tuningiem cd marantz cd- 53 ( leży to umnie do 2 lat schowane w szafie ) , koleś mówi że złom , chce wymienić kondy ale jakie , jakich firm i gdzie / nie jestem elektronikiem ale co nieco kumam - na razie wsadziłem wzm.op ad- 825 , ale co dalej ? Czy ktoś mi pomoże i wskarze droge ku audiofilskiemu oświeceniu!!!

Najwiekszy Chinski hi-fi journal opublikowal ranking 21 kondensatorow. Chris VenHaus (producent V-Caps) otrzymal pozwolenie od autorow aby zamiescic angielskie tlumaczenie tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niezłe. A ja z utęsknieniem czekam na wznowienie produkcji Jupiterów, cóz trzeba będzie to jeszcze przemyśleć, bo jak na strzał w ciemno tanie nie są.

u mnie czekają cierpliwie (w przeciwieństwie do mnie) na wlutowanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja ostatnio kupiłem na Allegro coś takiego :

Ukryta Zawartość

Wstawiłem do Teaca na wyjście i musze stwierdzić że kond jest naprawde bardzo ok.

Kond jest kilkukrotnie większy niż podobna pojemność/ napięcie innej firmy.

Mam jednak wrażenie że odrobinkę jakby "szeleści" zwłaszcza przy jednoczesnym uderzeniu talerza z werblem -:) , ale jest to coraz mniej słyszalne więc może się uformuje.

Niestety pomimo że jest to bipolar jest wyraźna różnica w dźwięku przy odwróceniu polaryzacji (?)

Oczywiście nie mam nic wspólnego ze sprzedającym.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi