Skocz do zawartości
IGNORED

Android based network player / streamer for Tidal

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem może nieco prozaiczny ale jak najbardziej realny. Mieszkam pod miastem wyłącznie w zasięgu sieci 3G i to mocno przeciążonej jeżeli chodzi o dostępne pasmo. Z drugiej strony chciałbym bardzo w lokalizacji zamieszkania używać Tidal-a. Pomysł najprostszy to uzywanie go w trybie offline, czyli ściągnięcie interesujących mnie płyt u znajomych w mieście i następnie ich odtwarzanie w domu. Z tego co jednak widzę póki co tryb offline jest obsługiwany wyłącznie w wersji dla IOS i systemów Android.

IOS jako taki odpada, gdyż nie da się w nim w łatwy sposób rozbudować pamięci wewnętrznej.

Pozostaje więc jakiś odtwarzacz sieciowy / streamer oparty na Androidzie, na którym można postawić natywną aplikację obsługującą tryb offline.

Z tego co zdążyłem poczytać sprawa wydaje się do ogarnięcia pod warunkiem Androida w wersji Lilipoop, nie Kitekat (który nie pozwalał na instalację aplikacji na karcie SD)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytania:

Możecie zweryfikować, czy rzeczywiście da się na tej wersji Androida zainstalować Tidala w ten sposób, aby pliki składował na zewnętrznym nośniku (SD lub dysku podłączonym po kablu OTG)?

Znacie więc jakiś android based player który ma wyjście cyfrowe na zewnętrznego DAC-a i do tego gra na poziomie high-ednowego CD ? Chodzi mi o wyjście cyfrowe, gdyż port USB zakładam, że miałbym zajęty właśnie kablem OTG pod który byłby podłączony zewnętrzny dysk.

Najlepiej aby w/w urządzenie było tabletem, aby uniknąć konieczności uruchamiania zewnętrznego monitora, obsługi myszką itd.

Ktoś ma w ogóle taką układankę działającą z powodzeniem ?

Ukryta Zawartość

Można zmusić Androida KitKat do zapisu na karcie SD. Są do tego celu odpowiednie aplikacje. Dokładne informacje są na tym forum:

Ukryta Zawartość

Ja korzystam z Tidala na dwa sposoby. Do odsłuchu na głośnikach korzystam z serwera Synology z zainstalowanym BubbleUPnP. Strumień z Tidala przesyłam do odtwarzacza sieciowego.

Natomiast odsłuch na słuchawkach wpiętych do tabletu z Androidem KitKat. W tablecie mam kartę SD i zainstalowaną aplikację Tidal. W domu słucham bezpośrednio z Tidal. Poza domem korzystam z trybu offline. Pliki zgrane przez aplikację Tidal na kartę SD.

Jeśli chcesz mieć lepszą jakość dźwięku, możesz skorzystać z zewnętrznego DACa z wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowym. Ale tablet musi mieć wyjście USB OTG.

Ukryta Zawartość

Dzięki za pomoc.

Tylko, że chciałem uniknąć wachlowania kartami SD i podłaczyć do tabletu dysk po USB OTG. Zastanawiam się wtedy jak otrzymać wyjście cyfrowe z tabletu ? Pewnie można uzyć jakiegoś huba USB, tyle że wtedy na tym samym złączu wisi dysk i wyjście cyfrowe, co pewnie nie będzie bez wpływu na jakość sygnału cyfrowego.

Nie bardzo rozumiem, po co podłączać dysk zewnętrzny? Przecież wygodniej korzystać z wewnętrznej karty pamięci. Pliki pobrane z Tidala (w trybie offline) możesz słuchać tylko poprzez aplikację Tidal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.