Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JanF

(Konto usunięte)

Skąd taka duża pojemność w torze sygnałowym? Może chodzi o 220-470 nF ?

mikroF - wzmacniacze słuchawkowe.

elektrolit w torze sygnałowym to nie koniecznie dobry pomysł, zwłaszcza przy wysokich napięciach, ze względu na możliwość przebicia, nie wspominając już innych teorii, najlepiej użyć foliowego o pojemności 1/10 wartości elektrolitu, ze względu na bezwładność elektrolitu stosuje się taki przelicznik, a foliowe o pojemności 47uF dostaniesz bez jakichś większych problemów.

Ze wzoru wychodzi 470 mikroF - zmiana tej pojemności do 47 mikroF podniesie dolną f.

Tak?

Edytowane przez JanF

w teorii tak, ale kondensator elektrolityczny jest duuużo dalej od ideału kondensatora w stosunku do foliowego, opóźnienia przepływu elektronów w elektrolicie czyli ta wspomniana bezwładność, są na tyle duże że stosuje się aż taki przelicznik jak 1/10, pozatym nie oszukujmy się to zupełnie inna jakość dźwięku, jak chcesz zaszaleć to możesz kupić po 2 beczki 47uF na kanał, koszty w stosunku do naprawdę dobrych jakościowo elektrolitów są wcale nie aż tak wysokie jak kupisz np pospolite mant.

do toru sygnałowego elektrolit - profanacją w czystej postaci.

Po co taki lampowy wzmacniacz skoro wrzucasz w tor dziadostwo? ten kondensatorek elektrolityczny zepsuje całą zabawę.

do toru sygnałowego elektrolit - profanacją w czystej postaci.

Elektrolityczne Black Gate, Elna Silmic II i Nichicon Muse ES/KZ đwietnie się spisują jako sprzęgające sygnałowe.

jak Tobie elektrolity pasuje to dobrze. Ja wolę ich tam nie wkładać skoro można o wiele ciekawsze wybrać. Fakt ceny są zupełnie inne.

To zależy od aplikacji. Na wyjściu/wejściu pre albo w DAC niektóre hi-endowe firmy stosują elektrolity np. 1uF/25V albo 4,7uF/35V - i to bynajmniej nie dla oszczędności.

Edytowane przez toptwenty

osimar - Accuphase nie stosuję elektrolitów w torze, coś Ci się pomyliło, często w ogóle nie stosuję kondensatora.

Natomiast takie firmy jak Ancient Audiio, Reimyo, Laben, Audio Research i wiele innych nie stosuję elektrolitów w torze bo wiedzą, że degraduję to dźwięk. Nawet MingDa czy Yaqin wstawia MKT.

Edytowane przez zn21

osimar - Accuphase nie stosuję elektrolitów w torze, coś Ci się pomyliło, często w ogóle nie stosuję kondensatora.

Natomiast takie firmy jak Ancient Audiio, Reimyo, Laben, Audio Research i wiele innych nie stosuję elektrolitów w torze bo wiedzą, że degraduję to dźwięk. Nawet MingDa czy Yaqin wstawia MKT.

Mam taką zasadę. Prostą. Jak wiem to piszę, jak nie wiem to nie piszę, jak nie jestem pewien to sprawdzam.

Proponuję, żebyś z niej skorzystał. A napewno ściągnął parę serwisówek Accuphase, albo prościej przejrzał parę wątków o klonowaniu Accuphase, w których brałem aktywny udział. Zrobiłem kilka klonów wzmacniaczy i przedwzmacniaczy. Posiadam serwisówki od prostego e-203 przez C-2810 do M-6000 i naprawdę wiem co napisałem.

Tak na szybko schemat pre z e-408. Jak widzisz elektrolit jest na wejściu i wyjściu. Accuphase nawet między stopniami używa elektrolitów. Czy słusznie to już każdy na ten temat ma inne zdanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

to przerażające że tak postępują. Wszystkie "giganty" lampowe wstawiają kondensatory bo muszą ale nie elektrolity. W układach tranzystorowych można tak zrobić układ by w ogóle nie był tego elementy.

osimar - skąd można ściągnąć serwisówkę DAC-20 Xindaka? nawet odpłatnie mnie interesuję.

osimar - skąd można ściągnąć serwisówkę DAC-20 Xindaka? nawet odpłatnie mnie interesuję.

To jest nowe urządzenie i raczej będzie spory problem.

Może na ebay-u?

W układach tranzystorowych można tak zrobić układ by w ogóle nie był tego elementy

Co to znaczy?

to przerażające że tak postępują

Raczej wiedzą, co robią. Silmic II i Nichicon Muse słyną z doskonałego "sygnału", stosowane są głównie przy małych napięciach w układach IC i tranzystorowych. Nowoczesne elektrolity nie ustępuja foliowcom. Ja w swoim DAC i pre FET oraz na wejściu Class-D właśnie stosuję elektrolity - 1uF/36V.

to znaczy, że w torze sygnałowym nie ma ani jednego kondensatora. Nawet na wejściu nie ma.

Wypróbuj kiedyś np. Jupitera albo V-ca lub topowego Duelund. Są drogie ale wiele wnoszą pozytywnego do układu. Są też duże jak na tak małe pojemności.

to znaczy, że w torze sygnałowym nie ma ani jednego kondensatora. Nawet na wejściu nie ma.

Niby można tak zrobić.

Na wyjściu wielu producentów stosuje DC Servo. Problem w tym, że opinie na temat właściwości sonicznych urządzeń posiadających taki układ są różne. Jak zawsze - jedni wolą takie rozwiązanie inny wolą dobry kondensator.

W układach z zasilaniem symetrycznym można pokusić się o idealne parowanie tranzystorów. Ale tutaj mamy problem ze zmianą parametrów zależną od temperatury (może i można sobie z tym poradzić) i czasu (trudniej).

Żaden producent nie wypuści takiego urządzenia, bo jeżeli coś się zmieni w parametrach układu, może dojść do uszkodzenia kolejnych stopni, urządzeń, kolumn itp. Nie mówiąc o tym, że jak takie urządzenie trafi do serwisu, to już na pewno nikt nie sparuje z taką dokładnością.

Niestety, ale w wielu przypadkach jesteśmy skazani na kondensatory, także w układach tranzystorowych.

Co myślicie o tych kondach?

Ukryta Zawartość

Chciałem zamówić 4 szt.

Ukryta Zawartość

Co myślicie o tych kondach?

Ukryta Zawartość

Chciałem zamówić 4 szt.

te z linku miałem i zamieniłem na ruskie PIO K75-10, kup 2x1,5uF i 1x1uF bedzie Pan zadowolony :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez panerai_47
  • 1 miesiąc później...

chcialem wymienic kondy w zwrotnicy od kolumn Leak Sandwich 600 pytanie tylko na jakie by uzyskac to co najlepsze.

obecnie posiadaja one ELCAP: 6MFD, 16MFD I 50MFD

Zwrotka wyglada tak:

Ukryta Zawartość

niestety peknieta (problem byl z jej demontazem) ale zamowiona jest juz nowa z takimi samymi elementami..

Pozdraiwam

Ukryta Zawartość

Ludzie nie róbcie z tych bogu ducha winnych kondensatorów takich POTWORÓW!!! Wpływ nowoczesnego kondensatora elektrolitycznego typowo projektowanego pod zastosowania audio jest naprawdę często pomijalny! Nawet tanie elektrolity mniej znanych marek potrafią niejednokrotnie zaskoczyć swoją jakością..niekiedy większej straty może narobić nieumiejętnie wpięty w tor kondensator mkp!!..i to nawet jakiś mundorf za kupę kasy!

Ludzie nie róbcie z tych bogu ducha winnych kondensatorów takich POTWORÓW!!! Wpływ nowoczesnego kondensatora elektrolitycznego typowo projektowanego pod zastosowania audio jest naprawdę często pomijalny! Nawet tanie elektrolity mniej znanych marek potrafią niejednokrotnie zaskoczyć swoją jakością..niekiedy większej straty może narobić nieumiejętnie wpięty w tor kondensator mkp!!..i to nawet jakiś mundorf za kupę kasy!

Problem polega na tym ze one maja ok 50 lat i dlatego chce je wymienic:)

Edytowane przez Mikolaj Zmyslony
Gość JanF

(Konto usunięte)

Niestety nie jest tak, jak sugerujesz. Wystarczy prosty eksperyment - właśnie jestem po czymś takim - żeby stwierdzić, że elektrolit w torze sygnałowym, to katastrofa soniczna!

Są miejsca, kiedy różnica jest niewielka (owszem, zdarza się dla kondensatorów na niskie napięcie), ale regułą jest 'topienie dźwięku w bagnie', po wpięciu elektrolitów.

Sprawdź sam i napisz o różnicach.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi