Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.05.2025 o 09:38, Szosiu napisał:

moje są czarne , a Elna silmic II RFS jest brązowa. Potrzebuję propozycji na co je wymienić

Silmic II sa zarowno czarne jak i brazowe. Kupowalem z Digikey jedne i drugie. Nie pamietam ktore z ktorej fabryki bo jest wiecej niz jedna. W Digikey podaja kraj pochodzenia. Czesc mieli z Elna USA, reszta z Azji. Na co wyienic? A co z nimi nie tak? Bo typ kondensatora powinienes determinowac wlasciwosciami. Masz za malo czy za duzo czegos?

wklejam ku przestrodze. Przyjęli mi reklamację, ale nie wiem, czy przy tych kondensatorach trzeba bardziej uważać, czy jak? odgiąłem jak zwykle i nóżka ułamana.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 10.05.2025 o 22:29, zombie7 napisał:

wklejam ku przestrodze. Przyjęli mi reklamację, ale nie wiem, czy przy tych kondensatorach trzeba bardziej uważać, czy jak? odgiąłem jak zwykle i nóżka ułamana.

Ukryta Zawartość

W czwartek będę miał już jupiterki. Trochę mnie zasmuciłeś. Planowałem przy kondzie przytrzymać wąskimi kombinerkami tak aby zgiąć nóżkę tak 5mm od boku konda. A tu proszę - przestroga w czas. Dzięki. Czyli zrobię jak planowałem. 

Ukryta Zawartość

To nie znaczy ze wszystkie sie rozpadaja

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 11.05.2025 o 06:31, tedi02 napisał:

Zwykły szajs za niezłą kasę .

Fakt ,trochę wstyd ale z drugiej strony trzeba pamiętać , że te wyprowadzenia są montowane ,, zaciskowo" i nie można ich mocno ciągnąć . To tylko miękka miedź pokryta miękką cyną . Podobny problem występował w rezystorach Holco - dawniej robili je z kapslami ( te na końcach obudowy ) miedzianymi ale klienci się skarżyli , że się wyprowadzenia wyrywają bo miedź miękka . Wprowadzili kapsle żelazne cynowane . Teraz się nie wyrywają ale klienci się skarżą , że te nowe Holco  brzmią już jak zwykłe metalizowane . 

Jak żyć ? 😄

...there is no spoon...

@arturp            Eee tam - jakby ta miedź była naprawdę miękka,

to na pewno mogła by się kilka razy wygiąć, ale by się nie ułamała.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, arturp napisał:

Fakt ,trochę wstyd ale z drugiej strony trzeba pamiętać , że te wyprowadzenia są montowane ,, zaciskowo" i nie można ich mocno ciągnąć . To tylko miękka miedź pokryta miękką cyną . Podobny problem występował w rezystorach Holco - dawniej robili je z kapslami ( te na końcach obudowy ) miedzianymi ale klienci się skarżyli , że się wyprowadzenia wyrywają bo miedź miękka . Wprowadzili kapsle żelazne cynowane . Teraz się nie wyrywają ale klienci się skarżą , że te nowe Holco  brzmią już jak zwykłe metalizowane . 

Jak żyć ? 😄

No masz rację 👍 mówią że wyprowadzenia  rezystorów też mają wpływ na brzmienie ,jeśli kapsle są mosiężne ,drut miedziany cynowany    inaczej  przypuszczam zabrzmi.

Tylko tak ,kolega  audioburak ma rację , GG dyby drut był miękki ,nie byłby tak podatny na zlamanie

A jakie są wasze doświadczenia z kondensatorami Nichicon KW? Mam na zasilaniu OPAMPów części analogowej przed stabilizatorami LT1963/LT3015 4 sztuki po 3300 uF. Nigdy wcześniej ich nie używałem.

4 godziny temu, audioburak napisał:

Eee tam - jakby ta miedź była naprawdę miękka,

to na pewno mogła by się kilka razy wygiąć, ale by się nie ułamała.

Moje się wyginają , montuję je pionowo czyli zaginam dłuższe wyprowadzenia o 180 stopni i to jak najbliżej obudowy więc też zaginam/załamuję na końcówkach pęsety . Zwróć uwagę na grubość wyprowadzeń Cosmosów , są kilka razy grubsze niż standard w elektrolitach , stąd sztywniejsze i łatwiejsze do złamania/wyrwania . Cosmosy mnie nie martwią bo są tanie ale wyłamane ( przy samej obudowie ) wyprowadzenia kondów po kilkaset PLN sztuka to już lekki wściek . Złamie ci się jedno wyprowadzenie i praktycznie para kondów trafia do szuflady , bo kupienie drugiego/zamiennego może podważyć sens ekonomiczny tej zabawy . Ile ja już tego połamałem ... dobry klocek można by za to kupić . 🫢

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Mnie zastanawia budowa kondensatorów. Ipolarnych ,konkretnie nippona ASF z lat 2000  , pojemność 22uf /50 v dorównuje wielkością polarnego 100uf /50v

Dlatego po pewnych "przygodach" do gięcia nie używam pęsety, a zagiętych szczypiec

z dość wąskimi końcówkami. Ich siła gwarantuje że ułamanie raczej nie grozi, bo zagina się

dokładnie tam, gdzie powinno. Ale jak miedź nie jest odpuszczona, to może być i tak źle ..

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 minut temu, audioburak napisał:

nie używam pęsety, a zagiętych szczypiec

z dość wąskimi końcówkami.

No tak , zdecydowanie lepiej .

...there is no spoon...

Nie mniejszy ból jest gdy lutując coś na płytce niechcący dotkniesz kondensatora. Mi niedawno zdarzyło się tak przypalić ściankę jednego MKP. Miernik do ręki ustawiony w trybie Auto i niestety na kondensatorze mierzy się rezystancja, ileś tam omów (na wylutowanym już oczywiście).

32 minuty temu, Wito76 napisał:

gdy lutując coś na płytce niechcący dotkniesz kondensatora.

Ale jakie efekty wizualne i dźwiękowe . Wrażenia niezapomniane . A zdrętwienie rąk zwykle szybko mija .🤭

...there is no spoon...

Panowie, czy długość nóżek  w kondensatorach audio ma znaczenie ? Przez pomyłkę zamówiłem rozstaw 3,5mm zamiast 5mm, ehh. Przylutować się da ale będą wówczas dłuższe nóżki. Wymienić na rozstaw 5mm aby kond siedział bliżej płytki ? 

No i wymiary. Obie wersje mają inne wymiary. Czy wymiary mają znaczenie ? Czy ma się zgadzać pojemność i napięcie  i tyle ?

Edytowane przez Szosiu
29 minut temu, Szosiu napisał:

Panowie, czy długość nóżek  w kondensatorach audio ma znaczenie ?

Smialo lutuj, 2mm i malutki lut nie zrobia roznicy. To nie sa wysokie czestotliwosci zeby cos sie rozstroilo. Gdybys kupil kondensatory z dluzszymi nozkami, to bys mial to samo, tylko nie lutowane :)

Czołem 🙂 Chcę wszystkim podziękować za pomoc. Wymieniłem kondy wg zalecenia Mariusza na Wurth ATLI oraz Jupiter Cosmos w końcówce mocy. Napiszę wprost. To jest szok jaki dźwięk produkuje teraz ten przeciętny wzmacniacz. Wszystkie aspekty brzmienia poszły tak mocno do przodu że nie moge nadal uwierzyć.  Długo by opowiadać. Wczoraj po pierwszym odpaleniu nie mogłem przestać słuchać. Katowałem do nocy  i nadal miałem niedosyt. Utwory które znam na pamięć poznaję na nowo. Szczerze polecam te kondy. Użytkownikom kondów przeciętnych jak nichison, panasonic, nippon itp. szczerze współczuję. 

poniżej zdjęcie dziadostwa które wylutowałem i poszły w kubeł w hukiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szosiu
31 minut temu, Szosiu napisał:

Czołem 🙂 Chcę wszystkim podziękować za pomoc. Wymieniłem kondy wg zalecenia Mariusza na Wurth ATLI oraz Jupiter Cosmos w końcówce mocy. Napiszę wprost. To jest szok jaki dźwięk produkuje teraz ten przeciętny wzmacniacz. Wszystkie aspekty brzmienia poszły tak mocno do przodu że nie moge nadal uwierzyć.  Długo by opowiadać. Wczoraj po pierwszym odpaleniu nie mogłem przestać słuchać. Katowałem do nocy  i nadal miałem niedosyt. Utwory które znam na pamięć poznaję na nowo. Szczerze polecam te kondy. Użytkownikom kondów przeciętnych jak nichison, panasonic, nippon itp. szczerze współczuję. 

poniżej zdjęcie dziadostwa które wylutowałem i poszły w kubeł w hukiem

Ukryta Zawartość

Zdajesz sobie sprawę z tego że to są elektrośmieci? A tych nie wyrzucamy do kubła. 

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

14 minut temu, manieq napisał:

Zdajesz sobie sprawę z tego że to są elektrośmieci? A tych nie wyrzucamy do kubła. 

Oczywiście 🙂 Słowo kubeł powinno być w cudzysłowie 🙂 To w przenośni napisałem. W pracy mamy specjalny karton na te rzeczy. pozdro. 

49 minut temu, Szosiu napisał:

Użytkownikom kondów przeciętnych jak nichison, panasonic, nippon itp. szczerze współczuję. 

Oj tam , zaraz współczuję . Fachowcy twierdzą , że kondensatory nie grają czyli masz omamy słuchowe .🤭😉

pozdr.

...there is no spoon...

2 minuty temu, arturp napisał:

Oj tam , zaraz współczuję . Fachowcy twierdzą , że kondensatory nie grają czyli masz omamy słuchowe .🤭😉

pozdr.

Ci ludzie nie mają pojęcia o czym piszą.  Różnica jest tak ogromna że trzeba być dosłownie prawie głuchym by nie słyszeć jej 🙂 Tym ludziom też współczuję. Całe życie w niewiedzy / zakłamaniu rzeczywistości. 

9 minut temu, Szosiu napisał:

Ci ludzie nie mają pojęcia o czym piszą.  Różnica jest tak ogromna że trzeba być dosłownie prawie głuchym by nie słyszeć jej 🙂 Tym ludziom też współczuję. Całe życie w niewiedzy / zakłamaniu rzeczywistości. 

Pograj trochę ,później napisz ,zawsze jest różnica po wlutowaniu nowych ,innych kondensatorów . Kolejna sprawa to gust ,dla ciebie będzie wow ,dla innego krok w bok lub gorzej itd .

Ci ludzie nie mają pojęcia o czym piszą.  Różnica jest tak ogromna że trzeba być dosłownie prawie głuchym by nie słyszeć jej  Tym ludziom też współczuję. Całe życie w niewiedzy / zakłamaniu rzeczywistości. 
No są tacy na tym forum, wiecie o kim mowa, co piszą że te różnice to nasza wyobraźnia, urojenia, życzeniowe oczekiwanie zmian. Oczywiście wiemy swoje i to nie są różnice na zasadzie "chyba, wydaje mi się" tylko przy otwartym oknie ludzie na chodniku by je usłyszeli. Sęk w tym, że tu nie chodzi o to by spierać się merytorycznie, tylko to takie podszczypywanie dla rozrywki i wywodzące się z natury trolla.
10 godzin temu, tedi02 napisał:

No w sedno ,ale dlaczego piszesz to w konspiracji w obawie przed trollami ? Trzeba wprost , przecież to jednostki które chcą zdominować wątek..

Mam otagować Buma? Żeby przeczytał i zaczął puszczać tutaj swoje bąki? Wiadomo, jest nas tu więcej więc łatwo go spacyfikujemy, ale skoro panuje w wątku harmonia to raczej niepotrzebne takie zamieszanie.

Nie dawno, dzięki uprzejmości kolegi, dostałem do sprawdzenia kondensator Miflexa KPCU-01. Dokładnie tej samej pojemności mam kondensator w filtrze górnoprzepustowym toru wysokotonowego Textreme SB Acoustics - Alumen Jantzena.
Na razie sobie na spokojnie pogram. Uprzedzam, nie chcę żadnych krucjat urządzać czy dany komponent słychać czy nie słychać. Mam w tej kwestii już dawno wyrobione zdanie. Różnice jeśli istnieją, polegają na niuansach, nie są to jakieś kosmiczne zmiany. Ale czasami można je wychwycić. Przynajmniej autosugestia mi to podpowiada. 😉

Ukryta Zawartość

Miflex.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiego miedziaka 0.22 polecacie wstawić na wejście mu followera Konrada? Na wyjściu jest Clarity CMR , lampa ECC81 Telefunken.Potrzebuję to trochę dobarwić.

• Pokaż nowe odpowiedzi